13 Ноември, 2018 15:40 2 158 35

Кметовете бранят данъка за старите коли, искат среща с Радев

  • стари автомобили-
  • кметове-
  • данъци

Превърнали сме се в гробницата на Европа за стари автомобили, отчете кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Кметовете бранят данъка за старите коли, искат среща с Радев - 1
Снимка: БТА

Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо се е стигнало до промените в данъка на автомобилите. Това каза на брифинг председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Инж. Панов обясни, че пресконференцията е във връзка с ветото на президента Румен Радев.

„Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка на автомобилите, като още през 2015 г. общото събрание на НСОРБ гласува Законът за местни данъци и такси да бъде изцяло нов. Бих казал, че с добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. С тази мярка не се вдига толкова драстично данъка на автомобилите - това ще стане с от 5 до 10 лв. на година. И в крайна сметка с тези 55 ст., които се получават, подпомагаме въздуха да бъде по-чист в нашите общини“, обясни той.

Председателят на УС на НСОРБ посочи, че Законът за местни данъци и такси е бил в интернет и всеки един от заинтересованите лица е можел да възрази срещу него.

„Но за да се стигне до тези промени, НСОРБ сме търсили становища от всички български общини и сме стигнали до преработване специално на тази част за данъка на автомобили. И промените са одобрени, като те са най-вече в два аспекта – екологични и остарялата база на превозните средства. Допитвали сме се не само до малките общини, а до всички. Като НСОРБ ние защитаваме интереса на местната власт пред изпълнителната и действително в последните години се случват много добри неща. Създаването също така на електронни услуги за платен данък при преминаването на технически преглед също дадоха добри резултати“, каза още инж. Панов.

Панов посочи още, че общинските съвети трябва да определят данъка в диапазони, съгласно закона, като до 31 януари те трябва да излязат с предложения и решения как да бъде променен този данък.

„Искам да препоръчам на колегите от общините да разработят няколко варианта и да покажат на гражданите как този данък ще бъде увеличен. А президентът е добре да изслуша НСОРБ, за да обясним по какъв начин се е стигнало до тази промяна в Закона за местните данъци и такси в частта данък върху автомобили. Защото тя няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили – таксата ще бъде минимална. В НСОРБ винаги сме се стремели всички промени да стават поетапно, за да дишаме по-чист въздух. Надяваме се президентът да определи дата за среща, за да му обясним с цифри промените“, коментира инж. Панов.

Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад, каза от своя страна кметът на Стара Загора по повод ветото на президента Румен Радев върху промените в закона за данъка за стари автомобили.

„Превърнали сме се в гробницата на Европа за стари автомобили. Положението не е добро, въздухът се замърсява. И логиката е, че всеки, който замърсява повече, трябва да плаща повече. И промените в закона в момента отговарят именно на този дух. Справедливо ли е ако има двама души и единият не замърсява толкова атмосферата, а до него има друг гражданин със стар автомобил, който замърсява повече, вторият да плаща по-малко данъци, а да замърсява повече? Къде е логиката? И нека всички институции в държавата да се държат по-адекватно и логично, защото тази промяна е промяна на бъдещето. Ако искаме да имаме по-добри условия за живот на децата в градовете, ние трябва да им ги осигурим“, каза още Тодоров.

Кметът на Стара Загора посочи, че София е пренаселена и лично на него му е трябвал един час, за да стигне до центъра.

„В кой друг голям европейски град е така? И затова смятам ,че на гребена на популизма не бива да ни връщат назад - там, където не искаме да бъдем. Искаме да имаме модерни, добре развити и чисти градове. И да пестим. А ще пестим от жертви по пътищата, когато има по-сигурни автомобили. Защото преди седмица-две стана голяма катастрофа на пътя Стара Загора – Казанлък и именно в един такъв стар, изгнил автомобил загинаха двама млади души. Очевидно е, че трябва да се вземат мерки и тази промяна е в правилната посока и ние настояваме за нея. И ще изкажем своите доводи и на една среща при президента, за да защитим гражданите си“, каза още Тодоров.

Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите, заяви пък кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов.

„Естествено, че ще търсим среща с президента, за да обясним нашите аргументи. Обръщам се към мнозинството в парламента – да не се огъва на какъвто и да е натиск. И нека да потвърдят тези промени, за да можем да провеждаме спокойно своята данъчна политика и догодина. И който бъде избран за кмет на следващите избори, да може да я изпълнява и след това“, коментира д-р Кабаиванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 педали от банкя

    35 6 Отговор
    какви мерки за чист въздух,боко какво ви нареди да говорите,забранете регистрацията на новозакупени стари автомобили и край с мъките,ама меркел бабата ще му скъса ушите на тиквата нали трябва да им купува старите боклуци
  • 2 баба меркел

    14 10 Отговор
    защо в германия може да забранят дизелите а в българия не ,нали сме в педалски съюз ,ама боклуците кой ще купува
  • 3 Коко

    35 3 Отговор
    Те кметовете деветдесет процента са на ГРОБ значи крадци за тях колкото може повече крадене от народа толкова по добре
  • 4 Ужас

    28 1 Отговор
    А защо не направиха така: имаш стара кола притежавана от теб минимум 5 години и държавата ти я взема и ти дава 10000 евро за закупуване на природощадяща нова кола, като ако бяха умни крадците от парламента щяха те да предоставят тези нови коли и пак да крадът!!! Но там са само разбойници и нямт толкова мозък!
  • 5 Ужас

    30 1 Отговор
    Въпроса там е, че държавата фалира, зящото икономика няма и трябва да пълнят хазната по някакъв начин!
  • 6 ПЕДАЛИ

    12 0 Отговор
    В ЩАТИТЕ Е ОБРАТНИЯ ПРОБЛЕМ И ОБРАТНОТО ОБЛАГАНЕ. НОВИТЕ КОЛИ СА КАРАТ МАСОВО И СА ВИСОКО ОБЛАГАЕМИ А БРАКМИТЕ ТРУДНО СЕ ПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА ИМ ДАВА ИДНО ЗЕЛЕНО ТАЛОНЧЕ ЗА ПОЧТИ НУЛЕВ ДАНЪК.ТОВА Е РЕШЕНИЕ ЗАЩОТО ТИЯ МИЛИОНИ УПОТРЕБЯВАНИ МЕПЕСЕТА ТРЯБВА НЯКАКСИ ДА СА СТИМУЛИРАНИ ЗА ПРОДАЖБА ЗАЩОТО ОБИКНОВЕННО ИДВАТ98'/" ОТ ГОЛЕМИ ЛИЗИНГОДАТЕЛИ НА КОИТО ПРОДАЖБАТА ВА ТАЯ КОЛА ИМ Е ПЕЧАЛБАТА.А НЯКОИ КМЕТОВЕ ДОШЛИ ОТ ЗЕЛЕНАТА ТРЕВА ВЕЧЕ ДА Я КАРАТ ПО ЕВАШ
  • 7 Гербофоб

    30 2 Отговор
    Дай власт на кмет-гербераст и му гледай сеира!Гледай протестите в Стара Загора да не станат песонални и срещу тебе!
  • 8 Borislav Popov

    25 1 Отговор
    Че то нали всички кметове са от герб - какво друго да говорят ?!! А и така са им наредили от горе - че уж демократично от кметствата !
  • 9 YZX

    17 1 Отговор
    Повечето кметове на ГЕП и ще си защитават партията. Партията на бедните на работниците и селяните на 80 % от " европейските "българи на само на книга е бедна и не иска да я товарат с нови данъци за да преживява. Партията на онези 20 % богати с добри държавни заплати, с държавните коли, шофьори, охрана и секретарки не е в час. Да попитаме кой изсече и изнесе горите ни господа за чистият въздух? Можете ли да отговорите. Ако не тогава за какво се борите?
  • 10 Гербофоб

    15 1 Отговор
    Ми във Фейсбук като гледам майните как се точат на Тотев,да му мисли и Живко!
  • 11 Още ще питам

    19 0 Отговор
    Първо - След скандалите с емисиите не е много сигурно, че евро 5 и 6 са точно такива.Без уред как се определя стандарта?
    Второ - С какво точно по-високите данъци ще помогнат в екологията.Къде и за какво ще се харчат.Само не ми казвайте за бонуси.
    Трето - Щом след първите две ще говорим за екология, кога ще се обмисли отстъпка за автомобили на алтернативни горива.Не всички са слагани от бай Киро в гаража.
  • 12 onq s konq

    6 5 Отговор
    Аре сега ВСИЧКИ ДЕТО ВИКАТ "ДОЛУ" НА ПРАВИТЕЛСТВОТО,ДА СЕ КОРЕГИРАТ И ДА ВИКАТ "ДОЛУ " НА КМЕТОВЕТЕ!Ама има една съществена подробност-че Кметовете искат да напълнят ГРАДСКАТА ХАЗНА и се избират ДИРЕКТНО ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО.

    Коментиран от #15

  • 13 Данъкоплатец

    24 0 Отговор
    Г-н Панов. Данъците за автомобил във Велико Търново години наред са на максимално допустимо от закона равнище! Моля, дайте обяснение на данъкоплатеца какво направихте за да “изчистите” въздуха в града със събраните средства???
  • 14 КРИБ

    21 0 Отговор
    Какви са тия тъпи предпоставки за увеличаване на данъка колко нови коли има с махнати дпф и колко стари има с катализатори които замарсяват по малко от новите. Само кметове с купени дипломи и празни хазни могат да измислят такова нещо
  • 15 Дедо

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    От скромните ми наблюдения през целия преход кметовете пълнят предимно личната и после партийната каса !

    Коментиран от #24

  • 16 на onq му умря унуй

    9 0 Отговор
    На 9.11 и ние искаме среща с кметовете по места!
  • 17 Сашо

    19 1 Отговор
    Три въпроса:
    И как точно кметовете ще изчистят въздуха ако прибират по-висок данък от колите?
    Една стара кола на газ дали замърсява повече от една нова на бензин или особено дизелова.
    Защо вече 29 години не съм видял улиците на София да се мият, а прахта е ужасна.

    Коментиран от #19

  • 18 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 0 Отговор
    Значи за да се превърнем в гробницата на европа има причина и таз причина е неразрешима и потърпевшите са хората и заради това ше им се наложат още данъци?ами искаите си парите от държавата бе кметове държавата докара хората до мизерия как със 500 евро заплата да караш нова кола която струва 20 000лв че и повече?зема на лизинг трева да платя 50 бона а с кво ше живея?наеми токове води винетки граждански храна семейство а рекети ?
  • 19 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сашо":

    Улиците не се мият ами се усвояват мангизи и понякога нощем улиците в центъра просто се поливат с вода да се води че е мито хахахах
  • 20 Хлъц

    17 0 Отговор
    От коя партия са кметовете че нещо не се сещам ???И кой им нареди да се срещат с президента и да недоволстват???Защо ли в Стара Загора не съм забелязал толкова таралясници като по софийските улици???Нищо де!Питам се просто!
  • 21 хохо

    1 12 Отговор
    Кметовете не са на партия, а се избират от гражданите. На шапкаря отдавна са му пуснали заповедите от позитано 20 и както през целия му живот не си е на правил труда да мисли. Аман от див популизъм.

    Коментиран от #23

  • 22 Иванов

    14 0 Отговор
    Сит на гладен не вярва. Тези цървули се издигнаха покрай политиката и зализаха косъм вече гледайки народа си отвисоко. Това обаче може да се промени и зависи от всички нас.
  • 23 Дедо Йоцо

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "хохо":

    А бе хохо прекръсти се на хахо ! По-ще ти отива!
  • 24 на коня комшията

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо":

    Не му обръщай внимание!Коня е с капаци!
  • 25 onq s konq

    1 0 Отговор
    Ништо не разбирате тука от политика!Ас мое да съм завръшил трети клас ама тва има ли значение?Чвек мое една книга да е прочел прес живота си и министър да стане!Важно е да ти сече пипето!Те тва е!
  • 26 emo

    12 0 Отговор
    Ало, кметовете и общините, досега колко лапате от данък МПС - между 110 и 330 лв е данъка на автомобил от 102 к-с. , отсега ще бъде между 160 и 470 лв годишно; и не ви е срам. Нещо за хората правите ли или само крадете от корупция и разрешителни за кво ли не.
  • 27 emo

    9 0 Отговор
    На кмета на Ст. Загора София му била пренаселена. 1 час му трябвал до центъра. Ми така е, аз още преди 30 г. ходех до центъра с градски транпорт и беше 1 час грубо. Вземи метрото бе, спестява ти половин час поне.
  • 28 ХанкоБрат

    9 0 Отговор
    И защо трябва да ни вълнува мерака на разни кметчета?
  • 29 999

    8 0 Отговор
    Не знам как "подпомагали въздуха"според този инж. Панов, но е ясно, че чиновниците ще драпат за парите, понеже няма не закъсала община с изключение на оядената Софийска.
    Ще почерпя бира ако някой ми докаже, че общинските служби подпомагат въздуха да бъде по- чист с данък автомобил.
  • 30 Руснак

    1 7 Отговор
    Пилотът само с Курнела се среща, с други те ще.
  • 31 ХанкоБрат

    6 0 Отговор
    По заповед на вожда на мафията наизкачаха и по-дребните крадци. Де що има медия се превзема от джендър-мафиоти!
  • 32 Един там

    6 0 Отговор
    На една средностатистическа кола на 20години и 150кс данъка може да скочи с 80-100лв. Този пример с жигулата и скока с 10лв при нея е един параван, зад който крият реалния скок за над 50% от каращите стари коли а той ще е между 50-100лв. И като добавим и всички останали данъци, които се вдигат и цени на ток, газ, вода и застраховки. На хората вече им писна!
  • 33 натовец

    4 0 Отговор
    Добре играете по свирката на Цвъцко и Мента. Напълнили сте гушките като пеликани и ви е все тая какво ще бъде за обикновения българин. Тъпчовци не можахте ли да разберете,че няма стар автомобил, има изправни и неизправни, поддържани и неподдържани.
  • 34 инж. Панов

    3 0 Отговор
    Като се уталожат нещата,бащицата може да ме погали по главата за добро поведение,както него са го галили папите и току виж свитна още някой лев!
  • 35 инчхай

    0 0 Отговор
    как няма да искат да вдигат данъка нали очакват10% увеличение заплатите си,а и за бонусчета да им останат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове