Last news in Fakti

20 Март, 2012 18:54 1 234 0

Тръгна делото срещу 15-годишния ученик, пребил връстника си

  • дело-
  • ученик-
  • пребил-
  • връстника си

Софийският районен съд отказа да разглежда граждански иск за 100 000 лева - щял да затрудни наказателното дело

С недопуснат за разглеждане граждански иск и без очакваното приложение на съкратената процедура тръгна делото срещу 15-годишния Валентин Стоянов в Софийския районен съд (СРС), съобщи Правен свят.

Непълнолетното момче е изправено пред съда след като на 23 ноември м. г. преби зловещо връстника си Андрей Илчев. Случката се е разиграла около 19,00 ч пред свидетели в двора на 35 СОУ "Добри Войников" в столичния квартал "Лозенец", в близост и до 4-о РУП.

Валентин е бил с маска, когато нападнал в гръб връстника си, съборил го на земята с удар, след което го ударил няколко пъти и с крак. Андрей, който видимо е около два пъти по-лек от Валентин, е изгубил съзнание и е откаран в "Пирогов" с опасност за живота, а след това остана и без бъбрек.

След нападението полицията изясни, че е имало напрежение между ученици от 35 СОУ и момчета от професионалната гимназия по архитектура и строителство "Христо Ботев", след което Валентин Стоянов бе задържан. До днес Валентин продължава да е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" в затвора за малолетни и непълнолетни в Бойчиновци.

Съдия Антон Урумов даде ход на делото, но не прие за съвместно разглеждане гражданския иск на пострадалия срещу родителите на Валентин, който е на стойност от 100 000 лева. Според съдията разглеждането му ще затрудни делото и ще доведе до необоснавано отлагане. Защитникът на Андрей адвокат Васил Василев репликира, че искът е бил внесен още преди 2 седмици и не вижда с какво би затруднил делото, което се гледа при закрити врати, защото е срещу непълнолетен.

Очакваше се защитата на Валентин да поиска съкратена процедура, при която да не се разпитват всички свидетели, защото по делото има и самопризнания на подсъдимия, макар да се изтъкват различни мотиви и обяснения за случилото се. "Валентин има разпит на досъдебното производство, на който признава, че е нанесъл побоя. В същото време сочи, че понеже преди това имал пререкания с ученици от 35 СОУ, сторило му се, че Андрей е един от хората, които са участвали в предишното пререкание и го е объркал. И така да е, това обаче не е оневиняващо по линия и на неизбежна отбрана, и на афект. Опитва се да се постави в ситуация на пострадал, но други разпитвани не описват такова нещо", обясни адвокат Василев.

По делото имало показания и на съученици на Андрей, и на момчета, които са били с Валентин. Те твърдят, че той ги е накарал да отидат  с него, за да набият някой. Оставили са си чантите пред строителния техникум, за да не им тежат и един от тях, който да ги пази.

Повечето били и с маски, а, като стигнали училището, се разделили, за да не правят впечатление. Валентин тръгнал да слага маската, когато вече се бил насочил в гръб към Андрей и бил разпознат предварително от други свидетели.

Пострадалото момче не помни почти нищо от случилото се заради загубата на съзнание след побоя и разпитът му пред съда днес продължи само няколко минути.

Валентин Стоянов пък е бил замесен и в другата разпра с ученици от 35 СОУ, само няколко дни по-рано. Единият от потърпевшите подал жалба и представил съдебно-медицинско удостоверение за нанесена лека телесна повреда. На двама непълнолетни, между които Валентин, били съставени протоколи за предупреждение, последвали уведомления на родителите и на ръководството на учебното заведение.

" И тогава е била уведомена полицията, обаче нашата полиция не пази всички. Очевидно децата не са й много важни", коментира адвокат Василев. Ако съдът признае вината на подсъдимия непълнолетен, по закон той може да получи до 5 години затвор.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА