12 Април, 2012 16:49 878 0

Азербайджан се интересува от опита ни в строителството на зимни курорти

  • азербайджан-
  • строителство-
  • зимни курорти-
  • ски-учители
Азербайджан се интересува от опита ни в строителството на зимни курорти - 1
Снимка БГНЕС

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов се срещна днес в Баку с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гарайев, който откри XI. международен туристически панаир AITF 2012. Изложението се провежда до 14 април и е сред водещите в Кавказкия регион. България прави дебют на него с щанд от 45 кв. м, организиран от МИЕТ. Статутът ни на страна гост ни дава много преференции в рекламата и участията по програмата.
Маринов и Гарайев обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите двустранни отношения. На 120 км от Баку в момента се строи голям зимен курорт и домакините проявиха подчертан интерес към българския опит в строителството на специализирани ски съоръжения, местата за настаняване в планината и предлагането на зимни туристически услуги, стана ясно от срещата. Важен за Азербайджан е и обменът на ски учители – особено от Банско, които да обучават местните специалисти и да издигнат нивото на бъдещия курорт до световните показатели, както е при българския.
Между България и кавказката страна е сключено правителствено споразумение за сътрудничество в туризма от 1999 г., което трябва да бъде актуализирано и да се подпише нов меморандум между двете министерства за сътрудничество в сектора, подчертаха Маринов и Гарайев. Предвижда се акценти в бъдещия документ да станат обменът на информация, по-активното участие в специализираните изложения в Баку и Велико Търново, размяната на кадри и на съвместни програми за обучение. Обсъдено беше и общо участие на двете страни в проекта на Световната организация по туризъм „Пътят на коприната“. Сред дискутираните въпроси бе и липсата на пряка самолетна връзка между България и Азербайджан. Двамата изказаха готовност да се преценят възможностите за откриване на директна чартърна авиолиния. Маринов потвърди поканата към министър Гарайев да посети България през юни т.г. и тя беше приета със задоволство.
На изложението в Баку България присъства много активно във всички реклами и медии като целогодишна дестинация с голям потенциал за традиционен и специализиран туризъм. Зам.-министър Маринов участва тази сутрин и в пряко предаване на азербайджанската национална телевизия Канал 1 заедно с представители на турската делегация, която традиционно е партньор на изложението.
В борсата тази година се включиха 32 страни с 250 фирми, които представят актуалните тенденции в 62 туристически направления - пътешествия, делови пътувания, балнео- и СПА почивки, приключенски ваканции и много други. AITF 2012 се провежда с подкрепата на Министерството на културата и туризма на Азербайджан, Световната организация по туризъм, Националната конфедерация на предприемачите и работодателите и Международната асоциация на туристическите изложения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА