Last news in Fakti

30 Май, 2012 10:52 1 923 0

Опитват да се справят с непослушните чиновници

  • меглена кунева-
  • българия на гражданите-
  • администрация
Опитват да се справят с непослушните чиновници - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опит за справяне с непослушните – така Меглена Кунева определи идеята на правителството да премести част от администрацията извън София. Лидерът на сдружение „България на гражданите“ не смята, че подобно предложение има добра обосновка, анализ за себестойността, ползите и недостатъците.

„В същото време това е изкуствено печелене на време от управляващите. Вместо да се работи за е-правителство, което да намали разходите на бизнеса, да ограничи възможностите за корупция, да осигури бързи услуги за гражданите, управляващите вършат точно обратното“, заяви Кунева в ProИнтервю.

За сега е ясно, че сектор „Туризъм“ ще се управлява от Пловдив, а Агенцията по рибарство и аквакултури – от Бургас. Мисли се още за преместване на НАП, Агенция „Митници“ и т.н.

„Механичното преместване на структури от София в различни градове в страната няма да има положителен ефект. Хипотетично, ако на един жител на Благоевград му се се наложи да извади два документа, а съответните ведомства са съответно в Русе и в Бургас, кой ще поеме допълнителните разходи за транспорт?“, аргументира се Кунева.

„Най-малкото, което това управление можеше да направи е да не разруши администрацията, което всъщност стори“, коментира още тя, визирайки това, че партийните назначения и връзкарите са отблъснали младите хора от администрацията. „Не на "калинките", не на парашутистите, които доведоха до бедствието в село Бисер. Какво казваме с подобни назначения на образованите младежи, които са завършили университет? По-добре да не отварям темата за партийните назначения по места - ако не си партиен член - оставаш без шанс за работа“, допълни тя.

На въпрос как ще предпази партията си от кариеристи, Кунева отговори: „Не можем да сме сигурни, че няма да допуснем грешки, но съм оптимист. "България на гражданите" е проект, който е за младите и активни българи, които искат да се включат в политиката“.  

"Аз нямам приятели с прякори, нито в миналото съм имала съдружници, които днес са подсъдими. А това, което чухме в Сливен. Доверието на гражданите към правосъдието и вътрешния ред ще бъде възстановено, когато е налице реална борба с корупцията и престъпността, когато се управляващите се научат да четат докладите на Европейската комисия, където ясно се посочват проблемите", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА