Last news in Fakti

2 Юли, 2019 10:12 10 447 23

1.3 млрд. лева изтичат от тол таксите към „Капш"

  • тол такси-
  • капш

Начело на фирмата, която още от 2012 г. имала договор с „Капш", стои Станислава Арнаудова - близка с един от бившите председатели на СДС

1.3 млрд. лева изтичат от тол таксите към „Капш" - 1

Австрийският консорциум „Капш" е на път да стане абсолютен монополист в събиране на тол таксите, научи „Труд". В края на миналата година Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) подписа договор за 150 млн. лв. със скандалната в Европа и ЮАР компания, но сега става ясно, че едва ли ще може да контролира работата на чужденците, отбелязва в. „Труд“.

Парите от пътните такси, включително и от тол таксите, са основно перо в бюджета на всяка държава, но страната ни може да се лиши от част от прогнозната сума от 1,3 млрд. лв. на година. Според хора от бранша и досега „Капш" не са предоставили на АПИ достъп до системата, въпреки че българската държава е собственик. А без този достъп, няма контрол колко и какви такси се събират и отчитат.

Първа за проблема надигна глас фирма „Телетол", която има договор за участие в разпространението на продукта - тол такси и електронни винетки. Тя разработила мобилно приложение и след половин година ходене по мъките, сключила заветния контракт. Само че не за дълго. Договорът бил прекратен поради оперативна несъвместимост, без системата да е изпробвана по причина, че няма достъп, какъвто АПИ трябва да е предостави. Друга фирма, вероятно близка до „Капш" -„Интелигентни трафик системи", обаче успяла да получи договор и в момента е монополист на разпространението на продукта в търговската мрежа.

Начело на фирмата, която още от 2012 г. имала договор с „Капш", стои Станислава Арнаудова - близка с един от бившите председатели на СДС. Той активно взимал участие в бизнеса и ходел постоянно в АПИ, за да наглежда как вървят нещата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕДЕРАСТИ

    46 0 Отговор
    Навсякъде с връзки се уреждат! :(
  • 2 Димитър пенев

    59 0 Отговор
    Мафия... тотално навсякъде...бягай народе ,спасявай се...
    Язък за красивата държава ,опоскаха я прасетата...
  • 3 Ивайло

    25 0 Отговор
    "КАПШ" - капиш?

    Коментиран от #19

  • 4 Гост

    37 0 Отговор
    хехе събират пари за държавата но не се отчитат
    ами влизат ГДБОП, разтурват офисите, блокират всички банкови сметки и се бие печат никога повече да не влизат на нашите пазари.
    преотстъпва се на друг, по съвестен под изпълнител.

    Коментиран от #6

  • 5 Ивайло

    45 0 Отговор
    И защо все договори с чужди подизпълнители бе??? И то със съмнителни такива!!! Защо не самата АПИ да си създаде системата??? Ей оглозгаха я тая държава и тоя народ, м@мицата им!!! Продажни боклуци!!!
  • 6 Реалист

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Прав си - нататък ще отидат нещата. МОНОПОЛА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИЕ - поне още две-три фирми трябва да имат право да продават винетки и да се отчитат на държавата.
  • 7 мда

    13 0 Отговор
    последният да дръпне шалтера!

    Коментиран от #10

  • 8 БЕЗ НАДЕЖДА

    23 1 Отговор
    Чуждия пОдизпълнител е "нашия човек",няма АвстРия няма ЮАР, ВСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ, КРАДЛИВО ПЛЕМЕ БЕЗ ЗАКОНИ...
    МОЯТА МАЙКА ПОЛУЧАВА 165 ЛЕВА ПЕНСИЯ...?
  • 9 Да се въведе смъртно

    15 0 Отговор
    Да се въведе смъртно наказание и тепане на цялата крадлива сган
  • 10 любопитен

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "мда":

    Офшорката на Доган и Бойко има ли шалтер?
    Достатъчно е първо там да се дръпне шалтера, най-напред, после поетапно!
  • 11 учуден

    9 0 Отговор
    Интересно тук никой не защитава корупцията и кражбите а трият коментарите писани за нея !
  • 12 Радо

    19 0 Отговор
    Защо Държавата сама не си събира парите от държавните магистрали, ами дава на съмнителни частни фирми да търмъчат от тол таксите????????

    Коментиран от #13

  • 13 СДС

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Радо":

    Щото държавата е лош стопанин и трябва да придава, дава на концесия, приватизира и т.н. Тая мантра в измислиха гнусните сдс-ари, КОГАТО БЯХА НА ВЛАСТ. Логиния въпрос е като си.лош управител, що да продаваме нещо, а не да те сменим теб. И защо въобще да плащаме данъци на държава, която е вдигнала ръце от всички свои отговорности и фунции?
  • 14 Капш в белите държави

    14 0 Отговор
    Строиш магистрала,мост,тунел и каквото и да е там , събираш 15-20 години такси за преминаване съгласувани с държавата през това време подръжката е изцяло за твоя сметка и след това съоражението си остава за държавата , а тук в булгаристан държавата строи пътя и го дава на капшове мапшове да изцедят от народа каквото могат и изчезват а да не забравим някой в София също си лапа процента в случая е ясно на кого се отчитат всички
  • 15 Иван Костов

    11 0 Отговор
    Всичко е под контрол , аз съм само един консултант на капш
  • 16 онзи

    17 0 Отговор
    Лишаваме се толкова години от пари, само и само да се завършат тези магистрали и накрая печалбата ще я вземат чужденците. Ало какво става тука?
  • 17 Тато Кратуню

    6 0 Отговор
    Тука има няква грешка в тая статия. Абсолютно всички пари потъват в ошфорки. Щото я за потдръжка и строежи на пътища ползвам пара от европа и разни схеми за драние на Ганчовците. От де мислите че имам кеш да задавам въпроси за 200000лв в стани богат, при положение че сам декларирал спестявания 50000лв.
  • 18 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Както е казала баба Ванга, ще сме добре само ако сме заедно. Това не е политическа пропаганда, това е подбуда да се запазим, като народ! Успех на мен и на вас!!!
    https://www.peticiq.com/signatures/ostavka-borisov-3
  • 19 От другарлъка още

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Милко Балевска история.
  • 20 emo

    7 0 Отговор
    Управлението на „синята зона" в „Слънчев бряг - Изток" е възложено на фирма, която няма абсолютно никакъв опит в подобна дейност. Става дума за компанията „Интелигентни трафик системи" АД (ИТС АД). От елементарна проверка в ДАКСИ се вижда, че компанията е създадена непосредствено преди да поеме в ръцете си съдбините на паркирането в „Слънчев бряг - Изток" - на 27 март 2012 г. Капиталът на компанията е разпределен в акции на приносител, така че това, което е публично е съставът на борда й - Станислава Димитрова Арнаудова, Теодора Георгиева Михайлова и Росица Дочева Матеева.
    Оказа се, че случаят се нуждае от допълнително журналистическо разследване, което показа технологията с която се „припечелва" и ... „алтруизма" на вицепремиера Цветанов и на местния му подопечен с хранително-вкусово прозвище. Операцията с бариерите в „Слънчев бряг" АД е част от цената, заплатена от ГЕРБ на клиентелата в СДС за смяната на политическия курс на синята партия. Целият проект е даден за експлоатация и източване, като благодарност за бламирането на Мартин Димитров и в очакване на създаване на някаква форма на бъдеща коалиционна връзка след изборите.
    За сметка на дефицита на опит, Станислава Арнаудова се намира в изключително близки отношения със „сивия кардинал" на „СДС-клиентелисти" - Борис Марков. Последното е факт, известен и постоянно коментиран от цялата бизнес общност в „Слънчев бряг.Бизнес лидерката на „ИТС АД", многократно е заявявала по време на срещи с хотелиери от
  • 21 Водстрой

    2 1 Отговор
    Иван Мирински е шеф на Пътната Агенция и на МРРБ. В момента прецаква всички, включително и Бойко, така че скоро ще има "строй се, преброй се"
  • 22 Интелигентни Трафик Системи ЕАД

    7 0 Отговор
    Онази селска мутра от СДС Борис Марков се прави на интелектуалец и иска да се пенсионира с тол-системата. Двамата със Станислава Арнаудова (бившото подставено лице в 2be), чиито основни бизнес постижения идват от това, че си държеше парите в КТБ и после и ги върнаха всичките. Тези двамата колоси на българския бизнес сега ще продават винетки. Съсипаха я тази държава
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ПРОДАДЕНА !!! ЕДНО ПО ЕДНО ИЗЛИЗАТ ЗВЕНАТА КОИТО СА НИ КУПИЛИ !!! НЕКА ДА "ПЛЮЕМ" ПО ТОЗИ ПОВОД ТОДОР ЖИВКОВ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове