Last news in Fakti

12 Април, 2019 11:30 1 015 15

Нено Димов: Замърсяването на въздуха е намаляло с 60%

  • околна среда-
  • въздух-
  • нено димов-
  • замърсяване-
  • йорданка фандъкова

Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух, заяви министърът

Нено Димов: Замърсяването на въздуха е намаляло с 60% - 1
Снимка: БГНЕС

За един период от около 8 години, от 2011 до 2018 г. близо с 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в станциите, които правят мониторинг на чистотата на въздуха в страната.

През 2011 г. само в 9 от тези станции са били постигнати средноденонощните превишения на годишна база, което е 75% непостигане на нормите. През 2018 г. 29 станции показват постигане на нормите, което е 75% за 8 години. Това е резултат от -75 до + 75 %, което е забележително. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR, предаде БГНЕС.

Димов постави на първо място изискванията към качествата на горивата и в момента министерството на земеделието работи по наредба, която да приложи тези норми в рамките на дървесината брикетите и въглища. Втората много важна промяна в закона е кметовете да постигат успехи, а не да изпълняват програми, защото ние искаме резултати, заяви Димов и подчерта, че основните замърсители са битовото отопление, транспортът, икономиката и индустрията.

Министърът припомни, че България е била осъдена от съда на ЕС за 28 града през 2017 заради мръсния въздух.

„По предварителни данни 9 града вече са извън този списък, защото покриват изискванията. В края на този месец се очаква да излязат окончателните резултати“, поясни още той и направи равносметка на постигнатите резултати в София по отношение на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

„През последните 3 години в София в няколко от 5-те станции има драматично подобрение на показателите през зимния период, който е от октомври до март. Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения то през 2018/2019 те са 16. Станцията в Младост отчита намаления от 46 на 32“, обобщи Димов.

Според него обаче проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова правителството работи за повишаване на доходите на населението.

„Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкова проблем на околната среда – той е проблем на градската страна, който засяга здравето на гражданите. Той обхваща цял един спектър, покриващ манталитета на една държава“, заяви Димов.

Той посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха.

„Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е концентриран там, където живеят хора, които нямат достатъчно възможности. Затова приоритетът на правителството за повишение на доходите е пряко свързан с подобряване качеството на въздуха. Това води като цяло до опазване на околната среда“, подчерта министърът и добави, че над 44 млн. лв. ще получи Столична община, които ще бъдат инвестирани в домакинствата с оглед подобряване на околната среда.

„Това ще стане и на още 5 места. Правим всичко възможно, за да го осигурим и на други български общини, които да започнат да полагат мерки в тази посока“, каза още той.

Димов посочи още, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията и изрази надежда, че в следващите 2-3 години ще успеят гражданите да се похвалят с факта, че дишат чист въздух.

На свой ред, домакинът на конференцията, кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в рамките на една година 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици.

Нено Димов: Замърсяването на въздуха е намаляло с 60%

„За нас чистотата на атмосферния въздух е един от ключовите приоритети, по които работим заедно с Общинския съвет и заедно с всички институции. Качеството на въздуха от тема, която преди години беше по-скоро експертна и обект на международни дебати, в последните години се превърна в тема от ежедневните разговори на гражданите и част от решенията на градско ниво, които ние взимаме“, каза тя и подчерта, че 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхно лично участие и са готови да се включат в решаването му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    9 0 Отговор
    в последните дни духа вятър.

    Коментиран от #11

  • 2 Мнение

    6 0 Отговор
    Предполагам, че Нено е отчел подобряването, когато е задухал силен вятър и измерителите са били в подножието на Витоша. След като не правиш почти нищо, няма как да очакваш осезателна промяна!! Трябват идеини хора с визия и разбиране на проблема, а не угодни слагачи попаднали по заместване.
  • 3 гост

    12 0 Отговор
    Аз затуй сигурно се задушавам покрай пътя от тежката, дизелова смрад, заради чистотата на въздуха. Ех, Нено, фалшива новина, Нено!
  • 4 Булшитс

    10 0 Отговор
    Лъжааааа нищо не се прави за никакъв въздух само се смучат пари от данъкоплатците
  • 5 коминочистач

    8 0 Отговор
    Не пушат комини, няма производство.
  • 6 Mango number five

    8 0 Отговор
    Ненооооу вие гербавите така се осмърдяхте че не се диша :))))
  • 7 Иво

    5 0 Отговор
    тия простаци се грижели за чист въздух,а не правят най елементарното нещо-ДА МИЯТ УЛИЦИТЕ нощно време,както е навсякъде по света.
  • 8 Mango number five

    4 0 Отговор
    Цецо и Бойко кат ги дадат по талавизора и се задушавам от смех:)))
  • 9 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Изключително научно постижение! Духна Южняка и дайте да мериме. Всичко у нас се прави не да се подобри живота на хората а за резултата! Както се пееше в една песен, всичко е някак почти!
  • 10 Ввв

    6 0 Отговор
    Верно ли бе Нено,сигурно защото хората започнаха да карат само Евро 5 и 6,да не ползват твърдо гориво за отопление....нещастна невестулко
  • 11 Mорук

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защото":

    И дойде пролет
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дядо

    0 0 Отговор
    Най мръсен евъздуха в Ръжево Конаре от оранжериите излиза ЧЕРЕН пушек мирише на гума,текстил и други миризми,но на никой не му пука.Гледате само в София..
  • 14 Сладурчето

    1 0 Отговор
    И да работите вие общинарите по този въпрос няма полза, всеки втори човек има кола, повечето са стари, да наистина заводите, които работиха с пълна пара повечето изчезнаха...! По градовете, хората почти вече не ползват твърдо гориво, защото цените са приравнени на всички горива...! Озеленяването и дърветата са малко в България, това е също проблем...!!! В био автомобилите не виждам някой да им се нахвърля, поне на този етап...!!!
  • 15 Тодоров

    1 0 Отговор
    Ако се изчистят всички боклуци от парламента и политическите партии,
    въздухът че стане не чист, а направо "кристално" чист.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове