Last news in Fakti

1 Април, 2019 19:12 3 182 20

Българската стопанска камара до Борисов: Спрете смяната на касовите апарати!

  • българска стопанска камара-
  • касови апарати-
  • радосвет радев

Хаосът просто се отлага с няколко месеца, смятат от БСК

Българската стопанска камара до Борисов: Спрете смяната на касовите апарати! - 1

Работодатели призоваха премиерът да се намеси в спора между тях и държавата относно промените в Наредба Н-18, касаеща касовите апарати. Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) излезе с писмо до Бойко Борисов, внесено днес в деловодствата на Министерски съвет, Министерство на финансите и НАП. От БСК посочват, че преговорите с НАП, след срещата на 26 февруари при премиера по същия въпрос, не са довели до удовлетворителен за бизнеса резултат.

"Не са създадени съответните работни групи и практически не се работи в посока на каквито и да било промени. Не се реализира постигнатият ангажимент в срока до 30 септември т.г. да бъдат решени същностните различия. Удължаването на част от сроковете по Наредбата, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца“, предупреждават от стопанската камара.

Ето и пълният текст на писмото:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, В продължение на срещата, проведена на 26.02.2019 г. по Ваша покана, с настоящото Ви информирам, че координираните и представлявани от Българската стопанска камара браншови организации:

1. Участваха активно във всички експертни срещи с ръководството на Националната агенция за приходите (НАП);

2. Внесоха пакет конкретни предложения за промени в Наредба Н-18, в рамките на срока за обществено консултиране;

3. Предложиха на НАП преработка на Наредба Н-18 в шест основни направления:

1). Картови плащания и електронни платежни системи;

2). Електронни фискални бележки и електронни фискални документи;ю

3). Електронни системи с фискална памет – ЕСФП;

4). Дублираща функционалност / Ясно определяне на границата къде завършва СУПТО и започва софтуер за управление на бизнеса (дублиране на данни);

5). Незаконосъобразни текстове, свръхрегулация и контрол за достъп до данни, събирани по наредба Н-18;

6). Оперативни въпроси, вкл. запечатване на обекти.

4. Настояха:

1). Да се изготви график на преговорите по шестте тематични направления;

2). Преговорите по всяко от направленията да приключват с двустранен протокол, който да включва конкретните договорености;

3). Двустранните протоколи да бъдат оповестявани публично

5. Ангажираха се:

1). По всяко от тематичните направления да представят конкретни промени в текстовете от Наредбата (редакция на съществуващи и/или добавяне на липсващи);

2). Да излъчат представители за участие в преговорите по отделните направления.

За съжаление, партньорското поведение от страна на бизнеса не беше оценено от страна на НАП и към настоящия момент:

1. Липсва разбиране от страна на НАП за работа по посочените по-горе шест стратегически направления за промени в Наредба Н-18, респективно – не са създадени съответните работни групи и практически не се работи в посока на каквито и да било промени. Не се реализира постигнатият ангажимент в срока до 30 септември т.г. да бъдат решени същностните различия. Удължаването на част от сроковете по Наредбата, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца! Това по никакъв начин не кореспондира с декларираната от страна на НАП и МФ пред Вас готовност за диалог.

2. Бяха възприети незначителни и малобройни предложения на бизнеса, без съществен принос към преодоляването на глобалните дефекти в Наредбата;

3. Въпреки многократните ни настоявания, протоколите от проведените срещи с отделните организации не са публични и няма достъп до тях;

4. Продължаваме да очакваме отговор на над 60 наши предложения, официално представени в хода на общественото обсъждане и публикувани на сайта за обществени консултации. Промените в Наредба Н-18 от есента на миналата година не целят изсветляване на икономиката и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират обществено напрежение, при това в година на европейски и местни избори. Не трябва българският бизнес да бъде поставян в ролята на заложник на политически интереси. Икономическа стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата.

Чрез подобни действия (публикуване на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент) се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията. Наредбата има пряко въздействие върху цялото общество. Бизнесът ще плати пет пъти по-висока цена за прилагане на новите изисквания на Наредбата от предварителната оценка на въздействието й. Това ще се отрази и върху стойността на стоките и услугите за крайните потребители. Обръщам се към Вас с очакването да упражните необходимия институционален контрол и в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени.

Убеден съм, че от бързите и ефективни решения зависи запазването на икономическата и фискална стабилност в страната.

С УВАЖЕНИЕ, РАДОСВЕТ РАДЕВ

Председател на УС на БСК“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tiffff

    31 1 Отговор
    Да ама аз си го смених кой ще ми върне парите

    Коментиран от #3, #20

  • 2 Ernesto Guevara

    38 6 Отговор
    Крадливите чиновници от ГЕРБ не разбират нищо от бизнес,а само от крадена
  • 3 тоя с магарето

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Tiffff":

    Касовите апарати трябва да се сменят, НАП трябва да увеличи проверките и да завиши наказанията при неиздаване на ФУ. Но трябва да се спре лицензирането на софтуерите, това е безумие и никъде го НЯМА. Някой, не се знае кой преценява дали софтуера отговаря на неясни и разтегливи критерии на една зле написана наредба. Хиляди бизнес практики приравнени от НАП до бизнес процес в кръчма или магазин на дребно. Това е проблема.

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Мдааа

    16 6 Отговор
    Масово изтребване на Българската Стопанска Камара!!! Всеки Бай Ганьо стана бизнесмен или председател на някаква камара, организация, съюз и прочие щуротии. Да хващат мотиките и да почват истинска работа, а не цял живот с измами да се занимават и претенции да имат!!!

    Коментиран от #16

  • 5 Bingo

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "тоя с магарето":

    И защо трябва да се сменят касовите апарати, че нещо не ми става ясно? Аз ако не искам да пусна касов бон дали ще е нов или стар какво значение има.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ха ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bingo":

    Защото наш човек ги е закупил изгодно и трябва да ги пласира. После по скалата ще има отчитане. Трябва ляб да са иде.
  • 7 Националист

    15 2 Отговор
    Борисов и бизнес! Това е 100% първоаприлска шега.
  • 8 Да да

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Bingo":

    Защото сегашните хем издават касова бележкахем крият оборот. Най-вече тези които са вързани към компютър.
  • 9 звеновод

    3 8 Отговор
    Радосвет, като не му харесва, да си идва на село или да ходи на гурбет, в таз държава трябва ред.

    Коментиран от #11

  • 10 Бойко Борисов

    12 1 Отговор
    Не може............. апаратите са произведени и трябва да се продадат. Пък след една две години пак ще ги сменим. Джоба на търговеца трябва да се изтръсква периодично........
  • 11 ЗВЕРОБОЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "звеновод":

    МИ ТО И ВОДОМЕРИТЕ НА ПЕТ ГОДИНИ НА ЗАДЪЛЖАВАТ ОТ ВИК ДА СИ ГИ СМЕНЯМЕ НИЩО ЧЕ В ГАРАЖА МИ Е ВАВЪРТЯЛ 15 КУБИКА И СИ Е ЧИСТО НОВ.По ТАА ЛОГИКА И ПОРИТИЦИТЕ НА ПЕТ ГОДИНИ ТРЯА ДА СА ЧИСТО НОВИ ЧИ НАКРАЯ ДА ДОЙДЕ РЕДА И НА НЯКОЙ ОТ НАС ТУКА.......
  • 12 Боклуци

    7 0 Отговор
    някакъв си мръсник ,, депутат,, седи зад новите касови апарати..... Корумпирана и проста държава
  • 13 .....

    1 0 Отговор
    И още по прости коментари
  • 14 Ernesto Guevara

    6 0 Отговор
    ПАТЕНТ за дребните търговци!
  • 15 бутон тотал

    4 1 Отговор
    БСК - не ставате и за чеп за зеле, лапачи на НЕГОВИЯ...
  • 16 Mmm

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    Ама ти по рождение ли си толкова прост или с годините се усъвършенства...
  • 17 Светлонодец

    4 0 Отговор
    Бизнеса си помисли, че може да преговаря с НАП. Тази институция не търпи чуждо мнение, проблема с тази абсурдна Наредба е плод на алчност и некомпетентност облечена във власт с мания за величие. Няма нищо по страшно от глупак, работохолик облечен във власт, вредата която може да измисли и създаде е огромна.
    Има причина за НАП да е тъп, но упорит. С тази наредба се създават нови олехархични фирми със щедро финансиране от бизнеса, вследствие на изисквания на Наредба и огромни санкции на НАП. Тези фирми ще са в финансови отношения с ръководството на НАП и ще имат огромна база данни за търговците, регулацията е огромна и в дъното си е користна. Плот заченат в порок.
    Протоколите за които се говори в писмото са двустранни, Камерата има екземпляр, да изнесе тези протоколи. Истината за НАП ще лъсне, трябва да се иска оставки на това ръководството на НАП, на изпълнителния директор, на заместници, на директори и началници на отдели. Ако това ръководството остане, простотиите които ражда са безумни и постоянни.
  • 18 Светлоносец

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тоя с магарето":

    Проблема не е Наредбата, Наредбата е следствие, проблема е ръководството на НАП, докато не се реши проблема, ще сме свидетели на подобни непрекъснато. Да започнем от там че това е Наредба, а не закон, приема се от МФ, а не от НС. Тази наредба по своето съдържание е прекомерен контрол и регулация, несъвместим с пазарни взаимоотношения и бизнес среда, лицензиране на софтуер с контрол над всички, а не само на проверяващите обекти, потъпкване на каквато и да е търговска тайна, със събиране безконтролно огромен обем информация в тази институция, всеки търговец следва да извърши огромен разход, за сладко време като плати на малък брой субекти посочени от НАП , и не на последно място контролните органи извършвали проверките са новоназначени служители неразбиращи данъчната материя с прекомерни възможностти за санкции, като запечатването на търговски обекти е всемогъща власт над проверявания обект, водеща до фалит вследствие от една данъчна проверка.
  • 19 гост

    2 0 Отговор
    По некадърни управници след Костов, който наложи професията ЛИКВИДАТОР,България не е имала.Вижте само какво се случва в държавата.Гърмят скандал подир скандал където и да погледнеш корупция.Мутрата се оплаква че му нанасяли сериозни удари върху имиджа на партията МУ,пак друг му е виновен.А бе тъпанар нали ако си читав никой не може те посочи с пръст и те нарече крадец.Съгласен съм че всички в НАП, от говорителят им през директора та до чистачката трябва да са аут от там но това се отнася преди всичко и за бойко и компания.Щото нападжии ще ги сменим но шайката веднага ще си сложи свои подлоги които пак ще издевателствуват над дребния бизнес за сметка на олигархическите кръгове около властта.За това Българино мисли с главата си, всичко зависи от нас.
  • 20 ttТТТТТТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Tiffff":

    Ти си лесен. Сменил си само апарата и готово.
    Аз досега използвах чудесна безплатна програмка за издаване на фактури. Сега заради СУПТО-то трябва да правя SQL сървър -само за обучението ми искат 800 лв за 4 часа.
    Целият разход ще излезе 3000 лв. Гръм да ги убие !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове