Last news in Fakti

4 Юли, 2019 10:46 6 197 22

Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не е безобидна

  • аец-
  • аец козлодуй-
  • авария

Няма опасност за хората, а подобни инциденти е имало през 2012-13, 2015 и 2017 г..

Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не е безобидна - 1

Аварията, заради която VI блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен вчера, не е безобидна. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на бТВ Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика.

Броят на подобни режими е ограничен за живота на един реактор, всеки такъв режим намалява живота на реактора, твърди той.

Той разкритикува и липсата на информация за инцидента. "Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят", смята Касчиев.

Според него няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ "Козлодуй". Подобни инциденти имало през 2012-13, 2015 и 2017 г..

По думите му фактът, че не е имало допълнителни откази говори, че оборудването се поддържа в добър режим и че специалистите са се ориентирали къде е проблемът. Проф. Касчиев уточни още, че при подобни инциденти може да се проявяват някои скрити откази. Той обърна внимание, че все пак инцидентът не е толкова невинен, заради температурния шок, който се получава: "В таблетките с ядреното гориво температурата е 1200 градуса и заради температурната промяна може да възникнат пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните продукти, но в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя", обясни експертът и допълни, че подобен тип инциденти са с ограничен брой за целия живот на реактора.

Мощностите на VI реактор са възстановени на 87%, обяви зам.-директорът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Късо съединение е причина за инцидента, който е в конвенционалната, а не в ядрената част на централата, уточни Николов. Той уточни, че спирането заради проблем на това място се случва за първи път и са възможни различни причини за случилото се.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skndl

    10 15 Отговор
    Сезон 2 ще е много готин

    Коментиран от #22

  • 2 VENOM

    19 8 Отговор
    Касчиев отивай на каса да ти се изплати хонорар от НПОто!
  • 3 СссереМ

    14 19 Отговор
    Да,и през 86-та имаше подобен случай който ни уверяваха че е безобиден, малко е оставало да стане същото.

    Коментиран от #5

  • 4 Енергетика

    25 4 Отговор
    Проф. да си пие таблетките че е вдигнал темоература и той вчера! То ако ставаше така лесно обвивката натрупване проби.това е атомен реактор, не му е сокоизтисквачката Мулинекс!!!
  • 5 Джон Уик

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    И през 2011 във Фокушима 1 имаше също!!!

    Коментиран от #6, #17, #20

  • 6 СссереМ

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Джон Уик":

    С тази разлика че нито тук нито в чернобил имаше земетресение и гигантско цунами,панимаеш дрогарю.

    Коментиран от #7

  • 7 Джон Уик

    12 12 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Не вървиш подлого. Не цунамито е виновно за аварията във Фокушима 1 а това че амерските реактори са със една защита ако бяха руски със две нямаше да има авария съв Фокушима! Не вървиш подлогоооо..

    Коментиран от #8

  • 8 Чернобил

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Джон Уик":

    Този в Чернобил не беше ли Руски?

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 9 Gost

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чернобил":

    Да речем че е украински, както е модерно сега.
  • 10 Иван

    7 1 Отговор
    Поздрав за професора с песента: “Не всичко е пари приятелю, не всичко е пари”
  • 11 Енергетика

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Чернобил":

    В АЕЦ,, Чернобил "аварията не беше е механична а от човелка неграмотнист! Ти не лежи на тая, че руснаците отдавна минаха по продажби на реактори американците!
  • 12 Ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чернобил":

    Ясно , трябва да я закрием !
    Почваме само на двоен ток от краварските Марици, междувременно фалит на АЕЦ и купуването на централата за 100000 лева - ще кажете да ама заради дълговете , а и за да може да се “ стабилизира “ , продадена на енергиен “експерт” баба Данче от
    Провадия !
    И на нас ни остава да си сипем по една студена вода от чешмата и да запалим свещите !
    И да се репчим каква “велика “ сила сме , да решаваме световните проблеми и да
    “приемем” Македония в НАТО
    Наздраве !
  • 13 пейо

    5 0 Отговор
    Иска му се и на него да дърпа парички от АЕЦ-а, но го държат на страна. Проблема въобще не е бил в тази част на централа, където той е специалист. Малко ПР и много вдигане на шум от медиите.
  • 14 бай Иван

    7 0 Отговор
    Първо се поинтересувай а после коментирай "експерте" по ядрена енергетика -цървул смачкан
  • 15 Мунчо

    6 5 Отговор
    Този "ядрен експерт" що не вземе да се гътне, че да не продължава да хаби парите на соросоидната паплач, която го захранва.
  • 16 БоцМан

    5 1 Отговор
    От такива капацитети и разбирачи енергетиката е в това състояние-ни жива ни умряла.Просто трябва да се реши проблема със енергийните мощности и то час по-скоро.........
  • 17 Borislav Popov

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Джон Уик":

    Какво ме интеоесува мен тойта Фукушима бе идиот, която се намира на 7-8 хиляди километра от тук ??
  • 18 Ебаси

    2 1 Отговор
    Тъпанара аман от национални предатели чурколюбци и аналноподатливи некадърници
  • 19 бисмарк

    1 1 Отговор
    така става батка, като си правят опити с таблетките - вместо да се ползват тези който са по-предназначение заложени от Руснаците, те си правят опити и слагат Амарикански такива защото така е наредено от горе, а кой е наредил сами се сещайте
  • 20 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джон Уик":

    Много разбирате от атомна физика и ел. техника ,че не може да различите генератор и атомен реактор!
  • 21 Турбинист

    2 1 Отговор
    А експерта някога да е влизал в централа? Да е работил в една, че да знае за кво иде реч? Само плямпа глупости, дето ги е чел в някви дебели книги, че като задейства защита на ГЕНЕРАТОРА! а едното няма нищо общо с другото... аман от Доценти, Професори и "ЕКСПЕРТИ" който само на картинка са ги виждали.
  • 22 Именно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "skndl":

    Основната разлика ще е че сезон 2 няма да е телевизионен сериал, а пиеса която ще се играе на живо ... за някои поне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове