Last news in Fakti

24 Ноември, 2018 22:30 1 888 20

63% от българите не вярват в независимостта на медиите

  • медии-
  • медия-
  • независимост-
  • проучване

През 2018 година все повече българи използват новинарски интернет сайтове

Почти две трети от българите са на мнение, че в страната няма независима журналистика. Европейският съюз и в частност Германия се радват на най-високо доверие от страна на българските граждани.

Това са основните резултати от проведеното второ национално проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" по поръчка на "Фондация Конрад Аденауер" в рамките на проекта "Медийна програма Югоизточна Европа". Данните представи на конференция изследователят Нели Динева, съобщи news.bg.

Според проучването 34% от българите имат висок кредит на доверие в европейските институции, а 30% посочват Германия като държавата гарант за институционална сигурност и компетентност.

Гражданското доверие в журналистиката е ниско - 63% от хората смятат журналистиката у нас за зависима.

"Докато гражданите са на мнение, че журналистиката е зависима, 55% имат доверие в журналистите и вярват в техния професионализъм и индивидуалност", уточни Нели Динева.

Телевизията се запазва като най-използваното средство за информация у нас, като повече от половината анкетирани я определят като качествен източник на новини.

Спрямо резултатите от 2017 година дялът на телевизията в това отношение намалява с 10%.

Оказва се, че през 2018 година все повече българи използват новинарски интернет сайтове.

Социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" пък не са предпочитано средство за информация, показват обществените нагласи.

Печатните медии и социалните мрежи са най-големите разпространители на фалшиви твърдения, става ясно от изследването.

Нели Динева уточни и че нито радиото и телевизията, нито социалните мрежи и новинарските сайтове са застраховани от това да генерират фалшиви твърдения и дезинформационни материали.

Интернет страниците на институции и неправителствени организации служат по-скоро като справка и са много рядко употребявани канали на информация, отбеляза Динева.

Спаднало е доверието в НАТО и САЩ в рамките на една година, сочат данните на "Алфа рисърч".

Нивото на актуална информираност по политически въпроси отбелязва положителни резултати според проучването.
"По-ниско образованите и младите хора са податливи на негативни политически послания", заяви Динева.

Трудно могат да се очакват политически инициативи в подобряването на медийната среда, коментира проф. Орлин Спасов, изпълнителен директор на Фондация "Медийна демокрация" и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на СУ "Св. Климент Охридски".
Причината за това е в политически твърдения, според които журналистиката трябва да разчита повече на саморегулация.

Журналистите са потърпевши, ако те като цяло се ползват с по-високо доверие сред българите, отколкото самите медии, коментира Спасов по отношение резултатите от представеното изследване на "Алфа рисърч".

Данните потвърждават изводи, които правим в последните години, обобщи той. Най-големият проблем в момента е липсата на политическа воля за справяне с проблемите в медийната среда. Партиите като че ли са дългосрочно незаинтересовани от темата.

Според Спасов липсват достатъчно силни механизми, които да нормализират работата на медиите. Политическите влияния, кризата и възхода на езика на омразата си взаимодействат в трайното деформиране на медийната среда в България, изрази мнение той.

Медийният експерт коментира и че ако има медии, които са решили какъв да бъде техния бизнес модел, това са таблоидните медии. Те много по-лесно печелят повече публика. Точно обратното се случва на терена на сериозната и качествена журналистика, която в България е изключително недофинансирана, подчерта Орлин Спасов.

Председателят на българската секция на АЕЖ Ирина Недева заяви, че не можем да говорим за фалшиви новини най-вече заради политическата употреба на понятието.
В позицията си АЕЖ отрича категорията фалшиви новини и я заменя с умишлена дезинформация. Тя е насочена към самите концепции на демокрацията, а не толкова към аспектите на сигурността. Понятието обхваща по-скоро геополитиката, отколкото финансови институции и банки, подчерта Недева.

Моделът на публикуване на платени статии, анонимността на собствеността и ефективните монополи в областта на медиите са фактори за спад на гражданското доверие, отбеляза Недева. Според нея, производството на качествена журналистика е трудно и скъпо.

Не бива да се неглижира политическата злоупотреба с фалшиви новини. Въпреки че протестират срещу фалшивите новини, политиците използват същата стратегия, за да подкопават демократични ценности, заяви още Недева.

АЕЖ представи три категории, насочени към дефиницията за умишлена дезинформация. Те обхващат активни мероприятия, водещи до масови нападки от страна на държавни институции срещу репутацията на неудобните на едно или друго управление. Най-често атакувани стават съдии с независимо мнение, гласове от опозиция и неправителствените организации, отбеляза Ирина Недева.

Обект на атаки стават и критичните гласове на разследващата журналистика, става ясно от анализ на АЕЖ - България.

Според Ирина Недева рекламодателите трябва да си дават сметка, че когато рекламират в издания, които разпространяват фалшиви новини, самите те губят потребители.

Публичните институции да не дават публични средства за комуникиране на оперативни програми на медии, които ги разпространяват, предлага като мярка председателят на българското бюро на АЕЖ.

"Професионална журналистика и институционално гарантиране на критичните гласове в медиите са основните фактори за връщането на гражданското доверие", обобщи Недева.

Свобода на словото е ключовата дума в този проект, заяви ръководителят на медийната програма Хендрик Зитих. Честно казано, това е тъжно място за България, коментира той по отношение позицията на държавата ни в индекса на свобода на словото в годишния доклад на "Репортери без граници".

Проектът на фондация "Конрад Аденауер" е концентриран в 10 държави от Югоизточна Европа, които включват Хърватия и Молдова.

Обединена и мирна Европа е главната цел на фондацията, подчерта Зитих, като политическата комуникация е първата стъпка за нейното постигане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети

    25 2 Отговор
    Другите 47% сигурно работят в медиите или са свързани с управляващите които медиите поддържат,иначе няма логика да не са 100% невярващи

    Коментиран от #5

  • 2 Вестникар

    20 0 Отговор
    Много повече са а тия соц. агенции и на тях никой не им вярва работят за силните на деня!
  • 3 Цвик Цвик

    15 1 Отговор
    Как да вярваме като канят едни и същи манипулатори.При Хекимян,Ризова,Марчева редовени посететели са Рапона ,Биков и Харизанов.Да не говорим за кривогледата Беновска такава злоба като зонби.
  • 4 0941

    19 0 Отговор
    Аз не вярвам, че са само 63%,по скоро 85%.
  • 5 МислИ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цвети":

    Цвети-37%
  • 6 Няма медии вече има печалбари

    11 1 Отговор
    Мисля че у нас няма независими медии ! По всякакъв начин се цензурира информация и събития срещу шайката !!! Ето и сега като по команда спряха да отразяват протестите !
  • 7 Питам ЗАЩО НЕ СЕ ОТРАЗЯВАТ ПРОТЕСТИТЕ

    12 2 Отговор
    ЦЕНЗУРАТА Е 100 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 8 Хахаха

    12 1 Отговор
    отчитат, че 2/3 от българите не вярват в независимостта на медиите, защото не са питали останалата 1/3. Те тогава да видиш резултат от 100%. Айде от мен да мине - 99.99%
  • 9 Фалшива реклама

    11 0 Отговор
    Студията се обикалят от едни и същи хора на хранилка при шайката !
  • 10 Лошо много лошо

    8 0 Отговор
    Критиката към управлението в БГ е нещо опасно за критикуващите !
    А критиката от чужбина не се публикува !
  • 11 .Д.Кънев

    1 4 Отговор
    Ако бедните бяха свободни гладните в България щяха да са още повече.
  • 12 onq s konq

    1 10 Отговор
    Няма държава по света БЕЗ НЯКАКЪВ ВИД ЦЕНЗУРА-в едни случаи за добро,в други-за зло.В демократичните страни ОФИЦИАЛНО СЪС ЗАКОН е забранено да се публикуват призиви към насилие,вандализъм,тероризъм,нацизъм и т.н.,докато в недемократичните/тоталитарните/ ...се забранява да се критикува ВЛАСТТА,имаме горчиви впечатления от цели 45г!В МОМЕНТА обаче България е една от НАЙ-ДЕМОКР. ДЪРЖАВИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА "СВОБОДАТА НА СЛОВОТО",оставяша далече зад себеси страни като САЩ,Русия,Китай и т.н.И да уточним:У нас може да се пише и прокламира за ВСИЧКО/без споменатите по-горе забрани в демократичния свят от мен/,...СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГО ОТРАЗИ!И понеже принципно у нас МЕДИИТЕ СА ЧАСТНИ,не може Сульо и Пульо да иска да публикува в тях НЕЩО,КОЕТО НЕ СЕ ХАРЕСВА НА СОБСТВЕНИКА-да си съберат ПАРИ,ДА СИ ИЗДЕЙСТВАТ ЛИЦЕНЗ/говоря за Сульо и Пульо/ и да си публикуват в ЛИЧНАТА СИ МЕДИЯ/ВЕСТНИК ИЛИ ТВ/ КАКВОТО СИ ИСКАТ!А че има "фалшиви новини"- ПЪЛНО Е С ТАКИВА и те правилно бяха квалифицирани в статията като "УМИШЛЕНА ЗАБЛУДА".Това обаче НЯМА НИЩО ОБЩО С ЛИПСА НА "СВОБОДА НА СЛОВОТО",т.е. ДОРИ ТЕ СА РАЗРЕШЕНИ!
  • 13 Весник

    7 0 Отговор
    Медиите са на принципа който плаща той поръчва информацията
  • 14 Ъха

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Питам ЗАЩО НЕ СЕ ОТРАЗЯВАТ ПРОТЕСТИТЕ":

    Е как да ги отразяват като собствениците им нямат икономически интерес.А вече останаха само платените
  • 15 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Само Факти са 100% неЗАВИСИМИ !
  • 16 Мислещ

    2 0 Отговор
    А останалите 37% са типичните либерасти без здрав разум, които благославят еврокомунистическия съюз.
  • 17 Ххххх

    3 1 Отговор
    ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ НИТО ДУМА ЗА ДНЕШНИЯ ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. ПАРТИЯ ,, ВЪЗРАЖДАНЕ " се игнорира от всички медии.
  • 18 продажници

    4 0 Отговор
    Каква журналистика? Всички са в наведена поза на властта, мафията и въобще този който им подхвърли подаяние. И преписват глупости от зори до мрак.
  • 19 Гого

    2 1 Отговор
    Трябва да се блокира цяла България за една седмица никакво движение и ще се оправи
  • 20 Пламен

    2 0 Отговор
    Статистическа грешка за България:+-20% -> резултата става 83%.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове