Last news in Fakti

20 Март, 2012 16:51 900 0

Трайков не съжалявал за нищо

  • трайчо трайков
Трайков не съжалявал за нищо - 1
Снимки: БГНЕС

 

Не съжалявам за нищо. Отдадох всичките си сили, според своите възможности и тези на хората от екипа ми. Това заяви енергийният министър в оставка Трайчо Трайков след среща-сбогуване с ресорните репортери.

Трайков посочи, че не вижда грешка в начина, по който МИЕТ работи за потушаване на кризата в "Горубсо – Мадан". по думите му в министерството са се заели със заварена ситуация от 1999 година: "През 1999 г. е приватизирана компанията "Горубсо - Мадан", тя се състои от два компонента – активи и концесия, която дава правото да се използват природните богатства, които принадлежат на всички българи. Това, което ние като министерство можем да направим, за да контролираме и за да гарантираме спазването на законите, е при нарушаването им, концесията да бъде отнета".

Трайчо Трайков, който от утре ще отстъпи поста на Делян Добрев отказа да отговаря каква е неговата лична позиция за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Министърът трябва да създава облекчения за бизнес климата, да намалява административната тежест, да подобрява мерките за регулиране, да насърчава външноикономическите контакти, смята Трайков. Той посочи, че са проведени десетки успешни бизнес форуми в чужбина. Друг факт, който посочи министърът в оставка за добрата си работа, това е над 30% ръст в българския износ за последните две години. "Миналата година износът ни беше колкото целия БВП през 2004 година над 20 млрд. евро", подчерта Трайков.

„Ще има лавина от първи копки и рязане на ленти и в следващата година и половина до края на мандата, и през следващия управленски мандат", прогнозира Трайчо Трайков и уточни, че това се дължи на многото подготвени проекти. Той даде за пример интерконекторните газови връзки с Гърция и Румъния, които ще започнат да се строят в края на годината и припомни, че днес премиерът трябва да подпише нови документи за изграждане на връзката с Турция.

Вчера изпълнителният директор на БЕХ е подписал в Атина меморандум за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в северното гръцко Егейско море. "Този терминал трябва да бъде регионален проект за страните от Югоизточна Европа. Освен Гърция и България към него вероятно ще се включат и Румъния, и Сърбия, и Македония. Той допълнително ще осмисли българо-гръцката връзка, на първо време чрез внос на катарски, алжирски газ, а след не много години очакваме да започне доставката на втечнен газ от новооткритите находища в Средиземно море между Кипър и Израел", съобщи още Трайков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА