12 Януари, 2019 14:25 908 10

Фандъкова: Рано е да мисля за следващ мандат

През 2019 г. са заложени 15 обекта за ремонт, като акцентът на Столична община са кварталите и улиците

Фандъкова: Рано е да мисля за следващ мандат - 1
Снимка: БГНЕС

В момента все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатирам за нов мандат. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Ще си задавам всички въпроси след няколко месеца, ще го обявя публично“, обясни още Фандъкова.

Тя коментира, че всеки ден ѝ задават въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат и посочи, че когато има готово решение ще го съобщи на всички.

„Ако кметовете сме чакали последната година, за да покажем какво можем да направим, то много лошо за нас. Винаги съм казвала, че нашата работа се оценява през цялото време, че кампанията за следващите избори започва от първия ден“, коментира кметът на столицата.

Тя уточни, че през 2019 г. са заложени 15 обекта за ремонт, като акцентът на Столична община са кварталите и улиците.

„Изискват се време и усилия да напреднем. Мисля, че показахме, че с усилия и последователна работа успяваме базовата инфраструктура да подобряваме.

Миналата година имахме 40 обекта. Нека да припомня участък от бул. „България“, който за първи път, откакто е изграден цялостно се реконструира. Няма как да не искаме да продължим това, защото виждаме разликата“, коментира кметът на София.

Тя уточни, че се залага още един участък от бул. „Тодор Каблешков“.

Относно казусът с винетките и Северната тангента кметът на София се извини, че не са успели с АПИ да постигнат предварително договореност. Тя благодари за това, че са били приети аргументите на общината.

„За голяма част от софиянци това е градски път. Пет района се обслужват от Северната скоростна тангента“, каза тя и обясни, че приема и аргументите на АПИ, защото това са огромни инвестиции. Тя е убедена, че ще постигнат споразумение

Проектът за бюджет на общината за 2019 година е малко над 1 000 600 000 лева. Приоритетите са безспорни - инфраструктура, модернизация на подземния и наземен транспорт, инвестиции в училища и детски градини, екология.

Йорданка Фандъкова не смята за грешка реконструкцията на "Граф Игнатиев". Той е бил абсолютно необходим и задължителен. Подменена е почти изцяло подземната инфраструктура, канализация на над 100 години, топлопроводи. В момента обектът е завършен само в частта на трамвайните релси. В момента работата е спряна заради ниските температури.

„Проблемите със строителните компании са сериозни. Аз настоявам те да осигуряват достатъчно добро заплащане на работниците, за да не отиват в Германия или Франция, добрите специалисти да остават в България“, каза кметът на София.

Тя обясни, че се налагат санкции както на големите строителни обекти, така и на малките когато не са си свършили работата.

15 големи обекта за заложени за ремонт през 2019 година.

"Акцентът е върху кварталните улици. 2019-та ще е годината на метрото - до края на тази година ще имаме 48 километра. Ще има предложение за закупуване на нови влакове, както и за започване на реконструкция на старите влакове“, заяви Фандъкова.

Тази нощ са почиствани стръмни участъци, както и пътят за Витоша. Задачата на управниците е да не се блокира градът, да има движение. Почистването се следи в реално време с GPS. Това е ежедневната ни задача. Даже денонощна, защото дори когато не вали сняг, има ниски температури, възможности за заледяване", каза още пред БНТ столичният кмет.

Йорданка Фандъкова обясни, че е изключително важно да се полагат усилия за това въздухът в София да става все по-чист. През последните години са успели да приведат в норма всички останали замърсители. Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни. Все по-малко са дните със замърсяване, но то е сериозно. Инвестирано е в подобряването на обществения транспорт, за да има алтернатива за хората и да оставят колите си.

Проблемът с отоплението на твърдо гориво е сериозен. Кметът настоява да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, което е забранено и сега. Санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект. Около 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват с дърва и въглища, каза Фандъкова. Около 20 000 домакинства ще могат да се включат в двата проекта на общината за подмяна на начина отоплителната им инсталация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клюкар

    19 0 Отговор
    Баба ми викаше навремето" лакомо дупе, кръв ака".
  • 2 ървин

    3 7 Отговор
    Искаме си Стефчо Софиянски... усмивката!
    По негово време имаше по-далавера у Софето!
  • 3 Ирина

    6 0 Отговор
    Тъпа селянка!
  • 4 Centurion

    11 1 Отговор
    Рано било да мисли за мандат!!!
    Ти мисли за следственият арест,и вземи дай няколко милиона и го ремонтират поне 3 звезди,че скоро може да се съберете доста шмекери под покрива му!
  • 5 123

    10 0 Отговор
    Ще се кандидатираш ама за кметица на сливенския затвор
  • 6 Меркел

    6 0 Отговор
    За какво да мислиш, че не разбрах?
  • 7 софиянец

    3 1 Отговор
    руската ни даскалица знае и отл. американски ! Гласи се за посланик на БГ в САЩ ! ….Ноооооооо…...ако не ни направи АКВАПАРКА / на определеното място ..ул. Резбарска ...със изградена инфаструктора...ест. ЛИПОВА и БРЕЗОВА ГОРА....на 3 км. от идиал. център на СФ / ние ще създадем инициативен комитет и ще протестираме пред посолството на САЩ - да не я приемат . докато не ни изгради АКВАПАРКА !
  • 8 Гзт

    3 0 Отговор
    Може и без нея стига лапала, да си ходи.Без мераци за още мандати.
  • 9 възмутен

    3 0 Отговор
    Ще бъде безкрайна НАГЛОСТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАШ ОТНОВО - НЕКАДЪРНИЦА, ЛЪЖКИНЯ, НАГЛЕЧКА!!!!!
  • 10 Обръчи от кметове

    2 0 Отговор
    Фандъкова ,"наложен", Директор на Дирекция, София, на пряко
    подчинение за преразпределение на Бойко Борисов...
    Плевнелиев, Росен №2...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове