4 Юни, 2019 16:20 2 281 20

Каракачанов: Максимумът на цената за новите изтребители е 2 млрд. лева

  • изтребители-
  • ф-16-
  • каракачанов

През април премиерът Бойко Борисов заяви, че България иска „най-ниска цена“ и че всичко е въпрос на преговори

Каракачанов: Максимумът на цената за новите изтребители е 2 млрд. лева - 1

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка, коментира днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като Конгресът на САЩ одобрил възможността за купуване на цялостен пакет за осем многоцелеви изтребителя Ф-16.

Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда (сумата, посочена от Конгреса на САЩ – б.р.). Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд., обясни министърът на отбраната, цитиран от БНР.

Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента – 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара, грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета“, каза Каракачанов.

От българското Министерство на отбраната съобщиха, че в момента тече двуседмичен срок, в който правителството във Вашингтон ще предостави проект на договор. В него очакваната цена за придобиване на самолетите с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Министерството на отбраната поддържа тезата, че ако цената за самолетите е твърде висока и бъде платена, това би застрашило финансирането на проектите за военноморските и сухопътните войски. Допуска се и решение за разговори с други участници в процедурата.

През април премиерът Бойко Борисов заяви, че България иска „най-ниска цена“ и че всичко е въпрос на преговори.

Решението на Конгреса е само етап от договарянето на сделката. До две седмици правителството във Вашингтон ще предостави на българската страна проект на договор.

В съобщение Министерството на отбраната отбелязва факта, че Конгресът на САЩ е взел в кратки срокове решението за самолетите.

От самолетната компания „Локхийд Мартин“ уточняват, че „Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават, а в нотификацията на Конгреса е дадена максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора, пише още в съобщението.

Пред БНР Красимир Грозев от списание „Аеро“ посочи, че сумата е близка до 1,7 млрд. долара, като в нея е заложен финансов буфер от около 10-15% в случай на форсмажорни обстоятелства в част от сделката.

„Дали това оборудване, което е посочено в уведомлението до Конгреса, ще бъде това оборудване, което ние ще можем да си купим за 1,2 млрд. долара, е въпрос, за който аз не мога да кажа, че ще е така. Ще разберем по време на преговорите. Те ще започнат, когато България получи обвързваща оферта от американската страна. Има 60-дневен срок, в който България или трябва да подпише, или трябва да започне преговори за орязване на сделката. Какво точно ще бъде рязано от сделката – не знаем. Има много, което може да се отреже и тя отново да си е работеща. Има и неща, които не трябва да се режат“, обясни той.

Грозев е скептичен, че ще можем да свалим сделката под 2 млрд. лева. Практически е невъзможно да имаме работеща сделка под 2 млрд. лева, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    37 8 Отговор
    Стега лъжи и заблуди искаме референдум да видим какво ще каже народа!!! :(
  • 2 СамолетЛи

    21 5 Отговор
    Замислете се защо пишат подобни новини: Има едно нещо в което 7 млн. вярват и са еднинни - че има едни 200 човека, които се скъсват да работят с/у народа - в името на капитала само. Сигурен съм, че от тези 7 млн. няма и един, който да се съмнява в това ! Иначе за всичко останало тези 200 са се погрижили да сегментират, разделят населението по всякакви тематики - медиите се скъсват да всяват разъединение. Най-обичаме, расовите, половите, малцинствените разъединения ... но има и германофилство, франкофилство, русофилство, турскофилство ... и разбира се фобстванията им - замислете се за РИМ: разделяй и владей. Хора обединявайте се около стойностните неща и не се поддавайте на глупави провокации на 200 некадърника ... като подобна статия за самолета ... колкото каже господара - толкова ще платим, ние сме васали !
  • 3 Лекар БГ

    12 2 Отговор
    Да не стане-"Ние даваме толкова пари!"...а братята американци-"Ние пък ви даваме 6 птички за тези пари"....
  • 4 Прост народ

    19 3 Отговор
    А 309 лева минимална пенсия къде са
  • 5 гост

    16 5 Отговор
    От самолети , няма никаква нужда.

    Коментиран от #6

  • 6 Бау

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    То и от пожарна няма нужда. Докато изведнъж има.
  • 7 Borislav Popov

    12 1 Отговор
    Бе тия самолети нямат ли определена цена ? Сделка не се ли сключва на базата на някакъв ценоразпис ? Тия милиарди ги нямат за нищо ? Какво - ще се пазарят като циганите на пазара ? Това да не е някое 10 годишно магаре на животинския пазар?!!

    Коментиран от #13

  • 8 Тъп

    9 1 Отговор
    При представителната дермокрация е така.Друг преценя какво е важно за теб.Да са ни честити 240 те свиненца у парламента.Те се грижата за нас,за нашите пари,за нашето добруване и спокойствие.
    Слава на тях...

    Коментиран от #10

  • 9 Наблюдател

    4 9 Отговор
    При толкова много русоиди в изпълнителната власт сделката трудно ще бъде подписана,а и Баце толкова го е страх от Путин, че три пъти на ден напълва гащите. А войводата с ватенка и ушанка , агента от ДС Иван, с радост ще развали сделката и ще сложи отново тениската с МИГ 29!
  • 10 Тъп

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъп":

    И ще дойде коледа един ден.
  • 11 mi ta ka

    10 2 Отговор
    Кое друго в държавата ни е наред.... че имаме нужда и от Ф16
  • 12 Госあ

    14 2 Отговор
    От ясно по ясно е че офертата на шведите от ЕС е най добра и като пари и като стратегически интерес и като функционалност за нашите нужди - 8 Грипена за патрул на по ниска цена, по евтина поддръжка и по евтини летателни часове и остатък от едни средства, които могат да бъдат вложени за нещо друго в армията. Това го каза и един от най добрите български пилоти, генерал и бивш главнокомандващ на ВВС. Аз не знам има ли нормален и не продал се човек, който да твърди обратното ?
  • 13 1994

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Не приятел,това е модифициран самолет на 45 години за който плащаме в пъти повече.За тази цена 60-70самолета трябва да вземем.
  • 14 ТТТ

    3 2 Отговор
    Не мога да разбера за какво са ни

    Коментиран от #19

  • 15 патреот

    7 2 Отговор
    Г-н Каракачанов, разчитам на теб, че ще се бориш за цената на самолетите по същия начин както и за паспортите.
  • 16 Варна

    7 0 Отговор
    Сааб даваха 10 самолета без да излизат от рамката на цената! - Помните ли? Тук ми говорят за над 100 млн. долара на парче! Не мислите ли, че това е здраво дране на кожи? - Да не говорим, че ще трябва да им правим и нови писти на тези прахосмукачки!
  • 17 Управници Престъпници

    4 0 Отговор
    На България не и трябват изтребители а пари за хората най вече за бедните пенсионери !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Разсипия по банкянски

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТТТ":

    Сега разбрахте ли какъв кол му заби Цецо-закусчика на Боци в гъзеца. Боци бил заделил едни пари от командировки, закуски и фитнес за самальоти, краварски чайници от времето на виетнамската война. И сега няма да му стигнат. Затова асфалта е тъничък, цъфти, затова пропадат магистрали и шосета и подлезите са като басейни. Гласувайте пак за тез разбойници и плащайте скъпо и прескъпо ток, вода, парно, гражданска, тол, винетки ! Да жевее разсипията !
  • 20 Българина

    1 0 Отговор
    А според вас уважаеми съфорумници от къде сащ ще вземат пари за годишната субсидия за израел от 5 млрд или да платят както се полага за наема на другите си бази по света, не за нашите 4, те са в графата подарък от еничарите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове