Last news in Fakti

2 Април, 2019 07:59 4 521 60

Сериозно поскъпване на живота покрай тол таксите

  • тол-
  • тол такси-
  • инфлация-
  • мррб-
  • петя аврамова-
  • николай нанков

Най-сериозен ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода, млечните продукти

Сериозно поскъпване на живота покрай тол таксите - 1
Снимка: БГНЕС

Новите тол такси за тежкия трафик, които трябва да влязат в сила от 16 август, ще причинят поскъпване на масовите стоки, а също и на автобусните билети. Цените ще се вдигнат, но с много малко, защото държавата е избрала щадяща тарифа, по която камионите и автобусите ще бъдат таксувани за използването на магистрали и шосета. Това обявиха на специална пресконференция министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместникът ѝ Николай Нанков, цитирани от вестник "Сега".

Те представиха разчети и анализи за ефекта от въвеждането на тол системата - върху разходите на автотранспортния бранш и върху цените на потребителските стоки, като се застраховаха, че са разчитали на експертизата на Световната банка, наета за консултант на българското правителство. Тол таксите варират според тежестта на превозното средство и според екологичния му сертификат. Камион под 12 тона например ще плаща по 0.156 лв. на километър, ако е стар (категория ЕВРО 1 или 2), а ако е нов и еко (Евро 6), таксата ще е наполовина - 0.078 лева. За автобусите най-високата такса е 0.098 лв, а най-ниската - 0.049 лева.

Изчисленията на Световната банка показват, че при храните най-сериозен от оскъпяването на транспорта ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода, млечните продукти. Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат с около 4%. Над 2% ще поскъпне брашното, почти толкова ще се повиши цената на хляба. Над 1% ще бъде увеличението и за мляко и млечни продукти.Новият начин на таксуване ще се отрази и на междуградските пътувания. Билетът от София до Варна и до Бургас вероятно ще се повиши с повече от 1 лев, става ясно от разчетите.

Аврамова обясни, че ще има много спекулации за сериозно поскъпване на стоките и услугите, но те били неуместни. Тя изтъкна, че в Германия след въвеждането на тол таксите имало прогнози за 7-8% скок, а всъщност цените се вдигнали с по-малко от процент.

България ще е страната с най-ниски тол такси за автобусите и за най-масовите камиони - между 3.5 и 12 тона, изтъкна министър Аврамова. Тя обясни, че реформата в таксуването на тежките МПС-та е "тежка и трудна, но безкрайно необходима". По думите ѝ идеята на изготвените варианти на тарифи е който пътува и замърсява повече, да плаща и по-голяма такса. Аврамова не пропусна да изтъкне и че цените за товарните автомобили до 12 тона са най-евтините в Европа (15 ст. за км.), за тези над 12 тона - са около средните (46 ст.), а за автобусите - "ниски" подчерта тя.

Тол системата на първо време ще обхване 50% от републиканската мрежа - 10 800 км. Такси ще се събират и от второкласни и дори третокласни пътища, които били в добро състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    93 11 Отговор
    Ай да ни е честито,как да ви се отблагодарим,с псувни до десето коляно

    Коментиран от #21, #27

  • 2 Това Цецка Цачева ли е

    28 2 Отговор
    Чакай че ми преведе. Така и цените са ми се превидее.

    Коментиран от #25

  • 3 Факур

    65 9 Отговор
    Избиване на някой лев за квото се сетите та тива са герб крадци и всичко което са напраеили е на наш гръб, а то само кражби
  • 4 Факур

    33 5 Отговор
    Избиване на някой лев за квото се сетите та тива са герб крадци и всичко което са напраеили е на наш гръб, а то само кражби
  • 5 Бай Благой

    66 7 Отговор
    Айдее мишки.....догодина пак за Бат Бойко да гласувате!!!
  • 6 Вова

    54 3 Отговор
    Ами когато свинетка вършееше из парламента за цената на винетките и ТОЛ простотията никой не излезе пред парламента на протест, а се псуваше тук по форумите - сега не ревете, "късно е чадо"!

    Коментиран от #18

  • 7 999

    66 5 Отговор
    Поскъпването не е покрай тол системата а покрай крадливото и корумпирано управление на тиквата от Банкя и неговата шайка.Гласувайте пак за тях ,че някой останаха без апартаменти.
  • 8 бббббб

    47 2 Отговор
    Поскъпването отдавна е на лице.Хляб 850гр. за 1.50лв. Другите продукти няма смисъл да се изброяват.
  • 9 Гост

    41 7 Отговор
    И в Германия предвиждали 8% поскъпване на стоките, когато въвели тол таксите, а накрая се оказало 0,15%. Бизнеса винаги си търси повод да вдигне цените или да намали заплатите....

    Коментиран от #20, #48

  • 10 ОТ ДИЗЕЛА

    44 2 Отговор
    И каде отиват парите от тол таксите ,че не ми стана ясно.

    Коментиран от #16, #26

  • 11 Гората ме зове

    25 2 Отговор
    Аз онзи ден в калфланд видях 5 филийки хляб за 10лв. Е гахти златните филийки хляб. Сигурно са специални против диабет.
  • 12 Ачо

    39 3 Отговор
    Честито Ганьо, псувай и гласувай! Не ги гледай французите че протестират, там е много зле. Ти само трай, бачкай и гласувай.Иначе ще стане зле като във Франция и ще трябва да се протестира.
  • 13 Простак

    32 2 Отговор
    в София 240 тиквеници се занимават с глупости ,, така ще е народа като е будала...
  • 14 TтТ

    10 12 Отговор
    Това се казва пропагадна новина! Тол таксата ще увеличи цената на стоките с стотинки!!! Поскъпване на стоките ще дойдат с увеличаване на заплатите!!!
  • 15 Кръсник

    22 3 Отговор
    Хайде, хаерлия да е новата такса! Пак спете .
  • 16 Бойко ефенди

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "ОТ ДИЗЕЛА":

    парите, отиват в омагьосания кръг (мафията)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТтТ

    4 29 Отговор

    До коментар #6 от "Вова":

    Хитрец, искаш после по добри пътища?!?От каде да дойдат пъричките???
  • 19 Слави

    9 7 Отговор
    Това са пълни глупости най масовият транспорт е тежкият до 40 тона именно с такива камйони се зареждат скадовете!!!
  • 20 ТтТ

    2 16 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Колега, това е пропагандна новина опозиция та!! ( БСП и расия)
  • 21 бл.134 в Зап. парк

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Нема страшно : Банките дават крдити .Ако не те има заложни къщи.
    Качвайте смело цените - ЕЦБ печати пари .
  • 22 Мордекай

    4 24 Отговор
    Крайно време беше да се направи нещо за да се махнат тия стари таралясници от пътищата. Едно че са като бойни димки , друго се разпадат по пътищата. Не може камиона с който работиш и ти носи пари да е по евтин от кирията която ти носи за един курс, ами малко по отговорно . В крайна сметка ако каминчето ти е ок , таксата е 6 стотинки , винетката на месец 135 , тоест трябва да навъртиш кирии за 2250 км. и то само по пътища по които се плаща за да стигнеш до разхода с винетката , мисля че е по справедливо , този месец имаш 1000км кирия = 60лв. тол , наполовина и кусур по малко от това ако си с винетка. Въпроса е да инвистираш малко в по къдърно превозно средство което утре да не претрпе тебе или друг по пътищата.

    Коментиран от #31

  • 23 Западните Балкани

    20 1 Отговор
    На някои вече им поскъпна живота - кой апартамент, кой скъпа кола, кой остров. Всеки си е купил нещо с парите от ТОЛ системата. Сега предстои да се въведе плащане и за личните автомобили, т.к. тези пари свършиха.
  • 24 ДОКО

    16 2 Отговор
    ТАКА ДЕЙСТВАТ ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ..ЛЕК ПОЛЕК ХА СЕГА ЕДИН ТЕК..ОХ АХ И ОТПРЕД НА ПЪРВИ РЕД И АХ ЗА ТЕЗИ ОТЗАД..НАЛИ ИСКАХТЕ ГЕРБ ХА СЕГА ЛАПАЙТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА..ХИ ХИ
  • 25 пишман български политици

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Това Цецка Цачева ли е":

    Двойнитът от Пълна лудница ))))
  • 26 Гифон

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "ОТ ДИЗЕЛА":

    На гроб в джоба. Ето цвъки авансово си купува апартаменти.
  • 27 Driving pleasure

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Докато е само с псувни нищо нма да им стане - гьостерица трябва по празните им глави!
  • 28 Бесен

    11 2 Отговор
    Кво ме интересува мене простотията на Световната банда! Който се е хванал с тия престъпници не е прокопсал! Да ми покажат къде в европа има ТОЛ за 3токласен път!!! Престъпна мутрогерберастка пасмина! Тия са БЪЛГАРОУБИЙЦИ! Как си мислят, че бизнеса ще понесе подобни цени и как си мислят, че се купува и обновява автопарка! Бесен съм - народееее що спиш народе!!!
  • 29 данко хайрсъзина

    8 1 Отговор
    Всяка простотия измислена от герб,е в ущърб на хората.
  • 30 бензино наполони

    5 2 Отговор
    Сърбите нема да закъснеят да отговорят с тол такси по обикновените пътища само за българи.
  • 31 Driving pleasure

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мордекай":

    Ти имаш ли идея колко струва една композиция? Че, за да я изплащаш пак трябва да сложиш 50 стотинки за лизинга + още 20 стотинки за ТОЛа и си отново на 70 ст на километър! Тези, които карат извън България ОК, но работещите вътре няма как да си позволят нов камион - тва са пълни простотии дето ги говориш!!!

    Коментиран от #33

  • 32 Киро

    2 11 Отговор
    Много ясно, че трябва да има ТОЛ такса и не само за камионите!
  • 33 Киро

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "Driving pleasure":

    Ти от чие име говориш и правиш обобщение бе? Да не си някакъв представител на някой, тръгнал да се пеняви кой не можел. Ми който не може - няма да го прави, ще го прави който го може и според правилата! Хем такива като тебе искате европейска държава, ама не искате да си плащате - не става.
  • 34 Булшитс

    14 1 Отговор
    В други държави има алтернативни пътища, като не ти се плаща обикаляш и караш по лош път, а тука обикаляш и караш по лош път и пак плащаш

    Коментиран от #36

  • 35 Киро

    1 7 Отговор
    И относно "сериозното поскъпване" аре малко по-сериозно, я направете една проста сметка колко бройки продукти се возят в един камион, колко минават по магистралата и сега разделете разхода на бройките продукти, да видим "сериозното" поскъпване.
  • 36 Киро

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "Булшитс":

    Алтернативни пътища има, но на магистралата плащат ВСИЧКИ. Стига с общите приказки. Тук става въпрос само за камионите!

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДЕМОНкрация!!!

    5 4 Отговор
    Това първоаприлска шега ли е? Нима 100 лева разходи за ТОЛ такси на камион превозващ стока за минимум 10 000 лева, е причина за поскъпване на продуктите, които ще ощетят общо потребителите с милиони левове??? По логиката на търговците, които вдигат цените с 10 стотинки на продуктите си, за всяка 1 стотинка допълнителен разход по търговията, трябва работниците да изискват НОН СТОП вдигане на заплатите си!!! Защо работниците не изискват вдигане на заплатите си при всяко увеличение на ток, вода, храна, зъболекар и прочие, а търговците могат да вдига цените непрестанно за щяло и нещяло? Къде са основните принципи на демокрацията? Хартата за правата на човека и другите УЖ демократични права на гражданите??? Демокрацията е най-злата система на света!!!

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 1 Отговор
    Инфлацията нараства робите намаляват а рекета от управниците нараства секи миг и върху отделния роб се стоварва непосилен рекет

    Коментиран от #45

  • 42 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "ДЕМОНкрация!!!":

    Демокрацията е най пагубното управление за робите и наи благодатната система за кражби на управленската шайка само при демокрацията може да земаш 5 пари и да похарчиш 30 но това не важи за робите а за робовладелците
  • 43 Хот дог

    8 1 Отговор
    България 46ст километър тол такса. Германия40ст киломитър тол такса. Това за тежкатоварни камиони над 12тона. Честита нова тол система.

    Коментиран от #44

  • 44 Киро

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хот дог":

    Къде тръгна по Германия, бе, гледай Сърбия, Турция, Гърция, те са до нас. Нали не трябвало да се сравняваме с германците, аман от шизофрения.
  • 45 До 41

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Така е!!! Всеки слабоумен Бай Ганьо вече е търговец и чорбаджия!!! Държавата може абсолютно безпроблемно да търгува и всички търговски обекти да са нейна собственост, като възможностите за кражби са точно 0%!!! Също така държавата може да строи и търгува с жилищни и офис сгради, като кражбите ще са не повече от 10%. Всеки боклук има хранително магазинче, ресторантче, желазария и прочие, като продаха хем боклуци, хем скъпо, а дават минимални заплати!!! Докато я има ДЕМОНкрацията, дотогава планетата ще е в лошо състояние. Реките са мръсни, океаните са мръсни, въздуха е мръсен, храната е натъпкана с химикали, стоките са масово боклуци, бедността е чудовищно голяма и прочие. Дотова води демокрацията и частния бизнес в търговия и строителство
  • 46 До 40

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Киро":

    Демокрацията помага на простаци и олигофрени като теб, да печелят с измами и шуробаджанащина!!!
  • 47 Не е така, а така

    1 0 Отговор
    ВОДАТА е природен ресурс, който принадлежи на НАРОДА! Защо плащаме по 3-4лв. за 10 литра? Да не би да я произвеждат???
  • 48 JEEP

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    В България ако предвидят 8%, реалния ръст може и 18% да стигне.
  • 49 аз съм

    1 0 Отговор
    От това,което разбирам,е че поскъпва логистиката или движението на материали,блага и прочие,т.е. поскъпва транспортната услуга.По този начин поскъпва буквално всичко. Реално поскъпване на горивата няма,но самите тол такси се прибавят към транспортни разходи,заедно с амортизация и труд,тъй като всички тези има обратна връзка помежду си,а именно връзката им с трандпортната дейност,като цяло.Разгледано във времето това е един допълнителен постоянен разход,което ще доведе до постепенно постоянно увеличаване със стотинки.например ако хляба сега е 1.20лв то,той ще поскъпва няколко пъти до достигането до някакъв баланс.Тези такси са взаимносвързани и с приемането на еврото. Тъй като животът е движение,а паричните единици са заместител на труд,ликвидността,която има еврото е по висока от тази на лева или т.е. с едно евро може да си купиш повече неща от колкото с един лев,когато се приеме еврото ще има допълнително увеличение,за да може да секоменсира тази разлика в ликвидността на паричните единици или т.е веднъж имаме поскъпване на движението и втори път на труда,т.е ще е необходим повече труд,за да се постигме баланса и тъй като работната ръка е малко и в недостиг,това отново ще се отрази на цените,защото няма как по друг начин да се балансира
    Поздрави!
  • 50 Митко

    1 1 Отговор
    Нормално е, само ние и Румънците останахме без такси за камиони.
    Вижте какви са таксите в Европа, вижте им пътищата и тогава лайте.
    Ако един камион превози 23 тона вода от София до Бургас сметнете с ще се увеличи цената на бутилка вода! А ако не е вода, защото е относително тежка, увеличението ще е още по-малко.
    Няма да е с 33 пъти както каза вчера онзи тъпак по новините.
  • 51 Грую

    3 0 Отговор
    Малко от тока, малко от парното, малко от тол таксите, малко от газта, малко от апартаментите на властта и току виж както не вали и дъжд и наесен с хляб от 5 лева и то черен от диетичния дето уж бил полезен!
  • 52 Гост

    2 2 Отговор
    сега направих една сметка - от Калотина до Капитан Андреево за транзитен превоз за Турция са 355км или 27лв за евро 6 камион и 55 за старите.

    някой да каже какви са цените за ТОЛ в Сърбия примерно, макар че там е по магистралите само и ги има...
  • 53 Сами сме си виновни

    0 2 Отговор
    Сами сме си виновни! Всичко започна от мрънкането за винетката и цената й. Тази система излезе, като техен заместител. Бай Иван рева, че много плаща за винетка и искаше с такси, щял да си пътува по заобиколните. Сега хем ще кара по заобиколните с дупки, хем ще му вдигнат цените на стоките, защото просто не може да помисли две секунди напред, но може да мрънка !
  • 54 Mорук

    2 1 Отговор
    Оооф няма ли тука един такъв като Ердоган ,че ударно да се строят затвори и тез крадци да ги натика всички вътре,и да им вземе всичко,
  • 55 ТИМ Варна ви праща ПОздрави

    0 0 Отговор
    "ИДЕ аутбЯса!", някой изкряска и кецове китайски за по лев двайсе тропнаха по пътищата на Доган (ТИМ-Хидрострой) - смирени, бедни, изтощени люде, гонеха съвестта на шофьора, който изтискваше най-доброто от дробовете им по лунната местност наречена "тротоар и пешеходна зона"...
  • 56 Хот дог

    2 0 Отговор
    Ти на училище ходил ли си? 355×0.46=163 лв за евро 6 камион с ремарке над 12тона ако щеш карай и по третокласен път.
  • 57 Иван Стефанов

    1 0 Отговор
    Решението е да се премахне 20 % ДДС върху ХЛЯБА и останалите хранителни продукти и ЛЕКАРСТВАТА . Някой чувал ли е някъде по света ХЛЯБА и ЛЕКАРСТВАТА да се облагат с 20 % ДДС . По тези показатели България трябва да бъде регистрирана в книгата на Гинес .
  • 58 ЗАПЛАТИТЕ ВИ СА МАЛКИ А НЕ ЦЕНИТЕ ВИСОК

    1 0 Отговор
    А ЧЕСТИТОООООООООООО ВИ В БЪЛГАРИЯ.
    Значи нежсъм сбъркал че съм в германия, тук са по евтини цените.
    Но екстрите са скъпи да ви е ясно , а като получаваш 4000 € си е евтинко направо.
    А ся вижте колко сирене или гориво можете да си позволите с една минимална заплата сами си направете извода?
    Азиатска или европейска икономическа система си ИЗБИРАТЕ ?
    Демокрацията може да има недостатъци , а комунизмът нищо положително .
  • 59 Да да

    0 1 Отговор
    Статията е леко некоректна! Първо 1-2 % не са сериозно поскъпване. Второ - Камионите с Евро 5 и 6 ще плащат чуствително по-ниски такси,което значи че за 500 км.на ден вместо 20 лв.за винетка,ще дават 100 лв.за тол такси.При превозвани 20 тона храни,тези 80 лв.ще оскъпят точно с 0,4 ст.на кг.превозваната стока!За по-надъханите ще пишем половин стотинка! Хляба от лев,ще стане 1,01 или цял процент!

    Коментиран от #60

  • 60 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Да да":

    Поскъпването в проценти се смята когато знаеш цената на товара бе умник ? Ако товара е зърно струва 7000 лв в камион , а ако са компютри 350 000 лв. Сега смятай процентите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове