Last news in Fakti

22 Април, 2012 19:25 2 754 5

Девет наши войници в Афганистан осъдени по устав

  • кандахар-
  • военни-
  • осъдени

На четвърти януари 2009 г. 11 български войници с няколко мисии зад гърба си са изпратени от прекия си командир в Афганистан да свършат неизпълнената работата на турска строителна фирма, която трябвало да изгради защитно съоръжение, спиращо евентуални атака от коли-бомби към пистата на летището в Кандахар.

Редник Николай Иванов разказва пред бТВ, че техният взводен командир ги е изпратил без задължителната екипировка, въоръжени само с пистолети, във високорискова зона.

Оградата от 15 метра, която трябва да опънат, се намира до КПП 4 - това е изходът на базата. В тази зона съгласно оперативните процедури на НАТО войниците трябва да са въоръжени с автомат и да носят каска и бронежилетка.

Ефрейтор Мариан Желязков пояснява, че „там рискът е много голям и е забранено изобщо да се излиза пред контролния пункт”. По думите му той и колегите му са изпълнили заповедта с риск за собствената си безопасност.

„За 6 месеца докато бяхме, 130 ракети паднаха. Просто не знам каква по-голяма опасност при положение, че ние сме били там без да са проверени трите камиона, които се намираха на мястото. Там нямаше вишка с картечари, които да ни охраняват, и в съда казват, че не е имало опасност”, продължава историята редник Красимир Кралев.

Войниците поискали да сложат защитното облекло и казали, че при подобна задача по-рано е пострадал техен колега. Освен това отделението не е получило инструктаж.

По- късно вечерта войниците са извикани на среща с командира на контингента и им е казано, че не могат да пускат жалби срещу отношението на офицерите, тъй като им е обещано, че въпросът приключва. bTV издири зам.-командира на ротата капитан Георги Енчев, който обаче отказа коментар с мотива, че няма разрешение да разказва подробности по случая.

Всичко можеше да завърши като дисциплинарно наказание заради пререкание с командира, ако след края на мисията военната прокуратура не се самосезира.

Военният прокурор полк. Елин Алексов обясни, че е поел делото от самото начало и го е приключил с осъдителни присъди за девет от войниците, при това на трите съдебни инстанции. Останалите двама войници от групата са само свидетели по делото, защото са започнали да изпълняват заповедта за изграждането на съоръжението.

Изходът от делото е в полза на обвинението. Всичките девет войници са осъдени условно на по една година с изпитателен срок от по три години. От военния съд отказаха да коментират присъдите с аргумента, че нямат подобна практика.

Адвокат Михаил Екимджиев, който ще представлява интересите на войниците пред Европейския съд по правата на човека, смята, че те имат шанс да спечелят дело в Страсбург. Правозащитникът смята, че войниците не са получили справедлив процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joebanana

    1 0 Отговор
    Взе май да излиза наяве простотията на която са подложени обикновените български войници по време на мисии от страна на своите "командири".Голяма част от офицерите и сержантите се справят с командването на подчинените си и с изпълнението на поставените задачи,но са достатъчни такива "водачи" като кап.Енчев и всичко отива по дяволите.А пък прокуратурата е "супер" като всичко в България-айде лека нощ:)
  • 2 ПАЦИФИСТ

    0 0 Отговор
    КАЖИ МУ : - ВОЕНЕН ! И ПОВЕЧЕ НЕ ГО ОБИЖДАЙ !!!
  • 3 АДВОКАТ

    0 0 Отговор
    Да ги съдят за пропуснати ползи и тн а парите после да ги вземат от заплатите на прокурора и съдията.Стига гнет в/у народа....................
  • 4 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    П...раската прокуратура на обикновените войници нож вади , иначе мълчи и кротува.
  • 5 сержанта

    0 0 Отговор
    гърч за кировете!!!!