Last news in Fakti

27 Март, 2012 08:56 4 804 11

Кольо Парамов: Да на АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • кольо парамов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вероятно се водят сериозни разговори за АЕЦ "Белене". Не можем да се разминем без този проект, независимо по какъв начин се реализира стартът на програмата около възстановяване на доверието около проекта. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ икономическият експерт Кольо Парамов в разговор с икономиста Георги Ангелов.

Икономическо изгодно е България да направи АЕЦ "Белене". Например Чехия заделя 25 млрд. евро за 5 нови реактора, Франция и Англия правят програма за 80 млрд. паунда, за да построят нови 20 реактора. Ние не можем да отиваме натам в 2020 г. без да имаме подсигуреност на нова енергия от ядрена мощност, която да ни осигури една нормална платежна база и да се включим на нормални цени. При всички положения електроенергията от "Белене" ще бъде по-изгодна, каза Парамов.

От своя страна Георги Ангелов заяви, че един проект е изгоден според неговата цена, а това е най-голямото неизвестно в проекта "Белене". Не се знае дали струва 4 млрд, 6 млрд. или 8 млрд, или 10 млрд. "А 10 млрд. евро и 4 млрд. евро са различни цени. Със сигурност токът от тази централа няма да е евтин при плащане на едни 10 млрд. за проекта. Трябва да се плащат и лихви, и главница по заема и т.н. За съжаление се оказва, че като се включат всички разходи, изглежда струва повече от първоначалното обещание. В Англия все пак не държавата строи атомните централи, в Англия се обяви търг, намери се инвеститор. Който предложи най-добра цена, той строи, добави Ангелов. Той подчерта, че в България проблемът е, че не може да се намери инвеститор. "Твърдеше се, че понеже Германия закрива ядрени централи, тогава немските компании ще дойдат в Източна Европа да строят. Но няма интерес все още. Докато не видим реален интерес, не можем да кажем, че този проект става. Инвестиционният интерес ще покаже дали има ефективност в този проект или не", обясни Ангелов.

Парамов посочи, че логиката на икономиста Ангелов е желязна. "Напълно съм съгласен, че трябва да търсим сериозен инвеститор. Няма проблем да се намери американски инвеститор и да решим въпроса. Това протакване е вследствие на политически заигравания на територията на България от около 10 души. Ние имаме възможност да поканим американски инвеститор, RWE ние си го изгонихме, защото е плод на некадърна политика, заяви Парамов.

Георги Ангелов коментира, че цената на тока с АЕЦ "Белене" ще се вдигне, ако проектът е толкова скъп, колкото изглежда. Ние вече плащаме по-висок ток заради АЕЦ "Белене" и ако не е изгоден проектът, ще плащаме още по-висок ток, изказа опасенията си Ангелов.

Ние българите 20 г. говорим, че АЕЦ "Белене" не е изгоден, каза Парамов. Интересът е България да бъде енергообезпечена. България да има възможности да заиграва на пазара с различни модели на Балканския полуостров, и докато не докараме катарския газ и докато не направим Южен поток и връзката с Турция, ние не можем да се разпиляваме на 50 посоки и да говорим 20 г. че това не е ефективно, онова не е ефективно, коментира Парамов.

Ангелов отбеляза, че за газа е много по-евтино, ако не ти харесва газ, натискаш копчето и го спираш, ядрена централа обаче, не може да се спре. "За да сме сигурни в този проект, трябва да има инвеститор. 3 г. се лутаме и чакаме да дойде инвеститор. 3г. слушаме, че идва инвеститор. Като дойде, нека да го видим", заяви Ангелов.

Парамов е убеден, че ще намерим инвеститор. "Малко по-окуражително трябва да се мисли. Цената на тока е такава заради доходната политика. Трябва да търсим оптимизация, а "Белене" е част от тази оптимизация, добави Кольо Парамов. Ангелов посочи, че въпросът е дали е изгодно или не. По този въпрос Парамов коментира, че нямаме много време да мислим дали е изгодно или не.

За разговора на Борисов и Путин Ангелов каза, че основното, което са си казали най-вероятно е да отложат още веднъж решението с още 3 месеца, "просто защото в последните години само това се прави, постоянно се отлага решението".

Според Парамов, въпросът на въпросите е кога ще има договор. "Ние се приближаваме към негативен край при условие, че не си направим добра сметка за всички композиции на етапите по проекта "Белене", допълни Парамов. Ангелов каза, че независимо дали решаваме да го прекратим или не, руснаците могат да търсят неустойки, понеже 2008-2009 г. е подписан предварителен договор за част от проекта "Белене".

Парамов добави, че ние трябва да удължим срока на годност и експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Трябва да се съобразяваме с това. Разбираме, че отказът от един договор за бъдещето на "Белене", ни вкарва в един не по-лек капан по отношение на продължаване на възможността за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още Парамов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парамов - долен комунист

    1 0 Отговор
    "Например Чехия заделя 25 млрд. евро за 5 нови реактора, Франция и Англия правят програма за 80 млрд. паунда, за да построят нови 20 реактора."
    А защо експертчето забравя да спомене, че в в Япония спряха 54 реактора, а в Германия до няколко години ще бъдат затворени стотина реактора...
  • 2 3,14

    1 1 Отговор
    Ами Кольо да намери 10 млрд и да строи. Ама аз не ща да плащам после този ток!
    По-добре да минем на скъпа зелена енергия, отколкото на скъпа ядрена!
  • 3 Само пи

    1 0 Отговор
    Високите разходи са едно на ръка, нужни са стратегически инвеститори. Турция строи АЕЦ, в Румъния има, да не говорим, че у нас абсолютно нищо не се развива. Избират се няколко водещи отрасъла и направления и се гонят, преследват се резултати. Какво е в действителност - България енергиен център на Балканите, после екология, след това неясно какво. Чехия заделя, защото и те са с ограничени ресурси като нас. В този хаос и липса на нормална политика накрая идва големия Х.. Та така!
  • 4 Германеца

    2 0 Отговор
    Германия смята да затвори ядрените си реактори до 2030 г. Ключовите моменти са два - "смята", т.е. възнамерява и "2030", т.е. след 18 - 19 г.! Да не си разправяме вицове! В Япония положението е друго - всичките са в земетръсни зони, заплашени са от цунами, освен това реакторите се затварят заради профилактика, не напълно!
  • 5 юрии луканов

    1 0 Отговор
    ние не построихме като беше почнат та сега ли я питайте костов колко народ отави без пабота като затвори аецбелене
  • 6 Атанас Велики

    0 1 Отговор
    Е дано дано!
  • 7 pi.R^2

    0 1 Отговор
    #4 Германците "смятат", и това означава ще! До 2030 г. ще ги затворят всичките. Подчертавам всичките, т.е. започнали са да ги затварят. А и 2030 не е толкова далеч. Ние АКО решим да строим централата кое те кара да мислиш, че ще е пусната преди 2030г.?
  • 8 тест

    0 1 Отговор
    Германците "смятат", и това означава ще! До 2030 г. ще ги затворят всичките. Подчертавам всичките, т.е. започнали са да ги затварят. А и 2030 не е толкова далеч. Ние АКО решим да строим централата кое те кара да мислиш, че ще е пусната преди 2030г.?
  • 9 джон

    1 1 Отговор
    Господа ,като ви гледам неграмотните меко казано коментари по отношение на ядрената енергия ,Ви питам: за колко години има залежи на нефт газ и въглища в световен мащаб. Това "икономистче" Ангелов защо не каже колко ще са реално след 60 години 10 млрд евро ами си трае. Чии интереси защитава на България или на евреите. Обяснете на децата си , че без АЕЦ Белене в 2020г. цената на тока ще бъде лев за киловат и то ако го има , че цената на литър бензин ще бъде 5 евро , че цената на тонвъглища ще бъде 1000 лева че АЕЦ козлодуй ще бъде закрита и още и още , а между дрегото аз съм икономист работил и на двете централи. Обяснете си на децата , че до момента за Белене са похарчени по днешен курс не по малко от5млрд долара и още и още
  • 10 Живко Ангелов

    0 1 Отговор
    Първоначално АЕЦ Белене е замислена като държавна компания,чрез която държавата да провежда своята политика .Обаче от няколко години това е променено и тя евентуално ще се случи като международна компания. Каква е разликата. Разликата е тази ,че като всяка международна компания ще гледа интереса на акционерите си. И най вече на частните,защото представителите на българската държава в смесените компании са доказали ,че интересът на държавата не ги интересува. Тогава какво ще получим ние ,българите? Ще получим атомна централа на територията на България ,без да можем да се ползваме от предимствата й ,а само ще платим няколко милиарда разходи за АЕЦ и прилежащата инфраструктура.Фекалиите на АЕЦ - за нас, печалбата - за "стратегическия" инвеститор. А технологиите в нея са друг въпрос. Ако нямахме АЕЦ ,токът в България едва ли щеше де е по- скъп. Само дето нямаше да ги има няколко милионера.
  • 11 Радостина Жечева

    0 1 Отговор
    Нашето семейство плаща по 270лв. ток .Ако се строи АЕЦ Белене по 500лв. ли ще плащаме?