Last news in Fakti

15 Май, 2012 14:33 1 396 0

Гаранционен фонд ускорява проектите за селските райони

  • селски райони-
  • фонд-
  • гаранционен

Европейската комисия одобри създаването на Гаранционен фонд, който ще ускори изпълнението на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Новият механизъм ще позволи на бенефициентите по трите най-популярни мерки да получат улеснен и бърз достъп до кредити и   банкови гаранции, съобщиха от земеделското министерство.

„Гаранционният фонд е реална антикризисна мярка, благодарение на която ще решим проблема на хиляди български малки и средни фирми с намирането на началните средства за проектите. Това е наистина голяма стъпка напред в усвояването на евросредствата за нашето земеделие”, коментира от Брюксел министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Фондът ще е с капитал 237 млн. лв. и ще служи за обезпечаване на кредити по проекти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Общата стойност на кредитите, които фондът ще гарантира, е 1 млрд. и 200 млн. лв. До два месеца Националният гаранционен фонд ще избере банките-партньори, които ще осъществяват реалното кредитиране и издаване на гаранции. Основните критерии при избора им ще бъдат предлагането на по-ниски лихви, облекчени условия за получаване на кредит, приоритетно обработване на документацията и осигуряване на достъп на стартиращи предприятия.  

За да получат гаранции от фонда, бенефициентите трябва да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки и да са в добро финансово състояние. Размерът на гаранционното покритие ще е до 80%, а останалите 20% обезпечение трябва да се осигурят от кандидатите.  

Актуална информация за избраните банки-партньори ще бъде публикувана на страниците на МЗХ (www.mzh.government.bg), ДФ „Земеделие” (www.dfz.bg) и Националния гаранционен фонд (www.bbr.bg/bg/goals).
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА