Last news in Fakti

1 Юли, 2019 18:27 4 735 23

А1 с първата 5G базова станция в България

  • a1-
  • 5g-
  • интернет

Компанията получи временни честоти за 5G и започва тестове на реални приложения

А1 с първата 5G базова станция в България - 1

А1 представи първата работеща 5G мрежа в България, след като получи честоти за тестови период от шест месеца. Компанията демонстрира възможностите на новата мрежа по време на специално събитие, на което 16 HD канала от телевизионното портфолио на телекома бяха излъчени едновременно на голям екран. Събитието имаше за цел да покаже едно от най-големите предимства на 5G мрежата на потребителско ниво – супербърз мобилен широколентов достъп, чрез който се постига значително по-висока скорост през мобилна мрежа, която може да се използва и за осигуряване на фиксирани услуги като телевизия и интернет.

Телекомът показа супербърз мобилен широколентов достъп в реална мрежа на 5G година след като през февруари 2018 г. демонстрира основните предимства на новата мрежа от пето поколение – по-висока скорост (2,2 гигабита за секунда) и ултраниска латентност (1 милисекунда), което позволява предаването на голям обем от информация в реално време. Демонстрацията включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи.

Първата 5G базова станция в България заработи, след като А1 получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за период от шест месеца за честотна лента от 3440 до 3540 MHz. През този период компанията ще има възможност да осъществява тестове на основните приложения върху 5G мрежата. А1 създаде нова страница на сайтa си, която е посветена на новото поколение мрежи. Тя съдържа полезна информация за развитието, приложенията и ползите от 5G: https://www.a1.bg/5g.

„А1 се ангажира да прави технологиите достъпни за хората и се радвам, че спазваме това свое обещание, като изграждаме 5G бъдеще с необятни възможности. Бяхме първите, които демонстрирахме възможностите на 5G в началото на 2018 г., а днес показахме и първото приложение върху реална 5G мрежа. Мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето – супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини. Вярвам, че с вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G мрежата и да започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година. За да се случи това, трябва да бъдат разрешени ключовите въпроси за индустрията: наличието на подходящи условия за придобиване на честотен ресурс, съобразени с развитието на пазара у нас и улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата“, сподели Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България, по време на събитието.

А1 с първата 5G базова станция в България

„Комисията за регулиране на съобщенията приветства всички усилия, които са насочени към това потребителите у нас да получават достъп до най-новите технологии. През март приехме регулаторна политика, която създава облекчени условия за използване на радиочестотния спектър, улеснява въвеждането на нови цифрови технологии и услуги, и насърчава инвестициите и конкуренцията. Радвам се, че А1 има готовност да изгради своята 5G мрежа, която безспорно ще промени живота ни към по-добро и ще направи бизнеса по-ефективен, като открие много нови възможности пред него”, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Възможностите на 5G за супербърз широколентов достъп ще доведат до напълно ново изживяване благодарение на VR (виртуална реалност), AR (добавена реалност) и MR (миксирана реалност) в гледането на cпopтни cъбития, ĸoнцepти, ĸyлтypни мepoпpиятия, гейминг и туризъм. Ултра надеждната комуникация с малко закъснение ще промени изцяло медицината с възможността за дистанционна диагностика и интервенции, транспорта с безопасното движение на автономните автомобили, както и управлението на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи. Масираната комуникация между машини, най-много приложима в „Интернет на нещата”, ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Това ще бъде решаващо за налагането на един „по-умен” и по-свързан свят. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората и ще оптимизира бизнес процесите.

За внедряването на 5G А1 България работи съвместно с А1 Group, към която принадлежи. През март А1 Австрия получи лиценз за честоти за изграждане на 5G мрежа. Австрия е една от първите страни в Европа, които проведоха търг за честоти за въвеждането на 5G, като А1 Group e сред пионерите във внедряването на новата технология.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel Bitcoin

    36 7 Отговор
    Обаче няма съвместими смартфони в България ! Най високата скорост на трансфер която подържат в момента 4G флагманите като S8 е 1GB/S но реалната честота не се вдига над 100 mb/s тоест 5G в България реално би бил нещо подобно на 250 или 500 mp/s
  • 2 111

    57 5 Отговор
    Ще ни изпекат яйцата тези. В прекия смисъл. Наближава моментът.
  • 3 гост

    53 3 Отговор
    Значи в ЕС протести има срещу 5Г и негодуванието расте, а у нас телекома приветствал туй чудо. Никой не предоставя изследвания за вредите на 5Г върху животни и околна среда, ама ги пускат навсякъде, без да питат хората искат ли, съгласни ли са да ги пържат, знаят ли какво им пускат, иска ли някой въобще такова чудо, трябва ли му, абсолютно никакъв дебат и осведомяване.
  • 4 Малко отгоре

    3 8 Отговор
    170Mbps с S9 и S8 от около две години. Вивакомска карта.

    Коментиран от #5

  • 5 Ганджо1ви

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Малко отгоре":

    Малко послъгваш.Пусни скрийншот!Повече от 112 мбита не става,с каквото и да е устройство!
  • 6 Бай Яни

    6 8 Отговор
    Важното е че ще изпревари Китай😁😁😁😁, и Тръмчо ще ни наложи санкции😁😁😁, а ние ще му обявим война, и онези ще избягат от БГ😁😁😁😁😁. Те свястни телефони не ни продават, 5G ще изграждат. Аз се прецаках с този HUAWEI30😁😁ПОСТОЯНО СЕ БЪГВА.или сами пробутали някое менте😁😁😁

    Коментиран от #11

  • 7 Ufaf

    24 3 Отговор
    А тестове за облъчване и въздействие на станциите върху хора и околно среда ??? на 8-ми март ли? Тутуруткин ден. Не наяли се австрийци си правят опити с мишките тук чрез алчни българчета бачкащи им.
  • 8 Коко55

    28 2 Отговор
    Абсолютно безполезна услуга на този етап. Маркетингов трик. На практика 4G покрива на 95% нуждите на масовия потребител.
  • 9 Жоро

    27 0 Отговор
    Мерси А1 ще ни пържите мозъците.
  • 10 Гиги

    13 0 Отговор
    Ще има мрежа само в магазините на А1 За да могат да лъжат като продават
  • 11 Майтап няма

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Яни":

    Менте на китаец хммм едва ли. Сори бро иназ дпста хора пизнавам с хуавеи самсунги работят глатко първия месец после като по-миналогодишния модел лагва.
  • 12 Хуан Уей

    1 3 Отговор
    Хуауей? Браво, хамериканците ще ни пръжнат! :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ей горните коментиращи тъпаци

    2 16 Отговор
    Знаете ли, че в малките населени места, където ги няма големите телекоми, местни тарикати монополисти, предлагат телевизия и нет на цени двойно по високи от тези в София. 5G e една възможност да се разбият тези монополи.

    Коментиран от #20

  • 15 Въпроси

    13 1 Отговор
    За какво му е на масовия потребител такава скорост за мобилно устройство? Не е ли вредата върху здравето на хората и живите същества много по-голяма от реалната "полза" от тази технология? З
  • 16 Всички са гадни

    8 1 Отговор
    Крадливи и алчни са всички мобилни оператори яко надуват цените на мегабайти и на всичко и на никой не му пука че плаща 150 лв на месец после бедни били бедни са ви мозъците на мисъл
  • 17 Opitni mishki

    14 0 Отговор
    Sled test na 5G - grad Le Haye v Xolandia sa padnali martvi nad 150 ptici.
  • 18 Bubbles

    8 1 Отговор
    Към този момент 4G покрива напълно нормално нуждите на всеки потребител, аз лично не виждам какво толкова ще тегли един човек на телефона си или на таблета си че даже и на компютъра си че да му трябват такива скорости, освен това както вече се отбеляза и по-нагоре в коментарите влиянието на тия вълни е доста опасно а никой не пита хората сиакт ли не искат ли и т.н.
    И не напоследно място ако щат и 15G да пуснат тия си остават МЕНТЕЛ!
  • 19 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Тия са супер-бандитите на Ментел. С нищо не са си променили начина на работа и отношението към клиентите си. Мислят си, че като променят името , работата им ще тръгне по мед и масло. Не им се връзвайте - долна пасмина са !! И другите мобилни оператори имат "трески за дялане" , но тия са върха на модерния хайдутлук. Проклети да са и с парите, които откраднаха от мен, техните ръководители да направят надгробни плочи на най-близките си хора !!!!
  • 20 Гост12

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ей горните коментиращи тъпаци":

    Печелиш награда за най-тъп коментар! Вземи и проучи преди да коментираш! Явно искаш да се пържиш с 5G!
  • 21 Ха сега

    4 1 Отговор
    Какво само пишете и се оплаквате, дайте да се надигнем срещу това безумие! Хората по-другите държави не си мълчат! Поне петиция срещу 5G да направим! Само да си пишем тук не става, трябва нещо да се направи!
  • 22 Жоро

    2 0 Отговор
    На практика имат още много базови станции на 3G и още не могат да ги направят 4G а тръгнали 5G да рекламират - АЛОО А1 по-полека !!!
  • 23 Стефан

    1 0 Отговор
    Stop 5G Bulgaria - петиция. Разработването на 5G технологията ще доведе до сериозни здравословни проблеми. Известно е, че тези микровълни, които ще работят между 2.6 и 60 гигахерца, повишават риска от заболяване от рак, психични проблеми, стерилност и всякакви други физически заболявания. Тези високочестотни микровълни имат сериозни и смъртоносни ефекти върху различни животни, птици, морски живот и пчели. Вече видяхме повишаване на заболяванията поради предишни системи като 4G, но това следващо ниво ще бъде много пъти по-лошо.

    В сравнение с по-ранните версии, 5G е със свръхвисока честота и с ултра висока интензивност. Тъй като по-късите милиметрови вълни (MMW), използвани в 5G, не пътуват толкова далеч (или чрез обекти), с настоящия ни брой клетъчни кули, сигналът на клетката няма да бъде надежден. За да се компенсира това, много други мини клетъчни кули трябва да бъдат инсталирани. Смята се, че ще им трябва мини-клетъчна кула на всеки 2 до 8 къщи. Това значително ще увеличи излагането на RF радиация.

    https://www.change.org/p/the-world-s-platform-for-change-stop-5g-bulgaria
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове