Last news in Fakti

3 Април, 2012 16:44 1 337 0

Горските стопанства с пункт за съхранение на дивечово месо

  • дивеч-
  • горски стопанства
Горските стопанства с пункт за съхранение на дивечово месо - 1
Снимки: М. Богданова

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще нареди на директорите на шестте Държавни горски предприятия да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхранение и първична обработка на дивечово месо. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Дивечът –ценен традиционен ресурс за българската кухня”.

По този начин заведенията и търговските вериги ще могат да купуват неограничено и законно месо от диви животни. В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества. Единствено Държавните ловни стопанства – „Черни Лом”, „Шерба” и „Витошко-Студена” могат да реализират неограничено трупно замразено месо. В ДЛС „Росица” и пункта в Ботевград могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти, уточняват от пресслужбата на министерството на храните.

Популацията на дивеч се увеличава, приходите от ловен туризъм са нараснали с 30% за миналата година. Това е един голям ресурс и ние не може да го оставим да изтича, каза министър Найденов.

В страната ни няма достатъчно условия за добиването на дивечово месо, съществуват едва две лицензирани кланици за диви животни. Трябва да се създадат условия за легалното движение на дивечово месо в търговката мрежа в страната. У нас се продава единствено замразено дивечово месо, което е внос от Европейския съюз, каза д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Голяма част от месото на отстреляните от чужденци животни по време на лов отива в екарисажите, това месо би могло да се реализира.

Кръглата маса се проведе по инициатива на министър Найденов и беше организирана от Евро-Ток България. Присъстващите на срещата представители на Евро-Ток България призоваха колегите си да използват само проверено дивечово месо от законен произход и да се избягва сивият сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА