3 Май, 2019 15:54 1 878 28

Проучване: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП преди изборите

  • евроизбори-
  • бсп-
  • герб

Аванс от 0.5% в полза на БСП

Проучване: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП преди изборите - 1

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации. Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019 г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на месец март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат, на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.

Проучването очертава по-важните тенденции в моментната ситуация. Спад в очакваната избирателна активност. Сигурните, че ще гласуват на 26-ти май, намаляват от 35.0% в края на март до 32.9% в края на април. Което означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите. Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ. Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП. Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.

В полза на БСП работят: имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ. Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е във: по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации.

Запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата. ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция. Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция.

Продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО. Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6.0% от решилите да гласуват. Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им, но както отбелязахме в мартенското проучване, шансът някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, би могъл да ѝ гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от А. Джамбазки листа на ВМРО. Това отслабва позициите на другите партии: листата на НФСБ „Патриоти за Валери Симеонов” стартира кампанията с 1.7%, а на Атака – с 1.2% от решилите да гласуват. Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него.

Мобилизационни предизвикателства пред Демократична България. Обединението между „Да, България”, ДСБ и „Зелено движение” стартира кампанията с 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясно-центристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността ѝ да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.

Фрагментация на алтернативния вот. Настоящото проучване на Алфа Рисърч бе проведено с аналог на реалната интеграла бюлетина, включващата всички листи и независими кандидати за членове на Европейския парламент. Резултатите показват, че при реалното включване на повече формации, а не само на основните, между 13% и 17% от гласовете могат да бъдат разпръснати между листи и независими кандидати, извън посочените по-горе. С по-различима подкрепа сред тях се открояват Воля (1.7%) и „Коалиция за България” (1.2%). Трудно е да се определи дали проектовотът за коалицията около АБВ се дължи на самата партия, или и на името, с което БСП се явяваше в поредица предишни избори. Ако има такова влияние, то до изборите БСП може да си върне частично този вот. Сумарната подкрепа за независимите кандидати е в рамките на 3.5%, като към момента нито един от тях не се откроява като мобилизиращ достатъчен вот, който да му осигури представителство в Европейския парламент потенциал. 2.2% биха отбелязали позицията „не подкрепям никого“, въведена с обявяването на гласуването за задължително.

След придобилите силен отзвук имотни скандали, основните интриги в оставащите до вота седмица са: първо, ще успеят ли водещите партии на политическата сцена да спрат отлива на симпатизанти от тях и да ги убедят в предимствата на своите кандидати за Европейския парламент, което ще определи изхода от надпреварата ГЕРБ – БСП и второ, ще успее ли някоя от по-малките формации да се заяви като политическа алтернатива, което ще покаже ресурсът за промени във вътрешен план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    31 4 Отговор
    то е ясно, че на всички им писна от ГЕРБ ама минимална разлика няма как да е

    Коментиран от #15

  • 2 мдаа

    41 7 Отговор
    ЧЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ПРОСТАЦИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА "ГЕРБ" ?

    Коментиран от #8, #17

  • 3 Kasapina

    24 5 Отговор
    Подготвите народа със вашата измама какви мини мални разлики за гроп няма кои да гласува БОИКО стегаи сака вав затвора те чакат твоите авери .
  • 4 FAN

    22 6 Отговор
    На откриване на кампанията на БСП имаше 10 - пъти повече хора от тази на ГРОБ така че тоя половин процент нещо не е верен
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 FAN

    26 5 Отговор
    Герб си отива!!!!!!!!!!! Бочко тиквоооооооооо
  • 7 бббббб

    22 4 Отговор
    Проучването е в полза на ГРОБ ,за да се подмажат на Тиквата и да му правят душевна ч-кия ,че има шанс да краде още от нас и Европа.
  • 8 За жалост

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    За съжаление има. И ако се направи една елементарна сметка ще се види защо: Това са самите ГРОБ, техните роднини, макар и не всички, които ще гласуват за тях, тези които имат пряка финансова изгода от тяхното управление (разни едри и по-дребни мошеници), както и хората които пък зависят от тях, понеже работят в техни фирми, също така тези които биха си уредили топло местенце само защото им служат, тези чиито гласове са купени, също и фалшифицираните гласове. Всичко това, за жалост, не е малко.

    Коментиран от #19

  • 9 Цецо Тотев

    10 1 Отговор
    Всички герберски изборни комисии да се явят на инструктаж за "правене" на недействителни бюлетини. "Резервните" чували да се изтупат от пепела.
  • 10 Голям Слон

    10 0 Отговор
    Бих забранил всякакви агенции от този тип. То е ясно кого обслужват и за какво го правят. Познаваме доста милионери в сферата на "социалните" сондажи. Предизборната агитация е напълно достатъчна. Всичко останало служи да моделира хорското мнение. А народът лесно поддава...
  • 11 ЪРП

    15 1 Отговор
    ОПААА, ЛЕКО С МИЖИТУРСКАТА ПРОПАГАНДА !!!!!
    ВЕЧЕ САМО ПСИХИЧНО И МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ ХОРА, БИХА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ (ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ)!!!!!!!
  • 12 sluaen

    3 2 Отговор
    абе хората празнуват , други се готвят да празнуват вие статистики вадите, кой луд в момента се занимава с избори при толкова почивни дни, кой в Турция кой в Гърция останалите по родните места вие статистика лудост
  • 13 shaftren

    4 5 Отговор
    Най весело ще е ако джейндарите от ДБ, спечелят, а след време и дойдат на власт. Ще ни наводнят от мигранти, и ще увеличат гей парадите--всеки месец по един.Истамбулски конвенции, конвенции за децата, всичко ще бъде прието на мига.
  • 14 Булшитс

    0 0 Отговор
    Наказателнооол
  • 15 Реалист

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ревете на ревете - ГЕРБ пак ще ви бие на изборите защото бсп е партията на ограбилите и фалирали България червени мутри. НЯМА НИКОЙ РАЗУМЕН ДА ГЛАСУВА ЗА КУРНА, МИЛИЙОНЧЕВА И ПРОПАДНАЛ БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР НА ВИДЕНОВ.
  • 16 Вито

    5 2 Отговор
    До номер 8; Не за жалост,ами за огромно съжаление си прав.Някои се заблуждават,че случайни хора гласуват за тези свине.Аз предполагам,че в посока на "собствениците "на ГЕРБ-ТИКВАТА и Цецо-крадецо- В ПОСЛЕДНИТЕ години са били ИЗПРАТЕНИ ОТ СПЕЧЕЛИЛИ търгове за милиони, минимум(най-малко) или както искате го кажете 5-600 милиона суха пара.Това им дава възможност да си финансират определени хора, които гласуват с цялото си семейство и им гарантират необходимите гласове,-БЕЗ ВЕЧЕ ДА ИМ Е НЕОБХОДИМО ДА ФАЛШИФИЦИРАТ БЮЛЕТИНИ И СПИСЪЦИ.Да отбележа още нещо;В ТЕЗИ ПАРИ НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ ЛИЧНИТЕ ИМ СМЕТКИ!
  • 17 Димитърд

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    А има ли простаци и то по големи които да гласуват за тези които вече над 60 години управляват, крадат, лъжат, манипулират българското общество и държава. Защо в държавната администрация има назначени на работа над 16 хиляди агенти на репресивната и тоталитарна ДС служба която е била на пряко подчинение на Кремъл. Защо Русия източва всяка година между 3 и 5 милиарда долара от България, а ни лъжат че нямало достатъчно пари за високи пенсии, заплати и бойни самолети. Руското посолство и такива като кагабееца и бивш резидент на КГБ в България Леонид Решетников реално диктуват и определят дневният ред в България. А ние българите мълчи е и продажбата е да гласуваме за руските партии като БСП, ДПС АБВ Герб, ВМРО, Атака, Воля. Тези партии са на Москва най верните слуги и жалки руски марионетки, рубладжий, закопващи н са стояще и бъдеще на европейска България.
  • 18 МНЕНИЕ

    5 3 Отговор
    ГЕРБ ОСТАВАТ ИСТОРИЯ, И ТО МНОГО ЛОША ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 19 да.

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "За жалост":

    Плюс администрация и учители, днес четох, че и на МЗ отпускали още пари от бюджета :)Освен това и остарелите списъци.
  • 20 .....

    1 2 Отговор
    Когато герб са 1-ви заглавията са “ водят, “ първи”, печелят”, когато са втори “ минимална разлика”, без да се казва кой е 1-ви.
  • 21 Иве

    3 0 Отговор
    И бсп и герб са срам за българия.
  • 22 Мишо Бирата

    5 0 Отговор
    Важно е "КОЙ" ще брой бюлетините ... а това са хората на Рапона - Уви !!
  • 23 ЦРУ

    1 3 Отговор
    Връщам се от Гърция - 5 дни СУПЕР си изкарахме …..На Кулата от коли не може да се разминеш - казват 500 000 хил бг на почивка....За 24 маи - 3 дни почивни ...ОТИВАМЕ в ПАРИЖ....защото МОЖЕ ДА СИ го ПОЗВОЛИМЕ …..Може да си сменя 6 -годиш БМВ с НОВА ШКОДА ...ама не искам . Плащам си заема за нава жилище - 50 000 € ….БЕЗ проблем ...защото взимам 2 000 лв....а съпругата 2.500 лв. ...А дали ще познаете - ЗА ГЕРБ ли ще гласувам ….или за БСП . когато взимах 15 000 лв. ? ?? ...но 1 $ струваше 3 000 лв ???

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Гошко

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "ЦРУ":

    Тя затова съпругата ти взима по висока заплата
  • 25 сила

    0 1 Отговор
    от Пловдив сме и ще гласуваме за Елена Йончева за протокола на Герб
  • 26 Гласуващ

    1 1 Отговор
    Аз ще гласувам за извънземните.Но има и 2-ри вариант:като се наям с боббб, след това може и така да гласувам.Ще видим.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове