5 Април, 2019 18:21 2 296 22

Самопрострелялата се курсантка остава с опасност за живота

  • курсантка-
  • вма-
  • болница

Началникът на ВМА допълни, че в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия бял дроб

Самопрострелялата се курсантка остава с опасност за живота - 1
Снимка:ВМА

Самопрострелялата се курсантка от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново е с опасност за живота. Това съобщи на брифинг началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Той благодари на екипите от МОБАЛ "Стефан Черкезов" - Велико Търново за адекватната намеса снощи, както и на МВР за осигурения ескорт при транспортирането на пострадалата от самолета до ВМА.

Д-р Мутафчийски посочи, че пациентката е постъпила в стабилно, но тежко състояние.

Нещата за момента са добри, но има реална опасност за живота ѝ, обясни ръководителят на Клиниката по интензивно лечение на ВМА проф. Евелина Одисеева. Тя не изключва да настъпят усложнения.

Бригаден генерал Мутафчийски посочи, че нараняването е изключително тежко и в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително са увредили тъканите.

Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб. Долният лоб и десният бял дроб са в добро състояние.

Началникът на ВМА допълни, че в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там обаче, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, смятат от болницата.

"В момента има реална опасност за живота, така че, говорим в по-далечна перспектива. Лечението ѝ ще продължи, колкото трябва. Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо - заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има - от инфекциозно естество", заключи проф. Мутафчийски.

Припомняме, инцидентът стана около 19.30 часа вчера. Момичето се е простреляло в гърдите, докато е почиствало автомата си "Калашников". Пострадалата беше оперирана по спешност в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново, а тази сутрин беше транспортирана във ВМА със самолет C-27J "Спартан".

По-рано началникът на НВУ бригаден ген. Пламен Богданов увери, че състоянието на курсантката е стабилно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зНАМ

    26 12 Отговор
    кой ти дал автомат ПАТКО
    и тая военна ще ми ставала..

    Коментиран от #3, #10

  • 2 пико

    31 4 Отговор
    Извода е един и той е ясен.Няма ред и дисциплина в НВУ,В.Търново.
  • 3 Пешо

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "зНАМ":

    До това водят тъпите еврогейски и джендарски политики. Мъжа в кухнята, жена в армията, децата третополови.
  • 4 Щирлиц

    38 2 Отговор
    Всички,които сме ходили в казарма знаем,че горното е пълна глупост!Как се чисти АК с патрон в цевта,обърнат с дулото към лявата част на гърдите!Как е натиснат спусъка?Имала е драма,опитала да се самоубие!Това е!

    Коментиран от #9

  • 5 БАЙ МИЛЕ

    18 0 Отговор
    ДАНО ДА СЕ ОПРАВИ...
  • 6 БАЦЕТО

    14 2 Отговор
    Е С КРАК ЛИ ГО ЧИСТИЛА В ВТОРИ КУРС ХА
  • 7 488

    5 1 Отговор
    в 19,30 часа хъ хъ
  • 8 ЗКПЧ

    27 3 Отговор
    Нещата намирисва на опит за самоубийство, защото другото граничи с идиотизъм и тотална девалвация на военното обучение, преди 31 години когато ние кашиците чистехме автоматите след поредните ежедневни стрелби/тогава патрони не се пестяха, стреляхме до отмаляване всеки ден от сутрин до вечер в мраз и пек, докато не заприлича ме на негри от барутните газове/нямаше начин да чистиш АК47 с патрон в цевта, минаваше се на стойката всички пълнители се махат, контролен в пясъчника и тогава отиваш да чистиш, и всичко това се контролираше от командира на взвода, а сега всеки го ударил на уволнение, не дай се боже да тръгне турската армия, ще трябва да си спомним филма "Маргарит и Маргарита", и по точно сцената с връзване то на обувките.

    Коментиран от #11

  • 9 Цев се нарича

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Щирлиц":

    А не дуло!
  • 10 me be re

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "зНАМ":

    Ми що не станеш ти ?

    Коментиран от #14, #22

  • 11 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЗКПЧ":

    Точно , по горе и друг попита как се чисти оръжие с дулото към теб и с патрон в цевта , та и аз да попитам същото. По скоро да са били пияни и някой друг си е играл с автомата и е гръмнал без да иска , и сега го покриват . А нас ни правят на малоумни както винаги. Жалко за момичето дано оцелее ,ще си каже всичко , но колкото и гадно да звучи малко ме съмнява ,че ще я оставят жива, ще обърка плановете на много хора.
  • 12 Редник ОХР

    15 0 Отговор
    Сега нито има армия нито държава Аз като бях войник преди да вляза в караулното на станока отвън свалях пълнителя и зареждах контролно за проверка за патрон в цевта. И това се учеше още преди клетвата как се почиства оръжието
  • 13 123

    6 0 Отговор
    Странна работа!?
  • 14 зНАМ

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "me be re":

    щот съм бил военен и знам
  • 15 Воиводата от Чавдар

    2 1 Отговор
    Дано се оправи момичето.Цялята работа е доста съмнителна дали е караул ,патрул или са били на нощтни стрелби винаги има проверка на оръжието и то с доклад.
  • 16 123

    2 1 Отговор
    ЩЕ СТАВА И ПО-ЗЛЕ!!!!ВЗИМАТ- КУЦО,САКАТО И ПРОСТО ЗА КУРСАНАТИ...ЦИВИЛНИ ГИ ВЗИМАТ ОТ УЛИЦАТА И ГИ ПРАВЯТ СТАРШИ ОФИЦЕРИ!!!!УЖАС,,
  • 17 Булшитс

    2 0 Отговор
    И това ли ще ни пази в случай на война хахаха хрантутници
  • 18 АК 47

    1 0 Отговор
    Не мога да си представя,как при почистване на такъв автомат можеш да се простреляш и то в гърдите?Това само псевдо войник без топки може да го постигне!
  • 19 Минаващ от тук

    0 0 Отговор
    Не обиждайте жените. Като гледам тук някои голобрадковци с големи усти със сигурност някои жени имат по-големи топки. И в момента има свободни щатове в армията и набират желаещи. Като мислете, че жените нямат място в армията, заемете ги вие. А като е постъпила на служба в армията само уважение към това момиче. Именно защото сме служили и знаем какво е да си войник. Дано да се оправи, за да разкаже какво е станало в крайна сметка. Ако грешката е нейна си я изплати с лихвите. Не празнословете излишно. Ако има нещо криминално ще плаща, на който му се пада. Само да се оправи момичето.
  • 20 СТАЛИН

    0 0 Отговор
    раните от автомат ак-47 са страшни от ак 74 смъртоносни.
  • 21 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    ТАЗИ Е ЕДНА ПАТКА
    ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ОБАЧЕ Е КОЙТО И Е ДА АВТОМАТА
  • 22 me be re

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "me be re":

    Може и да си бил, ама нищо не знаеш...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове