Last news in Fakti

22 Март, 2012 06:31 2 827 0

Празник на Велико Търново

  • велико търново-
  • празник

Вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, зам.-министърът на културата Митко Тодоров и представители на дипломатическия корпус у нас ще пристигнат на 22 март за празника на Велико Търново. Те ще връчат на кмета Даниел Панов документа за 10-годишно ползване и стопанисване на църквата “Свети 40 мъченици” от общината.

Празничният ден започва още в 7,30 часа със Св. литургия в църквата “Св. 40 мъченици”, която ще отслужи митрополит Григорий. В 9,20 часа по традиция в двора на историческата светиня ще бъде декламиран текстът от Асеневата колона. Владиката ще отслужи водосвет и благослов за здраве и ще поръси представителната част на НВУ “Васил Левски” и знамената на В. Търново. След това слово ще произнесе кметът на общината Даниел Панов, съолщава официалният сайт на старопрестолния град.

Празничното шествие с портретите на благодетелите на града ще се отправи към Общината в 9,45 часа. В 10,30 часа започва ритуалът по издигане на знамената, където търновци ще чуят и празничното слово на градоначалника. За първи път тържествената сесия на ОбС ще се проведе в театъра. Там ще бъдат гласувани новите почетни граждани и носителят на наградата “Велико Търново”.

По същото време пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде оформена артзона с участието на “Роял Дикси бенд”. Там ще се представят изящни и приложни изкуства. Великотърновци и гостите на града в празничния ден ще забавляват Тони Димитрова и актьорите Любо Нейков, Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов и Ненчо Илчев от “Комиците”. Концертната програма започва в 11 часа, а в 16 часа пред Общината ще се проведе празничен концерт с участието на местни изпълнители и формации.

Специални изненади има и за децата. От общината са подготвили за тях в парк “Марно поле” весело шоу с много изненади, което започва в 14,30 часа. Традиционният стрийт парад започва с подгряващо парти от 16,30 часа пред Европейския информационен център. Заради ремонта на площада пред Царевец този път парадът ще стигне само до сградата на общината.

Кулминацията на празника започва в 19,30 часа със светлинното 3D шоу на фасадата на Художествена галерия “Борис Денев” и празничните илюминации. Тогава в небето ще полетят 133 светещи хартиени фенера. Преди това в 19 часа пред Дървото на желанията и благодарността в града ще бъде пуснат “грозд” със светещи балони със събраните желания на търновци.

3 D светлинно шоу ще бъде сред заключителните прояви в празничния за Велико Търново 22 март, допълват от общината. То ще се състои в района на художествената галерия „Борис Денев”. „Ще има шест лазера, насочени към Паметника на Асеневци, а сградата на галерията с 3 D анимация и със светлинни ефекти по някакъв начин ще пресъздава различни сцени”, разкри кметът на общината Даниел Панов. По думите му подобно шоу е правено преди години на сградата на народния театър „Иван Вазов”. „То е било с продължителност 3 минути, а нашето ще бъде 15 минути”, отбеляза Панов. „Идеята е това ново интерактивно събитие да бъде привлекателно и за туристите, да удължи пребиваването им в града”, допълни кметът. Светлинната атракция се реализира със спонсорството на МТел и няколко местни хотела. Ще се излъчва при национални чествания, празници,  изложения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА