Last news in Fakti

12 Декември, 2018 17:40 4 147 46

Макаров: Русия няма да приеме бази на НАТО в България

  • русия-
  • нато-
  • бази-
  • анатолий макаров

„Турски поток“ засега минавал през България

Макаров: Русия няма да приеме бази на НАТО в България - 1
Снимка: БГНЕС

Русия не може да забрани на България да разположи военна база на НАТО край черноморските си пристанища, но ако това се случи, отношенията между двете страни ще охладнеят. Един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“. Той ще продължи за Европа през България.

Това бяха част от основните теми на пресконференцията на руския посланик Анатолий Макаров. Той посочи, че няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях.

„Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“, припомни Анатолий Макаров.

Той разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2. Русия не се страхувала от конкуренцията на американския втечнен газ на Стария континент. Руските фирми също работели по свои проекти за износ на втечнен газ, разкри Анатолий Макаров.

Според него, Кремъл отбелязва изключително успешна година в българо - руските отношения. От много години насам за първи път българският премиер Бойко Борисов и президент Румен Радев посетиха Русия, припомни Анатолий Макаров.

Русия не може да забрани на България да разположи военна база на НАТО край черноморските си пристанища, но ако това се случи, отношенията между двете страни ще охладнеят. Това заяви пред журналисти руският посланик.

По думите му ситуацията би се влошила сериозно, ако по българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени към Русия. Посланик Макаров изрази надежда, че до такъв вариант няма да се стигне. България остава в плановете на Русия за маршрута на енергийния проект "Турски поток", посочи още руският дипломат. Възможно е президентът на Русия Владимир Путин да посети страната ни през 2019-та година, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

Право на София е да разреши или не разполагането военна база на НАТО край черноморските си пристанища във Варна и Бургас, заяви Анатолий Макаров.

"Мислите ли, че можем да ви забраним подобно нещо. Как си го представяте? Не можем да ви забраним това, защото вие сте член на Организацията Северноатлантическия договор, на НАТО и решения, които се приемат в Брюксел, се изпълняват в София. Така е устроено взаимодействието в рамките на НАТО", обясни руският посланик.

Руският посланик призна, че е чувал за предложението за изграждане на натовска база край Варна или Бургас.

"Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения. НАТО е структура, за съжаление настроена срещу Русия. Това е очевидно. Приближаването на НАТО към границите на Русия също е очевидно. Забелязваме и това", предупреди руският посланик.

"Ако по Българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне до там, че ще намерим някакво решение", заяви Анатолий Макаров.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    44 12 Отговор
    Абе да даваме на НАТО бази и до тях и на Русия.. Ама къде ти такива къдърни политици

    Коментиран от #14

  • 2 5555

    102 28 Отговор
    НИКАКВИ бази не искаме!Няма да ставаме фронтова линия заради болни американски мекерета.

    Коментиран от #42

  • 3 ами сега

    87 25 Отговор
    Мдааа, руснаците ни предупреждават внимателно, по "братски"! Много е важно дали тиквоций ще схване правилно ситуацията или пак ще козирува на "началниците" и ще изпълнява безпрекословно! Щото ако тоя страхлив и продажен тъпак се съгласи за бази на нато в Бургас или Варна, българската връзка към турски поток изчезва моментално от дневния ред и тръбата ще мине от друго място! Отделно отношението на Русия към нас със сигурност ще "охладнее", както каза посланика им, а това е единствената държава която би си мръднала пръста за нас да ни помогне когато положението стане напечено, а то ще стане!
  • 4 Сатаната

    57 10 Отговор
    Бойко, сега чий задник ще целуваш повече, хамвриканския или този на рашан? Кой сега ще гали главичката и кой ще набива канчето? Като знам какъв си умник и двамата ще работят здраво по канчока.
  • 5 бай. ГАНЯ селендура

    22 5 Отговор
    Ехааааааа патосссссс ????????????
    СЯ НА КЪДЕ ??????? ИЛИ. ИЛИ. ?
  • 6 Бай Иван

    31 8 Отговор
    А СЕГА ДА ВИДИМ НА КОЙ ЩЕ СЕ ОГЪЗИМ!!!!!

    Коментиран от #45

  • 7 ТАСС

    58 9 Отговор
    Внимателно и дипломатично със всички , като водещ трябва да е БЪЛГАРСКИЯ интерес .
    Като не забравяме че на Америка не и дреме въобще за нас !!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ти да видиш

    24 51 Отговор
    па дреме ми, че Русия не приемала нещо на българска територия. И аз не приемам пияните ви сънародници по морето, ама на - налага се. И нямам намерение да ви замяргам с бомби, доколкото схващам интимната мисъл на др. Тоз.
  • 10 Митака с калпака и патлака

    53 20 Отговор
    Ванга е казала:"Америка нема да ни помогне, пак Русия ке ни спаси"! Да живее България! Слава на велика Русия!

    Коментиран от #22, #43

  • 11 доко

    35 7 Отговор
    точно господин макаров само в и моля ако може и руска ракета да се насочи към комина на парламента и една по малка ракетка за банкя..моля ви ..
  • 12 гост

    18 31 Отговор
    Джуджо що не вземе да забрани първо на дружката си султана бази на НАТО , пък после да ни мисли нас ??!! Щото ако толкова го е страх , там даже да иска не може да стреля , щото сам си затваря пътя навън от Черно море през който минава над 50% от износа на петрол на Раша , а сега ще мине и газ , ама за нашто море се загрижил , айде холан !!
  • 13 пепи

    35 5 Отговор
    Дори и само една база да се появи, руските туристи изчезнаха и мутренските хотели на морето загинаха...ха..ха, като в турция след свалената птица.
  • 14 Санкция

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Между другото, идеята Ви не е никак лоша.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гоуъст

    32 11 Отговор
    Нато вън от България.
    Стига повече джендри историй.
    Тез дето ни вкараха в Нато са за затвор!!!
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    22 3 Отговор
    Очакваите бензин с купони
  • 18 Кольо

    13 31 Отговор
    НИТО РУСКИ ГАЗ НИ ТРЯБВА НИТО РУСКИ ОКУПАТОРИ, ДОСТА ДЪЛГО ИМ ГАЗИХМЕ БАТАКА !
  • 19 алкоголик

    14 6 Отговор
    Товариш Макаров, закъсняхте. Цецо вече беше на 'инструктаж' във Вашингтон.
    ...и както се казваше в една песен 'To Late For Love '
  • 20 Хахахахах

    14 23 Отговор
    За пореден път рУСИЯ показа какво е да се прави бизнес с нея.... (хич не са изнудвачи) Да му е честито на Ер Дуганчо сближаването с Кремъл - след развода Турция ще е на купони за хляб и мляко. Още по зле ще е когато направят газопровода... Правете каквото ви казваме, иначе въртим крана. А българските русороби още живеят с мисълта че рУСИЯ им е приятел хахахах
  • 21 А БЕ

    15 24 Отговор
    Нито жилото ви искаме ни меда , пияно племе некадърно !
  • 22 Вили

    10 15 Отговор

    До коментар #10 от "Митака с калпака и патлака":

    Чиляк, ти в Русия ли си правен, че пишеш такива лозунги.
  • 23 Айде бе....

    9 23 Отговор
    На нас изобщо не ни пука дали вие приемате бази на НАТО на българска територия бе азиатски варвари. Ние сме членки на НАТО и ЕС, и за това ще правим това което е добро за нас, а не което искате вие. Стойте си там в азиатската си пустош и не се въртете около цивилизацията.
  • 24 Нато

    17 10 Отговор
    Дано направят за да има нужда Русия да ни освободи от тия мошеници и крадци,че иначе спасение няма.
  • 25 ВЪЗРАСТЕН

    9 19 Отговор
    Тези окупатори никой не ги иска тук , а те условия започват да поставят , ми вземете си газа и се махайте от РОДИНАТА ни МРЪСНИ ОКУПАТОРИ ! Америка доставят газ на половин цена от вашата на Полша !!!
  • 26 onq s konq

    9 16 Отговор
    Странно и по-скоро НЕАДЕКВАТНО СЪС СЪВРЕМИЕТО изказване на Макаров в стил "Когда СССР был все и вся"!Та за какво ПРИЕМАНЕ-ПРЕДАВАНЕ говори въпросният РУСКИ КАЛПАК,след като НЯМА ВЕЧЕ УГОДНИЧЕСКИ НАКЛОНИ НА БЪЛГ ПРАВИТЕЛСТВО/под 90 градуса-повече може,по-малко-не/ както 45 години?Добре че иска да приема или да не приема,ама ...КОЙ МУ Е КАЗАЛ ЧЕ ИЗОБЩО ИМА "ПРЕДЛАГАНЕ"?И нека СПРЕ ДА ПЛАШИ ГАРГИТЕ тоя мужик със ГАЗ и други подобни,защото България си го плаща "като поп" тоя газ СЪС ПАРИ и ако не е Русия-ще е друга газова държава...ВЕЧЕ!

    Коментиран от #28

  • 27 1234

    11 2 Отговор
    и ние не приемаме но имаме 4 които си плачат за разрушаване
  • 28 Газпром

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Не си ли легнал още утре трябва да орем за тръбата догодина ще я полагаме

    Коментиран от #29

  • 29 onq s konq

    4 9 Отговор

    До коментар #28 от "Газпром":

    Бъркаш ме с бачкера дето "пише с моя ник".Аз не работя,ЗАЩОТО НЕ МИ СЕ НАЛАГА,а ДРУГИ ОРАТ ВМЕСТО МЕНЕ!Та относно тръбата...тръби мнооого и всичките СЛАБО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ,ЩОТО ...ПРИХОДИТЕ МИ СА ГАРАНТИРАНИ:)
  • 30 Сашо

    11 6 Отговор
    НАТО до 5 години ще се разпадне и ще има нова голяма Европейска война с прекрояване на граници , някои държави ще изчезнат от картата . ЕС няма да има .
  • 31 ХанкоБрат

    9 5 Отговор
    Нито турски поток ще се осъществи, нито базите на НАТО ще изчезнат от територията наричана някога БЪЛГАРИЯ. Сега са на власт българоговоращи турци от бившото политбюро които се наричат ГЕРБ и народа гласува за тах непрестанно над 10 г.
  • 32 стоян георгиев

    8 12 Отговор
    руснаците прехвърлят както винаги от болната на здравата глава.те водят агресивна политика към европа и ни заплашват,но нямало да погледан с добро око ако ние вземем някакви макар и символични мерки.руските тролове се разлаяха веднага след руския посланник ,сакън българия да не бъде суверенна страна ,а да си останем руска марионетка,нали другари!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Жълтата жилетка

    6 3 Отговор
    Миналото лято "Бат Бойко" пусна копоите в Южното Черноморие,само да се поразходят и те му докараха допълнително 1 000 000 000 лева , след това го последва и Северното Черноморие , още толкова, та понапълниха бюджета.Туризма , недвижимите имоти , стоките и услугите свързани с туризма , хранят половин България . Заколете кокошката , дето ви снася златните яйца , докарайте нещата , да фалират всички по веригата , да се тресат банки , и пред хората да останат два избора - скоростно да емигрират , или да хванат сопите.
  • 34 Корем ме заболя

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    България суверенна страна - егати и вица - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аман от кокошки

    8 6 Отговор
    Който се правят на орли.Ей глави за, какво са ви изпотрябвали бази на НАТО?Вместо да си гледаме алъш вериша някой тикви са тръгнали да се правят на войници след, като сме със съдрани джобове.Като искате бази отидете някъде по навътре в морето нарисувайте си по една десетка на главите и правете бази(ставайте мишени),колкото си искате.Съгласен съм да сме в НАТО, но не искам сме съучастници в притискането на, който и да е още по малко на държава разполагаща с потенциал да унищожи света.

    Коментиран от #38

  • 37 Ушанков

    6 10 Отговор
    Даже не една, ами десетина бази трябва да имаме, че агресивното жуже не го слуша главата! Посяга на близки и далечни народи.
  • 38 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #36 от "Аман от кокошки":

    Трябва ли ни разрешение от Русия. Настъпи време за американските бази в Бзлгария с мощни ракети и воиски за освобождаване молдова и Украина и прогонване пияната руска сган от Татарстан. Конгреса гласува мерки. Всички русофили един ден ще отговаряте.

    Коментиран от #46

  • 39 ЦРУ

    3 6 Отговор
    ВЕДНАГА /персона нот грата / за този САМОЗАБРАВИЛ се азиатец ! Утре идва американеца на Тръмп и ще искаме ПОСТОЯННА военна база на НАТА в БГ.....както има в Румъния....Турция....Гърция ! и БЮРО на ЦРУ в БГ....защото е пълно с руски МЕКЕРЕТА . който спъват развитието на БГ !
  • 40 нато

    2 1 Отговор
    идиоти питайте Тони Блер защо се отказа и тогава ако имате ум обвинявайте другите
  • 41 Остап Бендер

    3 2 Отговор
    Коментари, смърдящи на дупедавците от Атлант.клуб като съветския възпитаник Васко Данов.
  • 42 Джони

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "5555":

    Като не искаш натовска бази. Взимай си еднопосочен билет и заедно с макаров заминавай за Русия. Тука е европейска и натовска България, а не руска колония. Значи руснаците могат да поставят руски ракети, а ние не можеме да поставяме западни ракети и то на българска територия. Откъде на къде посланик Макаров ще ни поставя ултиматум и ще се намесва във вътрешните ни работи. Персона нон грата за всички нагли руснаци на територията на България.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Джони

    1 1 Отговор
    Като не искаш натовска бази. Взимай си еднопосочен билет и заедно с макаров заминавай за Русия. Тука е европейска и натовска България, а не руска колония. Значи руснаците могат да поставят руски ракети, а ние не можеме да поставяме западни ракети и то на българска територия. Откъде на къде посланик Макаров ще ни поставя ултиматум и ще се намесва във вътрешните ни работи. Персона нон грата за всички нагли руснаци на територията на България.
  • 45 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    На едните не е необхосимо да се гъзим.Да са ни искали база или да разполагат ракети? Виж другите са за е...не, ако ни е останала грам национална чест.
  • 46 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове