Last news in Fakti

30 Март, 2019 19:49 1 965 23

Светият синод срещу крематориума в Камено, не било библейско

  • крематориум-
  • светия синод

Това е инвестиционно намерение на Общинския съвет, обърнете се към тях, коментира от своя страна кметът Жельо Вардунски

Светият синод срещу крематориума в Камено, не било библейско - 1

Проектното предложение за мащабен крематориум на територията на Камено, което бе представено в началото на месеца, разбуни духовете в религиозните общности на България. По-рано днес от Сливенската митрополия изпратиха отворено писмо до кмета на община Камено Жельо Вардунски, с което се обявяват против намерението за строежа, съобщи "Флагман".

„Древните езичници изгаряли телата на починалите, защото са смятали, че тялото е затвор за душата и по този начин я освобождавали от оковите на материята. Християнското разбиране за човека, като Божие творение, е различно от това на езичниците и затова Православната църква приема кремацията като противоречие на християнска вяра”, с тези думи от Сливенската митрополия започват аргументативната част на своето писмо до кмета Вардунски.

На практика митрополията се обявява напълно против инвестиционното намерение, като небиблейско и влизащо в разрез с настоящите приети вярвания. „С искрена загриженост за бъдещата съдба на поверените ми от Бога православни християни се обръщаме към Вас и членовете на Общинския съвет да отклоните това ненужно и вредно инвестиционно предложение”, пишат още от Сливенската митрополия.

Реакцията от страна на кмета на община Камено Жельо Вардунски бе светкавична. Той е категоричен, че писмото, адресирано до него, всъщност дори влияе заблуждаващо за жителите на общината относно правомощията на кмета. Ето какво каза Вардунски:

"Прекланям се пред Вашата институция и решенията, които взема единствено и само в доброто на миряните. Искам обаче да Ви уверя, че аз като кмет на община Камено нямам законовите правомощия да влияя на развитието на частни инвестиционни намерения, даже и върху инвестиционното намерение за строителството на крематориум в землището на Камено.

Общинският съвет е органът, който би разрешил или отхвърлил решението за изграждане на ПУП към конкретното инвестиционно намерение. В тази връзка вие трябва да се обърнете към общинските съветници от всички представени партии. Общината като институция е изпълнителен орган на решенията на ОС.

Последната инстанция е решението на местните жители, което следва да бъде изразено чрез Обществено обсъждане. Аз по никакъв начин не мога, не искам и няма да влияя на тяхното решение”.

Припомняме, че проектът за модерен „зелен” крематориум на бъдещето бе представен по-рано този месец и ще е на прогнозна стойност от 8 млн.лв. Той ще открие 35 нови работни места със стартови заплати от 1500 лв., а според експерти подобно съоръжение би оказало благоприятен икономически ефект върху местния бизнес и трудовата ангажираност на жителите на общината и региона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    9 8 Отговор
    рЕзко ще им спаднат далаверите на свещениците, затова надават вой... "Варосани гробници"
  • 2 Townboy

    12 9 Отговор
    Съгласен съм със синода. И християни и мюсюлмани погребваме близките си. В свят управляван от юдеи последователи на Луцифер се опитват да ни превърнат в бездуховни безбожници.

    Коментиран от #12

  • 3 Читател

    7 12 Отговор
    Много странно как изгарянето но починалите е езичество а прекланянето пред икони(ИДОЛИ) ,нарушавайки втората Божия заповед не е.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 745

    3 1 Отговор
    А Содом и Гомор а огън и жупел
  • 5 Православен

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Ами личи си че си сектант поклонението е към изографисания светец а не на дървената рамка

    Коментиран от #6

  • 6 Читател

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Православен":

    Можеш ли пред всички читатели да ми докажеш от Божието слово и само от него,че греша Православен?Ще почакам.Много лесно е да лепнеш на някого етикет без никакви доказателства.Между другото аз също съм православен християнин,но не вярвам на лъжите на църквата.

    Коментиран от #18

  • 7 Голям прос

    6 2 Отговор
    Тя и пед....стията в синода е грях, ама си траят и не я заклеймяват.
  • 8 Мосак фонсека

    2 2 Отговор
    Бог,църквата,библията,свещеникът са четири различни неща,ако някой си мисли ,че истинска мъдрост и святост ще се размятква тукатъй на интярнйетя кат няква статия за пулев е пълен комик.
  • 9 Читател

    2 0 Отговор
    Коя беше първата лъжа на Сатана в едемската градина:Никак няма да умрете.Да видим какво става с човек когато почине.Библията разделя душа и дух,за душата евреите са казвали "нефеш" а за духа "руах",две напълно различни неща.В Битие ни се казва,че Бог вдъхна в ноздрите на човека жизнено дихание(руах)и човек стана жива душа(нефеш),НЕ ПОЛУЧИ А СТАНА ЖИВА ДУША(личност,аз съществувам)След смъртта жизненото дихание се връща при Бог,тялото отива в пръстта, а душата отива в небитието(престава да съществува до възкресението)Това е Библейското учение.Защо пиша всичко това, защото светците спят в гробовете и нямат дял под слънцето.Защо мислите Бог е забранил общуването с мъртви хора,защото на тяхно място се явява Сатана и неговите демони с фалшиви чудеса за да мамят хората.

    Коментиран от #11

  • 10 Иванов

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Иконите не са идоли. Идол е да предадеш форма на Бога, а иконите са един вид фотографии на реално съществували хора, по време когато фотоапарати просто е нямало.

    Коментиран от #13

  • 11 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Читател":

    Нисшата част от Нефеш остава в гроба, а висшата се връща при корена си в Духовния свят.
  • 12 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Townboy":

    Йудеите също погребват починалите си.
  • 13 Читател

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Вярно е, но не трябва да им се молим.Има само един ходатай между Бог и човеците и това е Исус Христос, личният спасител на всеки един от нас.Иконите са въведени като библейски сцени през средновековеието в църквите но вместо просветление са донесли тъмнина.

    Коментиран от #14

  • 14 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Всеки си решава сам, аз се моля на Единния Бог, но не смятам за грешно човек да се моли на някой светец, праведник или Учител като Йешуа. Висшата част от Нефеш при тях е в Райската градина и могат да помогнат на благочестиви вярващи.

    Коментиран от #15

  • 15 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Прав си колега никой не трябва да заставя другиго да вярва в същото като него,всеки трябва да има свобода на съвестта.Всеки ще застане пред Бог и ще отговаря за собствените си дела.
  • 16 Иванов

    1 0 Отговор
    Изглежда не всяка икона е Икона. Много зависи от художника, а след това и от свещеника, който я освещава и не на последно място от вярващия, който я съзерцава.

    Коментиран от #17

  • 17 Читател

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    Приятна вечер на всички и лека нощ.
  • 18 Православен

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    Щом не вярваш на църквата значи си антихрист Анатема също не вярваш в света Троица Вярваш в Лукавия Анатема

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Kolev

    1 1 Отговор
    Там, където е минал комунизъм в пакет с православие е тотална развалина. Нищо духовно - само скотове. Тези от БПЦ са най-голямото зло в вържавата

    Коментиран от #20

  • 20 Заблуден от пропаганда

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Kolev":

    Църквата няма нищо общо с комунизма Това че ДС внедриха ченгета доносници за духовници кой има вина църквата ли За съжаление постигнаха си целта непросветените да на мразят Православието
  • 21 Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Православен":

    Виж, в духовното няма и не може да има насилие! Бог даже и Ангелите не са го виждали, затова се приема като Един, защото не можеш да го броиш. Господ е първият сред Ангелите и Той е Светият Израилев. Ако приемеш, че има и друг Господ ти автоматично вкарваш Царството Божие в люта война само срещу себе си, нещо което е глупост на глупостите, защото Царство което воюва срещу себе си, няма да устои! Не се лови по художествените измислици на Савел/ Павел, а се дръж за Закона на Бога!

    Коментиран от #22

  • 22 Боже пази България

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    ти си луд сектант промит мозък Бог е един триединен Бог Отец Божи син Исус Христос и Светия Дух Всичко друго е от дявола
  • 23 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Православен":

    Чудя се от къде толкова злоба в теб православен, че и ме анатемосваш,разбирам,че си ревностен християнин,което искрено ме радва защото и аз съм такъв но аз говоря с факти от Библията а ти не.Нали знаеш думите на Господ "откъм тях се кълне а от към вас се благославя"и друг подобен текст " ще благословя всеки,който те благославя и ще прокълна всеки,който те кълне".А колкото за антихрист в около 70% в Библията думата означава на мястото на Христос а не против него,аз не твърдя да заемам подобна позиция.Всичко което пиша мога да подкрепя с текстове от Божието слово а ти можеш ли? Ще почакам отново,както снощи и ако искаш ще ти напиша и други неща. Нека да запазим добрият тон с теб както с другите с които си пиша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове