20 Май, 2019 12:13 44 173 75

От Еконт пред ФАКТИ: Държавата създава неравнопоставеност при пощенските услуги

  • еконт-
  • закон за пощенските услуги-
  • български пощи-
  • министерство на транспорта-
  • куриери-
  • услуги

Бизнесът е изправен пред правна несигурност, а това води до лоша икономика

През определен период от време държавата има склонността с някое внезапно решение да взриви отделни сфери. Най-пресният пример е в сектора на частните куриерски фирми. Поправки в закона за пощенските услуги, минал на първо четене, уреждат ново положение, при което универсалните пощенски услуги вече ще се облагат с ДДС. Съответно с 20% ще поскъпне стойността им и за потребителите. Универсалните пощенски услуги са писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма.

Привилигирована от цялата ситуация остава държавната "Български пощи", която е освободена от данъка. Не само това, ами държавата има заявка да събира ДДС-то от частните куриерски фирми за изминал срок - от 2010 г. насам. За мнение около спорните поправки от ФАКТИ потърсихме позицията на куриерските фирми. Ето какво заяви Ана Йосифова, представител на "Еконт".

- Г-жо Йосифова, каква е позицията на фирмата по повод новия начин, по който се тълкува от НАП Закона за пощенските услуги в частта му с универсалните пощенски услуги, който вече ви задължава да начислявате ДДС върху тях, което съответно ще доведе до поскъпване и за потребителите?

- НАП преследва облагаемостта на доставката с превратно тълкуване на правните норми. Основанието за облагаемост или освободеност на една доставка, може да бъде търсена единствено в данъчния закон, а той в това отношение е категоричен: чл. 49 от ЗДДС казва - Освободена доставка е:

1. доставката на пощенски марки по номинал или приравнен знак на пощенска марка;

2. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) извършването на универсални пощенски услуги при условията и по реда на Закона за пощенските услуги. - до януари 2018 г., след което се изменя като услугата се прави в единствено число.

Когато се препраща към условията и реда в ЗПУ се има предвид даване на яснота относно характера на този тип доставки, а именно описаните в глава 4 раздел 1 (съгласно правилника на ЗДДС), които предоставя Еконт, описани в дадената му лицензия. В ЗПУ липсва дефиниция на “услуги в обхвата на пощенската услуга”, а те са част от универсалната пощенска услуга и абсолютно идентични по своя смисъл.

В ЗПУ са дефинирани два вида пощенски услуги, а именно:

чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 05.02.2002 г.) Пощенските услуги са универсална пощенска услуга и неуниверсални пощенски услуги.

- Дава ли това монополна позиция на "Български пощи", които ще са освободени от ДДС?

- Създава се неравнопоставеност на операторите. Тази привилегия, предоставена със закона, касае единствено вида на лицензията, на практика обаче, ако оператор притежава лицензия за извършване на услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга, но предоставя всички видове услуги, които попадат в обхвата на „универсалната пощенска услуга”, то освобождаването от начисляване на ДДС би било извършено единствено с оглед на субекта, а не на вида и характера на услугите, което е недопустимо от данъчноправна гледна точка, освен, ако изрично не е посочено в данъчен закон.

- От НАП има заявка, че ще бъде търсен от частните фирми и ДДС за изминал период. От страна на частните оператори ще търсите ли диалог с НАП, относно дискутиране на казуса и при неудовлетворителен развой бихте ли завели дело за нанесени щети от държавата?

- На 14.05. беше организирана среща от НАП в отговор на писмото, което бранша по инициатива на Еконт пусна към обвързаните с дейността ни институции. Покана за срещата получихме на 13.05.2019 г. т.е. ден по-рано от Росен Бъчваров, директор комуникации на НАП. В процес на разговора стана ясна и причината за спешаването - от 15 - ти НАП са на тиймбилдинг.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова ни информира за категоричното им становище, а именно частните пощенски оператори дължат ДДС на универсалните пощенски услуги, които предлагат от 2010 г. В този смисъл те съвсем добронамерено ни призовават да пристъпим към доброволно заплащане, възползвайки се от някои (според тях) облекчения, едно от които е да съберем ДДС за минал период от клиентите си ЮЛ. Коментари относно пропуските и грешките в закона не бяха приети сериозно.

Впечатление направи изказване на г-жа Димитрова, цитирам “Вие всъщност имате лицензия за услуга, която не съществува”. По този въпрос ще бъде направено запитване към Комисия за регулиране на съобщенията от наша страна. Бизнесът в България е изправен пред правна несигурност. Това, което се случва е непривлекателно за инвеститорите, външни или вътрешни. А липсата на благоприятна бизнес среда води до лоша икономика. Нещо трябва да се промени.

- Как гледате на тази покана за доброволно плащане на ДДС за изминал период?
- За изминал период за плащане на ДДС все още нямаме официален документ от НАП. В момента тече проверка, която не е приключила. Не смятаме, че дължим това ДДС.

- При създалата се ситуация какви други действия предвиждате от ваша страна?
- Предстои комуникация и изчистване на ситуацията с КРС, които са наш надзорен орган. Ситуацията изисква разглеждане и двата закона - за ДДС и за пощенските услуги, а НАП не се ангажират със становище по Закона за пощенските услуги. Трябва всички страни да излязат със становище и да се изясни какво следва да се случи.

- Универсалните пощенски услуги каква част са от цялата дейност на фирмата?
- Голяма част са. Мога също така да Ви кажа, че за миналата година в доклада на КРС се публикува информация, че пазарният дял в пощенските услуги на Еконт Експрес е 48%, а на "Български пощи" е 47%. Причината за тези числа е в по-доброто качество на услугата.

- Свързвате ли по някакъв начин тези числа с внезапната активизация на НАП?
- Мога само да предполагам. Факт е, че ако предположим и приемем аргументите на НАП, които неофициално заявиха, че за тях е ясно, че от 2010 г. тази услуга е облагаема, мога да задам въпроса защо реагират едва сега, през 2019г.? Какви загуби е претърпяла държавата за този период, ако наистина всичко това им е било ясно? Аз все пак не искам да стъпваме на становището на няколко човека от НАП. Трябва да се огледа ситуацията от всички страни. Компетентно е и Министерство на транспорта и нашият регулаторен орган КРС с които трябва да се обсъди и да се приключи тази тема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    214 16 Отговор
    В държавата на Боко Тиквуната оцелява само най-ДЕБЕЛИЯ! :)

    Коментиран от #7, #36

  • 2 Бат фейс

    62 27 Отговор
    Че пък от къде накъде да са освободени от ДДС? Нали правят обирот над 50000..
    Сега пак ще започне изписване на ДДС за милиони и без това..

    Коментиран от #5, #34, #44

  • 3 сектант

    152 22 Отговор
    мутрите взеха логистиката, взеха пощите, взеха телекомите, взеха политиката, взеха моловете, строителството, природата.. дано да загинем като нация, та да не се налага децата ни да го живеят тоя ад!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 0 Отговор
    А СПИДИ КВИ СА
  • 5 Баш Батка

    85 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бат фейс":

    Дори и оборота да ти е под 50к пад не си освободен от ДДС а не си регистриран по ДДС. Аман от идиоти.

    Коментиран от #26

  • 6 Голям Слон

    184 8 Отговор
    Държавата е полудяла за пари! ФАКТ! От "инвеститорите" пАри нЕма. Всичко що се изкара от клетия българин заминава в чужбината. Големите фирми данъци практически не плащат. Европарите се крадат - това вече и глухите го разбраха. Останаха глобите, стари вземания и каквото още се сетите, с което биха могли да напълнят празната хазна. Ясно ми е, че финансовата дисциплина е нещо много важно, и че за убийство може да не лежиш, но за неплатени данъци - 100% (не в България, разбира се).. Но нещата трябва да се случват плавно. В България от край време се работи на парче: на някой нещо му скимне, като идея, и хоп, на другия месец вече е факт. Подлудихте хората с тия фискални апарати, с тия постоянно променящи се закони. Плюят ви сериозните инвеститори на тия 10% данък, когато в тази страна царува мафията, простотията и беззаконието, и в която богати са само онези, които крадат европарици.

    Коментиран от #12

  • 7 стоян

    16 112 Отговор

    До коментар #1 от "БКП ТВ HD":

    Комунисче от бсп телевизията =Бойко си го избра народа чрез избори и пак ще го избере =а на теб като не ти харесва с влака за по евтино и в Русия

    Коментиран от #31, #37

  • 8 сетила се Мара

    55 9 Отговор
    Няма страшно, накрая ББ ще реши спора като мъдър вожд и учител, води ни ГЕРБ към светли бъднини...
  • 9 Bubbles

    47 58 Отговор
    В България ползвам единствено "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" хем по-евтино, хем пратките пристигат за същото време и ги носят до вратата без допълнително заплащане.
    А при еконт, спиди и СИЕ на 2 метра да ти занесат пакетче дето тежи 2 грама - хоп 5 кинта, айде нема нужда!

    Коментиран от #14, #27

  • 10 лапни шаран

    86 14 Отговор
    пак гласувайте за герб и ще ви съсипят бизнеса, здравето, ще ви спукат от глоби за щяло и не щяло, ще плащате високи данъци и такси... защото мафията иска да лапа парите ви, и евреите да си вземат милиардите, които са отпуснали... мафиотите от държавна сигурност ги заграбиха и сега ние трябва да връщаме едни миларди ...

    Коментиран от #28

  • 11 дончев

    92 4 Отговор
    всичко е добре... ддс ще плащат куриерските фирми но как става тоз номер да приемат НОВ закон и да го приложиш с 9 години задна дата ето затова затъваме.... щото гражданите и фирмите не са защитени от произвола на държавата
  • 12 малкото шкмбе

    58 6 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    същото и с тол-таксите - от години ги говоряти умуват, и накрая се отложи защото са зинали с отворени усти бирниците да събират пари, за да може "ТОЙ" да ги вади от джоба си и да дава непропагандно-изборно милиони....

    Коментиран от #21

  • 13 Хан Крум

    23 5 Отговор
    Турция прави чрез сателитетите се ДПС и компания ,всичко да е объркано в Бълраристан.
  • 14 дончев

    69 2 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    абе приятелю тук въпроса е за едно ддс ако ние с теб имаме един и същ бизнес и теб те обложат с ддс а мен не как ще ти е колега? или да ти чукнат от вик на вратата и да ти кажат господине цената на водата се увеличи с 50 ст на кубик увеличението важи с задна дата от 2010 как ще ти и?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НАПoff

    63 1 Отговор
    НАП е пълно с арогантни и прости хора начело с Галя Димитрова. "Публикувано във факти.бг: съвсем добронамерено ни призовават да пристъпим към доброволно заплащане, възползвайки се от някои (според тях) облекчения, едно от които е да съберем ДДС за минал период от клиентите си ЮЛ" а за тези ЮЛ дали няма да се променят Декларациите им по ДДС. Много е тъпа. ДДС за минали периоди се събира само с ревизионен акт.
  • 17 Антифашист

    39 13 Отговор
    Няма нищо по нормално от това държавата да облагодетелства и толерира "български пощи". Аз самият работя в британските пощи и с гордост мога да заявя, че британците гледат на кралските пощи, като на национална икона, въпреки, че отскоро мисля компанията е изцяло приватизирана. Дисциплината и порядките в Royal Mail са като в армията, а точността е швейцарска. Работил съм и в частни куриерски фирми в UK преди това и мога да споделя, че там положението е повече от плачевно, липсва дисциплина, превозните средства винаги са очукани, а пратките редовно закъсняват, често са повредени при преноса и транспортирането или въобще липсват. Често съм си мислил, защо англичаните така милеят за кралските пощи, а българите така нехаят за българските и все още не мога да си отговоря. Според мен българската държава трябва да инвестира солидни средства в "български пощи", осигурявайки им конкурентно способна база за развитие. Навместо това пощите в България, които са с над 50% държавно участие тънат в прахоляк и забрава, а частният сектор се възползва от ситуацията и обира лаврите.... Срамота!

    Коментиран от #63, #66

  • 18 алабала

    65 12 Отговор
    С още по-високи данъци трябва да се облага Еконт!Цените им са твърде високи за българския пазар и са над европейските!За разтояние от 50км за доставка на велосипед ми искаха около 60лв. за транспорт. Закарах го с личната си кола и ми излезе 12лв гориво!!!

    Коментиран от #73

  • 19 Да бе

    59 7 Отговор
    Още преди да въведат този закон Еконт надуха цените,но с последното им увеличение..Да духат ...Никога повече Еконт..Уляха се..Не се наядоха..Хак им е..Веднъж торбички веднъж платен sms..И други куриерски фирми работят, но на нормални цени.
  • 20 Гуня адвокатина

    43 8 Отговор
    Те това е Бойко Борисовата държава,да иска ДДС за минал период когато не се е искало такова.Това го нема и в Сомалия.
  • 21 Голям Слон

    39 4 Отговор

    До коментар #12 от "малкото шкмбе":

    С тия тол-такси така ще си го набарбальокат предизборно мафиотите.. Не че го искат вероятно, но Европата ги натиска. Караш дърт камион, праассс 1 лев на километър :-) Нищо, че читав участък по магистрала Тракия няма. Да не говорим за Пловдив - Стара Загора, където на практика с камион в дясна лента не може да се кара. Но пък се накупиха една камара коли за толовете. Не знам как си общуват тия бабаити, но редовно ги гледам с дънки и зелене жилетки през 5 километра на магистралата и т.нар. първокласни пътища. Всичките тия хрантутници и те семейства гледат. А в една Унгария за целия път прекосявайки я видях два автомобила на местната тол служба. За какво въобще говорим?
  • 22 Бъгс Бъни

    45 15 Отговор
    Еконт - доставчик на най-скъпата и нискокачествена частна куриерска услуга. Русенски тарикати, ловящи с трици маймуни!

    Коментиран от #25

  • 23 гост

    36 2 Отговор
    Вместо да облекчават положението на търговци и население, те го усложняват и забатачват все повече. Това може да се обясни само с употребата на държавните органи за прокарване на лични интереси, а не за правно облекчение. Същото е и с климатиците. Хората 30г. слагат където си поискат климатик, без дори да има предписания от общини и главни архитекти, капе навсякъде, бучи и вибрира, заледява се и руши мазилки, а чак сега някой се сетил, че трябвало предписание за фасадите. Само идиоти, които си отварят устата за нещо неуредено, нещо неясно, просто се пуска нещо и ако мине, мине, това е срам за която и да е държава през 2019г.
  • 24 .....

    29 5 Отговор
    Едно, работещо бързо, на достъпни цени и в полза на хората нещо да има в тая държава и него ще съсипят! И пак за джоба на някой!
  • 25 хах

    25 40 Отговор

    До коментар #22 от "Бъгс Бъни":

    Еконт е най-евтината, бърза и коректна, недейте да лъжете хората.

    Коментиран от #41

  • 26 Бат фейс

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Батка":

    Ако не си регистриран - не си задължен да начисляваш още 20% и да оскъпяваш услугата на клиента.
  • 27 А нема нужда

    43 7 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    "Български пощи" колкото и да са държавно обгрижвани са най- голямото недоразумение на пазара на подобни услуги. За три години ежемесечен абонамент, един път не доставиха на адрес. А като отидеш за получаване опашката е поне от 20 човека. Стигнахме до там че управителката на пощата след оплакване да ми каже че ще ме проверява дали АЗ съм си на адреса !!! НЯМА ТОЛКОВА ПРОПАДНАЛА КОМПАНИЯ .
  • 28 бл.134 в Зап. парк

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "лапни шаран":

    Съдете " тази държава " в Европа . Бойко ще плати.Вземете му 100 милиона
  • 29 Тръмп

    29 1 Отговор
    Не вярвам тази юридическа и данъчна идиотия да мине безнаказано от Съда!!!:):):)Това е директен удар към Еконт,което не е добре за всички!!!:):):)

    Коментиран от #51

  • 30 Ники

    54 7 Отговор
    Същите тези русенски тарикати ЕКОНТ най-услужливо предоставиха и предоставят данни за пратките с наложен платеж на всички техни клиенти. По този начин НАП подгони нищо неподозиращи обикновени хора и направо ги подлуди. Най-лошото е това, че в сайта на ЕКОНТ пише, че тези сделки при физически лица не се считат за търговски, но НАП ги счете за такива в нарушение на 2 закона. Безмозъчните същества от ЕКОНТ явно въобще не проумяха, че си имат работа с истински бандити, каквито са ГЕРБ. След като услужливо им помогнаха натопявайки клиентите си, сега самите те получават вече бухалки по собствения си гръб.
  • 31 любо

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Вярваш ли си , че народа го е избрал ...?
  • 32 DDD

    10 10 Отговор
    В целия ЕС има по един оператор на Универсална пощенска услуга с различни параметри и условия, която е освободена от ДДС.
    Еконт ги боли защото тази дупка в закона оставена специално за тях (впоследствие се възползваха и други) е основен източник на приходи. Български Пощи не могат да са монопол и не могат да са конкурент на куриерските фирми.
    Не трябваше да се допуска куриерските фирми да предлагат услугите си без ДДС. От това бюджета за този период е ощетен със стотици милиони.
  • 33 Onq s konq

    13 3 Отговор
    Сигурно ще се появява някои нов , трябва да се освободи място
  • 34 Джейми Карагър

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бат фейс":

    Не мислиш! Самият закон изключва плащането на ДДС върху пощенските услуги, затова куриерски те фирми не са плащали досега ДДС. Регулацията идва от Закон за ДДС и Закон за пощенските услуги. 9 години никой не коментира въпроса и в един прекрасен ден НАП решава, че ДДС трябва да се начислява за 9 години назад. Не е ли абсурдно?! Нали куриерски те фирми биха плащали това ДДС, ако бяха знаели, че са длъжни по закон? Как се събира ДДС от клиентите-фирми за 9 години назад?! Нали всеки си е приключил счетоводната година, отчел е приходи, разходи, данъци, такси... И изведнъж НАП... Защо НАП мълчат 9 ГОДИНИ?!
  • 35 ПОЩИ

    14 2 Отговор
    Законите се правят зя определени фирми.Другите да го д....
  • 36 ДДД

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "БКП ТВ HD":

    Не могат да опънат всички сфери,ще излезем на протест.За това една другите си викат нали не съм аз и си траят,после втора и така.Циганите затова не ги работят,опънт ли един излизат всички.Ние сме друга порода и ще теглим:(
  • 37 дидо

    26 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Бойко го избраха малоумници и олигофрени, човек който е с разсъдака си не би гласувал за Бойко.
  • 38 МАМАЛИГА БАБАНГИДА

    24 2 Отговор
    Това само в БГ то може да се случи. Да обобщим - 1во ЕКОНТ най вече както и всички други куриери изтипосаха всички ФЛица на НАП и напа им взе парите, кой колкото можа яко щавене. Сега Нап се усетиха, че могат да приберат още едни мнооооого бързи и сладки пари от доносниците и както се случва във много исторически филми- Вестоносеца първо доносничи и накрая бива убиван и той, защото и той вече не е полезен. Сега дойде момента и на ЕКонт пак казвам ГЛАВНО, защото той е най големия доносник. При тях масово се набутваха хора пращали старите си обувки да плащат данъци. Има и много мърша наистина из стадото , хора без фактури пращали като луди пратки и нямат 1 лв разход. За тях ОК нека им искат всичко, но не може да покажеш документ за купена стока и не ти харесала , пуснал си я с 10 лв надолу и си търговец..... Уникална държава. Но както винаги съм обичал да казвам НИЕ всички си заслужаваме съдбата, която вече 9 години имаме. Преди това също не ми се коментира , защото мразя думите КОМУНИСТИТЕ и не знам си кои.... Сега кои хора са на власт, сиг тея хора бяха замразени 40 50 години по комунизма, че сега изплуваха със пълни сили.... Айде моля ви се... Докато сме така народа, ще му ядем и главата и краката, пък вие си стойте за клавиатурите и псувайте. Те онея си ядат ядат ...... А честито ви ! ! ! ! ( и на мен включително разбира се, защото птичка пролет не прави ! )

    Коментиран от #72

  • 39 Алексей Сергеев

    8 7 Отговор
    Въпросът ще бъде отнесен в Конституционния съд. Не може държавните, Български пощи да са освободени от ДДС, а всички други да бъдат облагани. Въпреки, че БПощи са на загуба вече 5 година, или и нте ще бъдат облагани с ДДС или всички освободени. Няма начин със задна дата да събират ДДС, това е лъжлива новина
    Ще видим решението на въпроса

    Коментиран от #40

  • 40 МАМАЛИГА БАБАНГИДА

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Алексей Сергеев":

    В тотална грешка си приятелю
    БГ ПОЩИ са с помощ от държавата , за да може точно това ВСЕКИ да избере тях пред частника с идеята, че като ползваш БГ пощи подпомагаш държавата.
    Отделно смело може да се иска ддс за стари години и грам не ги притеснява нищо след като най малкото стартират такова искане, ама да видим както казваш........
  • 41 Бъгс Бъни

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "хах":

    И това предполагам идва от примат, който никога не е ползвал услугите на въпросната куриерска фирма, нали така?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 FOW

    19 4 Отговор
    Отскоро вече не ползвам Еконт след като надуха цените
  • 44 Тодор

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бат фейс":

    А Български пощи до 49 999 лв оборот ли стигат, че са освободени от начисляване на ДДС .
  • 45 Гадния

    20 4 Отговор
    До гуша ми е дошло, от педеразлъците на фирма ЕКОНТ
  • 46 1122

    31 1 Отговор
    Предлагам със задна дата от 10 11 1989г, всички правителства които са били на власт да бъдат осъдени и да се приберат в затворите,защото унищожиха България,като я разграбваха най безцеремонно и хищнически.Законите които са приемани от 1990 Г НАСАМ ДА СЕ СЧИТАТ ЗА ПРОТИВОДЪРЖАВНИ И ДА БЪДАТ ОТМЕНЕНИ.
  • 47 Кристина

    27 5 Отговор
    А ЕКОНТ, когато предоставиха на НАП над 50 000 Физически лица за ревизия с Дискове и копия от всичките им пратки и касови ордери и всички документи. ЕКОНТ са най-големият доносник на НАП, това е от години. Някога да сте чували НАП да проверява офис на ЕКОНТ !? Не нали.. Отговорете си защо !? Еконт са алчни и нагли никои, никога не желае да работи с тях и за тях !

    Коментиран от #48

  • 48 мислещ

    22 2 Отговор

    До коментар #47 от "Кристина":

    Тук не става дума за Еконт и какви са те. Днес е Еконт, утре може да си ти, дори като частно лице. Измислят ти данък "въздук", дето влиза от 2000 г., примерно, и цял живот не можеш да го платиш, и изведнъж ставаш по дефиниция престъпник
  • 49 ТРТ

    19 0 Отговор
    Е как със задна дата от 2010 г.,сега ако дойде куриер да си иска ДДС-то от 2010 до сега знаете ли кога ще му го платя? Какви са тия експерти, отдели, консултанти,координатори и т.н. специалисти по тези държавни агенции, отдели и разни там чантурковски структури. Така затриват едни добре разработени бизнеси.
  • 50 ДЕМОНкрация

    12 3 Отговор
    ДЕМОНкратите няма да забранят офшорки, да вдигат данък печалба на частни лица, ами знаят да товарят с данъци само обикновенните граждани. При 500 лева заплата работника плаща 30% данък, а при 10 милиона печалба бизнесмена плаща 10% данък или нищо, ако е тарикат с офшорка. Докога гражданите ще търпят? Трябва до 9-то коляно да се изтребят всички демократи!!! Демокрацията създава изкуствени бизнеси и бизнесмени. 90% от бизнесите държавата може да ги управлява и да носят повече доходи на народа, дори със сегашните калпави и корумпирани политици. Целта обаче е бизнеса да е частен за да отиват парите в статуквото, а народът да е роб!
  • 51 Име

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "Тръмп":

    Какво ти е злето на теб и на мен, от това, че Еконт са ги натиснали?! Лично аз съм супер не доволен от услугата им. Два поредни пъти ми губеха багажа, който ми трябваше да работя. Високи цени за услуги.
  • 52 Кварталния

    18 2 Отговор
    Не че не вършат полезна работа Еконт. Благодарение на тях се оживи обмена на стоки между хората от различни краища на страната но това че докладваха пред НАП своите най активни клиенти - физически лица е много гнусно и против интересите им. Може и да са били принудени по още по гнусен начин. Не бих се учудил. Никой не знае

    Коментиран от #54

  • 53 долу герберастията

    17 7 Отговор
    к'во нападате еконт бе глупачета? нападайте с митинги, стачки герб и другите клоаки, които направиха всичко това! кой направи така, че куриерските фирми да доносничат в нап за физически лица, опитващи се да изкарат някой лев с търговийка или дребно производство чрез някой уеб сайт онлайн магазин? направиха го от герб!!! искат всичко да се отчита и да се пълни хазната, а оттам да заминава в групировките на държавна сигурност и самата държавна сигурност, партиите, и за връшане на дълга ни към евреите банкери, които са отпускали миларди! ето т'ва е истината! иконт с нищо не е виновен! нито другите куриерски служби!
  • 54 долу герберастията

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "Кварталния":

    как никой не знае? то се знае :) герб направиха това чрез престъпен закон спрямо нас! именно герб и дпс принудиха куриерските фирми да дават инфо на нап! сума физически лица са "осакатени" и един лв не могат да изкарат с онлайн магазините си... в тая страна на мафиоти не може да са правят пари!

    Коментиран от #58

  • 55 Пощата

    7 2 Отговор
    А еконта дали риваха га купиха на безценица от пощата в Пловдив машина за сортиране на писма?
  • 56 каун

    5 1 Отговор
    бг пощи са на тлъстугата а той е подставено лицe на фирма ГРОБ
  • 57 Владимир Владимирович от КГБ

    11 0 Отговор
    Аз, като прочел учебника на КГБ си мисля, че пак става въпрос за пари. Някой е пропуснал да си занесе куфарчето с пари в София при когото трябва. Не съм казал Б.Б. или Цв.Цв. Това занятия върви от вече почти 30 г. Само не мога да разбера дали празните куфарчета си ги вземат обратно или ги изхвърлят някъде. Поне да си намерим по някое куфарче, де. То друго не ни остана.
  • 58 Кварталния

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "долу герберастията":

    Оо даже нямам предвид онлайн магазин . Ставаше въпрос за хора чието съдържание на килери мази и тавани можеше да е полезно и за двете страни.Кой сменил хоби пък друг се улял във увлечението си но вразумен от съпруг/а. Човешки мераци - всеки печели но най вече тея другирите - казано нарочно
  • 59 Булшитс

    8 1 Отговор
    Що вдигнахте цените на пратките бе помяри
  • 60 ФИНЦИ

    6 2 Отговор
    типично за геррп само простотиии и вас ще ви подчинят това е стратегията на гербажии и пак гласуваите за тях ваша работа
  • 61 Елена

    5 3 Отговор
    Какво се оплакват тези. Трябва освен НАП да ги подгонят и от защита на личните данни. Освен това всички фирми минали 50000 се облагат с ДДС, защо те трябва да са различни? Ами всички тогава да ревнат, че не искат ДДС. И без това цените са им много високи
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бай Шиле

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Антифашист":

    От много години има мерак да се приватизира /ликвидира/ държавната поща.Това е причината.
  • 64 Танцьора

    4 3 Отговор
    Еконт.....КОЖУДЕРИ!!!Най-много дерат и пак гладни.Проклети да сте....
  • 65 Зайко Байко многознайко

    7 1 Отговор
    Имам една бивша и една настояща снаха. Всяка една ме е дарила с внуче. Пращам по Еконт два колета в два различни офиса в един и същи град. Подаръци за снахите и за децата. Еконт ги разменят. Женското внуче и бившата снаха получават пратката с подаръците за мъжкото внуче и майка му. Нали знаете , че на съседите тревата е по-зелена, та така и със снахите , накрая трябваше да давам обяснения . Еконт ми направиха голям проблем, амя много голям проблем. Не ги искам нито варени , нито печени!
  • 66 Коментара

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Антифашист":

    Ами да се назначи работещ и кадърен менажерски състав с идея за управление и услуги другарю, а не по най-малоумният начин да се търси изход от блатото в което са Български пощи! Всички частни куриери са постигнали позицията си с труд и качестео на услуга...иначе падаш от коня. В Бг Пощи дремят едни мордари, високите позиции се предават по майчина линия и ако нещо се овапца - тя държавата ще оправи нещата. А събирането на ДДС със задна дата девет... ДЕВЕТ години си е чист рекет, това е ясно и на малките деца... предполагам ще се опитат да изтъргуват това ДДС за определени условия. Български пощи са ми като БДЖ, с разликата, че вторите нямат конкуренция иначе отдаааааавна да са останали в историята.

    Коментиран от #74

  • 67 Коментара

    4 1 Отговор
    А всички които реват от един или друг частен куриер просто да спрат да ползват услугите му и точка! На един му било скъпо на друг му били объркали поръчката ами не ги ползвайте и пазара сам ще се урегулира,
    но прилагането на непазарни решения е пагубно за самият пазар- респективно за Вас драги зрители като краен потребител! Заблудените които си мислят, че тези фирми не плащат ДДС да си слагат въжето СЕГА!
  • 68 Асен

    6 0 Отговор
    Ами след като за пакетче от 200 грама и размери 10/20/2 см. Еконт ми взема 5 кинта и от седемте си офиса в моето градче печели десетки хиляди всеки ден,понеже им виждам зверските опашки през абсолютно целия ден да не плачат.Щото правят колосални печалби а на служителите си дават минималната заплата от 500 лева
  • 69 Тото

    6 1 Отговор
    Точно еконт да реват ..
    ДЕТО СИ ПРАВЯТ КВОТО СИ ИСКАТ !!!!
  • 70 потърпевщ

    5 1 Отговор
    Специално Еконт да не се жалват. Скоро се наложи да ползвам техните услуги и за едни визитни картички(тежащи 100гр.) ме таксуваха 7 лева за да ги докарат от центъра до Младост, а в същото време за 1кг. пратка от Лондон за 2 лева. Кажете ми дали това е справедливо. И какво се оплакват, като това ще рефлектира върху крайният клиент начислявайки ДДС-то.
  • 71 Припомнете на

    5 4 Отговор
    Властимащите за Давност и Абсолютна давност. Как е възможно да ви търсят ДДС от 2010? Съдете Държавата в Страсбург. Там е решението!
  • 72 Присмехулник

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "МАМАЛИГА БАБАНГИДА":

    Доносник се ти. Да не мислиш че от Еконт са отишли и са почукали на вратата на НАП да им ги дадат тези данни. Държавата ги изисква. Защото хората с фирми плащат данъци, осигуровки, заплати и такси, а други продадоха света през куриерските фирми и не отчитат нищо. Ама си малък да ги разбереш тези работи
  • 73 Да бе да

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "алабала":

    Моя велосипед (17кг)по Еконт за 200км ми взеха по спомен около 30 лв - до адрес.
  • 74 Антифашист

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Коментара":

    Знаете ли, как отговарят служителите на две от големите частни куриерски компании в България, когато откажеш да приемеш пратка, защото е дефектна? Казват ти, че трябва да платиш разходите за доставката, защото иначе той/тя(служителят) щял да плати от джоба си. Извинявайте, но в това няма нищо професионално, а само доказва, че служителите в тези компании нямат никакви права. Дали наистина служите плащат доставката от джоба си, ако откажеш да приемеш стокта или така им е наредено да казват за да ви изнудят да платите няма как да знам, но лично аз съм много скептично настроен към компании изнудвайки по този начин клиентите си при положение, че стоката е дефектна, нещо за което няма как получателят да носи вина. Това в държавните пощи няма как да се случи, гарантирам, дори и в българските, защото там има традиции, морал и отговорност. Пак ви казвам, че съм работил и в частни и държавни компании в UK и имам добър поглед върху двата типа услуга. Частника се интересува единствено пратките да се разнесат по-евтино, докато държавната фирма залага изключително на сигурността и качеството на услугата. Иначе това с изискването на данъци за девет години назад от Еконт не е правилно.
  • 75 Нико нико нико

    1 1 Отговор
    Абе стига това пак платена статия за оплакване от собственика на Еконт ли е .... Аре моля ви се стига жалване. До оня ден плаши точно същия човек клиентите си , че ако искали пари за връщане щял да ги вземат от тях. Много лъже .... не съжалявайте някой който заобикаля закона толкова време. До това време защо не прочете и тълкува закона правилно ???? В закона се казва Държавнииииииии пощи не частни !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове