Last news in Fakti

23 Април, 2019 10:34 6 029 21

От Райския залив остана само името

  • райски залив-
  • созопол-
  • панайот рейзи

Плажът край Созопол е затворен с бетонни стени

От Райския залив остана само името - 1
Снимка: bTV

Получен е сигнал за незаконно строителство и изливане на мръсни води в Райския залив край Созопол. Мястото открай време е любимо на местните, но е загубило чара си през последните 15 години - в момента плажът на Райския залив край Созопол остава затворен с бетонни стени. Наемателят Стойчо Неделчев се надява да бъде осигурен достъп за туристи. Пред bTV той сподели, че собствениците на имоти край плажа подават сигнали и намекна, че целта е да саботират дейността му.

"Явно нарушаваме нечие спокойствие. В края на миналата година плажът, който попадна в защитена местност, е отдаден под наем. Наемател е общински съветник от ГЕРБ в морския град“, заяви стопанинът на плажа.

„Плановете ни са да го стегнем, да сложим чадъри, да го почистим, да идват хората и да се радват. Има спасителен пост. Идват хора от съседните хотелчета. Борим се да ни направят път. Редно е, след като Министерството на туризма ни дава плажа под наем, да бъде осигурен и достъп“, каза още Стойчо Неделчев.

Само името е оцеляло от някогашния Райски залив. Гората е отрупана с бетонни постройки, а плажът – с боклуци. Прогонени са и рибарите.

„Вече не смеем да отидем там, защото всичко е затворено. Нито на скалите, нито на плажната ивица може да отиде човек“, сподели пред bTV рибарят Росен Симеонов.

Изпълняващата длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова пък заяви, че разрешението за монтаж, което е издало общината за временен преместваем обект, е за съоръжение съгласно одобрена от Министерството на туризма схема. От РИОСВ също си "затварят очите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    24 1 Отговор
    Kрасота красота прелича на квартала ми Cтолипиново ! Cега може да се заселим бате !
  • 2 Рошко

    25 0 Отговор
    Дай ганьо дай сляпа алчност и простотия,вече ще е бетонения залив ,и после що няма туристи няма и да има
  • 3 ???

    13 0 Отговор
    Ето защо са ни изхвърлили от Рая.И да не забравяме,че преди да сочим някой с пръст другите 3пръста сочат към нас.
  • 4 Bossman

    28 2 Отговор
    Затова,все повече българи летуват в Гърция и Турция
  • 5 гост

    25 1 Отговор
    Отскочи в Гърция или Турция и там ще намериш много подобни райски заливи с чисти води, тюркоазено море, животинки и приятно солена вода, чисти пясъци и прясна морска храна навсякъде за същите пари като у нас. Тук търся стая за нощувка за под 120лв и трудно намирам читаво място, а в Гърция 45-60евро е нормалната цена на стая, чака те закуска, имат басейни и изглед към морето. Там плащат по 1000евро на работник, имотите им са по-скъпи, но цените са достъпни. У нас заплатата на работник е 500лв, все се пести от поддръжка, от услуги, покрадва се и се подкупва, за да се минава метър с нарушения и пак цените на нощувките високи дотолкова, че отблъскват хората. И ако преглътнеш цената на нощувката и се навиеш да отидеш на нашето море, то плажовете са отрупани с чадъри и шезлонзи, които стоят почти празни, свободните зони са нищожни, водата мръсна и 1/10 се разминава без е-коли заразяване. Голям кеф, няма що.

    Коментиран от #15

  • 6 Елвина Горгева

    8 1 Отговор
    Странно е как Стойчо Неделчев е решил да затвори дотъпа до плажа и да пита кой го е затворил, докато копае и маха археологически разкопки и прокарва ток вода и канализация без разрешителни??? Хем няма достъп хем циганите му горят боклуците и гумите, понеже е по евтино от колкото да ги извози. Вероятно с хеликоптер ходят да си прави общинският капан понеже на снимките са всички на плажа. Новата кметица и РИОСВ изглежда са много найвни, когато общински съветник било то и от ГЕРБ си прави каквото иска.
  • 7 Byg

    6 4 Отговор
    Като погледна снимките и ми става ясно колко е любим на местните хора. Ако това място което са превърнали в кенеф е било любимо на местните хора защо са го направили бунище и защо сега когато идва някой който иска да им изрине боклуците за да стане пак " Райския залив " , те местните ревът пък и защо да не вкарат пак интригата като споменат ГЕРБ. Завистливи свине , ще се ровят в боклука и помията , само и само да не би някой да вземе да изкара някой лев от тоя плаж , нищо че и те ще си плацикат дебелите гъзове на чисто
  • 8 Орландо

    3 4 Отговор
    Единственото свястно място останало по лайноморието се нарича Албена.
  • 9 Васил

    11 2 Отговор
    Още ли има мазохисти дето ходят на Черно море?
  • 10 Варна

    12 1 Отговор
    Каква изненада! - "Съвсем случайно наемателя е от ГЕРБ"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Монтреал

    14 0 Отговор
    Господи, плаче ми се като гледам на какво е заприличало това разкошно заливче. Преди много години ходехме от Созопол до скалите на юг от града, Фиордите, Гроба на Германката, Паустовски, понякога дори чак до Каваците, а на връщане се отбивахме до заливчето защото там долу имаше изворна вода за пиене. Тогава някои наричаха тази местност Курнята (не е простотия, така беше). Цялото това крайбрежие беше божествено, диво, незастроено, сега на нищо не прилича, а и няма достъп до морето. Идва ми да псувам но ще ме баннат
  • 13 Ганя

    6 2 Отговор
    Хахахах много прост народ почивка на море в България пари да ми дават не мерси
  • 14 антрашпиц

    5 1 Отговор
    Амчи то същото и с държавата.Остана й само името.
  • 15 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Една рибена чорба в Гърция е от 9 до 14 евро. Нощувката е 40 евро двойна стая. Аз в България нощувам за 25 лева сам в нова стая с плазма, собствен баня -кенеф и балкон. Дори на топ-дестинации например Несебър Стария град, втори етаж с гледка към залива, към Сл.бряг и Свети Влас стаята е 40 лева. Не знам от къде ги намираш тези скъпи стаи, но аз евтините и новите стаи с всички екстри ги намирам без проблеми на 15-20 минута на "търси се" и без предварително обаждане. Спирам колата на сянка и тръгвам с раницата. Хазаите сами ме канят и се радвот като се спазарим. Защото аз винаги се пазаря, понеже водя още 3-4 души и сме група. Никога не съм отделял повече от 30 минути да си намеря хубави стаи за нощувка с всички екстри и на тънка лайсна дори в топ-сезона. Прав си за платените зони по плажовете и за мръсната вода все още тук-таме останаха мръсни води. Скоро и един от шефовете на туризма в Б-я го коментира като недостатък, че 50% от плажа е платен с чадъри, а стои празен.

    Коментиран от #18

  • 16 mediator37

    1 1 Отговор
    Не знам защо го броят плажа без достъп, като има бетонни стълби за пешеходци от страната на Созопол (от северния край на плажа). Никога не съм имал проблем с достъпа по стълбите. Но ми е правило впечатление , че виладжийте над плажа са пуснали по една кафява пластмасова тръба Ф 110мм и какво се излива надолу от тези тръби и къде отива нямам представа. Има и една малка рекичка се зауства в морето от страната на стъпалата, но пресъхва от време на време. Ако се очисти плажа и се гарантира , че виладжиите няма да изливат фекални води си заслужава да го посетите. До мин. година (2018) продължаваше да е кочина. И е кочина от доста години.
  • 17 Аз не лъжа

    2 0 Отговор
    И къде точно намираш този паркинг на сянка и тръгваш? В с. Каблешково?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стойчо еколога

    1 0 Отговор
    Навсякъде глупаци,като беше мръсен и изоставен 20години никой не се мръдна да го почисти,сега го взеха на концесия,голямо мрънкане пак,нека го пооправят малко да изчистят лайната и ще видим ...
  • 20 От созопол

    2 1 Отговор
    Стойчо манджата си знае работата по-хубаво ще стане,пък на който не му харесва да отива в Гърция,обидени еколози и тем подобни паляци,писна ни от вас мърляви псевдо еколози
  • 21 Студио Хикс

    1 0 Отговор
    Излови ни Ешерихия коли , направо гюбре !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове