18 Април, 2019 08:03 3 979 55

Искат токът да поскъпне шоково от юли

  • ток-
  • ел енергия-
  • електропроводи-
  • поскъпване

ТЕЦ „Марица-Изток 2” иска 92% по-висока цена от 1 юли

Искат токът да поскъпне шоково от юли - 1

Драстично поскъпване на тока искат производители и доставчици от 1 юли. Това става ясно след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува данните от заявленията на компаниите, съобщи бТВ.

Така, например, по изчисления на регулатора държавният ТЕЦ „Марица-Изток 2” е заявил с 92% по-висока цена от 1 юли. При НЕК и АЕЦ „Козлодуй” исканото увеличение е в рамките на 1 до 3%. Електроенергийният системен регулатор е поискал с 34% по-високи такси за пренос.

Според публикуваните от регулатора данни най-голямото енерго – ЧЕЗ, е поискало тока за бита през нощта да поскъпне с 67,6%, а увеличението през деня да е с 3,5 на сто.

Заявката на ЕВН е за по-скъпа енергия с 1,1% през нощта и 0,5% през деня.

Искат токът да поскъпне шоково от юли

Според заявлението на „Енерго-про” цената на тока в Североизточна България през деня няма да се увеличава, а нощната ще поскъпне с 2,08%.

И трите ЕРП искат по-високи тарифи за достъп и пренос на енергията до домакинствата.

Разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране предстоят. Въпреки заявките за драстично по-високи цени, от регулатора неведнъж заявиха, че основания за поскъпване на тока има само в рамките на инфлацията.

Така увеличението от юли не би трябвало да е с повече от 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булшитс

    111 1 Отговор
    А закриване на тец марица? И защо не си купиваме тока от аеца на тънкана ами се продава тоя ток извън страната

    Коментиран от #46

  • 2 Николай

    50 9 Отговор
    Айде пак предизборни фишеци. Присъдите на Иванчева и Петрова нанесоха по големи щети на ГЕРБ от колкото апартаментгейт.
  • 3 Гербераси долни

    36 5 Отговор
    Не е виновен "ТЕЦ"а , американските централи продават доста по скъпо ,а на тях държавата им плаща вредните емисии както и на Ковачки се спонсорира ТЕЦ "Брикел , вината е на този който "продаде "студения резерв на Доган ,преди време плащаха за такъв резерв и на Ковачки и в една студена зима той не можа да го достави и получи минимална глоба ,така че не нападаите държавния ТЕЦ за да оцелее трябва да вдигне цените ,който мисли че трябва да го затворят да помисли какво ще стане после и кой ще спре частните тецове да ни доят още и още.

    Коментиран от #17

  • 4 Гражданин

    64 2 Отговор
    А искат ли национализация?
  • 5 бббббб

    50 3 Отговор
    Пак ще ни изклатят ,защото регулатора корупционна структура.И по закон не може да откаже вдигане цената .Може да не разреши 67% нощна тарифа на ЧЕЗ ,но 30% ще даде.Тия постоянно излизат с номерата ,че са на загуба.Като ще ни убеждават ,колко малко е това и няма проблеми с оцеляването ни.Много хора ползват евтиния ток вечер за перални,миялни и бойлери .Винаги искат през юли ,защото хората са на почивка ,не ползват толкова ток и няма кой да протестира тогава.Но,зимата вече ще е късно за сълзи. Влизани сух и дебел . А,ние пак ще търпим ГРОБ .
  • 6 Ачо

    43 7 Отговор
    Кефи ме как го дерат Ганьо жив, а той покорно си блее. Да не е французин все пак. Така трябва, роб и роб ще си остане.

    Коментиран от #16

  • 7 ЕЛЕКТРИЧКА

    26 2 Отговор
    E ЧАК ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ ОТНОВО ЧЕЗ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ.ОГРОМЕН НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ.

    Коментиран от #37

  • 8 гост

    33 4 Отговор
    Нямам против токът да е по-скъп, например по 30ст. Но когато подам заявка за фотоволтаици да дойдат и да ми ме присъединят, а не да ме разкарват и да отказват, както стана с мен преди 2 години. Има евтини лед светлини, има икономични инверторни климатици, има варианти да се компенсира увеличението, но тук не се знае къде отива това увеличение. Нито се борят с кражбите, нито инвестират в съвременни източници, нито пък отделят внимание на екологията, нито пък работниците им взимат високи заплати. Отиват в някой политизиран джоб, тогава не съм съгласен. Вижте на Запад какви генератори, дори покривите на фермите са с фотоволтаик, умни мрежи, системи за пречистване на тецове, отказ от аец, огромни батерии за баланс, въобще фантастика спрямо нашите допотопни начини за захранване.
  • 9 информиран

    36 1 Отговор
    ТЕЦ „Марица-Изток 2” е обект на тотално разграбване и източване на държавни пари, а държавата спи, докога?
    Не случайно само те искат двойно увеличение на тока!
    Отделно, не може тая ФАЛИРАЛА и БАНКРУТИРАЛА централа, заради кражбите да бъде постоянно субсидирана, а заплатите там са БАСНОСЛОВНИ, от порядъка на 3000-4000 хил средно, има много и по 5000 и това са заплати за персонала, а какво да кажем за заплатите на шефовете?
    Там положението е страшно!

    Коментиран от #43

  • 10 Ток и парно

    28 0 Отговор
    И ние искаме минималната заплата да е поне 30% от тази в Люксембург. Да и още нещо, цената на диамантите от 1 юли да падне с 42%.
  • 11 Циганин

    14 5 Отговор
    Тец марица изток ли иска повишаването или хамериканските и концесионери? Моля факти да направят интервю точно със хората които искат повишаването, а не да обвиняват теца защото централата е неудошевен предмет и и дреме за цената на тока. Нека тези хора да дадат кратко и ясно обяснение защо искат повишаване на цената. И ако ние крайните потребители сметнем че техните искания са обосновани нека го направят. ВИЕ ОТ ФАКТИ ИМАТЕ ЛИ СМЕЛОСТТА ДА ПОИСКАТЕ ИНТЕРВЮ ОТ ТЕЗИ ХОРА ИЛИ СТЕ ПРОСТО ДРАСКАЧИ НА АВАНС И ЗАПЛАТА!

    Коментиран от #22, #36

  • 12 Тошо

    11 0 Отговор
    Колко е цената на тока в България?
  • 13 Кратун

    26 1 Отговор
    Честито на племето.Продължавайте да спите.
  • 14 МТА

    25 1 Отговор
    На електрическия стол до един! Негодници
  • 15 Един

    18 1 Отговор
    Закрийте неефективните ТЕЦ !!!!
  • 16 Минаващ

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ачо":

    Французите и те нищо не направиха. Потрепаха се някоя и друга седмица, и им омръзна, изведнъж всичко е "наред". Няма надежда.
  • 17 информиран

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гербераси долни":

    Ковачки и Доган са хора на руснаците, и БСП да дойде, пак ще е така, друг е въпроса, че Герб не взима мерки, защото вероятно подкрепя олигархично-феодалния режим.
    В Тец Марица Изток се краде и то яката, тъй, че ни ми ги разправяй тия глупости!
    Електроенергията е най-печелившия бизнес в България и за да загубиш от него, означава, че или си пълен идиот или се краде, което е най-вероятно при условие, че централата е държавна!
    Да направят една ревизия на централата и ще видиш, за какво иде реч.

    Коментиран от #42

  • 18 Анти седераст

    16 3 Отговор
    Американските тецове на дрогаря Иван Костов.

    Коментиран от #23

  • 19 Давиебамамата Петров

    32 1 Отговор
    Прясното зеле е 2.85 килограма,картофите са 3 лв.С заплата от 430 лв. чисто,тока ли да платя,телефона ли,парното ли,водата ли?На децата за училище пари ли да дам.Или да си купя някаква скъпа дреха от 1 лв. от дрехи на килограм?Нека нещата продължават с това темпо,и ще загубим смисъла да се мъчим!!!Няма да има къде да избягате!
  • 20 Само питам

    22 2 Отговор
    С какво лице Марица изток 2, която се отказа от 27 милиона лева от студения резерв в полза на ТЕЦ Варна на Доган иска увеличаване на цената? И защо досега ТЕЦ-а не е реконструиран подобно на "американските" централи?
  • 21 Вълчо

    18 1 Отговор
    Така ще бъде докато стадото търпи. Защото на едно стадо съдбата си му е това-да бъде стригано и доено. А освен жалостиво блеене, нищо друго не се чува. Вместо да се превърне в стадо бикове и да прегази сганта дето го изсмуква.
  • 22 Наблюдател

    5 14 Отговор

    До коментар #11 от "Циганин":

    Русофилче, Марица идток 2 няма нищо общо с американските центарил, които са снабдени с филтри и не излъчват вредни емисии. ПРЕСТАНИ С ГНУСНАТА РУСКА ПРОПАГАНДА!
  • 23 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Анти седераст":

    #22 е и за теб.
  • 24 картел

    18 2 Отговор
    Продадохме си енергетиката на чужденци и сега ще ни въртят както им е кеф.Човечеството е най зависимо от 2 неща- ток,вода(говоря за битови нужди).Защо затвориха реакторите на АЕЦ козлодуй ,защо не се построи белене .Най бързо се краде като продаваш държавната собственост и лапаш.Сега щяхме да плащаме жълти стотинки за ток защото България има супер мноо ресурс за нещо подобно обаче нямаме "мозък" във властта който да го направи това, и как ще има ако се появи такъв човек веднага ще бъде "отстранен" щото ще им е неудобен както стана с Иванчева.
  • 25 АТВ ЕЦ

    16 2 Отговор
    Крайно време е да престанем да търпим наглостта на тези централи и да си ги вземем обратно, подобни ресурси трябва да принадлежат единствено на държавата.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рамзан Бойкович

    7 1 Отговор
    В цяла Европа все се увеличава процента на еко енергията , а в БГ тец мец, боцкайте тия панели и вецове, ама защо ще мислите за народа, тец мец ала бала има цицка за смучене и баламосваме народа. Скоро сигурно и ще внасяме ток а ?
  • 28 оФчар

    4 0 Отговор
    Беееееееееее ........
  • 29 информиран

    4 6 Отговор
    ТЕЦ „Марица-Изток 2 Е ДЪРЖАВНА!!!!!!!!!
    Много прости хора има в тая България бе!?
    Кви американци, кви 5 лв, ей тъпеци.
  • 30 информиран

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "АТВ ЕЦ":

    Ще ми вземеш големия к*р, ТЕЦ „Марица-Изток 2” е собственост на държавата, за това се източва и води до фалит, постоянно!
    Преди да коментирате, поне прочетете статията!

    Коментиран от #32

  • 31 Комисар

    8 1 Отговор
    При всички положения този разбойнически вертеп наречен КЕВР трябва да се закрие и решенията да се вземат от правителството, да се знае точно кой е отговорен за поскъпването (или за поевтиняването), а не да си измиват ръцете с разни комисии.
  • 32 АТВ ЕЦ

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "информиран":

    Първо, престани да бълваш врели некипели, второ така или иначе тези структури би следвало да са си на държавата, и трето не разбирам каква ти е целта, да плюеш срешу държавата ли?!
  • 33 hmhmhm

    12 1 Отговор
    И сега голия охлюв ще каже - Спокойно , няма да е 67% , само 35 % ще е повишението !
  • 34 Западна България

    4 0 Отговор
    Да му мисли с този ЧЕЗ.
  • 35 чичко тревичко

    11 0 Отговор
    Как пък всяка година все не им стигат парите... Все увеличения и чудо... На нас като не ни стигат парите и поискаме увеличение, получаваме среден пръст. Щом всички се покачва с пъти, защо и нашите заплати не търпят развитие? Какви ли не данъци и такси измислят, само и само да няма обикновения човечец средства да се види поне малко щастлив?! Нали все ни повтарят, че парите на този свят не били важни? Ами, като не са важни, защо ще вдигат цени? Всяка година смятат и всяка година все не им стигат. Я! Как все няма пари за лекарства, здравеопазване, пенсии, и т.н., а ние имаме пари за всякакви данъчни извращения?!
  • 36 333

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Циганин":

    ТЕЦ Марица изток 2 поиска увеличението. Американските централи вече са увеличени. Едната продава на над двойна цена на регулирания пазар, другата до близо двойна. Работят с едни и същи въглища, копани от държавното Мини марица изток, а цената на продукцията няма нищо общо. Преди няколко години правиха ограда на държавната за 3000лв на линеен метър. Години наред държавната енергетика се дои в полза на управляващите. Такива щети нанесоха, че токът на свободния пазар понякога минава 10 пъти цената на регулирания, и ще затрием малкото останали производства. А имахме сериозна и конкурентна енергетика.
    Обществото се занимава с някакви дреболии като на Цв апартаментите, а това е част от върха на айсберга. Тия са такива измамници, и толкова некадърни, че в сравнение с тях и Р.Овч е някакво скромно момченце.
  • 37 Кубински ром

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕЛЕКТРИЧКА":

    Поредния къорфишек за овчия български народ.Тока ще се вдига с20℅,апосле се смиляват и обявяват ,че ще е само10℅и овчите мозъци ликуват(ей пак се оттървахме) .Докога така??????
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Умно село

    8 0 Отговор
    На тази територия, всеки който иска да дои овцете без причина да да вземе да си зарови "умната" глава в пясъка докато спре да мисли подобни глупости.
    То са тоци, ор кодове , касови апарати, гражданска отговорност, табели на колите и какво ли още не. Всичко това е родено от квадратните глави на последното ни десетилетие. Приема , но не дава.
  • 40 Васил

    5 3 Отговор
    Добро утро роби от България стана ли ви по добре от новината за новото поскъпване? Добре че Бай Тошо ви направи АЕЦ иначе щяхте да сте по зле от Венесуела.
  • 41 Иванов

    6 0 Отговор
    Граждани, селяни и всички останали, ДАЙТЕ ДА ГИ ЗАПОЧВАМЕ, ПРЕДИ ТЕ ДА СА НИ ПРИВЪРШИЛИ!!!
  • 42 ТОА

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "информиран":

    ей бастун, марица изток е от стратегическо значение, и целта е да се докара умишлено до фалит за до грабнат крадците от енергийната мафия, затова и в енергетиката за министър е кухата счетоводителка послушница , борисов предаде Българския интерес вече 10 години ни краде яко а ти си мислиш че си информиран

    Коментиран от #47

  • 43 ТОА

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "информиран":

    е ти верно си куха тарамбука, до 2009 централата никога не е била губеща, след като герб са на жласт прехвърлят всичките задължения на нек демек сегашния бех към марица изток и общо взето герб си прави далаверите да докара нещо работещо до фалит, нещо с голяма мощност и затова сложиха на дуган мижавия тец варна като студен резерв, такава тарамбука като теб не съм виждал , такъв скъсаняк няма никъде

    Коментиран от #49

  • 44 Гост

    4 2 Отговор
    Всеки народ си задлужава управниците.Като позволяваме ще ни грабят....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Тошо е виновен

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Булшитс":

    Щото си в Бълхария, 50 години комунисти ни управляват няма как да е добре положението! Сега някой ще кажат нали ГЕРБ управлява, да така е , но проблема се е натрупвал в продължение на десетки години:-)
  • 47 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "ТОА":

    Какво му е "стратегическото" на Марица Изток 2,освен това ,че е на дотации от самото си създаване?
  • 48 Въглеродни емисии

    1 0 Отговор
    Никой досега не засегна основния проблем за поскъпването на тока. Това са въглеродните емисии. Още преди половин година ви казах какво ще се случи юли месец. При положение че тази година трябва да се платят половин милиард повече само за въглеродни емисии, няма как токът да не поскъпне. Въобще не се надявайте за два-три процента символично увеличение. Срокът на първите договори за преференциални цени от фотоволтаици вече започна да изтича и надбавките за зелен ток ще намаляват. За сметка на това цената вече ще се качва заради въглищните централи. После разни анти електрици да обясняват как лъжа, при положение, че това е единственият реалистичен сценарий. Само гледайте какво ще се случи след две-три години, когато няма регулирани цени на пазара, а всички плащаме по пазарни. тогава токът през зимата ще е адски скъп защото ще разчитаме основно на въглищните централи. Който иска да ползва евтин ток през лятото ще си накичи фотоволтаици, като се започне от най-енергоемките предприятия. Това ще е единствения вариант, чрез който да неутрализират спекулата на пазара, като тази зима, когато тецовете предлагаха по-малко енергия за да предизвикат недостиг и да вдигнат цената за бизнеса, който вече е на свободния пазар на енергия.
  • 49 информиран

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "ТОА":

    Моля? Кое държавно не се краде? Дай ми един пример!? Нали си много отворен, източва се, ти сам го казваш!?
    Дали са хора на Герб, дали са хора на БСП, какво значение има? Със сигурност се източва от Управителния съвет, от Борда на директорите, всички са замесени, иначе няма как да стане!?
    Аз, какво казвам бе, тиквеник?
    Задължения на НЕК, няма как да се прехвърлят към ТЕЦ-а, задълженията на НЕК дойдоха главно от Белене (повече от 1 милиард) и Цанков Камък (още 1 милиард)!!!!!!!
    Кой ги направи тия задължения, а? БСП с Тройната коалиция, с кой ? Доган взе 2 милиона, като консултант, без да има нужното образование и опит!!!!!!!!!!
    Енергийната мафия в Бълхария е БСП, начело с Р.Овч, а зад тях стои Москва и другаря Путин!
  • 50 информиран

    0 1 Отговор
    Какви са заплатите в Тец Марица Изток 2?
    Айде бе, няма ли кой да каже?
    3-4 бона, как е? Заплатите са високи, правят се далавери и резултата е постоянна нужда от субсидии, от пусто в празно се налива и едни хора започват да карат бентлита и мерцедеси, да си живеят живота, да други да плащат и да се чудят, как да се стоплят.
    Герб по принцип не се занимават с енергетиката, те си точат от инфраструктурните проекти, има разделение на кражбата.
    Герб смучат от пътищата, а енергетиката е на БСП!
    Това в Парлама-Менатата е само театър за масите, хляб и зрелища, реално единствената и най-добре организирана структура в България е политическата мафия.
  • 51 бойко мафиота

    3 1 Отговор
    Тоя тец трябва да бъде продаден и да се работи. Сега там е анархия пълно е с безделници по 3 бона заплати. При един частник дали ще е така????
  • 52 повече от 3%

    2 1 Отговор
    Вие наясно ли сте, че Енерго-про е 68% собственост на ТИМ-Варна?! Защо с самозапали Пламен Горанов - забравихте ли??!
  • 53 oven

    0 0 Отговор
    Айде роби на доилото малко ви е два пъти увеличение на година трябва всеки месец да ви вдигат тока,водата храната дано се събудите ...
  • 54 oven

    0 0 Отговор
    Айде роби на доилото малко ви е два пъти увеличение на година трябва всеки месец да ви вдигат тока,водата храната дано се събудите ...
  • 55 Васил

    0 0 Отговор
    А защо не закрият Тец Марица Изток по евтино ще ни излезе даже да купуваме тока от Марс. Излиза че останалите Българи плащаме на работниците в Теца заплатите които взимат по 3-4 бона обикновеният човек да се гърчи с 500-600 лева. Албанците успяха да изгонят Чез ама тука са несменяеми като дупките по пътищата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове