Last news in Fakti

13 Април, 2012 20:36 11 560 3

Откриха още българи, потънали с Титаник

  • титаник-
  • българи

Българите, починали на "Титаник", са много повече от официално признатите 38 души. Това установи екип на БНТ  в търсене на документи и спомени за катастрофата на века. Много от българите, за които със сигурност се знае, че са пътували и загинали при корабокрушението, не присъстват в пътническите списъци на кораба и в тези на застрахователната компания Лойд.

Сенник е селото на най-известния емигрант в Америка по онова време - Дан Колов. И естествено, след него и други младежи от селото тръгнали натам с надежда. За един от тях, 22-годишния Дончо Атанасов, разказва неговата внучка.

Тръгнали към Америка заедно с още двама младежи от селото. Дончо Атанасов, обаче, оставил бременна жена с дете.

„За това още по-напористо така е искал да замине по простата причина, че все пак трябва нещо да се направи, да се устроят”,  разказва внучката му.

Скоро след вестта за потъването на "Титаник", обаче, всички надежди, че може би е жив се изпарили. Единият от тримата - Златьо - се завърнал.

„Златьо са го качили на кораба, на лодката, а дядо ми отива до лодката и се вкопчва за нея. Обаче казали му - не може. И тогава той погледнал и казал - ако се завърнеш, разкажи какво се е случило и са му откопчили ръцете …”, допълва Донка Дончева.

Другият внук на Дончо, и той с неговото име, пък разказва не за трима, а за петима от Сенник на "Титаник". Нито един от тях, обаче, дори Дончо и Златю, присъства в пътническия списък, семействата им не са получавали и обезщетения. 8 със сигурност са гурбетчиите от Гумощник. И всичките са починали. Анка Чакърова е непряк потомък на двама от тях - Лазар Минков и Пею Колчев.

Анка Чакърова разказва: „Неговият брат Минко е бил в Америка, работил е по линията Ню Йорк - Чикаго. Работил е около 4-5 месеца и праща писма на брат си

Пею оставя бременна жена с две деца, с него тръгва и Лазар, който също очаква дете. Вземат заем по 30 златни наполеона за билет и тръгват. Отишли най-вече не за кой знае какво голямо богатство, а като се върнат тука, да си купят по-хубави нивички, които са по-плодородни.

Нивички не купуват. Но съдбата на семействата им е по-лека. По-късно получават обезщетения, връщат заемите, остава и за малка ковачница за сина на Пейо, който пък се жени за дъщерята на Лазар.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Рукавишников

    2 0 Отговор
    Нещата са същите столетия наред - българинът го играе имигрант! Иначе оцеляване в тази страна няма. И точно като днес да си българин означава да си втора ръка - не са ги вписвали в пътническите списъци на кораба, нито са имали застрахователни полици от Лойд! Нека си направим изводите колко точно ни харесват...

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Николай Рукавишников":

    @1 za sajalenie si prav
  • 3 123

    0 0 Отговор
    вода имало за всички ама малко не са пили....писна ми от този титаник вече