11 Февруари, 2019 17:26 4 469 43

Гебрев ял салата с пестициди

  • гебрев-
  • скрипал-
  • новичок

При "отравянето" на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия

Гебрев ял салата с пестициди - 1
Снимка: БГНЕС

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. "новичок".

Изследванията са независимо едно от друго - на частна финландска лаборатория и на нашите медици, изготвили българската съдебно-медицинска експертиза.

Това стана ясно от цялата изнесена фактология по случая от главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвета.

В разговора участваха и вътрешният министър Младен Маринов, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Спешната среща се състоя заради появила се информация, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на Гебрев през 2015 г., както написаха британски и руски сайтове.

При "отравянето" на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на "Кемпински-Зографски" Гебрев на 28 април 2015 Гебрев е бил откаран във ВМА. На сутринта и изпълнителният директор на неговото предприятие "Емко" е бил приет в Токуда, после в Пирогов, а три дни по-късно и синът на бизнесмена е бил закаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Хлорпирифос пък е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатото от сина му, допълни фактите главният прокурор.

Този пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, овощни, технически и житни култури, и е силно токсичен. Разследването е стигнало и до земеделския производител, а съдържанието на веществото е било в минимално количество. Съдебно-медицинската експертиза е показала остра интоксикация с форсфоро-органично съединение.

Разследването тогава е прекратено, след като не е била открита отровата. Било е подновено след писмото на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал, с отрова от семейството на "новичок".

Цацаров допълни хронологията, като поясни, че то е било възобновено, докладвал е на премиера, създаден е бил съвместен екип с МВР и ДАНС, информирани са британските власти, както и партньорските служби. Извършени са 13 разпита на свидетели.

Самият Гебрев признава и нещо, което до този момент не е известно на нашите разследващи, а именно, че със съдействието на ВМА през юни 2016 е дал проба на кръв и урина за финландска частна лаборатория, като си е заплатил от джоба. Финландците правят заключението, че в урината се съдържа фосфоро-органично съединение, но не се съдържат химически бойни вещества, забранени от конвенцията, каквото е въпросният "новичок", разкри още главният прокурор.

Всички данни и документи от изследванията са представени на британските власти след получаване на европейската заповед за разследване през декември 2018 г., както и писмо от наша страна с готовност за сътрудничество.

След като изнесе цялата фактология по разследването от 2015 г. до сега, включително и за съвместните действия на българските разследващи с британските служби, Цацаров заяви, че то продължава. През цялото време се действа заедно с британския екип от разследващи.

"Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели", заключи главният прокурор по адрес на медиите, раздухали сюжета, че оръжейният бос е жертва като Скрипал.

След като описа криминалната линия по случая с отравянето на Гебрев, сина му и служителя му, Цацаров се спря и на втората - шпионската линия, в която става въпрос за трима руски граждани, свързвани с руското разузнаване, за които британците смятат, че са намесени в престъплението срещу Скрипал.

При двама от руските граждани няма данни да са пребивавали у нас за последните 10 години. Третият обаче е идвал три пъти, съобщи Цацаров. Той се казва Сергей Вячеславов Федотов и времето на едното му пребиваване у нас съвпада с времето на отравянето на Гебрев. Федотов е в България от 24 до 28 април 2015 вечерта, когато напуска страната със самолет. В момента продължава разследването именно по тази нишка, за да се установи какво е правел по време на пребиваването си у нас.

"Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби, тече разследване", каза и британската посланичка, която обясни, че заради тайната няма как да разкрие повече детайли. Ема Хопкинс обаче обобщи, че при премиера е провела ползотворна среща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хамсал

    86 5 Отговор
    Я ся да ги видим, козяшките парапитеци, дето яхнаха думите на Цвъ Цвъ за новичока и лошите руснаци!
  • 2 Порно

    80 2 Отговор
    Тоя от Кинтекс много навътре се взима. Ако наистина пречеше на някого , щяха да го гръмнат като всички.
  • 3 Новичок

    69 2 Отговор
    Пил е и ракия менте !!
  • 4 ВВС

    46 7 Отговор
    Ами то ако е от салата тя цяла БГ да е отровена.
  • 5 Наблюдател

    39 1 Отговор
    Трябвало е отрова за хлебарки
  • 6 Антей

    45 1 Отговор
    И сега к'ва стана тя...., а дали пък руснаците не са подменили резултатите от лабораторните изследвания....., я цецо да разследва за това.... , има логика да е вярно.....866
  • 7 Tervel bitcoin

    57 3 Отговор
    Добро утро
    Натровила се с пестициди и изведнъж Русия е виновна даже е толкова важен че някой топ агент е искал да го ликвидира с новичок Ха ха ха
  • 8 Tervel bitcoin

    54 4 Отговор
    Стига сте обвинявали Русия за всичко
  • 9 Дидо икебаната

    40 2 Отговор
    Деева и грозния старец да яде салата от шпекове
  • 10 Tervel bitcoin

    51 2 Отговор
    Руснаците са убили динозаврите
  • 11 КГБ Териер

    40 1 Отговор
    То беше ясно че е много шум за нищо!
  • 12 Селяк

    46 1 Отговор
    Уикипедия : пестицидите са създадени за борба с вредителите !
  • 13 pun4o

    45 1 Отговор
    Пак проблеми! Тъкмо МИ6 бяха събрали данни, че Калоян е отровен пред стените на Солун от руснаците, за да не се реализира газовият хъб и ето ти проблем - салата някаква...
  • 14 Пища Хуфангел

    31 2 Отговор
    Гебрев сега е тъжен не е бил заразен с,, Новичок" за в бъдеще ако някъде се натрови цяла фамилия не си мислете веднага че е саботаж!
  • 15 Еххххх

    27 1 Отговор
    Хаха, ми то всички ядем от тези салати с пестициди, да ги изкисва с солен разтвор, поне час.
  • 16 Шерло

    26 1 Отговор
    С новичок е трябвало да го намаже санитарката в болницата ма сигурно се е нафиркала от кофата с дезинфекция и...
  • 17 1234

    32 1 Отговор
    Тоя случай е за агенцията по храните, какво ни занимават с фантазиите на ЦвЦв!
  • 18 666

    38 2 Отговор
    ДЪРТ СТАР КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК-ОТКРАДНАЛ МИЛИОНИ ОТ НАС И НАШИТЕ ДЕЦА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБИРА НАРОДА А КАТО ГО ГЛЕДАМ Е ЗАМИРИСАЛ НА ЗЕМЯ,ЕЙЙЙ ЧОВЕШКАТО ОКО Е НЕНАСИТНО,УМИРАЙКИ ЩЕ КРАДЕ И ЩЕ ТРУПА МИЛИАРДИ -НО ЗА КЪДЕ СЕ Е ЗАПЪТИЛ ТАМ НЕ МУ ТРЯБВАТ ,НЯМА КАТАФАЛКА С РЕМАРКЕ.
  • 19 вриеми и

    17 9 Отговор
    производителя на уръжия избиващи деца и жени в европа и сирия ,да яди хурката!!!
  • 20 К.К.

    22 2 Отговор
    Тоя пестицида сигурно го е ползвал като дресинг, или салатата е била цял леген.
  • 21 Георги

    36 0 Отговор
    Русия е виновна.Само те произвеждат пестициди😂.Каквото и да стане по света все Русия им е виновна. Те хората правилно са казали "Простотията не ходи в гората, а по хората".

    Коментиран от #24

  • 22 гост

    28 1 Отговор
    ХЕ такае щото е ял досега биологично чисти нешта и сега като е рупал свежи нитрати замалко да се гътне.А нии дет ги ядем секи ден сме натрупали имунитет вече.
  • 23 Ghost 1

    3 12 Отговор
    Припаднал от салата с пестициди. Това не го вярвам. Не изнася на някой да се изясняват повече обстоятелства
  • 24 Джорджи

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Гьорги разбираш ги нещата твойте хора само са го предупредили другия път няма да ,,объркат" ,,дезодорантите".
  • 25 Иво

    15 1 Отговор
    Гербер не е Гербер а е Гербове и е ял на някого салама
  • 26 Batushka

    18 1 Отговор
    Руски пестициди от Путин... купени в агроаптеката на Кремъл...лично Помпео го е видял и го е казал на Цецу вифа....
  • 27 САМО ТОЙ ЛИ Е ЯЛ ТАА САЛАТА..??????

    11 3 Отговор
    ТАА МАРУЛЯ СПЕЦИАЛНО ЗА НЕГО ЛИЙ ПРИГОТВЕНА. ЛЪЖЛИВИ ПОЛИЦАИ ПРОКУРАТУРА И Т. Н.
  • 28 висок

    12 3 Отговор
    Цацароцирка блесна днес с глупоста си! Въпросния пестицид за да навреди трябва да е над 0,250 млгр на кило маса! Гебрев е 100 тина кила. Сигурно е изял 101 салати, щото другите в ресторанта са изяли само по една, две!!!!
  • 29 Bubbles

    15 1 Отговор
    Абе да ви с**а на журналята и на кочината дето я наричате държава, няк'ъв дрътльо не си измил марулите и вие вдигнахте пушилка до небето.
    Ай закривайте вече, че аман!
  • 30 Българският патриот

    4 11 Отговор
    Когато циганин набие българин ми е мъчно за българина, но когато руски шпионин опита да убие българин с отрова, ми е мъчно за руския шпионин. Какъв съм аз?

    Коментиран от #32

  • 31 Факти

    18 1 Отговор
    За пореден път се убеждавам че тука само малоумни пишат.
    Слагат им някаква тема и те се почват Руснаци Американци е най готината.
    А човека са го тровили преди 3 години и нищо сега изведнъж стана интересно да разследваме сигурно и извършителите ще намерят.
    Защо тогава не ги откриха.
    Или ги болеше фара или им беше угодно.
    Това че плаща на хората в провинцията заплати лошо ли е .
    Дай да му затворим заводите и сите селяни да дойдат тука още по зле.Това е поръчка на Американците защото сигурно е продавал оружие на братята сърби през войната. А не като някой хора който дадоха въздушно пространство на НАТО да ги бомбардира.
    Те за това не ни и понасят.
    Всички съседни нам страни ни мразят.
    Но не че сме някакви националисти а че сме боклуци.
    Ако тука стане война която може и да се случи замислете се изобщо кой ще отиде да се бие.
    Никой.
    Ще ни продадат като роби да бършем задници на Еврей Американци Англичани и Кипърци.
  • 32 Вероятно

    17 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българският патриот":

    американска подлога!
  • 33 Bingo

    11 3 Отговор
    Цацата уби рибата, човека се бил натровил с рукола направо ще припадна, и понеже тогава случая ,,Скрипал" не е бил наличен, няма как да се върви към версия за отравян с БОВ. Да бяха пратили Скрипал на почивка в България и тук да го светнат, щяха да му пишат едно преяждане с рукола и всичко е ок. Господи прости им те не знаят какво говорят и какво правят щото са некадърници.
  • 34 мишесми

    16 1 Отговор
    Горките британски гейзери и тоя епизод от сериала "скрипал" не им се получи ! "не било компютри, а компоти и не сме ги били изнесли, а ни ги били върнали." ....

    Коментиран от #40

  • 35 фактите

    13 1 Отговор
    Големият въпрос е : Защо когато руснаците тровят някого американците бият негрите си?
  • 36 Факти

    12 3 Отговор
    Журналистите продължават да пишат каквото им наредят за некой лев
    и това е масово, за какво са ни изобщо.
    Ако погледнем колко са и ние ги храним пък файда никаква.
    До сега нищо не виждам да помагат.
    Значи само трима са успяли да хапнат от тази салата и те са от една фирма не е ли малко съмнително.
    Ако журналистите бяха журналисти сега щяха да гърмят вестници статии. А не да чакат да им кажат какво да пишат.
    Посочете ми един журналист помогнал с нещо но не за бездомно куче защото ние гражданите постоянно помагаме за такива неща но не пишем по сайтовете.
  • 37 Българин

    2 14 Отговор
    Руската измет отново си стреми да оневени мръсната кочина за поредното отровителство.
    Съвсем естествено е, че не са открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Защото Новичок е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост.
  • 38 Колчо

    6 0 Отговор
    Ами така е , като не яде гъби .
  • 39 Тодоров

    8 0 Отговор
    Какво по-добро оправдание за загубени бъдещи избори от мита за "руската намеса". А Цветанов прекрасно разбира и усеща може би, че следващите избори са края на политическата му кариера и антибългарското му поведение. И разлая кучетата - в
    един глас и Цацаров, и Томислав Дончев, и службите, запяха в един глас. Прехвърлянето на английския фарс "новичок" на българска територия на мен ми говори само едно - Цветан Цветанов вече се "изчерпа" в опитите си да защити и оправдае доверието на американските си покровители и да "запази кокала". Може би е крайно време да му намерят топло дипломатическо местенце далеч от България, например в любимите му САЩ, както Бъчварова я изритаха в Израел. Без Цветанов, поглеж Бойко Борисов може и да спечели.
  • 40 макя Бретаня

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "мишесми":

    чекай, чекай - паживьош, па увидиш - кон боб яде ли и на празна ясла пърди ли...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ей Валерка!

    1 0 Отговор
    Защо точно руснаците, турците имат същия бизнес, при това по линия на ОТАN стандарт. Освен това пестицида е открит и в кафе машината.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове