ФАКТИ.БГ

КФН: Има 6 жалби за обезщетения заради катастрофата до Своге

Според комисията, е имало пълен списък с пътниците, което дава основание на наследниците им да поискат обезщетение по застраховка "Злополука с пътниците"

Публикувана: 22 Май, 2019 08:01 Обновена: 22 Май, 2019 08:21
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1368
КФН: Има 6 жалби за обезщетения заради катастрофата до Своге
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в автобусната катастрофа край Своге миналата година е незаконно, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Оттам допълват, че регулаторът е взел надзорни мерки срещу дружеството "Бул инс", което трябва да изплати по 50 хил. лева на близките на всеки пътник.

В Комисията за финансов надзор са постъпили шест жалби от близките на седем души, пътували миналия август в автобуса, който катастрофира край Своге.

Припомням, че при трагедията загинаха 20 души, а заради нея трима министри подадоха оставки.

Според комисията, е имало пълен списък с пътниците, което дава основание на наследниците им да поискат обезщетение по застраховка "Злополука с пътниците". Именно това е текстът, заради който от застрахователната компания искат произнасяне от съда.

Застрахователят е категоричен, че в този случай застрахователната полица не се прилага и че очаква съдебно решение, за да изплати обезщетенията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) са издали акт за принудителни административни мерки, заради който от "Бул инс" са изплатили символичните 10 лева. Регулаторът обаче е категоричен, че трябва да се изплати цялата законоустановена сума от 50 хил. лева.

В дружеството е направена единствено застраховката "Злополука на пътниците", а "Гражданската отговорност" е в друга застрахователна компания.

По-рано Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи също обясни пред БНР, че 50 хил. лева е обезщетението, което трябва да получат наследниците на всеки от загиналите 20 души в трагедията край Своге през август миналата година по застраховка "Злополука".

"В рамките на няколко седмици застрахователят трябва да изплати на наследниците тази сума, която се разделя между тях".

В предаването "Нещо повече" Тодоров поясни:

"Застрахователят търси от девет кладенеца вода, за да забави плащането. Хората подадоха заявление за плащане на обезщетенията.

"Бул инс" тупаха топката 6 месеца и отказаха да плащат.

Хората се обърнаха към Комисията по финансов надзор, оттам направиха проверка и установиха, че има основание за плащане, наложиха принудителна мярка и принудиха "Бул инс" да плати. Така хората получиха по 10 лева по сметките си. Тези хора са подложени на това унижение, това е един стон на тези хора, които са в безизходица. Следва съдебна сага. Апелът е към премиера, защото знаем, че той загуби трима министри заради този инцидент".

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи подават сигнал в Комисията за финансов надзор и тя прави предписание обезщетенията да бъдат изплатени, което компанията изпълнява формално - по 10 лева на трима наследници, обясни ръководителят ѝ Стоян Проданов:

"Тъй като нашата принципна позиция е, че ние не сме в риск, ние изпълнихме формално искането, което обаче не означава, че при решение от страна на българския съд евентуално няма да бъде платено".

Ето и позицията на КФН

По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество „ ЗД Бул Инс“ АД са приложени принудителни административни мерки (ПАМ) да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник, уточняват от КФН.

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно,

защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник.

Проверката на КФН установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ЗД Бул Инс“ АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение.

„ЗД Бул Инс“ АД с писмо с изх. № НЦ-7969 от 09.11.2018 г. е поискало от Национална следствена служба (НСС) отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз – Удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници.

Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането ѝ.

Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите,

а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя. Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите.

Освен изведените по-горе доводи и с оглед значимите обществени отношения, които защитава задължителната застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз, изключените от покритие рискове са детайлно уредени в чл. 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширяване на законоустановените изключени от покритие рискове, защото обратното би обезсмислило целта й, а именно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен превоз.

Наложените от Комисията за финансов надзор на „ЗД Бул Инс“ АД принудително административни мерки са обжалвани от застрахователното дружество пред административния съд, София Област, като

застрахователят е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на мерките.

По останалите 4 жалби са открити производства за прилагане на принудително административни мерки, като предстои да бъдат издадени решения в рамките на следващата седмица.

Комисията предприе и ще продължава да предприема необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да защити интересите на потребители на застрахователни услуги.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
683
1 Отговор
Това са застрахователите! Ако е за взимане на пари, ще се наредят на опашката още в 4 часа сутринта. Трябва ли да плащат обаче, докато не стигнеш до съд, няма оправия.
Най-обикновени мутри, станали бизнесмени. По-нахални и от националната лотария!

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +30

Бай Иван
2 Отговор
То доброволно кога ли сте плащали вие....

Оценка:
-0 +21

Бай Благой
3 Отговор
Не, не се гаври!!

Във всички нормални страни (каквато България НЕ Е), застрахователите искат определен набор от документи при подобни инциденти - в случая билети, пътен лист и други!! Превозвача трябва да има лицензи, разрешителни и т.н.!! Загиналите не са имали колани - в щатите примерно ако не си имал колан, не ти плащат нищо, даже си принуден да си платиш лечението!!
Ревем като ущипани моми на разни такива "сензации", а не четем документите.
СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ на загиналите и съболезнования на близките!!

Коментиран от #15, #21


Оценка:
-20 +3

Batushka
4 Отговор
Фактически ...мижай да те лъжем ...бандитска държава ей..

Оценка:
-0 +15

бббббб
5 Отговор
"Бул инс" са крадци и измамници.Не застраховайте при тях.Преди време една позната директор на градина беше застраховала градината против природни бедствия след ремонт на покрива.Август падна едра градушка и прецака новия покрив . Тия искаха едни куп документи , че наистина тоя ден е имало градушка.После казаха,че покрива е направен некачествено и нищо не платиха. С бивши мутри и крадци толерирани от правителството няма оправия.

Оценка:
-1 +23

БОКС
6 Отговор
ЩО ТАКА Е БОРИСОВ ТИ САМО МИРИШЕШ БЕ

Оценка:
-0 +8

АРЕС
7 Отговор
Какво очаквате от тези гадни мутри.Точно на тези и пет стотинки не бих им дал.

Оценка:
-0 +11

Мрак
8 Отговор
По голяма гавра няма, човешки живот оценен на 10 лв.

Оценка:
-0 +16

кирил
9 Отговор
всички застрахователи един баща ги е правил и една майка ги е раждала.

Оценка:
-0 +8

Булгар
10 Отговор
При задължителна гражданска и задължително застраховане на местата да няма кой да плати дали тези застрахователи не са свързани с властта

Оценка:
-0 +6

кирил
11 Отговор
А ония брокерчета където гушкат проценти те къде са сегичка

Оценка:
-0 +5

ДЗИ
12 Отговор
Проблемът в подобни случаи е основно заради изплащането на застраховки не за понесени поражения пряко от инцидента, а по някакви абстрактни причини. Застраховката на пътника си важи за самия него и на него се изплаща. Компенсациите би следвало да са единствено за причинени материални разходи-за лечение, за възстановяване на материално имущество, също така компенсация на децата на пострадалия, поради това че към тях има материални задължения за издръжка, ако пострадалия не може да работи и да печели както преди и т.н. А и тези които оценяват живота с пари които да вземат не знам какво точно чувстват...

Оценка:
-6 +0

Никога вече в БУЛ ИНС
13 Отговор
Застраховка при тези никой и никога НЕ ТРЯБВА да прави, абсолютни измамници, бавят, увъртат, умишлено чакат да изтекат сроковете в едно съдебно производство за да не платят нищо.НИКОЙ , НИКОГА застраховка при БУЛ ИНС

Оценка:
-0 +8

Чичо Тони
14 Отговор

До коментар #1 от "683":


Това не са застрахователите. Това е "застрахователя" БУЛИНС.

Оценка:
-0 +4

Чичо Тони
15 Отговор

До коментар #3 от "Бай Благой":


В щатите по щатски - в България документът е БИЛЕТА. Застрахователя застрахова пътника а не превозвача. Ако имат претенции към превозвача да предявяват регресен иск.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +3

КаФеНе
16 Отговор
БулИнс са мутри, отдавна трябваше да им вземат лиценза, но Ралица Агайн ги пазеше. Тия само си прибират парите от застраховките и после не плащат, това е застрахователното КТБ.

Оценка:
-0 +5

Я се скрий
17 Отговор

До коментар #15 от "Чичо Тони":


Стига лъга, НЯМА БИЛЕТИ при екскурзии, има само списък на пътниците. Билети се издават само при редовни междуградски линии. Ще ви вземат лиценза рано или късно, гнусни мутри.

Оценка:
-1 +5

Дали е така
18 Отговор
Това е законен задължителен грабеж, като всички други на ГЕРБ!
Това е Българско правителство!
Това е Българско законодателство!
Това е 11 години ГЕРБ?!
Спомням си Мента Стоянова ли беше или друга някаква икономистка, как пледираше в Партийното псевдонародно събрание на ГЕРБ да се корегира закона за по-сигурно ограбване на Българите през задължителни държавни застраховки в полза на няколко частни фирми.
10 лв оценен живота на трима Българи, а на останалите 0лв.???
Защо плащаме задължително?
Лош човешки материал?
Изроди ни управляват и грабят, като за последно...
КФН е държавна институция и налага ПРИНУДИТЕЛНА административна мярка, а „ЗД Бул Инс“ си го мести в другия крачол и твърди, че плащането на застраховка е законо-задължително, а това че са умряли поради държавна корупция е за сметка на умрелите и не струва повече от 10 лв…
Но по всяка вероятност в НСъбрание ще обяснят защо трябва да излезем на улицата с камани и какво да обясним на Бойко Борисов?
За законно държавно забогатяване на 10-15 застрахователни компании и застрахователен резервен фонд за Държавен ГЕНОЦИД?

Оценка:
-2 +3

Гост
19 Отговор
Аре сега да излезе вожда да обясни, как трябвало да внимаваме къде си правим застраховките, както обясни за фалиралия олимпик. И тогава вече ще го линчуват с камъни. А обещетение от държавата за некачествената пътна настилка?

Оценка:
-0 +2

Булгар
20 Отговор
За мен трябва да осъдят държавата в на по 10 милиона на човек обещетение защото тя е включила договор с тези застрахователи и ни задължава да се застраховаме

Оценка:
-0 +1

Аз съм
21 Отговор

До коментар #3 от "Бай Благой":


В Щатите няма такъв закон,ако ме си виновен виновника си плаща като поп,живея там случвало ми се е и знам.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5