31 Март, 2019 07:28 6 719 41

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

  • евреи-
  • изгонване-
  • испания

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания - 1

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912-13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AmiX

    67 11 Отговор
    Евреите са лошо племе🤑🤬🤮

    Коментиран от #32

  • 2 Алфа Вълкът

    58 3 Отговор
    Персия, Рим, Испания, Германия, тия ги гонят като мръсни кучета.

    Коментиран от #21

  • 3 Jacques Yves Moineau

    32 4 Отговор
    В България никой не ги гони, а пък няма много евреи.....интересно😕

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Снайперист

    44 5 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Евреите са тайното световно правителство

    56 2 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    В България е пълно с евреи,но не се афишират а и са на хранилка от властите
  • 6 Второто пришествие

    38 3 Отговор
    Чифутите са тези,които назначават,президенти и политици в световен мащаб! Спасението е природен катаклизъм преди да са се преселили на МАРС............
  • 7 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    В България българите не искат да останат, ти за евреите пишеш, че не оставали
  • 8 ъъъ

    32 1 Отговор
    СЛАВА на Изабела. Така се прави.
  • 9 Хохи

    29 1 Отговор
    Факти: Осм.империя ги приема, след като католическа Европа ги прогонва...империята се разпада, след като се управлява столетия и от евреи(дьонмета).Евреите превземат САЩ (а вече имат огромен дълг), сега постепенно се впиват в Китай!Всички ние (гоите) сме "по на ниско"...
  • 10 Добавка за#2

    19 0 Отговор
    Египет, Вавилон, Асирия...И не обиждай кучето. То е благороден и верен приятел.
  • 11 Хисторик

    15 22 Отговор
    Испанците не са много цвете за мирисане, 700 години са били под мавританско владичество единствено в Каталуния са се запазили от смесване на кръвта с черните африканци! Идеята на испанския крал е била да ограби евреите, защото е бил на ясно че няма да сменят вярата си, и по този начин лесно е щял да заграби имотите им и капиталите. Евреите са по тези земи още от времето на римската империя когато Испания още не е съществувала като държава. Така наречените готи са северни народи надтанени там около 80 -100г. след новата ера които първи създават държава иначе месните са били по скоро с африкански корени от колкото от европейски!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 нервен

    26 1 Отговор
    Еми това си е никой не ги ще !!! На 31-ви март е издадена заповедта ... На 1 юли – евреите окончателно напускат Испания. И Господ Бог награждава испанците на 12 октомври с Христофор Колумб и откриването на Америка

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Атеиста

    14 7 Отговор

    До коментар #12 от "нервен":

    Добре че Христо Колумб намира древните карти на викингите иначе щяхте да чакате Новия Свят от Яхвето само че, някой друг път! Ристияните занесоха в Южна Америка само страдание

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    18 3 Отговор
    Евреите са някаква издънка на арабите. Като циганите на индийците. Нямат нищо общо обаче нито с Египет,нито с Месопотамия,нито с персите. Така както циганите нямат нищо общо с индийците. Онея обаче са по хитри и пресметливи от циганите и винаги се настаняват при силни гостоприемници,като се опитват да стигнат до централната система на обществото. Докато циганите се задоволяват с периферията. Затова и не са ми такъв проблем. Е , когато не прекаляват
  • 16 Тарзан

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    Хубаво е да прочетеш човече,за да не се излагаш. Испанците са били 700 години под мароканско владичество и не само в Каталуния е запазен народа а в почти всички области на север от Мадрид. Евреите са живяли точно в тези области. Гонят ги ,защото са били заплаха за кралското семейство и потеклото им .

    Коментиран от #24

  • 17 !!!

    14 0 Отговор
    Два пъти да ги спасиш,да останат 4000 и накрая Монката Паси за благодарност да ни пратите паки да пасем.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Електрошок

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "нервен":

    С Колумб на корабите има и евреи!
    Те са и първите търговци на роби от Африка.В днешно време във всеки по-значим научен проект са включени пак евреи.Плагиатството и мръсните номера са техен патент.Преди години един техен представител само за 30 мин.след запознанството ни успя да ме скара с моя шеф,с който години работехме в разбирателство!

    Коментиран от #29

  • 20 В коя година са дошли?

    6 0 Отговор
    Коя година сме паднали под владичеството на османлиите? Хм, за благодарност ли българите сме толкова зле и сега?
  • 21 Народа ПРОСТ

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Този ден трябва да бъде обявен за национален Празник ! Крадливите чифути - вън !!!
  • 22 Пламен

    21 1 Отговор
    След прогонването на тази паразита сган Испания от бедна колония става най - богатата империя в светът. Това продължава около 200 години докато испанската корона позволява отново завръщането на чифутите в тяхната страна и това е краят на Велика Испания.
  • 23 групен фюрер

    18 1 Отговор
    Осм.империя приема евреите след като католическа Европа ги прогонва.Като много хитри и коварни се наместват във властта и управляват зад кулисно.На тях дължиме робството до освобождението.
  • 24 Хисторик

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тарзан":

    Оърво,, гражданче" на СеверотМадрид няма много испанска земя, а ти е хубаво когато пише относно истори да оставиш чувствата и пристрастията си някъде на по тъмничко място!
  • 25 Матракчи

    14 0 Отговор
    Хитрите коварни и супер богати евреи,превзеха САЩ,засилиха влиянието на Синедриона и управляват света.Всичките злини по света стават по тяхна воля.
  • 26 КОНТРАТА

    2 5 Отговор
    Погмусно от алчната,, римо-католическа църква " няма, а тия испанците са бетер циганите заедно с италианците в Европа!
  • 27 До # 3

    2 0 Отговор
    Даа! Днес темата е много интересна. Ако модераторът позволи, ще ги разгледаме ей така, без ангажименти, за обща култура. Дано се включат и евреи, въпреки че не обичат такъв диалог.
  • 28 Хисторик

    2 5 Отговор
    Сега още един факт от по новата историята:
    Защо Адолф Хитлер неграмотника се нахвърля срещу евреите? Нахвуркя се неграмотника защото се е овличал по история и окултизъм,вярвал е че ще завкадее Света и евреите биха му били пречка в последатвие! Факта йойто доказва тази теза е че именно евреите с тяхната политика едно време събарят,, Римската-империя " евреите измислят християнството и след като в империята го приемат за офи. религия империята започва да залязва. Не на последно място е че именно евреите държът капитала който няма да бъде излишен на Германия.

    Коментиран от #34, #36

  • 29 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Електрошок":

    Просто не искам и нямам време пак да се повтарям за тая напаст
  • 30 гост

    7 0 Отговор
    Чифутите се лош матрял
  • 31 До хисторик # 11

    6 0 Отговор
    Малко омеша напитките:) . Автохонното население, да ги наречем ибери, е живяло на полуострова, когато Рим дори не е съществувал-грубо казано, нещо като апенинските етруски или балканските траки. Не са били нито африканци, нито семити. Семитите/Картаген/ се появяват по късно и то само по крайбрежието/търговийка/. А малка група евреи пристига чак през 40-те години на 1-ви век, като туристи на туроператора "Флавий травел". Вестготите пристигат като сериозна компактна маса и бързо се налагат над местните. Може би тогава е станал първия конфликт между германци и евреи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 МиГ 23

    4 0 Отговор
    Интересно - за Балканските войни България мобилизира около 850000 войници, най-силната армия в Света по това време по брой население, та колко са били еврейте - войници? И друга една неточност - еврей са участвали и във Втората св. война за бг. армия.

    Коментиран от #35

  • 34 Айхман

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хисторик":

    Ей,недй да обиждаш Адолф Хитлер,тази чиста и свята личност.
  • 35 Гуня адвокатина

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "МиГ 23":

    Мобилизираните евреи са се уреждали на безопасни длъжности.Няма загинали евреи на фронта.
  • 36 Груьо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хисторик":

    Човек, пишеш пълни глупости и се излагаш, дори не си струва труда да те оборвам с факти. Едва ли сериозен човек ще те вземе на сериозно, но няколко неграмотници, които коментират тук, може и да ти повярват.
  • 37 Африканец

    3 7 Отговор
    Като ви гледа човек кви работи сте изписали за евреите и се чудя ,от позицията на какво? Сигурен съм , че никой от вас не познава евреи лично, а пък какво да кажем за българите- най-мързеливото и крадливо племе на континента? Смешни сте . Да не говорим ,че сте главно славяни, а пък любимия ви Фюрер е мразил повече от
    славяните ,само евреите и циганите. Как може да има толкова прост и заблуден народ,като българския?

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нищо ново

    1 0 Отговор
    Благодарение на търговския си нюх и развита сплотеност,следствие от незавидната си вековна съдба, евреите овладяват финансово-стоковите канали в малките полуфеодални владения. Статутът им на посредници ги издига от роби в презирана, но необходима част на обществото. Живеят сравнително необезпокоявани до момента, в който алчността им взема връх над алчността на феодалната върхушка. Доколкото си спомням духовитият А.Франс беше казал: " Три неща не могат да се скрият-кашлица, пари и любов." Та, въпреки потайността си, евреите правят фаталната грешка, да се сравняват с бившите си господари по благополучие и като последица всички християни, во главе с църквата, вкупом решават да отмъстят за Спасителя. От там нататък, по навик, отново всичко се обръща в пари и...свят голям, но без Христос. Няма държава, има пари и обединител-Яхфе чак до 1946 г. сл. Хр.
  • 40 До # 37 африканец

    0 0 Отговор
    Грешиш. Аз познавам еврейка -Матилда, която от всичко на света най-много мрази името Сара. Не ще да обясни, защо. Цупи се!
  • 41 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    кой обича евреите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове