29 Април, 2019 20:52 1 629 12

Богомолци последваха чудотворната икона от Бачковския манастир

  • икона-
  • бачковски манастир

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от воскресните празнични песнопения

Богомолци последваха чудотворната икона от Бачковския манастир - 1

Oт днешния втори ден след Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички. До събота всеки един от дните носи името светли и се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя, съобщи БНР. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Врачанският митрополит Григорий разказа:

"Тя е наречена светла, защото цялата, всички богослужения в нея са под светлината на Христовото възкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва над целия свят. Пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази седмица цялата е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос".

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от воскресните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни сряда и петък. Светлата седмица е време на духовна радост за християните:

"Това за мен е седмица, в която ние и духовно и физически преживяваме нещо светло и нещо хубаво".

"В тези дни, колкото повече усилия вложи човек да види от тази празничност, колкото повече съхрани, толкова повече ще вижда и през годината".

Вярващи се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

По традиция на втория ден от Великден стотици вярващи се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността, където е била открита преди 4 века.

Вярващи и духовници съпроводиха иконата на Божията майка до местността Клувията – високо в планината, отправяйки молитви за здраве и благоденствие.

Повечето от вярващите, които се включват в литийното шествие, идват в Бачковския манастир на днешния ден от много години.

"Душата сякаш се отпуска наистина на човек. Вярвам и ми е помогнала. Да служим на Бога вярно, да правим добро. Като видим беден, нещастен, да помогнем".

Повеждайки шествието, игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий благослови присъстващите:

"Ние се молим на Богородица да ни закриля със своите молитви, със своето небесно застъпничество. Христос Воскресе!".

От няколко години участници в литийното шествие понасят на ръце копие на иконата, за да се запази оригиналът, който е в манастирския храм "Света Богородица". Легендата разказва, че светинята е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намерена била през 1604 г. от две овчарчета и пренесена отново в светата обител.

В скалния параклис "Свети Архангели" ще бъде отслужена литургия.

Кюстендилци изпълниха храма "Св. Богородица" за Великденска служба на втория ден от Възкресението.

Литургията оглави викарийният епископ на негово светейшество патриарх Неофит Белоградчишкият епископ Поликарп, роден в Кюстендил. Хората не криеха вълнението си от каноничната служба.

Народната певица Слава Соколова:

"Всички се радваме на Христовото възкресение. Знаем, че 40 дни след Великден на Възкресението се казва: "Христос Воскресе!", така че всеки ден е празник дотогава".

Дядо Поликарп ще служи следващите дни и в Дупница, и в Бобов дол, казаха свещеници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоянов

    2 3 Отговор
    Чудото се случва заради вярата, че ще се случи, а не заради иконата. Но нека попчетата да се радват на приходи
  • 2 Batushka

    1 4 Отговор
    ЛУМПЕНИ!
  • 3 Драйвър

    7 3 Отговор
    НЕ те не са последвали чудотворната икона ,а "чудотворното копие" що за простотия е това!А и ясно го пише в библията-НЕ СЕ КЛАНЯЙТЕ НА ИДОЛИ!Бог е в сърцето и душата на вярващия,в постъпките му,не в някав плакат закован на дъска!
  • 4 Читател

    1 6 Отговор
    Единствената надежда за изкупление на нашата паднала в грях раса е Христос.Мария също ще бъде спасена чрез Него,тя не притежава никаква заслуга,та да бъде съизкупител на човечеството.Майчината и връзка с Исус не я поставя в по-различна духовна връзка с Него в сравнение с другите хора.Той изяснява разликата между отношението Си към нея като Човешки син и като Божи син.Роднинската връзка между тях в никакъв случай не приравнява Мария към Него.Ето думи на спасителя:"Блажена утробата,която Те е носила,и съсците,които си сукал.А Той рече:по-добре кажи:БЛАЖЕНИ,ОНИЯ КОИТО СЛУШАТ БОЖИЕТО СЛОВО И ГО ПАЗЯТ" (ЛУКА" 11:27,28). Още тогава Господ знаейки какво предстои пресече култа към майка Му.

    Коментиран от #9

  • 5 Ужас

    0 3 Отговор
    съживило се еврейско зомби ужас
  • 6 Читател

    1 8 Отговор
    Повеждайки шествието, игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий благослови присъстващите:"Ние се молим на Богородица да ни закриля със своите молитви, със своето небесно застъпничество. Христос Воскресе!".Моля,Коя Библия чете този игумен,защото в моята пише:"АЗ СЪМ ПЪТЯТ, ИСТИНАТА И ЖИВОТЪТ;НИКОЙ НЕ ОТИВА ПРИ ОТЦА,ОСВЕН ЧРЕЗ МЕНЕ"(Йоан14:6).
  • 7 МУТРИ

    2 1 Отговор
    НИЕ НОСИМ ИКОНАТА-НИЕ СМЕ В ЗЛАТНИ ЛАНЦИ И ВЕРИГИ И СМЕ С ТЪМНИ ОЧИЛА..
  • 8 Auschfich

    0 1 Отговор
    Следваите Бат Бойко кво икони кво пет лева
  • 9 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Христос Воскресе! Воистину Воскресе! За да се роди във времето Господ Иисус Христос, обаче, бе необходима тя - света Богородица! Това почитаме ние православните - единствената жена, която усъвършенства себе си до толкова, така че въпреки първородния грях, да роди Бог Син! Словото стана плът благодарение най-вече на нея! На това отдаваме почит! Да и тя имаше нужда да бъде изкупена от първородния грях, но в думите на света Богородица - "..ето работната господня, да бъде според волята Ти.." - виждаме свободната човешка воля приемаща божия промисъл за спасението на човека! Това почитаме ние православните..! Единственият човек достигнал до възкресението изцяло чрез своите духовни сили! Защото Девицата Мариам сама не доумяваше, казвайки на архангел Гавраил - "..как ще ми бъде това, когато аз мъж не познавам.."? Това почитаме православните - приемането на Божия промисъл с доверието на вярата..! Тя роди Христос, Който е Възкресението и сама възкръсна от мъртвите, защото апостолите не намериха тялото ѝ в гроба! Това почитаме ние православните! Почитаме я и като най-близката ходатайка за нас хората в нашия път на спасението! Много има да се пише за чудото на Боговъплъщението, но с протестанти трудно се излиза на глава..!

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    "..ето рабинята господня.."!! Хем "рабиня", хем Царица - това е трудно за възприемане от гордостта на протестантите. От Арий и до днешните протестанти нищо ново като лъжи относно вярата! ФАКТ!
  • 11 Право Слав

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Много донро обяснение за Богородица. Даже и мюсюлманите я тачат ама протестантите не. Благодаря Ви. Христос Воскресе! Во истина воскресе
  • 12 Читател

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Римокатолическата църква е издигнала Мария до нивото на посредник,ходатай и съ-изкупител на човека,което явно и недвусмислено противоречи на Библията.През 1854 г. папа Пий девети заявява,че самата Мария е "непорочна",а през 1950 г.папа Пий данадесети формулира и налага доктрината за телесното и възнесение,като по този начин я поставя в положение да действа като посредник между Бога и човеците.Особено титлите съ-изкупител,посредник и ходатай трябва да предизвикат сериозни възражения,защото противоречат на ясните учения по този въпрос в Библията.Нека видим някой от тях:"Защото има само един Бог и един Посредник между Бога и хората-Човекът Христос Исус"(1Тимотей 2:5)."Благословен Господ,Израелевият Бог,защото посети своят народ и извърши изкупление за него"(Лука 1:68)."Дечица мои това ви пиша,за да не съгрешите;но ако някой съгреши,имаме Застъпник при Отца-Исус Христос Праведния"(1 Йоаново 2:1)."И ЧРЕЗ НИКОЙ ДРУГ НЯМА СПАСЕНИЕ;ЗАЩОТО НЯМА ПОД НЕБЕТО ДРУГО ИМЕ ДАДЕНО МЕЖДУ ХОРАТА,ЧРЕЗ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ"(Деяния 4:12). Божията майка спи в гроба и кротко чака своят син да я възкреси от мъртвите при Своето славно приществие,което както изглежда ще е съвсем скоро и никой ама никой не е в състояние да го спре.В този последен конфликт всеки ще избере страна,дали е с Христос или Сатана,неутрални няма да има ,пък били те и атеисти!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове