18 Януари, 2019 15:35 1 993 16

Държавата губи по 1 млрд. лв. годишно от фалшиви касови бележки

  • нап-
  • касови бележдки-
  • касови бележки-
  • касов бон-
  • приходи-
  • касов апарат

Регистрираните по ДДС фирми трябва да започнат смяната на касовите си апарати

Държавата губи по 1 млрд. лв. годишно от фалшиви касови бележки - 1
Снимка: БГНЕС

Говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров сподели, че държавната хазна губи по над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки. По думите му пред БНР, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

"Компаниите, които имат намерение да изпълнят законовото изискване, вече действат на ниво смяна на фискални устройства и актуализиране софтуери за управление на продажбите. В момента разговорът като че ли се води от типа по общо теоретични причини да не бъде изпълнено изискването на закона, а не е по принцип изчислен на базата на конкретен брой инсталации, търговски обекти или софтуери за управление, които са на продажбите, които трябва да бъдат актуализирани".

Бъчваров е категоричен, че няма причина за удължаване на срока за подмяна на софтуера и фискалните устройства. От бизнеса вече предупредиха, че икономиката е изправена пред колапс, ако не бъде удължен срокът за подмяна на касовите апарати. От 1 април всяка покупка трябва да бъде отразена до пет минути в Националната агенция за приходите по електронен път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 0 Отговор
    А колко губи народа от държавата.
  • 2 Иван

    31 0 Отговор
    Сигурно е прав човека, но по данни на европейската комисия държавата са потънали за 1г. 11 милиарда по корупциони схеми и 100% и той е замесен в тях!!!
  • 3 Перър

    6 8 Отговор
    от криене на обороти не 1 сигурно 20 се губят
  • 4 НАПнякой си

    13 0 Отговор
    Този малоумник да се гръмне. Нови касови апарати не се подават към днешна дата.
  • 5 факт

    26 0 Отговор
    Лукойл не плаща и ,1 лев данък печалба , а тръгнали да внедряват супер софтуер за будки и кебапчийници и да убиват малкия бизнес с ДДС прагове и прочее финансови инквизиции .
  • 6 Мнение

    4 14 Отговор
    Технологиите се развиват и е нормално да се въвеждат нови неща. Неможе с постоянно недоверие един към друг да искаме да постигнем нещо. Ами ако данъчните са прави и се губи 1млрд., закона трябва да важи за всички еднакво, тези нови устройства точно това ще направят.

    Коментиран от #8, #16

  • 7 Ясно е какво иска държавата......

    9 1 Отговор
    Беден народ.
  • 8 факт

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Развитите технологии първо да ги приложат на големите данъко(не)платци пък после да извиват ръцете на малкия бизнес . Какъв ресурс трябва да впрегне НАП , че да следи всяка касова бележка он-лайн , пък било и с извънземен софтуер . Във всички страни по света няма 100% събираемост от данъци , а в такива като Гърция продължава да е екзотика касовия бон . В случая ще хващат малките дюкяни , а за големите вериги няма да има вече останал капацитет от данъчни .
  • 9 кучето шаро

    11 0 Отговор
    И аз само фалшиви давам .....
  • 10 гоШт

    7 0 Отговор
    Интересно е ,а и всеки го знае,че технологиите се използват от хората ако аз не натисна и не отчета( х ) продукта, каквато и технология да внедрят ,тя ще е безполезна!! Трябва да се мисли към друга превенция,подмяната на апаратите е "НЕЕФЕКТИВНО"
  • 11 5555

    8 0 Отговор
    Оня ден бяха 300мил....днес вече станаха 1 млрд
  • 12 123

    10 0 Отговор
    Явно държавната политика е да се мачка малкия бизнес,а едрите риби никой не ги закача и тези пари трябва да се съберат от малкият човека
  • 13 5555

    9 0 Отговор
    Защо за големите вериги срокът не е 29 март,а до края на годината?Явно за тях законите са други?
  • 14 5555

    7 0 Отговор
    Контрабандата на горива е 40-45%.Колко губи държавата и защо никой нищо не прави по въпроса?
  • 15 аспарух

    3 0 Отговор
    а тази поправка го измислиха ромите нали те са виновни
  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Но това което написаха от НАП е развитие на технологиите, а точно обратното. Решиха да командват компютри с касови апарти с технологии от преди 20-30 години. Смеееееех.

    А Вие като не разбирате не се излагайте. Сега за да напиша една фактура по банков път и да я изпратя електронно, първо ще трябва да се обърна към ЕКАФП да го "попитаме", той включен ли е, онлайн ли е. Представете си, че имате три офиса в два от тях продажбите са само по банков път, но всички са в една СУБД в "облака" и компютрите от двата офиса трябва да питат касовият апарат в третия дали им "позволява" да пуснат фактура.

    Страшно развитие на технологиите. Беше достатъчно да направят всеки бон автоматично да отива в НАП и като застане данъчния пред кръчмето и види да излизат три компании, пък няма регистрирана продажба да се намеси. Или да задължат само заведенията с тези безумни изисквания за начало на продажба и други глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове