Last news in Fakti

28 Януари, 2019 16:17 2 035 28

Влизаме в еврозоната най-рано през 2022 г.

  • евро-
  • владислав горанов-
  • erm ii

Кандидатстваме за валутно-обменния механизъм ERM II

Влизаме в еврозоната най-рано през 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно да се случи на 01.01.2022 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Горанов участва в гражданския диалог „България по пътя на еврото” заедно със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис и еврокомисаря Ева Майдел.

„Минималният престой в ЕRM II е две години. Ако получим одобрение, двете години изтичат през 2021 г. Ще е необходима още една година и най-рано през 2022 г. влизането на еврото в България може да стане факт”, каза финансовият министър.

Той опроверга страховете на хората, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените и намаляване на доходите на гражданите.

„Въвеждането на еврото не води до голяма инфлация. Това показват последните присъединявания към еврозоната. Тя е много ниска. Целта е тя да бъде 2%, а често инфлацията е около 1,5%. Висока инфлация се наблюдава само в страни, които са извън ЕС”, подчерта Ева Майдел.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис потвърди, че България е готова да влезе ЕRM II.

"Според нас България отговаря на всички критерии с изключение на валутните за включване в чакалнята на еврозоната", подчерта Домбровскис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    22 3 Отговор
    все ни отлагат. каквото и да изпълним има други условия. ми да не влизаме тогава!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 1 Отговор
    Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО.

    Коментиран от #18, #23

  • 5 Тигърът на Седемте тепета

    14 9 Отговор
    Влизаме в еврозоната най-рано през 2022 г. = Започва Гражданска война най-рано през 2022 г!
  • 6 реалист

    20 3 Отговор
    Докато тея тикви ни управляват, всякакъв оптимизъм забрави!
  • 7 бббббб

    20 5 Отговор
    До тогава ЕС ще се разпадне
  • 8 ЛевИчар

    24 6 Отговор
    А защо изобщо да трябва да преминаваме към евро, имаме си наш лев, нима с толкова лека ръка ще го пратим в историята ?!! Безродници скапани!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕВРОПЕЕЕЦ

    5 6 Отговор
    Чакайте че тук едни да влазат на друго мяст, па тогава да влезем като морална чиста държава.
    Престоят ни приложенията на европейските правила и норми в действие.
    ПОДПИСАХМЕ ВСИЧКИ ГЛАВИ НА ВРЕМЕТО И ДО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ УЕДНАКВЕНИ С ЕС ПРАВИЛА И НОРМИ .
    СЕГА ВЕЧЕ НЯМА МЪРДАНЕ, ЩЕМ НЕЩЕМ ТРЯБВА ДА ГИ ВЪВЕДЕМ ИНАЧЕ САНКЦИЙИ И БЕЗ ПАРИ ОТ ЕВРОПА.

    Коментиран от #12

  • 11 Ураа

    17 3 Отговор
    Ураа,...Значи до 2022 ще се преборим с корупцията,А съдебната власт ще стане неподкупна!
  • 12 EС ЕС

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОПЕЕЕЦ":

    ЕС-овецо, ЕС-правилата стават само да бъдат заврени в някой ASS.
  • 13 Хайл

    12 6 Отговор
    А дано преди да влезем в еврозоната да излезем от евросъюза...само идиот може да иска са стане още по-беден...
  • 14 12345

    18 5 Отговор
    Защо Полша, Чехия, Унгария не искат еврото, макар че имат много по-развити икономики от нашата?
  • 15 Искаме референдум

    8 1 Отговор
    До кога ще влизаме в съпзи без да ни питат? Искаме реферврвндум! Тоя наглец иска факти против! Ецб ще одобрява бюджета на държавата, СИРЕЧ пенсии заплати данъци. Държавата или банките ако омаъ нужда от пари, ще чукат на врата на франкфурт и от там само ще чуват ПАРИ СРЕЩУ МИГРАНТИ! За това италия и гърция ги пълнят с шебеци и те мълчат, щото иначе пари ЙОК!
  • 16 еврофондове

    5 8 Отговор
    Даа руската пропаганда продължава де внушава колко е зле в ЕС.

    Коментиран от #17, #24

  • 17 СЕВАР

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "еврофондове":

    Дааа , в ес е много хубаво за някои .... Но за Българите има само бедност , болести , смърт , корупция , циганска престъпност и какви ли още не гадости ... Трябва да си много прост за да харесваш такова нещо .

    Коментиран от #19

  • 18 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Смисъла е че преди да се влезе в зоната се први тест за стабилност на банковата система и всички големи банки. И тогава шашмалогии като с КТБ няма как да се скрият. За обикновенните вложители ще е по-добре да се проверят всички банки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 12345

    6 1 Отговор
    А какво стана с апартамента на Гораня? Царацурата мълчи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Варна

    1 1 Отговор
    Влизаме друг път! - До 2022 ще ни пуснат на черджето отпред, а ще влезем към 2030, ако въобще се стигне до там
  • 23 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така е! Смисъл няма от гледна точка на това, за което говориш. Има смисъл от това обаче да ни кундят по различни теми. Ще ни изнудят с още нещо със сигурност. Който ще е тогава на власт ще се опита да си го препише влизането като актив и ще напъва. тогава онези от Брюксел ще поискат нещо в замяна
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НИКОГА

    1 3 Отговор
    НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ !! Как ще влезем като не изпълнихме изискването на ЕЦБ налагащо промени в Закона за БНБ и превръщането на ЕЦБ в ПРИНЦИПАЛ на българската банкова система!!!

    Ще мине проверката , но тя няма да има никакъв смисъл защото ЕЦБ не е облечена с изискващата се власт за налагане на решения каквито в момента има БНБ!!!! Агонията ще продължи докато не се върнат излъганите от чужбина БЪЛГАРСКИ ИМИГРАНТИ и не потрошат главите на тези които се гаврят с техните надежди България да се превърне в част от ЕВРОПА!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бесен

    2 0 Отговор
    Не ми трябва да влизам в тая кочина! Това ще доведе до още по-голямо обедняване и буквално ще измират хора от глад! Тоя герберски престъпник да се гръмне!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове