Last news in Fakti

5 Февруари, 2019 19:23 2 847 6

За Гешев не било новина, че Банов бил рекетиран

  • иван гешев-
  • боил банов-
  • ктб

Обвиняемите за КТБ разчитали на смяна в политическата обстановка

Зам.-главният прокурор Иван Гешев не пожела да коментира дали министърът на културата Боил Банов е бил рекетиран от Ангел Ангелов.

"Това за вас е новина, а за мен - не. Имаме мнение, но не искам да го споделя с вас", отсече зам.-главният прокурор.

Иван Гешев потвърди, че вчера следобед е бил депозиран сигналът на БСП за "Ало, Банов съм", подписан от лидера на партията Корнелия Нинова.

Сигналът на червения депутат Елена Йончева е за аудиозапис, който уличава министъра на културата Боил Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

"Изложена е фактическа обстановка в рамките на 4-5 страници и флашка с аудио запис, който циркулира в медиите", коментира Гешев.

Той обясни, че по всички случаи се работи по един и същи начин - снемат се обяснения от много хора, приобщават са огромен обем от данни и се очаква да се направи експертна справка на записа от флашката.

Той обеща, че ще бъде дадено изявление пред медиите, след като се направи експертната справка.

Запитан какво се случва със спецакцията в ТЕЛК-овете в страната, Гешев заяви, че се надява след 15 февруари да се обобщи цялата информация по всички подобни случаи.

Обвиняемите за КТБ разчитали на смяна в политическата обстановка

Прокуратурата не се страхува от процеса за КТБ по същество, като е уверена в качествата на доказателствата, събрани в досъдебната фаза и от направените експертизи, обобщи днес пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев. Той се появи изненадващо на поредното заседание по делото, което се проведе днес, на което трябва да се реши дали процесът ще тръгне по същество.

Според Гешев действията на подсъдимите, които се стремели да забавят тръгването на процеса, показвали, че те имат притеснения. "Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. Удавник за сламка се хваща", коментира Гешев цитиран от агенция "Фокус".

Днес прокуратурата и адвокатите на обвинените спориха около два часа как да продължи процесът след последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които четенето на заключителната част на обвинителния акт се премахва и се заменя с кратък доклад. Четенето на хилядите страници от обвинителния акт е причина делото да се бави. Изчисления на "Дневник" от лятото показват, че ако делото върви със сегашното темпо, то обвинителният акт ще бъде прочетен след около 2 години.

Основният спор днес беше дали промените се прилагат и към вече започнали дела или само към новите. Според адвокатите на подсъдимите текстът трябва да важи за предстоящи случаи.

"Четенето на обвинителния акт не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стане фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи", е мнението на Гешев.

В отговор на въпрос той каза, че прокуратурата не се притеснява от това, че Цветан Василев все още е извън страната. "Защо да ни притеснява, има задочна процедура", каза Гешев. Според него забавянето на приключването на екстрадиционната процедурата не е заради юридически проблеми.

По делото за източването на КТБ са подсъдими 18 души, като сред тях е и Цветан Василев, който още е в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма занчение

    24 9 Отговор
    Тоя е най голямата маша на ГЕРБ, и Цацаров-некомпетентенте, злобен и прост.Това с три прекрасни качества за този пост и за партия като ГЕРБ. Но ако дойде някоя друга партия на власт той ще е по-мек от памук защото нито БСП нито която и да била партия до тука в парламента неса по различни и пълни с "кумунисти", ама не истински, защото ако трябва да си кумунист или социалист трябва да си отговорен за другите и да не крадеш и лъжеш, а такива в политиката в БГ няма

    Коментиран от #5

  • 2 да ама не

    16 4 Отговор
    ПОВЕРВАХ.....
  • 3 Коментар📝

    14 3 Отговор
    Шрек Какво Стана С Горанов 🤗
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мартин

    2 0 Отговор
    За цяла България пък е новина, че Цветан Василев и хора като Йончева, на която е плащано от КТБ, все още са на свобода и не са в затвора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове