20 Май, 2019 11:40 48 224 47

Какво става, ако 3 години колата не е минавала технически преглед

  • кола-
  • коли-
  • технически преглед

За да може едно МПС да бъде премахнато от улицата, условието е да е излязло от употреба

Какво става, ако 3 години колата не е минавала технически преглед - 1
Снимка: БГНЕС

„Пред нашия блок има една кола, от багажника на която расте дърво, а догодина може да роди и вишни. Стои като паметник, не съм я виждал никога в движение, нито пък съм виждал нейния собственик. Докога общината ще търпи това? Целият град е препълнен с трошки, които не се карат, но заемат места за паркиране и пречат. Плащаме си всичко, включително данък за колата на общината, а се оказва, че сме в неравностойно положение спрямо излезлите от употреба коли. Заради тези таратайки хората паркират по тротоари, детски площадки и в тревните площи“, оплаква се столичен шофьор, цитиран от Блиц.

Стотици са автомобилистите, които споделят неговото мнение и искат да привлекат вниманието на общината да разчисти около блоковете в жилищните квартали. Проблемът не е само в София. Грохнали непотребни автомобили, които пречат и загрозяват още повече околната среда, има и в по-малките, и в по-големите градове у нас.

Решение има и то е описано в Наредбата за опазване на чистотата и управление на отпадъците на Столична община, която дава основание за премахването на излезлите от употреба автомобили. Такива наредби имат и останалите общини в България. По принцип има постоянно действащи комисии, които обхождат кварталите за изоставени МПС-а и ги стикират, ако обаче се намират върху държавен или общински терен. Гражданите също могат да бъдат активна страна и да алармират за коли трошки.

За София сигнали се подават в съответната районна администрация или в електронното деловодство на Столична община, обясниха от кметството. След това комисия проверява на място сигнала и съответно има ли основание превозното средство да се стикира за принудително преместване. В другите градове процедурата е сходна.

За да може едно МПС да бъде премахнато от улицата, условието е да е излязло от употреба и да се намира върху държавен или общински имот.

Според специална наредба излязлото от употреба моторно превозно средство (ИУМПС) е отпадък, отговарящ на едно или на повече от тези условия:

а) моторно превозно средство с прекратена регистрация, за което има изрично писмено уведомление от лицензиран застраховател

б) моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от две години от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай, че то се намира върху държавна или общинска собственост (или простичко казано колата ви не трябва да е минавала общо 3 години на технически преглед. Ако това е било 2014 година или преди това, може да попаднете под „ударите” на наредбите);

в) изоставено регистрирано МПС (което се намира върху имот – държавна или общинска собственост, изоставено е от собственика си и той не се яви пред компетентните органи в тримесечен срок от уведомяването му по надлежния ред).

Казано по друг начин, всяка една кола може да бъде стикирана, ако е налице един или няколко от следните критерии: върху стъклото няма актуален знак за технически преглед (по-горе вече уточнихме какво се има предвид); няма предна и задна регистрационна табела и собственикът не може да се установи; табелите са от старите образци; колата е била открадната и е с прекратена регистрация; има удостоверение за изплатена тотална щета; превозното средство е било изоставено от собственика и той не се е явил в тримесечен срок от уведомяването му.

Освен за ръждясалите трошки, излиза, че всеки съсед, ако забележи, че колата ви от 3 години не е минавала технически преглед и ви има зъб, може да подаде сигнал в общината срещу вас и автомобилът ви да бъде стикиран за принудително преместване, независимо, че всеки ден ходите с него на работа. Както знаем, в България 70% от автопарка е стар и не малко превозни средства нямат валиден технически преглед поради куп причини.

СБА се обърна с този въпрос и към администрацията на район „Люлин“, откъдето казаха следното: „Не само съсед може да подаде сигнал. Ние имаме специално сформирана комисия, която непрекъснато обикаля районите и ако забележи такъв автомобил, ще му постави стикер. Да караш автомобил без да е минавал технически преглед повече от 2 г. от датата, на която е трябвало да се яви за такъв, е наистина голямо нарушение и според нормативните актове той вече е излязъл от употреба. Може и да се ползва, но за нас е без значение. След като няма заверен знак значи може да се приложи наредбата. Много хора протестират и че имат валидна „Гражданска отговорност”, но нас това отново не ни интересува, защото разпоредбите са ясно разписани и ние сме длъжни да ги изпълняваме“.

От район „Люлин” добавиха още, че процедурата за принудително премахване на ИУМПС се прилага и при някои частни случаи, като например за изгорели автомобили. Колата може да е абсолютно нова с всички платени такси, данъци, застраховки и т.н, но пак ще бъде стикирана, защото е унищожена при пожар и представлява отпадък.

Каква е процедурата?

При установяване на ИУМПС комисията първо поставя стикер-предписание за доброволно преместване, като се отбелязва датата. С това започва да тече 3-месечен срок. Собственикът се информира. Според наредбата, ако не бъде открит, залепването на стикера върху автомобила се счита за уведомление. В тримесечния срок стопанинът на превозното средство трябва да го махне от държавния или общински терен. Същевременно се изготвя констативен протокол за техническото състояние на автомобила, в което се описва външния му вид.

Ако в тези 90 дни собственикът не предприеме нищо и колата му продължава да стои паркирана върху държавен или общински имот, се издава заповед за принудително преместване на излязлото от употреба МПС. Преместването върху друг общински или държавен терен не спира изпълнението на заповедта. МПС се репатрира от фирма, която има договор с общината, и се съхранява 14 дни на наказателен паркинг. Собственикът може в този двуседмичен срок да потърси возилото си, като същевременно заплати разноските по репатрирането и престоя на наказателния паркинг. Ако не го стори, колата се разкомплектова.

Заповед за принудително преместване се издава и когато ИУМПС не може да бъде идентифицирано поради липса на регистрационен или идентификационен номер и при невъзможност собственикът да бъде установен. В подобни случаи обаче процедурата може да се удължи във времето, докато полицията издирва на кого е превозното средство. При починалите собственици също има забавяне, докато се издирят всички наследници.

В Наредбата за управление на отпадъците има предвидена глоба от 300 до 1000 лв. за физическо лице, което не предаде излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектоване (чл. 44, ал. 2 от Наредбата – когато ИУМПС се намира върху имот държавна или общинска собственост).

В Наредбата се казва още, че излязло от употреба МПС може да се държи в частен имот.

Оказа се, че в България има не малко дела, при които собственици съдят администрацията или фирми за разкомплектоване на автомобилите им, които са били стикирани като излезли от употреба. Има такива, които губят делата. Но има и такива, които печелят.

Един от интересните казуси се развива в Пловдив миналата година. Наследник на стар ВАЗ завежда дело за нарязаната му за скрап кола, защото според него тя не била излязла от употреба. Старият съветски автомобил не бил минавал на технически преглед повече от две години от датата, на която е трябвало да отиде на преглед, но пък собственикът му плащал пътния данък и освен това го ползвал инцидентно. Съдът счита, че е абсолютно без значение дали се плаща данък или не и дали колата се ползва инцидентно. Според магистратите „за квалифицирането на автомобила като ИУМПС не е решаващ критерия за неговото обективно техническо състояние, външен вид, възможности за експлоатация и заплащане на данък, а обстоятелството дали автомобилът е с прекратена регистрация или за него не е извършван периодичен преглед за последните две години, като е без правно значение причината за неизвършване на тези прегледи.“

В този случай обаче съдебният състав се произнася в полза на собствениците, защото ответната страна не успява да докаже, че колата е била върху държавен или общински имот.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рекетьорство

    59 75 Отговор
    Асимилацията продължава, ако 89-та година някой можеше да си представи, че по време на демокрация, могат да ти конфискуват имущество, защото не му плащаш налозите ... мислите ли, че щеше да се стигне до смяна на режима. По време на мутрите на това му викаха: рекетьорство, а сега след 10 години в ЕС ... разбрахме, че държавата (която не е явно населението на тази територия) самосиндикално може да рекетира всеки граждаини ... в името на доброто и да "имало място" през блока... Същите тези блокове, които повече хора като купуват имат и прилежащи части, т.е. те са и платили територията около блоковете ) Честито за новото строителство, където договорите са други и там даже нямаш и прилежащи части !

    Коментиран от #2, #15

  • 2 Драгозов

    94 13 Отговор

    До коментар #1 от "Рекетьорство":

    Никой няма да ти я конфискува ако е паркирана на твоя собственост. Ако нямаш нотариален документ за мястото на което е паркирана, със сигурност не е твое.

    Коментиран от #4

  • 3 Bubbles

    35 7 Отговор
    В клозета няма невъзможни простотии...
  • 4 Bubbles

    75 12 Отговор

    До коментар #2 от "Драгозов":

    Какъв нотариален акт?
    Всеки от по-старите блокове в градовете си върви с паркинг за живущите, на времето не е било като сега да купуваш 'партамент 60м2 за €75 000 и парченце асвалт 2 на 1 метра очертано с блажна боя за €20 000.
    За всичко са виновни общините които позволяват безразборното строителство а заради далавероте със зоните за паркиране(апропо тука в този сайт има една много интересна статия по въпроса).
    Единствено в България се строи на принципа "Това си е мое, ще си построя каквото си ща." без да има план за устройство на градските/кварталните площи и т.н. затова и се стигна до ситуацията съседа от отсрещния блок да може да ти бърка в хладилника, да няма достатъчно парко места и т.н.
    Ама както го изпя Володя навремето - "Далавера тук цари, а правадата слугува!".
  • 5 Хмммм

    46 16 Отговор
    По тази логика скоро може да ти конфискуват апартамента или къщата, защото не отговаря на определени от тях изисквания... и така ще стане. Нито ще построят необходимите паркинги, нито ще помогнат на обикновения данъкоплатец. Виж да го обезкървят преди да го разфасоват, това е друго нещо.

    Коментиран от #6, #31

  • 6 ПогледниЕвропата

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хмммм":

    Справка Европа... всички сгради определени за паметник на културата се забранява бутане, отделно общината може да ти я обяви за опасна и по този начин да те принуди да се изнесеш. Ремонта на подобнин сгради става през "лицензирани фирми" (познай къде се отчитат по пътеката) ... накрая отиди в Лисабон и ще видиш цял център с пустеещи сгради по същата причина... Държавен рекет му е майката, евроценностите слагат бедни и злобни да кожудерят нормални, заможени и средна класа !

    Коментиран от #21, #35

  • 7 onq s konq

    25 4 Отговор
    Язе си дръжим беенвето пот сайвана до плевнята и съм си спокоен
  • 8 М...... Та ви

    27 13 Отговор
    Не престават с глупостите гледате само как да ощетите хората. Търси те под вола теле работата отива на зле, а вие подкрепяте глупостите. Не забравяй те обаче, че може другият път да е вашата кола никога се незнае

    Коментиран от #10, #43

  • 9 БАРО

    12 1 Отговор
    Що гледаш на другите от паницата Гледай си от твоето канче амбриаж
  • 10 Патриот

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "М...... Та ви":

    Абсолютно вярно Живота е колело което не спира да се върти
  • 11 Шишо Бакшишо

    20 6 Отговор
    Имам пет-шест кенефа Чудя се дали да не заложа по един фишек динамит да изпържа малко наглеци
  • 12 Софиянеца с Резачката

    31 12 Отговор
    Тясно ли ви е ако се върнете по родните места ще се поразредим малко Ех колко ми беше добре преди да дойдете
  • 13 Големият чеп

    10 0 Отговор
    Ми шибаме кмето президенту и премиера
  • 14 Ася

    18 4 Отговор
    А какво става с красивите незаконни гаражи дето украсяват София

    Коментиран от #16

  • 15 тутс

    13 22 Отговор

    До коментар #1 от "Рекетьорство":

    Да си си платил прилежащите части с покупката на панелка не значи да обсебваш общите части и да заемаш паркоместа с таралясниците си дето не стават за нищо. По тая логика за всеки един апартамент би следвало да има минимум едно парко мястов околоблоковото пространство ама няма. А за новото строителство си пълна невежа, личи си че не си в течение с последните модни тендеции в законово естество. Сега новото строителство, чиче, задължително има предвидено паркомясто или гараж, заложено е в архителтурния план. Понимаеш?!

    Коментиран от #25

  • 16 Софиянски

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ася":

    Не са незаконни, имаше един момент където от общината даваха земята за тях, т.е. продаваха ги по 1500-5000 хиляди лева, и тогава който успя се възползва от далаверата.
  • 17 Коко

    23 14 Отговор
    Ами ако съм закупил чисто нов автомобил от магазина регистрирал съм и три години не го карам и не му минавам технически преглед на скрап ли ще го закарат малоумници

    Коментиран от #33

  • 18 Ставрю

    17 4 Отговор
    До г-н Шумов. Да ви обясня няма значение колко е таратаика, след като нее бракувана на тази кола и се плаща данък. Тъи че не се мисли за толкоз уме. Минала не минала преглед никакво значение няма. Ако колата е без номера е друго но с номера неможеш я гътнеш ако нее спряна на забранено место. Аиде пикни и легаи.
  • 19 Бай

    8 3 Отговор
    Щом ти тикат данъците за колата в общината не могат да я пипат а тези със незаконните гараж ни клетки са доста по грозни и заемат общинско място без да имат това право защо нищо не говорите а други да плащат зони за паркиране ???
  • 20 Дияна

    18 2 Отговор
    Аз имам друг казос. Нали по закон ако колата няма гражданска ,няма минат технически преглед и така нататък,от повече от 5 години,а също така и отдавна отървах общината от нейното съществуване ,като я закарах на скраб,,НО не мога да я сваля от отчет ,защото някаква съдия изпълнителка по неясни причини и е наложила запор. А аз запор нямам,но дори да имах,след като колата вече не съществува ,какво трябва да направя за да я махна най-после от отчет,нося си номерата вече 2 години в багажника и изход няма,а данъка тече.. 150 лв годишно за нещо ,което отдавна го няма. ?!?!?!? Юристи ако има,моля за помощ !

    Коментиран от #34

  • 21 РПГ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПогледниЕвропата":

    Няма пустеещи сгради в Лисабон.
  • 22 О.Ч.З

    12 5 Отговор
    Проблема идва от това че във София се тъпчете като съедини виждал съм от 5 до 10 човека във един апартамент и не са роднини и всичките имат коли и как да има паркове места този град не расте той дебелее
  • 23 vasik atanasova

    16 1 Отговор
    кога ще оставите този народ на мира бре
  • 24 гост

    12 8 Отговор
    Не знам защо се оплаква някой.Рекитирали го,ами паркирай си я на село в двора и си я остави да векува там никой няма да те кара да я местиш.Неможе да заемаш общински терен и да не плащаш нищо щото си хитър.Време е да се разбере,като не плащаш не ползваш.Нямането на пари не е оправдание за да си правите каквото си искате.Няма пари за да плаща,но я държи,ами дай я за скраб поне някой лев ще ти дадат.
  • 25 Батко

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "тутс":

    То има, ама ти го продават отделно от стаичката с кенефа. Умньо!
  • 26 Пловдивчанина

    4 4 Отговор
    Щом колата има номера никой не я закача аз знам за една кола в Пловдив която
    седи повече от 15г.без да се е движила но има номера и никой не я закача за пловдивчани който познават града намира се точно зад бившия РУМ Молдавия до спирката колата е Рено9 сиво аз живея там наблизко и съм жив свидетел че така си седи повече от 15г.Това че нямало преглед никой не го гледа.

    Коментиран от #28

  • 27 Дебелия

    19 6 Отговор
    В една Италия, ако автомобил без валидна ГО стои паркиран на държавна собственост, веднага се репатрира и в срок от 2 седмици собственикът трябва да заплати 800€ глоба+нова ГО, за да си вземе колата или я мачкат! Улиците и паркингите не са автоморга и който протестира да си паркира колата в частна собственост!
  • 28 Не от кючука.

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пловдивчанина":

    Извинете, ама в ония квартал вдигат само на булевардите. Мързи ги и в червата. Това за номерата няма никакво значение.
  • 29 цун кай уй

    8 2 Отговор
    ако искат да ти намерят цаката в тая държава да знаеш че, ще го направят така е в булгаристан

    Коментиран от #37

  • 30 цар Крум

    4 2 Отговор
    до/ дияна/аз също имах същият проблем писах писмо на ходжата на истамбул и на хирохито япония но нищо сега ме посъветваха да пиша на президента на щатите и щяло да се оправи работата
  • 31 Гражданин

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хмммм":

    Защо не ходите да живеете на село ами се тъпчете из тези градове?
    Или се притеснявате, че ще ви нарекат селяни. Така като гледам селенията е по големите градове.
    Да не ги казвам, че някой ще се обиди.
  • 32 gost

    1 8 Отговор
    Европейският съд миналата година ясно постанови, че за да си седи една кола небракувана в двора на собствената ти къща трябва да има застраховка и изрядни документи. Управляващите блеят и не променят законите и са предпоставка за натрупване на много тататайки по улиците.
  • 33 Порно

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Коко":

    Ако си купиш нова кола и не я караш три години, ти си за преместване. Между впрочем, новите коли минават на преглед през година , ама ти няма как да го знаеш. И стига с тази андрешковщина , като намаш пари за технически преглед , пътувай с автобус.
  • 34 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дияна":

    Отиваш в КАТ,гише "Справки за регистрация".Ако няма опашка,става за 5 минути.Документа го носиш в общината и приключваш филма.
  • 35 Лелееееее

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "ПогледниЕвропата":

    Колко си ентелегентееен беее ! Когато бяхме само жителите на селищата, нямахме проблеми, сега всички се тъпчат в градовете, задръстиха ВСИЧКО а и акъл дават ! Карате кочини, пълните селищата с отпадъци А недоволствате, "оня с коня" е абсолютно прав ! Пред блока има коли от : 3 - Перник, 2 - Кюстендил, 5 - Софииски, 1 - Русе, 3 - Варна, 1 - Т ?, 2 Хасково, неподвижни от 3 години, 2 - банчарки се местят веднъж в годината !
  • 36 Домашен майстор

    0 4 Отговор
    Един съсед ей тука на 100 метра ако си отворя гаража ще я вкара една от 5те коли на жена му сина му че другия че на снахата и вика аз си плащам пътен данък. Но не и за паркинг му рекох. Виена не знам колко е надупчена от подземни паркинги но като видях колко много са и им решават проблема а и не вярвам да можеш да зарежеш там някой експонат
  • 37 Хайде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "цун кай уй":

    Неее позна а сега. Цун кай .ъз ! Когато си наред ти целуват .ъза!! А за тези които са свикнали да ти търсят цаката си има 3 - ти закон на Нютон ! ХАХАХА
  • 38 Домашен майстор

    0 1 Отговор
    Един съсед ей тука на 100 метра ако си отворя гаража ще я вкара една от 5те коли на жена му сина му че другия че на снахата и вика аз си плащам пътен данък. Но не и за паркинг му рекох. Виена не знам колко е надупчена от подземни паркинги но като видях колко много са и им решават проблема а и не вярвам да можеш да зарежеш там някой експонат
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 сад

    1 4 Отговор
    тука до нас има една каравана дето е паркирана в градинката пред блока (разбирай зелени площи) и сигурно 5-6 години не е мърдана, има залепена бележка от общината, според която ако не се премести до 3 месеца ще бъде вдигната.... е тази бележка седи вече с години :) та такива ги има много явно системата не работи, вече няма и места по тротоарите, селяните паркират там да им е по-близо до входа, че може да им стане нещо ако повървят повее от 10 метра, до 2-3 години ще се паркира и по градинките сигурно
  • 41 чеп за зеле

    0 1 Отговор
    в пловдив е пълно със зарязане френски коли та дори и без номера но никой не ги пипа-тотеви си имат друг приоритет -преасфалтират здрави булеварди докато дупките навсякъде стават кратери
  • 42 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Общините и Кметствата в България са си много хубави. Навсякъде са чисти, измазани, боядисани,със знамена отпред и хубави табели - да се знае - това е власт!!!Те нямат никаква вина за неуредиците по ненормалното строителството и паркирането на автомобилите. Виновни са
    служителите в техническите служби в тези Общини и главните архитекти, на които заплатите са изключително ниски и заради някоя-друга хиледарка "под масата" не оставиха незастроена тревна площ, на тесни 8-10 метрови улици позволиха извисяването на 6-7 етажни сгради от двете страни и т.н., и т.н. За паркинг места и гаражи съм виждал, че се мисли в 5 /пет/ вековни селца в Каталуния - Испания.Нищо и никаква къща , но автоматично се отваря врата, влиза автомобил и виждаш как с асансьор слиза под земята. После друг се вдига нагоре и накрая трети е на ниво терен. А новите жилищни блокове обезателно са с подземни гаражи, че и с мази на второ ниво !? На улица рядко ще видиш паркиран автомобил за през нощта. Ама преминават едни лелки от "ахунтамент-та" и глобяват- имаш гараж - каруцата на пътя !? Така не може !!Ха, дано и у нас...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кой

    1 0 Отговор
    А какво става С мутрите, дето имат имоти сгоди и не са декларирани
  • 45 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Не се излагайте.....с тия писани закони. Никой не го е грижа за изоставените автомобили.
    Пред блока има 2 такива трошки на едната и няма бронята даже...и никой не я е преместил...няма гражданска, няма прегледи нищо.
    Нашата администрация е пълен ташак. Поработват само около изборите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вера

    0 0 Отговор
    Здравейте!!! В частен двор на кооперацията в Центъра на София има три коли, които не са в движение най-малко от 10 години...собствениците са трима различни (единия чака да се вдигнат цените за скраб, другият е в чужбина, третият щял уж да я поправи и да я кара, и така 5 години...)
    Какво може да се направи, за да се освободят местата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове