12 Декември, 2018 21:08 20 018 17

Ето кой е загиналият турист в Стара планина

  • стара планина-
  • турист

В неделя Марио Шкодров е щял да навърши 27 години

Туристът, чието тяло бе открито днес от спасителните служби в Стара планина, се оказа млад и обичан от всички лекар. Тази трагична новина бе съобщена от колегите му в "Александровска" болница, където е работел, пише Блиц.

Ето какво пишат те в съобщение, разпространено днес следобед:

"Внезапно ни напусна младият лекар Марио Шкодров! С покруса и дълбока печал узнахме за преждевременната, неочаквана и жестока смърт на нашия скъп колега и приятел д-р Марио Шкодров.

В неделя (16 декември) той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му…

Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет - София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент.

Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация "Направи добро - Александровска" и партньори.

От тази година, младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро.

Горди сме, че имахме честта да го познаваме! Поклон пред светлата му памет!"

Марио Шкодров е в неизвестност от 19 часа на 10 декември, когато негови приятели подават сигнал, че е изчезнал. Веднага започват издирвателни мероприятия на планинската служба. Тялото му е открито днес.

"В 15.10 часа туристът, който беше в неизвестност от 19.00 часа на 10 декември 2018 г., беше намерен. За съжаление, не е имал късмет да оцелее. Планинска спасителна служба при Български Червен кръст изказват съболезнования към близките на пострадалия", посочват от ПСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джо

    67 4 Отговор
    Бог да го прости!
  • 2 JPower

    46 4 Отговор
    Кажете как е загинал...на снимката има алпинист, а говорите за турист!!! Замръзнал ли е, инцидент... кажете, за да знаят хората как да се предпазват!!!

    Коментиран от #8, #17

  • 3 Sky-blue

    46 3 Отговор
    Мир на душата му
  • 4 Не глеам таувизия

    4 4 Отговор
    :(((((
  • 5 Гост

    54 1 Отговор
    Жалко за момчето.Истината е че такива като него все по трудно се намират .А със планината шега не бива.
    Да почива в мир.
  • 6 Batushka

    8 55 Отговор
    А чии го е дирил из гората?

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГосТ

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    И аз съм озадачен, алпинист или турист? Има много голяма разлика. Алпинистите не загиват на туристически пътеки и подхождат с много по голяма сериозност към планината. Инцидентите с тях обикновено стават заради рискове свързани със спортни постижения. Иначе, Стара планина е известна с резките промени във времето, особено по това време на годината. Ходете на планина с добра екипировка и навигация-карти и GPS. Разбира се трябва човек да може да работи с тях. Телефона не е специализиран GPS абсолютно несериозно е да го мислите за такъв. В момента на пазара има базови устройства на много ниски цени и заедно с карта ви гарантират абсолютна сигурност относно местоположение и посока. Пазара предлага и по евтини,но приемливи термоизолиращи облекла. Обувките остават най скъпото част и е добре човек да не прави компромиси с тях. По сериозното ходене на планина и аутдоор спортове в никакъв случай не бива да бъдат приемани между другото. Дори на полупрофесионално ниво, човек трябва да знае много неща и да бъде концентриран само в това, което прави. Жалко за момчето, защото изглежда е бил истински човек,а това дали е лекар, учен,инженер или строителен работник е съвсем отделен въпрос.

    Коментиран от #9

  • 9 п.п.

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Забравих за храната, човек винаги трябва да бъде подсигурен за 24ч. Има много леки,но калорични храни в днешно време. Включително и лиофилизатора храни. Зимата е задължително да се носи и газов котлон за топене на сняг (има изключително леки и компактни такива) и разбира се изолационно фолио. Това са неща, които съвсем спокойно влизат в раницата и могат да бъдат носени без проблем. Особено ако няма допълнителен товар като алпийски или ски/сноуборд. Въпреки че дори и с такъв, тези неща винаги се носят. Интересно,че ПСС не са се изтъпанили още да кажат какъв глупак е бил човека, както правят обикновено, вместо да дават разяснителна информация и да правят бюлетини,като лавинен риск да речем. Не че няма добри там,но повечето са пълна трагедия и ги бива най вече в пиенето на ракийка по хижите.

    Коментиран от #12

  • 10 много жалко

    14 2 Отговор
    Ето това е ЗАГУБА за България ! Елита ,каймака на обществото ни младите специалисти !Загуба за всички нас . Почивай в мир приятелю .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антон

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "п.п.":

    Еми отиди и стани спасител на доброволни начала, покажи им как се работи като ги разбираш нещата. Искам да видя пиян спасител, при минусови температури, мъгла, вятър, да върви по билото на планината и да търси бедстващ човек.
  • 13 антрашпиц

    7 6 Отговор
    Този лекар,лека му пръст,ми прилича на оная крава дето давала много мляко ама накрая обръщала пълната кофа с млякото.Бил много добър лекар..и кво от това..Ай сега на оня свят да катери баири по цял ден.Абе може ли такава младост да се погубва по най-паляшкия начин бе?Толкоз ли няма какво да прави че в тоя студ е тръгнал в планината?Няма ли за тоя младеж жени кръчми и др...

    Коментиран от #14

  • 14 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "антрашпиц":

    Един от малкото читави млади лекари останали в България загива по нелеп начин. Колко млади хора загинаха от нелепи предотвратими инциденти и убийства само тази есен. Самоунищожение. Всичко това е от менталното наследство от соца.
  • 15 Public Owner

    4 3 Отговор
    Какъв нелеп инцидент!? Това е самоубийство. Предупреден е от хижаря многократно да не тръгва на някъде, тоя слабоумник в гъста мъгла, минусови температури, 30-50 санта сняг и преди стъмване, тръгнал нашия през балкана на разходка до друга хижа, прехода до която е не по-малко от 3-4 часа. Тоя е за гинес направо, счупил е тъпомера. Да му дадат посмъртно награда от гинес за малоумие.
  • 16 Приятел

    3 0 Отговор
    Добро момче ни напусна! Би помогнал на всеки! Жалко!
  • 17 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    как се предпазват неумеещите да плуват?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове