ФАКТИ.БГ

Борисов и Юнкер приветстват развитието на газовия хъб "Балкан"

Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа, заяви председателят на ЕК

Публикувана: 21 Юни, 2019 18:35
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1284
Борисов и Юнкер приветстват развитието на газовия хъб "Балкан"
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов приветстват важния етап, който бе достигнат за газовия хъб „Балкан”. Днес на второ четене в Комисията по енергетика на Народното събрание бяха приети изменения в Закона за енергетиката, които сега предвиждат програма за реализация на определени годишни количества газ на борсата от страна на обществения доставчик и крайните клиенти, водеща до безпрецедентно отваряне на българския газов пазар.

Предложеният пакет от мерки ще доведе до така необходимата промяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат значителни стъпки към формиране на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ не само за България, но също така и за региона. Те са в унисон с усилията на Европейската комисия и на българското правителство за създаване на единен пазар на природен газ.

Председателят на ЕК Юнкер заяви: „Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това положително развитие, което ще доведе до отваряне на газовия пазар с ползи за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в подкрепата си към България в изпълнението на плановете ѝ за регионален газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското правителство.“

Министър-председателят Борисов заяви: „Горд съм да кажа, че чрез въвеждането на програма за предлагане на определени количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по проекта газов хъб „Балкан”, България демонстрира своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното сътрудничество с Европейската комисия и целенасочените усилия на българското правителство направиха възможно въвеждането на значителни промени в пазара на природен газ в България, което, несъмнено, ще доведе до съществени ползи за всички.”

След като бъде потвърдена от окончателния Закон за енергетиката и със създаването на газовата борса, програмата за предлагане на определени количества газ за свободна търговия се очаква да има положителни ефекти в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в региона. По-голямата конкуренция ще доведе до по-голям избор и по-ниски цени и ще увеличи сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето защо Европейската комисия подкрепи пазарните реформи и мерки за увеличаване на ликвидността, включително чрез газовия хъб „Балкан” в България.

Газовата борса ще помогне България и регионът да се възползват в пълна степен от последните процеси в развитието на сектора във връзка с увеличаването на износа на втечнен природен газ. Това ще засили конкуренцията и ще даде повече възможности за развитието на икономиката в България и в региона.

Обща информация

Проектът за газов хъб „Балкан” се основава на идеята, че значителни количества газ от различни източници ще постъпват във физическа точка във Варненския регион, от където ще се осъществява по-нататъшният пренос и търговия чрез газов хъб в България. Европейската комисия подкрепя финансово проекта за газов хъб „Балкан” и е инвестирала безвъзмездна помощ (грант) в размер на 920 хиляди евро по линия на „Механизма за свързване на Европа” ("Connecting Europe Facility"/CEF) за предпроектно проучване, който грант покрива 50% от разходите за него. Целта на предпроектното проучване е да се направи подробна оценка на търговската и техническа жизнеустойчивост на проекта, да се определи точният бизнес модел, да се оценят рисковете за проекта, да се финализира регулаторната рамка и да се структурира финансирането на проекта.

Проектът за газовия хъб „Балкан” включва допълнителна инфраструктура с цел да се достави нов газ за Централна/Западна, Югоизточна и Източна Европа, за да се увеличи сигурността на доставките чрез осигуряване на достъп до допълнителни източници на газ. В тази връзка от изключителна важност е бързото изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) и газопроводите със Сърбия и с Румъния.

Комисията „Юнкер” се ангажира с всички цели на Енергийния съюз, включително енергийната сигурност и в създаването на добре диверсифициран и конкурентен газов пазар.

Нашата стратегия за диверсификация се разгръща около приоритети като газовия хъб „Балкан”, реализацията на Южния газов коридор, изграждането на хъб за втечнен газ на Средиземноморието и чрез разширяването на достъпа до втечнен природен газ и на газохранилища, за което Европейската комисия прие стратегия през февруари 2016 година.

Нашето предпочитание е силно регионално сътрудничество и то дава конкретни резултати: в изпълнение са ключови обекти на газовата инфраструктура в Балтийския регион. Финансово подкрепихме изграждането на газовите междусистемни връзки между Полша и Литва и Балтийския газов интерконектор между Финландия и Естония. Одобрихме държавна помощ за терминала за втечнен природен газ в Клайпеда, Литва и активно подпомагаме създаването на нов северен коридор, свързващ Норвегия и Полша през територията на Дания.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Bahti
1 Отговор
Докато тиквата се гушка с пиян дядка и ни Продава. Ние си траем! Шиас и двойно лумбаго!

Коментиран от #5, #14


Оценка:
-5 +10

SAAB
2 Отговор
Тая газ от къде ще дойди.......с леген по море или ще пръцкат в тръбите гербасъзите !

Коментиран от #4, #16


Оценка:
-4 +8

Зайко Байко многознайко
3 Отговор
И тези, като онези. Помислете тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. Уважавам факта, че си всеотдаен към ГЕРБ, както комунист, но това идва в разрез морала ! Имаш потенциял и сигурно ще разбереш, какво искам да ти кажа😰😓😨

Оценка:
-5 +4

SAAB
4 Отговор

До коментар #2 от "SAAB":


Тати ме направи пасивен , много му е голям.

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +4

Bahti
5 Отговор

До коментар #1 от "Bahti":


Желая запознанство с дърт травестит,по възможност бесепераст.

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +3

Bahti
6 Отговор

До коментар #5 от "Bahti":


Нямаш идея кви скици са травеститите! Хахха

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +0

Bahti
7 Отговор

До коментар #6 от "Bahti":


Не ми обръщайте внимание,шизофренията ми се изостри,сам си пиша,сам си отговарям.!

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +1

ха ха
8 Отговор

До коментар #7 от "Bahti":


знаем знаем че си ку ку сооко.

Оценка:
-0 +1

9
Този коментар е премахнат от модератор
SAAB
10 Отговор

До коментар #4 от "SAAB":


Не .....просто в г...з си правен ! И ти личи :)

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +0

Колко тряяяяя да си
11 Отговор

До коментар #10 от "SAAB":


прост,да си сложиш ник saab .!??? пхаххахахахах

Оценка:
-0 +0

12
Този коментар е премахнат от модератор
Бай Шиле
13 Отговор
Изключително важно за България изказване.Съвсем скоро този пудел на милиардерите ще е скромен пенсионер с 500 милиона банкова сметка и ще му е през .... какво е казал за България.

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +4

Bahti
14 Отговор

До коментар #1 от "Bahti":


И само да ви Светна, газов хъб Балкан никога няма да съществува. Както и 2ри АЕЦ. Сами знаете защо, защото сте сте Сами с хамерика. Ае хаирлия да, универсия!

Оценка:
-2 +4

Бай Шиле
15 Отговор

До коментар #13 от "Бай Шиле":


УБорка Попов пак се криеш за моето име! Познах те, по това, , че предателите, винаги са способни да предадат и най-много за пари= душата! Но не забравяй, че те винаги за разтрелвани! Веднъж предател, винаги предател! По това си личи те платените тролове! УБорка, ти наистина си разконспириран! Наблюдавам те !

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +0

Гошо
16 Отговор

До коментар #2 от "SAAB":


Мутрата ще носи газ с газовите бутилки под мишница от САЩ

Оценка:
-2 +4

хаха
17 Отговор
Яж боб пулни буркан,аэ предлагам добруджански гаэ

Оценка:
-0 +0

Бай Шиле
18 Отговор

До коментар #15 от "Бай Шиле":


Момче,не ми копирай името.Ако си "Бай Шиле" напиши кой от трите рога на коча е най голям.И името на овчицата,заради която се скарахме.

Оценка:
-0 +0

стоян
19 Отговор
До тук изказвания на подлоги на Русия- които дори нямат газов котлон у дома ама МНОГО ЗАГРИЖЕНИ ЗА РУСКИЯ ГАЗ

Оценка:
-1 +1

мисия UFO
20 Отговор
Никога държавата машина от Ентропа не е била толкова явна и показена, както през последните 25 години. Като въшка на чело.
Хем им се играе на хорото, хем не знаят с кой и къде да го започнат.
На никого не му дреме , че всичко тъне в тотолна разруха и безхаберие.
ЛИЧНИЯТ ИНТЕРЕС НАД ВСИЧКО!
ДЪРЖАВАТА ДА ВЪРВИ НА *************** И.
Е ТОВА СА ДНЕШНИТЕ ПУДЕЛИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ ТЕРИТОРИЯТА, КОЯТО Е КОНЦЕСИОНИРАНА И РАЗПРОДАДЕНА НА АНГРО ОТДАВНА.
КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА СА КАЗАЛИ СТАРИТЕ ХОРА!
ПУДЕЛИТЕ СА ЗАБАВНИ И ЗА ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ.

Оценка:
-1 +1

21
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Маргарита Попова
Вицепрезидент Маргарита Попова с отчет за мандата си.
Работете между закона и словото. Работете с очи към България."

Още бисери
ТОП 5