13 Юни, 2019 14:10 1 932 22

СДС се изрепчи на ГЕРБ за субсидията, но иска с тях на местните избори

  • румен христов-
  • сдс-
  • субсидии-
  • местни избори

Христов коментира и предложението за намаляването на ДДС за хляба, лекарствата и книгите

СДС се изрепчи на ГЕРБ за субсидията, но иска с тях на местните избори - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението за партийна субсидия от 1 лев за глас е популизъм. Това каза председателят на СДС Румен Христов пред „България от еър“. По думите му вероятно истината е накъде по средата между сегашната субсидия и предложението от 1 лев за глас - 5-7 лв.

„Ако няма държавна помощ, вероятността партиите да бъдат зависими от външните си спонсори е по-голяма. Не сме изчислявали кой е оптимумът. Може би тези 11 лева са повече“, отбеляза Христов.

По думите му не толкова размерът на субсидията е повече, с средствата, които получават големите партии на базата на големите гласове. „Въпросът е да има някаква горна граница, да се определи колко горе-долу е необходимо за издръжката на една партия.

Нека икономистите да седнат да смятат и да кажат“, каза Христов.

„В европейски държави има горни тавани - малките партии получават 50-60% от субсидиите, другите около 30-40%, за да има равнопоставеност. Разбира се големите партии имат и по-големи нужди, защото имат повече офиси и мероприятия, но има и там какво да се направи“, отбеляза той.

Христов коментира и предложението за намаляването на ДДС за хляба, лекарствата и книгите.

„Аз и СДС сме категорично против диференцираните ставки“, заяви той. Лидерът на СДС посочи, че в ЕС тече дебат за премахването на диференцираните ставки или за тяхното премахване.

"Диференцираните ставки изкривяват пазарните отношения, водят до злоупотреби. Те не водят до понижаване на цената на продуктите ,за които се въвеждат. Гарантирам, че ако бъде въведено диференцирано ДДС на продуктите, за които се говори, цената им няма да падне“.

ГЕРБ и СДС се явиха заедно на отминалите евроизбори, а сътрудничеството ни по всяка вероятност ще продължи и на местния вот през есента, каза Христов.

По думите му вече се гледа на изборите за кметове, защото те са съвсем скоро и винаги са важни за партията им.

"Имаме решение на Националния съвет, което дава автономия на нашите общински структури как да се явяват на местните избори, с изключение на забраната към БСП и ДПС. Най-предпочитани за нас са партиите от ЕНП, но най-вероятно на много места ще се явим с ГЕРБ, защото видяхме, че се сработваме добре. Има добра стиковка и уважение към нас и най-вероятно на много места ще имаме подобни коалиции", допълни Христов.

Лидерът на СДС коментира още, че коалициите са нормално нещо, защото така се управлява и Европа в последните години, а у нас трудно може една партия да бъде самостоятелна в управлението.

"Трябва да продължи и в България дясното управление и от тази гледна точка е нормално да се търси взаимодействие между десните формации", коментира Румен Христов.

Председателят на СДС беше категоричен, че те също са критикували ГЕРБ за определени политики и имат различни виждания с тях за някои неща, но в евентуално бъдещо управление на страната, в което да участват партии от ЕНП, ще се управлява по-лесно и еднопосочно.

"Ще бъде по-добре за България. България има нужда от дясно управление", завърши Христов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    17 4 Отговор
    То че е популизъм популизъм е, ама това е необходимо, стига сте смучили хората, даже и лев ви е много!

    Коментиран от #5

  • 2 БКП ТВ HD

    15 0 Отговор
    Аз ще ви кажа че трябва повече хора да гласуват за да има повече левчета в партията НАПРАВЕТЕ ТАКА ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ НА 100% :(
  • 3 Партиите

    16 0 Отговор
    Трябва да се издържат, от членски внос! Да ходят от врата, на врата и да агитират! Но знаят какво ще постигнат, как ще ги приемат! А при субсидиите, благодат, малко напъване, дълго папане!
  • 4 съдийската бригада

    16 1 Отговор
    Тия от СДС-то тамън да се затичат и опа... фалстарт... сега без пари вече не им е интересно да се надпреварват залуду...
  • 5 Какво е популизъм ?

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    Къде, в случаят, конюнктурността ? Много отдавна, нали, суверенът е против партиините субсидии!

    Коментиран от #13

  • 6 Измекяри

    13 1 Отговор
    Скапани пиявици. Само с пари ли могат да съществувате. Отидете при пенсионерите. Те ще ви научат най-добре как се оцелява без пари. Избори трябва да се печелят с идеология, истинска политика, идеи за развитие, прилагане на тези идеи. А не като сега...с парите от данъкоплтците да се купуват циганските гласове.
  • 7 Прост народ

    12 1 Отговор
    Политическите трупове искат в мафията
  • 8 Питам

    13 1 Отговор
    За какво им са пари на СДС , нали си пратиха прасето да го хранят в ЕП .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СДС

    12 1 Отговор
    Ало, само да ви напомним, че и ние сме живи и съществуваме. Ако може да ни поканите на кметската маса, че краденото през 90-те го опапахме отдавна.

    Коментиран от #11

  • 11 Гербераст

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "СДС":

    На една маса с трупове ? Можееее !
  • 12 Членският внос,

    6 0 Отговор
    Процент, прогресивен ,спрямо доходите! Хубавците с доходи над 3 000 лева, 25 процента членки внос, като този от снимката! Ще имате повече пари, отколкото сега! Но вие само взимате!
  • 13 Bubbles

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Какво е популизъм ?":

    Популизма е в това че тази мярка е желана от булшинството граждани.

    Коментиран от #14

  • 14 Има си речник

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Bubbles":

    Тълковен!
  • 15 Винету

    9 1 Отговор
    Долни боклуци са тия от СДС!
  • 16 Суверенът не е длъжен,

    8 1 Отговор
    Да гарантира ,съществуването, на партиите, от финансова гледна точка!
  • 17 хитър петър

    5 1 Отговор
    Румба, разбери, няма пълно щастие. Не може хем оная работа вътре, хем душата в Рая. Избирай - или се репчиш за субсидията и седиш вън, или клякаш и герп те вкарват в НС.
  • 18 Пешо

    9 0 Отговор
    БКП по времето на бай Тошо се издържаше от членски внос и сега трябва да е така, никакви субсидии.
  • 19 Специялист по АГРО маркетинга?

    3 1 Отговор
    Преподава, на децата, основи на АГРО маркетинга? Човек не продал и връска копър! Така пише, в биографията му! Професор....
  • 20 Гост

    3 1 Отговор
    Христов скрий се субсидии няма да има.

    Коментиран от #21

  • 21 Личността, е от Борово

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Русенско и за него пише, че е бил Министър на земеделието 1994-1995 и през 1997 година! Когато бе разграбен инвентарът, на министерството! Най-вече напоителни съоръжения и колесни трактори!
  • 22 Диагноза лакомия

    1 0 Отговор
    На СДС никога парите не им стигат. Това е принцип. Затова крадат и ще крадат вечно - като циганите. А иначе са си морални стожери... като сашо дебелия. Дай им да говорят за морал, ама за собствения - нищо. Затова станаха за смях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове