Last news in Fakti

28 Април, 2019 23:00 33 463 174

Как България загуби $160 млн. в пясъците на Сахара

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • нефт-
  • сахара

Българската нефтена авантюра в Либия

Как България загуби $160 млн. в пясъците на Сахара - 1
Снимка: socbg.com

Нефтените мечти на България са стари колкото комунистическия режим. Още от национализацията през 1947 г. икономиката зацикля и властта започва да търси някакъв чудодеен лек за решаване на стопанските проблеми. Една от възможностите е откриването на полезни изкопаеми и най-вече на петролни залежи. С тази цел режимът предприема няколко авантюри, една от които е разораването на либийките нефтени полета.

От 18 и 25 април 1979 г. министърът на металургията и минералните ресурси Стамен Стаменов посещава Либия и Мароко. След връщането си той рапортува на Тодор Живков, че е осигурил нужните на България три милиона тона нефт годишно, които руснаците вече отказват да ни доставят.

Нещо повече – проблемът е решен за десетилетия напред, защото е уговорено България и Либия да сключат договор за проучване, добив и продажба на петрол за срок от 25 г.

„Предложението е много изгодно за нашата страна и ще даде възможност за получаване на солидни валутни приходи“ твърди министърът. Политиците ни толкова бързат да не изпуснат добрата сделка, че действат светкавично. На 10 май валутната комисия при Политбюро на ЦК на БКП под председателството на Гриша Филипов приема предложението. На 1 октомври взема решение споразумението да се подпише от българска страна от ДСО „Булгаргеомин“, а на 25 декември 1979 г. правителството одобрява договора – още преди Националната нефтена компания на Либия да го е подписала.

На „Булгаргеомин“ се отпускат за оборудване 104 млн. долара, 3 млн. рубли и 14 млн. лв. от държавния бюджет. По-късно са дадени още 50,2 млн. валутни лева (валутният лев струвал 1,23 долара).

За тези осем месеца никой не си прави труда да отиде или да прати някого да огледа мястото на бъдещата концесия. Всъщност Муамар Кадафи надхитря „приятеля си“ Живков, като му предлага крайно неизгодни условия. На 2 април 1980 г. Георги Димов е изпратен като генерален директор на Българската нефтена компания в Либия и за първи път вижда договора.

Клаузите са ужасяващи за България

Страната ни трябва изцяло да финансира проучването на територия от около 25 000 квадратни километра в пустинята Сахара за добив на нефт и газ в две концесии – НС-100 в Гадамес и НС-101 в Мурзук, като направи минимум 18 сондажа. Всяко откритие трябва да се докаже от още два.

В случай че се открие промишлено количество нефт, инвестициите за добива, транспортирането и преработката му се делят поравно. Не и петролът обаче – 82% от него остава за Либия и само 18% за България.

Но и това не е всичко. Около 9000 кв. км от територията на концесията в Сахара е недостъпна и сондажите се ограничават само на останалата площ.

Две години по-късно американецът Арманд Хамър успява да договори подобна концесия у нас срещу 42 на сто от евентуалния бъдещ добив. Нашите политици вадят наивния аргумент: „Ама ние получаваме в Либия само 18 процента.“ Отговорът е – защо сте се съгласили?

Въпреки трудните условия през следващите седем години са направени общо 69 сондажа и са открити 20 находища на нефт и 5 на газ. Запасите в тях се оценяват на 30-40 млн. т петрол, от които на България по договор се падат 18%.

Излиза, че нашият дял ще покрие дефицита в енергийния ни баланс от 3 млн. т годишно само за две-три години. Още през 1984 г. в България някои специалисти предупреждават, че концесията е неизгодна за нас, но въпреки това през януари 1985 г. правителството на Гриша Филипов решава „да се продължават нефтените проучвателни работи и да се осигурят средства за 1985 г.“

Големият проблем е, че за да се получи това гориво, трябва да се изградят тръбопроводи – 420 км от крайбрежието до Гадамес и 1000 км до Мурзук, за които България трябва да поеме половината разходи. Те се оценяват на около 400 млн. долара, които страната просто няма.

През 1987 г. сондажите са прекратени. За тези седем години България похарчва около 140 млн. долара за оборудване и 20 млн. за труд. А Муамар Кадафи протака. Либийците трябва да одобрят оценката на запасите, но докладът на българските специалисти е връщан четири пъти за преработка.

Така идва 10 ноември 1989 г. и Тодор Живков е свален от власт. Андрей Луканов обявява концесията за негова авантюра, въпреки че и през 1979, и през 1985 г. самият Луканов е участвал във вземането на решенията…

С общи усилия няколко правителства успяват да заровят 160 млн. долара в пясъците на Сахара. Което е последната българска петролна авантюра. Засега.

Предпочетохме нищо вместо малко

Oт 1989 г. започват да се търсят възможности да си възстановим поне част от разходите. Няколко петролни компании се интересуват от българската концесия, но сделката трябва да се одобри от либийците.

В края на 1989 г. „Ласмо“ успява да спечели съгласието на Кадафи и предлага да купи правата ни за 200 млн. долара плюс 5% от добива на нефт. Договорът е много изгоден за България, но правителството не упълномощава човек, който да го подпише.

След „Ласмо“ започват преговори с „Репсол“, които също имат концесия за проучване в Либия. Компанията се отказва, когато договорът е съгласуван и се чака да дойде тяхна делегация за подписването му.

„Либия е несигурна страна и няколко концесии там ще бъдат голям риск за нас“ – обясняват от „Репсол“.

Появяват се нови кандидати, но всяка следваща оферта става по-неизгодна. По време на управлението на Любен Беров и Жан Виденов искат да купят либийската ни концесия канадци – отначало „Хъски“, а после „Канадиън оксидентъл“, но никой вече не предлага да ни възстанови изцяло направените разходи. През 2005 г. срокът на концесията изтече.

В Сахара остава и купеното оборудване:

„Не беше възможно да получим парите, които бяха вложени дотогава – казва Кольо Тонев, по онова време главен секретар на Комитета по геология. – И трите правителства отказаха да продадат правата ни, защото се бояха да не ги обвинят, че са сключили неизгодна сделка.“

Така политиците ни предпочетоха да не вземем нищо, вместо малко, и да хвърлят вината върху своите предшественици.

Автор: Крум Благов

Източник: "Спомени от Народната република"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    228 108 Отговор
    То да е само това с мед да ги намажеш,ами как ни докараха до два фалита,за капак и 32 тона злато харизаха на Москва,абе само трепане му е майката на комунистите.п.с. А и Орешарски и компания отмъкнаха една банка наскоро.

    Коментиран от #2, #13, #14, #19, #39, #168

  • 2 11ап

    210 72 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    То иначе при другите,, некомунистически" правителства направо ,, цъфнахме и вързахме"

    Коментиран от #75

  • 3 КГБ Териер

    182 67 Отговор
    С малката разлика че СССР отказва да доствя 1979г.вече безплатно нефт на НРБ! 33г.нефтените сурвини бяха безплатни!

    Коментиран от #6, #12, #46, #47, #102

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СссереМ

    166 87 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    СССР НИКОГА не ни е давал НИЩО безплатно,е освен малко повече радиация през 86-та.

    Коментиран от #10, #24

  • 7 Те затова

    54 6 Отговор
    в Бургас се опитаха да си присвоят танкера Бадр...
    Няма случайни неща!
  • 8 КОНТРАТА

    92 21 Отговор
    Да питам защо СССР спира доставките на петрол 1979г.за България? Нямат петрол ли? И изобщо спрени ли са? Да не би да отказват да го доставят безплатно вече? И ако го доставят цената дали за НРБ не е била в пъти по ниска от цената от която го продават на световния пазар 1979г.? КГБ Териер ви отговори на тези въпроси! Само че, тези въпроси не трябва да ги изясняваме в коментарите а трябваше да бъдат обяснени в статията.

    Коментиран от #59

  • 9 Пешо

    160 22 Отговор
    Пълна глупост. В момента България е отдала концесии за добив на злато срещу 1% от добива. Кое е неизгодното - това тогава или това сега?

    Коментиран от #15

  • 10 Игор

    96 114 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Добре че беше СССР да ви купува цикнясалите зеленчуци и не удобните обувки и да ви дава сурвини иначе щяхте да сте с икономика на Демократична Република Конго, точно както и сега!

    Коментиран от #16, #31, #82, #95, #110

  • 11 Боко

    93 30 Отговор
    се готви да даде концесии при евентуално откриване на петролни и газови залежи в черноморския ни шелф срещу 2% от добива! Май при Живков нашия интерес е бил много по-добре защитен?

    Коментиран от #77

  • 12 Да да

    65 44 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Безплатно от СеСенаСРа сме получавали само братски потупвания зад врата! Ама после се взимали и за тях пари, нали са си мърдали ръката, демек са работили!
  • 13 Комуниста

    67 99 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    От къде 32 тона Злато бе Мунчо? 1944г.бяхте само с цървулите добре че БКП ви научи на работа и докара селяните в градовете та ви направиха граждани! А златото от 35 тона с което руснаците ви платиха Съединението на Турция ? 35 тона Злато от отказаните репарации!

    Коментиран от #27, #60

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да да

    119 42 Отговор

    До коментар #10 от "Игор":

    Преди СССР бяхме ПЕТА икономика в Европа. След СССР - 55,че няма други. Да ви пикам на услугата.

    Коментиран от #17, #146

  • 17 Игир

    62 80 Отговор

    До коментар #16 от "Да да":

    Смешник, 5 в мечтите на награмотниците след една световна и една Балканска дори не сте били на опашката в Европа! Разорена е била България 1944г.!икономиката се е свеждала до цехове за вълна кални пътища където е имало пътища са били от римско време и от турско! Ирали са земята с волски впрягове чети Гео Милев, Яворов, Вабцаров бе, за да се ограмотиш!

    Коментиран от #20, #66, #136

  • 18 filo

    78 81 Отговор
    Кой нормален човек може да очаква друго от боклука, престъпника, най - големия простак управлявал България и срам за българския народ Тодор Живков.

    Коментиран от #138

  • 19 Рабад

    61 19 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Аааа Орешарски ли я окраде Цветан Василев друго каза затова гербераците уж изгубиха списъците с длъжниците КТБ зрее от 2009 г. просто узря 2013г.при Орешарски!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 сори сорос

    84 40 Отговор
    Нагледен пример, за демократска пропаганда! Икономиката била зациклила през 1947г.!?? А вие, какво очаквате да е, след ТРЕТАТА национална катастрофа, докарана ни от „обединителят“ Борис Трети, и фашистката върхушка, в тогавашното правителство и парламент? След военен период, в който, ние като ПОБЕДЕНА страна, плащаме репарации, и все още се възстановяваме от бомбардировките на съюзниците(сегашните ни нови братя/началници), и съсипаната ни икономика. И, какво общо има 1947г., с Либия(1979г.)?!? Толкова ли смятате, читателите си за малоумни, като вас(новото/загубеното поколение)? Егати, „умните и красивите“ сте!
  • 22 неЕС

    95 24 Отговор
    „Още от национализацията през 1947 г. икономиката зацикля“. А стига бе ! Това сигурно Александър Йорданов го е казал през 1990 г. ! И партийното ръководство започва да търси изход в проучване на нефтени залежи ! А стига бе, потрес ! Щото сме си нямали 2 милиарда лигнити в Марица-Изток и 800 милиона тона медно-златна руда в Медет, Асарел, Челопеч и Елаците. Дето носят по 5 милиарда лева износ всяка година, до ден днешен. Е, от 20 години вече получаваме смешни суми от тях, ама питайте Фьост-Алпине, Аурубис, Дънди-Прешъс как е, добре ли им идват вложените от българската нация средства за проучване, разработка и изграждане, фондовете, обогатителните фабрики, прилапани после за жълти стотинки ? Ама по-лесно е да се четат (че и пишат !!?) измишльотини, не да се погледнат фактите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тези тонове злато

    33 2 Отговор

    До коментар #24 от "Sky-blue":

    Русия не ги дава на Османската империя, те са и приспаднати от репарации които има да взема от нея.

    Коментиран от #88

  • 29 стоян георгиев

    50 34 Отговор
    да четат феновете на другаря живков,които вместо да обесим като чаушеско дундуркахме до края му и замалко не му направихме мавзолеи.заради генелните решения на правешкия негодник ,страната уж много произвеждаше ,а се редехме на опашки за всичко пред празните ни магазини.а подкрепяхме активно виетнам,ирак либия и т.н. страни дето чакахме да станат комунисти като наз и да почнат да мизерстват като нас.

    Коментиран от #33, #34, #36

  • 30 Диамантената ръка

    41 11 Отговор
    1989 СССР фалира както и целия соц.лагер. Питайте Горбачов.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да се смея

    62 34 Отговор
    Или да плача
    По тъпи тролове няма икономиката по тошово време беше много добре имаше БДС произвеждаха се качествени продукти имаше и доста иновативни неща
    Проблема идваше от големите разходи за армията и ограничения пазар
    Стотици самолети хеликоптери десетки кораби хиляди танкове БТР МТЛБ БМП авто парк ПВО и почти 200хилядна воиска
    Сега има 20самолета общо 10хеликоптера 5кораба и има няма 500 машини на пехотата
    Със наща супер "икономика" едвам ги поддържат и армия да се събере на селски стадион
    А вие говорите че сега сме били супер кретени

    Коментиран от #100

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нерде Ямбол нерде Стамбул

    40 14 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Плазмодий - дори не можеш да направиш разлика между Икономическа Експанзия която тогава сме имали към други страни ,и такава Експанзия са могли да осъществяват само силни икономически държави ,към по-бедни и колониални територии. Е сега след 30 години ние сме обект на Икономическа Експанзия от други страни ,и сме се превърнали в класическа колония .Кога вече България ще има петролни дялове в нефтена държава-НИКОГдържава-НИКОГА

    Коментиран от #86

  • 35 любопитен

    52 8 Отговор
    След време ще пишат ли как сме дали на концесия българското злато за 1% на Дънди Прешъс?
  • 36 Знаещ

    52 6 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Абе, ти не можеш да пишеш правилно, мнение изразяваш! Такааааа... през 1979 г. СССР спира доставката на нефт на цени под тези на борсата. Това се случва, защото ние вместо да го ползваме за нуждите си, го препродаваме на световните борси и подбиваме тяхната цена. Това не е без знанието на Брежнев, разбира се.

    Коментиран от #87

  • 37 Човек

    45 15 Отговор
    Крум Благов - парите които са изхарчени по тази така наречена от тебе авантюра са една десета от които бате Бойко Борисов пръска за глупости на година . Пример най скъпият път в Света построен във Варна . Ако комунизма според вас е крадял и прахосвал - как ще оцените ситуацията днес ,.Какво наказание заслужават политиците днес? Какво бихте казали и за няколкото Тона злато депозирани в чужда банка в чужбина от "Някой" и изтеглени и върнати обратно в България по времето на регистрацията на партия ГЕРБ ? От къде е това злато ? Що не проверите

    Коментиран от #43, #90

  • 38 Здравомислещ

    29 12 Отговор
    Тази статия е пример за тотално сбъркано тълкувание на исторически данни с цел мозъчна промивка на ,,електората,,!
  • 39 КОРУПЦИЯ

    41 16 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    В ГЕРБ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КОМУНИСТИ
    НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И БОЙКОДОГАНОВАТА МАФИЯ
  • 40 Преброяване на бесните язовци

    27 14 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    Аха значи имало свръхпроизводство и за това имало режим на тока? А АЕЦ Белене ни трябвал, за да поеме липсите? Правилно ли съм те разбрал? 😂😂😂😂

    Коментиран от #45, #61, #172

  • 41 Разсмиваш ме

    34 17 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    Ни наистина си Голем смях.
    В България наистина имаше голямо производство
    Машиностроителни текстилни химически и много други заводи.Бяхме близо 9 милиона
    Всички работоспособни работех
    Сега има няма около 300-400 хиляди заети шофьори сервитьори
    камериерки На днешната икономика и трябва само ток за лампите.Да е светло.
  • 42 дневалния

    46 14 Отговор
    Навремето ха бай Тошо се е целунал с Брежнев, ха танкерите са тръгнали към нас с петрол.То и сега Баце се целува с "ишиаса" от Брюксел но към нас вървят само ГМО боклуци за веригите, всевъзможни забрани за това или онова, и всевъзможни глупости като родител 1 и 2 но все още българите не сме толкова зомбирани като техните !!!!
  • 43 СссереМ

    23 27 Отговор

    До коментар #37 от "Човек":

    С тая разлика че сега държавата не е пред фалит и БВП при баце е 102 млрд.,НАЙ-високия БВП в цялата история на България.

    Коментиран от #50

  • 44 Панов

    22 12 Отговор
    Пълният фалит на българската соц икономика е описан в икономическия доклад на ЦК на БКП 1989 година.

    Коментиран от #55

  • 45 Наблюдател

    38 7 Отговор

    До коментар #40 от "Преброяване на бесните язовци":

    Прочел си ама не си разбрал.
    Балканкар през 1992 е произвел мотокара с номер 1 200 000 един милион и двеста хиляди.През 2017
    са произвели 242бр.Пак в Пловдив
    в Тексилният завод Марица работеха 1500 тъкачния стана и произвеждаха милиони метри плат.Изнасяха го в над 100 страни.
    Е трябвало е малко повече ток за тия неща.

    Коментиран от #48, #53

  • 46 Кики

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Мислите си, че са били безплатни. Няма безплатен обяд, драги!
  • 47 Кики

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Мислите си, че са били безплатни. Няма безплатен обяд, драги!
  • 48 Преброяване на бесните язовци

    9 6 Отговор

    До коментар #45 от "Наблюдател":

    Къде го чукаш, къде се пука. 😂
  • 49 Ю Кортес

    22 24 Отговор
    През 1988 външните задължения са били 8 милиарда долара.преизчислени по покупателна стойност това са над 80 милиарда към днешно време.България е била провалена фалирала държава пред рухване

    Коментиран от #51, #54, #65, #84

  • 50 Мошенгии

    15 1 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    Човешкият фактор е пред фалит, всички тия милиарди са остъргани от гърба на народа ,и изкуствено завишени , с мошенгии, да не се увеличава задлъжнялостта в проценти към БВП ,и Полша прави същите мошенгии, и другите бивш соц, с това се покрива европейска директива.
  • 51 Панов

    16 8 Отговор

    До коментар #49 от "Ю Кортес":

    Луканов за това и обяви мораториум по лихвите и плащанията на външния дълг.това беше официалното обявяване на фалит на държавата.
  • 52 Камен Серафимов

    12 3 Отговор
    По горните писания,който прочетох са писани с пристрастия и тези с посока изток,и тези с посока запад.А за всяко едно нещо си има,фактология,само тя дава точният и коректен,отговор за изторията на горката ни родина.
  • 53 Начо

    17 14 Отговор

    До коментар #45 от "Наблюдател":

    Те и Москвич произвеждаха с милиони ама фалираха и сега в рашастан любят само тойота и германско.никой не сте да чуе за москвич

    Коментиран от #71

  • 54 Напълно съм съгласен с теб

    21 8 Отговор

    До коментар #49 от "Ю Кортес":

    Значи по тази логика сме получавали заплати с равностойността на 4-5 000лева при мизерни цени на ток данъци комунални услуги ,и сме имали да получаваме кредити към арабски страни в размер 60 000 000 000 долара ,и заводи и инфраструктура която ми е трудно да изчисля и напиша.

    Коментиран от #56

  • 55 Притча

    17 0 Отговор

    До коментар #44 от "Панов":

    Е как да бъдат оправдани бъдещите кражби ,които трябваше настъпят ,при последващата смяна на собствеността.Тези които крадяха най-много ,точно те застъпваха тази теза.
  • 56 Ю Кортес

    13 7 Отговор

    До коментар #54 от "Напълно съм съгласен с теб":

    При сметки по изкуствен курс лев долар.реалноста я знаят хората преживели кошмара а не хлапаците

    Коментиран от #94

  • 57 Серсемина

    18 12 Отговор
    Тъпи ли сте? То е просто но не е за Бойковисти, кога се живееше нормално и хората бяха нормални?Това което крадците ГРОБ докараха и комунетата не са били в състояние .Онали сме един по прост от Бай Тошо .......Тиквата!
  • 58 Румен Радев

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "дада":

    Яж ми лайното бе комунист

    Коментиран от #62

  • 59 Роко

    20 14 Отговор

    До коментар #8 от "КОНТРАТА":

    А къде са документите доказващи безплатните или поне евтините доставки на петрол от СССР? Каква по хубава реклама за БСП преди избори от тези документи (вижте колко сме били умни взимали сме от любимите ни руснаци петрол без пари). Само че такива документи няма защото такива доставки никога не е имало.

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хитлер

    37 5 Отговор

    До коментар #40 от "Преброяване на бесните язовци":

    Защо насила се правиш на малоумен🤔, дори и децата знаеха че през бесовите години на режима на тока, тоз същият се продаваш и се продължава да се изнася за Турция и Гърция. Правилният въпрос е, къде потънаха тези пари.

    Коментиран от #97

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ачо

    27 5 Отговор
    Боко плати 800 милиона евро за АЕЦ Белене, 7 милиарда за КТБ, но всичко е точно. Кой крал, крал, народът плаща. Но това не е интересно, важни са тия 160 милиона.
  • 64 Гост

    18 8 Отговор

    До коментар #59 от "Роко":

    Разбира се че имаше такава квота петрол, някои страни , като Беларус и до сега имат такава квота. Не виждам какъв е проблема с тези квоти евтин петрол, това е част от договорките в СИВ. Русия ни крепеше по време на комунизма, както сега ЕС, изнасяхме основно оръжие, по съветски технологии и преработвахме техен петрол, това беше основата на икономиката през 70-те. Всеки който е учил стопанска история го знае, а това колко развита е бъгарската икономика преди 44 е фантазия, бедна аграрна страна, със слаба индустрия и това е чак до 60-те.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хитлер

    26 13 Отговор

    До коментар #17 от "Игир":

    Еи, руска подлог, неграмотни, що цитираш тези русофил нещастни. Чувал ли си изобщо За златният лев, самолетно строенето в Ловеч, производството на селскостопанска техника в Пловдив, да не ти говоря за машиностроенето. Много си тъп и прост, нямало пътища. Всичките тез проходи кой ги е правил бре нищожиство. А селскостопанските кооперативни кои ги е създал и до развили селското стопанство. Да орали са на ръка само наи изостаналите селяндури неграмотни. Аман от прости хора като вас в таз Държава.

    Коментиран от #70

  • 67 месара

    21 6 Отговор
    160 000 000 в пясъците на Сахара са нищо, в сравнение с милионите (или милиарди) в куфарчетата! нали другаре?
  • 68 Били

    19 3 Отговор
    Ей, много ги разбирате.......
    Защо тогава нямаме нормален транспорт, качествени продукти по магазините, защо имаме висока престъпност, неграмотници, които пишат с грешки, бездомници, хора, ровещи по кофите, защо?
  • 69 Голям Слон

    20 8 Отговор
    Някак свикнахме да ни се подават парчета история, а целият пъзел да стои заровен в пясъка и за него да знаят единици. Защото така излиза, че има няколко истина вместо една. А това няма как да се случи! Истината е била и ще бъде винаги една. Статията, ако не беше толкова сервилна, щеше да каже и колко милиарда български дългове са ни опростили руснаците. Уви. Няма как да се случи. А добре е да се знае от днешните поколения, че и такива жестове е имало към България от толкова мразената напоследък Русия. Но в България от край време се създават безумни приятелства, които освен национални катастрофия нищо друго не ни носят. Третата катастрофа вече е факт.

    Коментиран от #72

  • 70 веселяк

    7 10 Отговор

    До коментар #66 от "Хитлер":

    Само си прочети "словоблудството":...самолетно строенето...
  • 71 Наблюдател

    13 2 Отговор

    До коментар #53 от "Начо":

    Точно спомена Тойота .Примера ти е ИДЕАЛЕН.Топ 3 в световен мащаб бяха КЛАРК ТОЙОТА И БАЛКАНКАР.

    Коментиран от #76

  • 72 Гост

    13 8 Отговор

    До коментар #69 от "Голям Слон":

    Цялата картина е , че приходите във валута на РБ са по малки от разходите през осемдесетте, имаме отрицателен баланс. С разпада на СИВ, където отива 80% от износа нещата придобива катастрофални размери. Истината е че икономиката не вървеше. А против русия нямам нишо против, стига да е взаимо изгодно и за двете страни, АЕЦ Белене обаче показа че това не е така.

    Коментиран от #73

  • 73 Голям Слон

    21 5 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    А сега е точно обратното, нали? :-) Да не забравяме, че няма икономика, която се стреми към бюджетен излишък. Идеалният вариант е приходи да са равни на разходи. Понякога даже умишлено се върви към дефицит. Недей сравнява семейния бюджет с държавния. Нямат нищо общо. СИВ било лошо значи, а ЕС е добро. 10-та дупка на кавала си бяхме, 10-та си останахме. Както се и предполагаше, покрай членството няколко стотин души станаха мегабогати, а другите си тънат в мизерия. В Габрово искат 108% увеличение на парното. Говорим за екология, а успоредно с това ТЕЦ Марица бълва скъп ток с много вредни емисии. България се обезлюдява. Народът оглупява. Циганите превземат отвътре страната... Но както винаги Русия ни е виновна за всичко. Нали така ни наредиха големите...

    Коментиран от #74

  • 74 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #73 от "Голям Слон":

    Не става дума за бюджет и бюджетен излишък, а за баланс по текущата сметка, валутата която влиза и излиза от икономиката. Парите които България дава за внос на машини и технологии от запада, са повече от изнесената във валута придукция. Дават се и милиарди за инвестиции в тртият свят, както става ясно от статията. СИВ не е лош за България, напротив, много е важно да се помни историята и това което се случи със страната с разпада на СИВ, зада не се повтори и с ЕС.
  • 75 Факти

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "11ап":

    Че то от 1944 та други освен комунисти и ченгета не са ни управлявали.

    Коментиран от #80

  • 76 Анонимен

    11 2 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    Не забравяй, че Балканкар изнасяше основно продукцията си за СССР и в по-малка степен за другите страни от СИВ. Тази специализация ни е дадена на политическо ниво в СИВ. Износа извън соц лагера е доста малък под 5% от производството. Не забравяи и евтините суровини, метали за пеоизводството им. През 60-те качеството на продукцията може и да е било добро, но с технологичното изоставане на соц лагера през осемдесете те вече са морално остарели. Балканкар освен това имаше и сигурен вътрешен пазар, автобуси, и дори велосипеди.
  • 77 стоян

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Боко":

    До 11 ком- Ти па откъде знаеш =можеш ли да докажеш бе комунисче , или пак лъжи и пропаганда
  • 78 незнайко

    15 1 Отговор
    Как ще са заровени в пясъците ??? Нали ги откриха в КТБ !!! 160 милиона долара са 260 милиона лева по сегашен курс . КАК ДА ПРАВИМ СРАВНЕНИЕ С 3-те МИЛИАРДА ОТКРАДНАТИ ОТ КТБ ???
  • 79 Чавдар войвода

    10 18 Отговор
    Заради 50 години "комунизъм", сме 200 години назад.
  • 80 От Пирдоп

    8 0 Отговор

    До коментар #75 от "Факти":

    ,,Комунистически " с етикет ,,ДЕМОКРАТИ"!
  • 81 Диди

    19 14 Отговор
    Колкото и да пишете против,фашисти мръсни ,социалистическия период,беше най-успешния за България. Проблема е, че не бяхте ликвидирани всички и ,че се намърдахте в партията като комунисти и провалихте идеята,боклуци нагли
  • 82 Феликс Дзерж

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Игор":

    Трябваше повече да се учите от българските другари. Не да се гушкате със селския живков. Тогава и на двата народа можеше да ни се размине горбачов. Малко хора във вашата империя са ни разбирали, може би един от най-разбиращите е Сталин.
  • 83 стоян георгиев

    10 12 Отговор

    До коментар #33 от "От кои":

    баи ти тошо ненормалника го махна горбачов с помоща на съветските патриоти у нас .еи с тия като теб.дето много харесвате уазки,панелики и режима на тока!!!смях!
  • 84 Иво

    16 6 Отговор

    До коментар #49 от "Ю Кортес":

    Не се правете на икономисти,.Външният ни дълг 89 е 9милярда,от които заеми поне за 6, остават още 3 милиарда,срещу тях само Козлодуй,ги оправдава дори остава и излишък,всичко останало построено е в пъти повече отколкото можем да постройм за 400 години сега/ако ще стройм защото 30 години само крадем и рушим/ По вепроса с БВП 89 и Сега 2019 пак сте смишни ако нещо е струвало 1 лев а сега 100 неозначава че сега произвеждаме повече пак произвеждаме 1 броика

    Коментиран от #93

  • 85 Иво

    11 4 Отговор
    Не се правете на икономисти,.Външният ни дълг 89 е 9милярда,от които заеми поне за 6, остават още 3 милиарда,срещу тях само Козлодуй,ги оправдава дори остава и излишък,всичко останало построено е в пъти повече отколкото можем да постройм за 400 години сега/ако ще стройм защото 30 години само крадем и рушим/ По вепроса с БВП 89 и Сега 2019 пак сте смишни ако нещо е струвало 1 лев а сега 100 неозначава че сега произвеждаме повече пак произвеждаме 1 броика
  • 86 стоян георгиев

    11 14 Отговор

    До коментар #34 от "Нерде Ямбол нерде Стамбул":

    икономическа експанзия сме имали????хахахахаха хохох !!!!с празни магазини и дванаисе часа липса на ток!!!тва ли ни бе експанзията бе красавец?та в либия бедните камилари живееха два пъти по-добре?или си забравил къв зор и връзки бяха да идеш в либия при ония африкански маимуни?икономическа експанзия експанзия не се прави като подаряваш 150 милиона долара от мизерните български валутни резерви.експанзия се прави като дадеш 100 милиона ,а вземеш 100 милиарда!!!
  • 87 стоян георгиев

    12 12 Отговор

    До коментар #36 от "Знаещ":

    и като ни спират нефта решаваме да идем в либия да добиваме????тва само оня от правец може да го измисли,а само индианците тук може да го повярват.кадафи ни обра като кучета ,а накрая заключи и медицинските ни сестри ,но пенсионерите тук още плачете как го утрепаха като куче.реално запада отмъсти на тоя либииски камилар и за нанесените на нас поразии.същото стана и с другия дето ни прецака ,а именно садам.може да поревете и за него ,щото и там другаря живков осъществи икономическа експанзия както писа един умен другар в дискусията,демек подари му една шапка спестени български парици,които вместо да идат за пътища и канализации отидоха да правим арабите комунисти .
  • 88 Яверт

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тези тонове злато":

    Каква е разликата
  • 89 Наблодател

    11 1 Отговор
    Износът не беше само за СИВ.Англия Западна Германия Италия ЯПОНИЯ Сингапур Китай Общо 32 страни.
  • 90 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Човек":

    От Армазкая....шшшшшт ...тайна
  • 91 Филип

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    Имаше режим на тока не само заради свръх производството но и защото изнасяхме ток, всичко останало е вярно което си написал
  • 92 Филип

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    Имаше режим на тока не само заради свръх производството но и защото изнасяхме ток, всичко останало е вярно което си написал
  • 93 322

    8 11 Отговор

    До коментар #84 от "Иво":

    Защо не построиха метро, автомагистрала " Тракия", при положение, че имаше и строителни войски? Самите управляващи от това време, осъзнаваха колко сме изостанали и колко некачествена продукция имаме, а сега се мъчим да ги опровергаем.

    Коментиран от #151

  • 94 Роден 1972год.

    13 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ю Кортес":

    Кошмарът ми започна 1990г.

    Коментиран от #98

  • 95 Ккк

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Игор":

    Ако не бяха комунистическите говеда 44год.сега България щеше да бъде друга.

    Коментиран от #96

  • 96 If, If, if

    5 1 Отговор

    До коментар #95 от "Ккк":

    Ако не беше създадена тази идеологи
    в Англия сега нямаше да има комунисти

    Коментиран от #101

  • 97 Преброяване на бесните язовци

    7 7 Отговор

    До коментар #61 от "Хитлер":

    Защото за да се разбереш с руските отрепки, трябва да паднеш на нивото им. :)
  • 98 322

    12 2 Отговор

    До коментар #94 от "Роден 1972год.":

    Ако ДС и номенклатурчиците не си бяха присвоили държавата, нямаше да ти започне кошмара. Но, това, което, беше държавно си го присвоиха и стана частно. Това са капиталистите в момента и всички партий произхождат от тях - и леви и десни! Проблема ни е в етнопсихологията - винаги сме тачели айдуци, партизани и разбойници. А, от тях какво може да очакваме?
  • 99 Бат Мишо

    15 7 Отговор
    eдинствена причина да фалира ссср е бозаещия от него соц лагер....страни разрушени от войната запалена от западачакащи оръжие и ресурси бяха извадени от 18 век в който живееха със аграрно селски икономики и телепортирани в 20 век от ссср...бяха взети от ратаи и направени космонафти....и запада взе тази българия 1991 и от бяла държава с нулева престъпност я превърна в циганско-имигрантски вертеп...от 6 икономика в европа я превърна в страна изнасяща жени и купуваща трошки . от държава с топ здравеопазване на ПЪРВО място в света по брой болници на глава - в държава с умиращи в коридорите на спешните хора.от първа военна сила на балканите до турция да пази небето на ботев и левски И ОТ КОСМОНАФТИ ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИТЕ В БЪРСАЧИ на кафяви дворове проститутки общаци и тук таме шофъори- и заграби българските пазари -защото продавахме вино в англия и пилета в кувейт и оръжие на цяял свят -....и стори това запада на цената на 50 тина раздадени апартамента на власт имащи и осигуряване на някаква прилична кариера на децата им там

    Коментиран от #106, #107, #139

  • 100 Госта

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Да се смея":

    Смей се,иди се посмей във Венецуела и Сев.Корея малоумнико
  • 101 Evren

    3 4 Отговор

    До коментар #96 от "If, If, if":

    Англия не е завладяна от комунизма.

    Коментиран от #147

  • 102 Софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Глупости безплатни били. На ниски цени, да ама не и безплатни. А нашите стоки там продавахме също на ниски цени.
  • 103 Бат Мишо

    10 3 Отговор
    ГОРИВАТА КОИТО ПОЛУЧАВАХМЕ НЕ БЯХА БЕЗПЛАТНИ - БЯХА НА БАРТЕР ГОРИВО ЗА ГОРИВО - добивахме гориво КОЕТО НЯМАХМЕ КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ И НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРЕРАБОТИМ -УРАН 235- гориво което само 5 държави в света могат да преработят до РАБОТНО СЪСТОЯНИЕ УРАН 238....какъвто после ни даваха за АЕЦ а който ни построи СССР за гориво И ПОСЛЕ ГО ПОГРЕБВАХА БЕЗПЛАТНО -процедура за която сега ПЛАЩАМЕ МИЛКИ В ДОЛАРЕС - е че са правели бомби от отработеното гориво правили са ....ТЕЯ ДЕТ СЕГА НИ ИЗКУПУВАТ И ,,ПОГРЕБВАТ,, горивото ДАН БИ ДА ПРАЯТ ВАФЛИ
  • 104 Бат Мишо

    10 9 Отговор
    В интирис на истината 1944 тук ако не е влязла руската армия е щяла да влезе ТУРСКАТА ....така че како е щяло да бъде АКО 44 та не са дошли руснаците ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА - ЕДИНСТВЕННИЯ НАЧИН Е БИЛ ДА СЕ ЗАПАЗИ НЕУТРАЛИТЕТ 1941 И ДА НЕ СЕ СКАЧА В ОСТА СРЕЩУ РУСИЯ .....Веднъж влезли вече сме били във влака на УЖАСИТЕ .....ГРЕШКА КОЯТО ПОВТАРЯМЕ СЕГА С НАТО ....ЕДИНСТВЕННИИЯ НАЧИН ТУК ДА МИНАТ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ Е ДА СКОЧИМ ПАК В СЪЮЗ СРЕЩУ РУСИЯ ....БИЛ ТОЙ НАРЕЧЕН ОСТА ИЛИ НАТО .....набийте си го в тъпите тикви ЧЕ НЯМА КОЙ ДА СПРЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ и ЧЕ КЪТ ПОЧНЕ КЮТЕКА много страни дет се драскат евро атлантици ЩЕ МИНАТ В НЕЙНИЯ ЛАГЕР КАКТО ВИНАГИ и ДАЛЕЧЕ НЯМА ДА ССА САМО ТУРЦИЯ И СЪРБИЯ ....И Гърция флиртува и Италия с РАША .... И КЪТ СА ИЗПРАЙ МЕЦА НА ЗАДНИТЕ ЛАПИ ГОТОВА ДА УБИВА НАРЕД СВЕТКАВИЧНО ЩЕ ПРИТИЧАТ В НЕЙНИЯ ЛАГЕР и пак ще го дуаме по СТАРИЯ СЦЕНАРИИ кът 2 световни войни поред

    Коментиран от #108, #111

  • 105 Бат Мишо

    9 7 Отговор
    А вии евро-атлантиците -ша седите в къщи и ще треперите под полите на жените си кът ,,фашистите ,, през 1944 И ША СИ ВИКАТЕ БОЖКЕ ЩО НИ ТРЯБАШЕ СЪЮЗ СРЕЩУ МЕЦА докът ви падат стъклата от прозорците ОТ ГРОХОТА НА МАРШИРУВАЩИТЕ ОТВЪН РУСКИ ТАНКОВЕ ....А ний истинските българи -кът дядо ми 44 ще седим в полупразните влакове и ще си задаваме въпроса КАКВА РАБОТА ИМАМЕ ДА СЕ БИЕМ С ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ в защита на запада евящ жените ни И ЩЕ ДОЙДЕМ ДА ВИ ИЗВАДИМ ИЗПОД КРЕВАТИТЕ И ЩЕ ВИ НАРЕДИМ ПО ДУВАРИТЕ правейки 1 ственния ни останал избор който сте ни оставили ЗА ДА НЕ НИ ОКУПИРА ТУРЦИЯ - ДА НИ ОКУПИРА РУСИЯ .....затуй ВЪН НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 106 Evren

    8 4 Отговор

    До коментар #99 от "Бат Мишо":

    Причината да фалира СССР е не рентабилното, некачествено производство ( с което е на постоянна загуба) и липсата на високи технологий. Лош стопанин! На ратаите за които пишеш, крепостните селяни не могат да им стъпят на малкият пръст. Като сме били на първо място (което пишеш с главна буква, за разлика от Ботев и Левски) по болници, за това ли трябваше да се носи уиски на специялисти лекари?
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Анонимен

    8 5 Отговор

    До коментар #104 от "Бат Мишо":

    Да живеем в мизерия днес за да не дойдат руснаците идазаживеем в мизерия, нещо не схващам какъв е изборът. Мизерия с/у мизерия. Русия е държава с много нисък стандарт на живот, няма възможност за инвестиции и внедряване на технологии, просто няма какво да ни даде, не че имам нещо против руснаците и по надолу го написах. Турция е сред победените страни през втоирата световна, няма как да влезе в България. Интересите на гърция много добре съвпадат с тези на САЩ и Великобритания, и те мнго добре се възползват от това.

    Коментиран от #148, #154

  • 109 Доналт Тръмп

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    И наши хора застанаха на входа и изхода на предприятията ,и им еб..а майката и в един момент се събудиха капиталисти ,спечелили от всеобщия труд и овчедушие на народа .Мирния преход ,мирните протести са наш патент ,те ни изядоха главите ,за да се нагушат някой ама яко и на воля.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Evren

    6 3 Отговор

    До коментар #104 от "Бат Мишо":

    Ти нямаш абсолютно никаква връзка с действителноста!
  • 112 Бат Мишо

    8 6 Отговор
    КОЙ СПЕЦИАЛИСТ ТИ Е ПОИСКАЛ УИСКИ ДА ТЕ ЛЕКУВА БЕ КАУН ....НЯМА ДА ЛЪЖЕШ ...Мене ме оперира доктор Боянов 40 г шеф на хирургията в Русе И ОЩЕ ТАМ РАБОТИ само че мекерето Симеонов е шеф -собственника на Дунав Русе , а Боянов е редови лекар ..... и оперира 2013 И СИНА МИ от апандисит и идваше ЛИЧНО ДА СМЕНЯ ПРЕВРЪЗКИТЕ ДА СЛЕДИ КАК ЗАРАСТВА ОТ БЯЛА където живее при жена си И НЕ МИ ЗЕ ДАЖЕ ПАРИТЕ ЗА БЕНЗИНА ДЕТ ИДВА СЕКИ ДЕН щот вече е пенсионер и идва на добра воля - ОТ КОЙ Е ЗЕЛ ДР БОЯНОВ УЙСКИ БЕ КАУН -ДО ДЕН ДНЕШЕН 1 СЛУЧАЙ МИ КАЖИ - АМИ ДР НАКОВ 40 год шееф на УНГ - още е шеф на УНГ в РУСЕ - ОТ КОЙ Е ПОИСКАЛ НЕЩО БЕ центаджия смотан -тва че в Сф сте имали 5 корумпета и са ти искали НЯМА ДА ПЛЮЕШ ПОЧТЕНИТЕ ЛЕКАРИ

    Коментиран от #116, #141

  • 113 Анонимен

    5 4 Отговор
    Русия може и да е много силна в отбрана, но като офанзивни способности е доста слаба. Реално погледнато дори Турция е голяма хапка за нея, никой в Русия не мисли за щирокомащабна война по което и боло направление още по малко към Европа това би я унищожило икономически.

    Коментиран от #174

  • 114 Бат Мишо

    5 4 Отговор
    ПС А симеонов ми поиска 100 лв от вратата и РЯДКО МУ ОЖИВЯВА ПАЦИЕНТ и ме връща 4 дни че има язва ДОКАТО НА 4 ден МУ СЕ СПУКА АПАНДИСИТА НА ДЕТЕТО и пое Боянов кът го видях случайно ....И демократската шайка на Симеонов наскача - Боянов ти си пенсионер не можеш да оперираш махай се от операциионната ...докът не му сложих 9 мм вия на челото и му казах че ако каже още 1 дума на Боянов докът спасява сина ми ще го излежа ... и после ВИДЯХ С ОЧИТЕ СИ кък сички оперирани от него ИЗПУКАХА и му пълнеха джоба -докът ме заобикаляше с малкия със стадо студентки зад него с думите ТОЯ Е ПАЦИЕНТ НА БОЯНОВ ....и пенсионера боянов ИДВАШЕ ОТ БЯЛА ЕЖЕДНЕВНО -там живее вече щото викаше КАК ЩЕ ПРЕВЪЗВА СЕСТРАТА нали аз съм рязал и зная како е ако нещо тръгне да реагирам ....А онес така умираха БЕЗ СИМЕОНОВ ОПЕРИРАЩИЯ ДА МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ -даже споделяха колко пари са дали ....А БОЯНОВ НЕ ПРИЕ ДА МУ ПЛАТЯ БЕНЗИНА - БЯЛА РУСЕ 14 дена идва .....Накрая отидах купих злато и отидах в Бяла и питах къде живее и го набутах в джоба на жена му -щот оня е още корав и ще ме пребие и избягах.... АЙ ЕДИН ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ ЧЕ СА МУ ПОИСКАЛИ НЕЩО ТЕС ХОРА -бутилки уйски и тн там кот лаеш

    Коментиран от #123

  • 115 Бат Мишо

    7 2 Отговор
    ДО АНОНИМЕН
    ако ми обясниш кък се стига от Москва до Берлин С ОТБРАНА кък се превзема Корея Сирия Виетнам Венецуела Никарагуа КУБА С ОТБРАНА ще ти дам 5 бона .... ама обяснявай бавно кът за прост чиляк кът мене

    Коментиран от #120

  • 116 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #112 от "Бат Мишо":

    Ей, ти бил ли си роден преди 89, разбира се че се носеше уски на лекарите и бонбони имаше един лаф,, бонбони не пиеме,, Никой не е искал но ако искаш да ти свършат работа трябваше да занесеш. Ако тогава по границата не стояха въоръжени момчета а ДС не разказваше играта на роднините на невъзвращенците, един един кадърен човек нямаше да остане в страната, комунизмът се крепеше на това, че страната беше затвор който не можеше да напуснеш. Заплатите бяха мизерни, всичко което не се произвеждаше в страната беше недостъпно, скъпо или и двете. За торба цимент ти трябваха връзки, щото нямаше. Крал съм плочки от тротоарите да си сложа пред къщи, щото нямаше. Заплатите в Франция бяха 5 пъти по високиот нашите, бил съм на обяна на опит и знам.
  • 117 Джорджо

    8 3 Отговор
    Кво спорите с бизнесмени,за които да си реституират магазинчето на Раковска е върха на бизнес мечтите им.Повечето реститутки получавайки имущество,не стига че не го развиват,ами и не го подържат елементарно.Иначе вият за преди 44 кога дядо им е продавал дъски или кокошки на Хитлер.Така си представят просперитет.Стига тумбачето им да е пълно под нечие крило.Стига им да мътят на топло,да гледат с гуреливи очички към поредния господар и да му кудкудякат колко е велик.

    Коментиран от #142

  • 118 Бат Мишо

    6 4 Отговор
    ДО АНОНИМЕН Швейцария като е неутрална КАКВО И Е БЕДНОТО да ми обясниш ....А ЧЕ ТУРСКАТА АРМИЯ Е БИЛА ГОТОВА ДА НАХЛУЕ В България 1944 знаят И ДЕЦАТА ...А ТВА ДЕТО ТУРЦИЯ Е БИЛА ГУБЕЩА СТРАНА ша го разпраяш на сегашните млади евро гейчета С ЕВРОГЕЙСКО ЗНАНИЕ ОТ УЧИЛИЩЕ ......НИЕ УЧИЛИ КОГАТ БЪЛГАРИЯ БЕШЕ БЯЛА ДЪРЖАВА ЗНАЕМ че Турция пази неутралитет през 2 СВ....затва и гръцките войници тичат и се предават в Турция при немския пробив по Бг граница

    Коментиран от #128

  • 119 Бат Мишо

    4 3 Отговор
    ДО НЕУТРАЛЕН Ей ти тука да четеш щот явно спиш НЕ САМО СЕГА по демокрацията АМИ И ПО ТОШОВО СИ СИ БИЛ ЗАСПАЛ В УЧИЛИЩЕ -на да са ограмотиш Турция ГЕБЕЩА СТРАНА ЛИ Е В 2 СВ.....ейти демократско ламугерасон източник на инфо че ще кажеш че тошовите учебници са грешни и не знам ....зер сегашните дет пишете че имало 500 г мирно съжителство са ВЕРНИ .....НЕ СПОРИ СЪС МЕН ЩОТО ЗНАЕШ ЧЕ ИЗДИШАШ //bg.wikipedia.org/wiki/Турция_във_Втората_световна_война
  • 120 Анонимен

    5 4 Отговор

    До коментар #115 от "Бат Мишо":

    Това с Берлин е било преди 60г, и най развитите страни в света са им били съюзници. За останалите страни обаче си прав, там Русия/СССР подкрепя местни сили. Имаш предвид че местните, български русофили ще завземат страната а Русия ще ги подкрепи, точно от там идва омразата към русофилите в България, че са готови по заповед данаправят всичко.
  • 121 Бат Мишо

    4 4 Отговор
    Турция към края влиза в антихитлеристката коалиция КАТО И СВЕТВА ЛАМПАТА ЧЕ МОЖЕ ДА ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ ....Била губеща страна Турция и Русия грабила България ша разпраяш на младите на- 47 съм роден съм 1971 декември и са уволних 1991 оставайки на работа в БНА
  • 122 Бат Мишо

    3 4 Отговор
    А ЗДРАСТИ РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТОВА ИМАМ ПРЕДВИД -дядо ми е царски офицер лежал в Белене и ПРОСТО ПОВТАРЯМ ИСТИНИТЕ ОТКРИТИ ОТ НЕГО - местните крадци ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЕРИГИТЕ НА РУСКИТЕ ТАНКОВЕ ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ както тогава
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 човека с каскета

    6 2 Отговор
    Дрогарки и дрОгаре,вземете малко се ограмотете,малко попрочетете,и малко понаучете нещо.80% от износа на България,беше за СССР.10-12% за соц.страните.ПЛАЩАШЕ СЕ В РУБЛИ.Останалите % бяха за западните страни и др.След като СССР напусна СИВ,тези 80%,увиснаха като прани гащи,и всяка соц.страна си хвана пътя.СОЦИАЛИЗМА Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ...ХА ХА ХА ....
  • 125 Бат Мишо

    3 4 Отговор
    ЕДИНСТВЕННИЯ НАЧИН ДА НИ УДАРИ РУСИЯ Е ДА И СКОЧИМ и после ще си понесем всички последствия КАКТО ВИНАГИ със загуби на територия време и окупации - И сърбия и Турция ПАК ТОЧАТ НОЖА ....НЕУТРАЛИТЕТ МУ Е МАЙКАТА ще се извъртят МНОГО - и Унгария и Австрия и Италия и Гърция кът идва Путин праят поклони зарад гориво и пазар и кът настане кютека и румънците дигат бял байрак бърже И СА НА ДУНАВА .....И ИДВА РЕД НА ТВА КОЕТО ОСТАНА ОТ БНА и 300 американски войници с 4 танка в базите ....СРЕЩУ ГРУПА АРМИИ ЮГ ЧЕРНОМОРСКИЯ ФЛОТ 15000 танка а и фабриките им ще забълват ОЩЕ поставени на военни релси - вс тракторни заводи СА СТРОЕНИ да се прехвърлят на военни релси ЗА 48 ЧАСА и баба МЕЦА ЗАИГРАВА -МИСЛЕТЕ НАВРЕМЕ
  • 126 Бат Мишо

    2 4 Отговор
    ОТ СКАНДИНАВСКИТЕ НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ДРУГО ОСВЕН НЕУТРАЛИТЕТ кът надебелее работата ЩОТО ТАМ НАРОДА ЗНАЕ ЗА КАКО ГОВОРЯ щото тук по не знаем -поради че са ни броели за братя -АМА СЕГА С НАТОВСКИТЕ БАЗИ НЯМА КЪК ДА БЪДЕМ ПОЖАЛЕНИ дори някой да иска да ни жали
  • 127 Спокойно

    6 1 Отговор
    Анти и про комунизма, не се карайте. Едва ли сте крадците, облагодетелствали се от властта, да седнете да пишете в този форум. Така, че всяка подкрепа и за едните и другите е излишна. Кога стартира аферата с медиците? Все си мисля, че е било свързано с икономическите интереси на България. И каквито и политици да дойдат след време научаваме къде са газили и колко държавен ресурс са пропилявали, за сметка на собственото си светло бъдеще. Така, че............ Как да опазим страната от управлението на умни, обучени, продажни и алчни политици?
  • 128 Evren

    8 1 Отговор

    До коментар #118 от "Бат Мишо":

    Коментирай неща, които поне малко разбираш! Това дали ще си неутрален, не зависи от теб, а дали великите сили ще го допуснат. А, това, че Турция щяла да завладява България след ВСВ (евентуално) е най-голямата простотия която написа.

    Коментиран от #173

  • 129 Бат Мишо

    2 6 Отговор
    Китай също отдавна е набрал сила армия и икономика и е готов да се разширява НАКЪДЕТО МУ ПАДНЕ при ново раздаване на картите -в каквото обикновенно се превръщат световните войни -едни империи изгряват -други залязват Австро Унгария залязва САЩ изгрява и т н .....Ки тай не би пропуснал шанса НЕТО ТУРЦИЯ ще го изпусне......А СА ГОЛЕМИ АКУЛИ и Китай и Русия и Турция И ЛОШОТО Е ЧЕ СА ГЛАДНИ И СЪС ГОЛЕМИ ЗЪБИ и колкото и да ги плюете САМИ ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ТАКА къкто и че Сърбите имат да ни връщат дет дадахме да ги бомбят ЗНАЕТЕ ....ЗНАЕТЕ И ЧЕ България е малка цаца КОЯТО Е МНОГО БЛИЗО ДО УСТИТЕ НА ГЛАДНИТЕ АКУЛИ някъде дълбоко в себе си ЗНАЕТЕ че 4 бази с 300 войника НЯМА ДА ГИ СПРАТ и че САЩ няма да започне термоядренна война с Русия Турция и Китай за да ни защити ..... А СЯ СЪБЕРЕТЕ 2 и 2 и ми кажете НЕ Е ЛИ НЕУТРАЛИТЕТА 1 варянт за Бг и тес 4 бази ПОНЕ ДА ПЛАЩАТ НАЕМ бе маа му стара къкто плащат за сичките други 350 бази по света .....Руснаците ли продадаха БТК на цената на кабелите в Сф , Руснаците ли продадаха БГА Балкан за 1 лв а същия после я продаде 400 милки , Руснаците ли продадаха митниците на КРАУН ЕНДЪНС и станахме РАЯ НА НАРКОТРАФИКА рабо до рамо с Колумбия и Афганистан ...като даже Афганската граница се пресича по трудно от наща , Руснаците ли ни закараха по детска смъртност на 2 място в света - след Сомалия мисля ....Руснаците ли дадаха на Цвъки 7 апартамента СИЧКАТА ВИ НАРЕД НА РУСНАЦИТЕ ЗЕХТЕ ДА СКАЧАТЕ дет НИЩО НЕ ВИ ПРАЯТ обаче знаете че някой а

    Коментиран от #150

  • 130 Бат Мишо

    3 4 Отговор
    ПИЯТ СИ ВОДКАТА И НЕ ВИ ЗАКАЧАТ - и знаете ПРЕКРАСНО че ако някой ги закачи и така смути голямото ВОДКОПИЕНЕ става страшно и ЩЕ ХВЪРЧАТ ЗЪБИ от Токио до Осло и от Москва до Берлин -ако не стигнат и до Вашингтон тос път .....КВА РАОТА ИМАМЕ НИЕ В СЪЮЗ СРЕЩУ РУСИЯ Я МИ ОБЯСНЕТЕ ама по бавно кът на прос чиляк....

    Коментиран от #132

  • 131 Бат Мишо

    4 4 Отговор
    Ква раота имаха войниците ни в Афганистан и Сърбия на страната на чалмите МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИТЕ или ковчезите дет се върнаха оттам УТРЕ ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ДЕЦАТА СИ В ТЯХ
  • 132 Citizen X

    5 3 Отговор

    До коментар #130 от "Бат Мишо":

    Пий си водката и ти и не пиши глупости.
  • 133 Бат Мишо

    3 5 Отговор
    ДА бяха малко ковчезите И ГИ ЗАБРАВИХТЕ ама кът почне войната срещу Русия КОВЧЕЗИТЕ НЯМА ДА СТИГАТ ЗА ТРУПОВЕТЕ и ГО ЗНАЕТЕ ПРЕКРАСНО някъде вътре в себе си ....аретен че няма да стигат и гробарите и ще трябат булдозери с каквито УСА арми си зариваше труповене в Виетнамската война Пуснете си филма Взвод с чарли шиин -виждат се булдозерите с които си заравят УБИТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ .....А ПРЕКРАСНО ЗНАЕТЕ ЧЕ СЕГА РУСИЯ ИМА ПО ГОЛЕМИ СУРВАКНИЦИ и наща армия Е ПО МАЛКА от половин милионния американски корпус в Виетнам....ТАКА ЛИ Е .....ТАКА Е начи НЕУТРАЛИТЕТ ОВРЕМЕ ДЪН ПЛАЧЕМ ПОСЛЕ кът след сяка световна война заръд 3-4 преяли политика да си земат подкупа

    Коментиран от #134

  • 134 Гад

    5 6 Отговор

    До коментар #133 от "Бат Мишо":

    Както казах, тъпо парче си Мише. Не ти се отдава да мислиш и анализираш, не се напъвай излишно. Сипи си там една пърцуца и си трай.
  • 135 Citizen X

    1 2 Отговор
    Филма "Взвод", документален ли е?
  • 136 истината

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Игир":

    Че то в милата ви Русия и сега сте така.
  • 137 Бат Мишо

    7 3 Отговор
    НЯМА КАК ДА ВИ ГО ОПИША дядо -човек участвал в 3 войни и във взривяването на 2 военни завода в Турция КАК ПОБЕЛЯВАШЕ при споменаването на думите ВОЙНА С РУСИЯ ....той и викаше ГОЛЯМАТА ВОЙНА и при споменаването на тея думи ПОБЕЛЯВАШЕ и казваше ГОСПОД ДА НЕ ТИ ДАВА ДА ВИДИШ ВСИЧКО ТОВА -да лягаш без да знаеш щще се събудиш ли , да не се запознаваш с аскер аркадашите си защото утре ще ги погребваш ,да не виждаш слънцето с дни от пушеците на бомбардировките и да чистиш от себе си нападали нечии крайници от полутонните бомби .....НЯМА КАК ДА ВИ ГО ОПИША КАКВИ СТАВАХА ОЧИТЕ МУ и започваше да плаче до 2000 г ДО СМЪРТТА СИ при произнасянето на думите ГОЛЯМАТА ВОЙНА .....ЗАЩО МАКЯ ВИ ТОЛКОС ИСКАТЕ ДА РАБЕРЕТЕ И ДА Я ВИДИТЕ макя ви демократска ........КАТО ЧУЯ ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ И СЕ ХВАЩАМ ЗА ПАРАБЕЛУМА .....Херман Гъоринг

    Коментиран от #140

  • 138 Е , НАЛИ ..

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "filo":

    БОКО СЕДЕШЕ ВСЕ ЗАД НЕГО И СЕ УЧЕШЕ , РЕЗУЛТАТИТЕ СА НАЛИЦЕ...!
  • 139 истината

    6 5 Отговор

    До коментар #99 от "Бат Мишо":

    Хапчетата бай Миша.Хапчетата.Пак си ги объркал.
  • 140 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #137 от "Бат Мишо":

    в кои три воини е участвал дядо ти бе мише?
  • 141 истината

    5 5 Отговор

    До коментар #112 от "Бат Мишо":

    Бай Миша,ясно е ,че са ти оперирали главата,а май операцията е неуспешна.Защото не си дал уиски.
  • 142 истината

    3 3 Отговор

    До коментар #117 от "Джорджо":

    Реституцията е да ти върнат нещо,което са ти откраднали крадливите комунисти.По-лесно е да откраднеш нещо ,отколкото да го построиш.

    Коментиран от #155

  • 143 Бат Мишо

    4 0 Отговор
    дядо почина на 104 през 2000
    пиеше вино с медник 10 литра и пушеше цигари дебели колкото пръста му свити във вестник.....кои са войните НЯМА ДА ТИ КАЖА щот нито с демократи нито с комунисти разговарям....Полка му е влязъл ПЪРВИ в Тутракан със команда САБИ ВЪН ИЗКОЛЕТЕ ГИ ДО КРАК при превъзхождащи сили на отбраняващите и падналите са продължавали да лазят къв врага със сабя между зъбите или да викат УРА ..... И НАРИЧАШЕ ТОВА МАЛКА ВОЙНА

    Коментиран от #170

  • 144 Бат Мишо

    4 0 Отговор
    ПС първа в тутракан нахлува 2 дружина на Шуменски полк ...Който всъщност е базиран в Разград и е разградски полк
  • 145 Бат Мишо

    4 0 Отговор
    На 97 си изора сам градината с коня няма да забрая баба кът ма прати да го търся да не е паднал в градината ...и го намерих на хоремага да пие бира
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 If, If, if

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "Evren":

    Ми направи си извода защо.
    А ти си вече роб любимец който гледа господаря с влажен поглед. Може да ти е странно, но най много беди за България са дошли от Англия. Англия е била против въобще да бъде създаденаБългария
  • 148 Да бе

    4 1 Отговор

    До коментар #108 от "Анонимен":

    През ВСВ Турция е неотрална. Нас ни смятат за загубила въпреки военното ни участие във втора фаза
  • 149 Ицо

    8 2 Отговор
    България имаше над 420 милярда активи и 8 милярда дълг на това ли казвате фалит спрете с тези лъжи трябва цялостна ревизия на прехода и смъртни присъди.
  • 150 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #129 от "Бат Мишо":

    .... хахахах...... Ай Христос Воскресе!... стиа с тея руснаци уе... хахаха.... разсипаха цяла източна Европа.... като след война у мирно време е след 1990.... :-(.... пътищата са като след бомбардировка.... хахаха...... У Югославия след войната нема ткива дупки... хахаха.... Куба... от рай - пустиня.....хахах.... Украйна бега от Русия... като... като..... БМВ по немски магистрали.... разбириши... хахахаха.....аааа.... заробиха собствения си народ..... ама тва е друга тема..... относно някъв неутралитет... хаха...... и ... по темата..... Такова малоумни примери има много... Няма как да не те заболи сърцето като го прочетеш..... доколкото знам и в Ирак има и там някви много милиони.... абееее......
  • 151 Кико

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "322":

    И ти говориш глупости като твоят кумир Боко за кръговата елипса във Варна -"то ако беше лесно и комунистите щяха да го построят". Най-трудните участъци през планините от магистралите "Тракия" и "Хемус" бяха построени през татово време. Сега Боко строи, с изключение на тунелите на "Струма", в равнините и то много по- скъпо. Като как си я представяш ти цената от един милиярд и триста милиона на новата отсечка от 100 км на магистрала Хемус ?

    Коментиран от #152, #156

  • 152 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #151 от "Кико":

    .... хахахах.... ти пак ли си с мъжки ник...... и нимои са усиетиш чи са излагаш.... Хемус са строи 30години... от комунистите....хахаха....

    Коментиран от #153

  • 153 Бат Ваню

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "Доктор Ох Боли":

    .... Тракия.... хахаха
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Да истина

    2 0 Отговор

    До коментар #142 от "истината":

    Само дето сега каквото откраднаха никои на никого няма да върне.
  • 156 322

    1 0 Отговор

    До коментар #151 от "Кико":

    Не съм фен само на Боко, а на всички червенушки. Всички- и леви десни са били с червени биберони.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 322

    3 0 Отговор

    До коментар #154 от "Хрис":

    Турция ВСВ печели неутралитет. Първата световна, когато още е Османска империя сме съюзници.
  • 159 Доктор Ох Боли

    0 2 Отговор
    ... тука като влезна .. имам чувството , чи на ....хлебарки стъпвам.... хахаха.... шегувам се.... хахах..... Към сички българи дето се мислят за турци..... треее прочетете историята за 5-и клас... към русофилите.... история за 9-и клас.... хахах.... и към едните и другите..... Трее знаете историята... да ни съ излагати... хахаха.... история на стария свят.... Египет....Евреите.... Древна Гърция.... РИМ .... Византия.... България..... в детайли... хахаха.... и ше знаете за мрака на балканите.....и така...... общо взето.... хахаха...и.... България няма как да е независима....хахах.... Евросъюза и еврозоната.... тва е истината......

    Коментиран от #160

  • 160 Доктор Ох Боли

    0 2 Отговор

    До коментар #159 от "Доктор Ох Боли":

    ..... дет се вика може и Библията да минете.... хахаха..... Що пък не? а?.... хахаха... и така.....

    Коментиран от #161

  • 161 322

    2 1 Отговор

    До коментар #160 от "Доктор Ох Боли":

    Понеже споменаваш учебници от училище, пише ли там- от колко племенни групи е съставен българският народ?

    Коментиран от #162

  • 162 Доктор Ох Боли

    1 2 Отговор

    До коментар #161 от "322":

    ...Турци нема.... хахахах.....

    Коментиран от #163

  • 163 322

    2 2 Отговор

    До коментар #162 от "Доктор Ох Боли":

    Въпроса не е какви няма. Питам те, защото освен за българи и славяни се съмнявам да пише за авари, кумани и печенеги., които също са част от българската народност.
  • 164 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ХММММ,да продължим и кажем как ,,финансирахме,,усата с 2 милиарда долара да убие Ирак....Подходящо за сравнение.....Пък и КАДАФИТО си беше ЗАПАДЕН ВЪЗПИТАНИК И ПРОТЕЖЕ,,,,...МОШЕНИК.А даваше работа на българи за милиарди....

    Коментиран от #165

  • 165 Доктор Ох Боли

    0 3 Отговор

    До коментар #164 от "ТОЧКАТА":

    е..... къде са теа милиарди уе.... хахах... .и то доларе.... хахаха.... Що не плащаше с рубли?.... Тва неква перверзия у русофилите..... тоя лошия запад с тва сладко евро и долари... хахахах..... Е как така става?...
  • 166 Инкогнито

    2 1 Отговор
    Кумонягите винаги са били Некадърници.Едно време най глупавите ги правеха първо партийни членове после началници защото знаят това е изпитан метод за управление този човек е глупав той освен да ни Снася инф друго не може така че ще не ще ще слуша.Това е ! Какво Очаквате

    Коментиран от #167

  • 167 Доктор Ох Боли

    0 2 Отговор

    До коментар #166 от "Инкогнито":

    .. .хахаха... мацко тва са съветски методи.... тъпи но послушни.... една къща три поколения.... хахаха... да строят...... и така....
  • 168 българин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Не знам колко и дали са харизали злато на Москва,но с днешното харизване на канадската компания,която добива българско злато от Челопеч и за нас остават "трохите",тези 32 тона са една капка от сегашния грабеж,който се прави!!!

    Коментиран от #169

  • 169 Доктор Ох Боли

    0 1 Отговор

    До коментар #168 от "българин":

    ... 32 тона злато ле?... хахахах.............
  • 170 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #143 от "Бат Мишо":

    хахаха мише,мише.попрекалил си с водката.та дядо ти ако наистина е умрял на 104 години пак не му стигат за да е бил на три воини.може да е бил наи-много на две.едната през 1916 другата през 1945.тва са простите сметки.само че не се връзва историята ти щото през 45 е бил близо петдесет годишен и ако е бил политически негоден едва ли са го взели в първа българска армия за да участва в българския етап на втората световна.единствената възможност е било да бъде част от българската армия сблъскала се с група армии е/елада/,които са се изтегляли в средата на септември 1944 година през македония ,но тва са кратки сражения без особено военно стратегическо значение.та както писах независимо колко е пил и пушил е нямало как да участва в три воини!смях!
  • 171 1944

    1 1 Отговор
    гениалните комунисти успяха да фалират българия три пъти за едва 45 години. прецедент в световната история.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Крали Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Evren":

    Ти да не си еврен ходжа та се надуваш като пуяк ? Я млък!
  • 174 Крали Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #113 от "Анонимен":

    Извинявай ,но кога те пуснаха на свобода?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове