5 Май, 2012 09:01 2 129 1

Грандиозен събор в Арбанаси показва овцевъдството

  • арбанаси-
  • овце-
  • мзх

От 10:30 часа министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще открие Националния събор по овцевъдство в село Арбанаси, Петропавловски манастир. След откриването официалните гости ще направят обиколка на събора и ще се запознаят с видовете породи животни, участващи в изложението. То се финансира от Държавен фонд „Земеделие” с одобрената от Европейската комисия схема за държавна помощ  за участие в изложение по овцевъдство, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Това е първото по рода си изложението на  породисти овце, кочове, агнета и кучета. На него ще бъдат представени млечни, месни продукти и деликатеси от овце.

Между 15 000 и 20 000 души се очаква да се съберат в събота и неделя на събора.

Над 450 агнета, кочове и овце, над 150 кучета от различни породи, както и десетки коне ще бъдат представени на изложението по Гергьовден.

В над 30 шатри посетителите ще могат да опитат и да си закупят продукти от овче мляко. Ще бъдат показани народни носии от различните краища на страната, чанове, звънци, хлопки, ножове, овчи и агнешки кожи, козяци, черги, китеници, конски амуниции и сувенири. Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете, а в специално разположена минимандра ще проследят пътя за направата на сиренето.

Организаторите предвиждат и състезания по доене и стрижене на овце, като първите трима в двете дисциплини ще си поделят награден фонд от по 900 лева. Допълнителна атракция за посетителите ще бъдат демонстрациите на прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Желаещите ще могат да пояздят, да се повозят на файнтони и римски двуколки, както и да се позабавляват в лунапарк.

По време на откриването хората ще чуят и видят 101 гайдари от Калофер и овчарски песни и танци от Родопите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    1 0 Отговор
    shte xodq