19 Май, 2012 11:34 1 479 6

Станишев: ГЕРБ са като скакалци, откъдето минат - трева не расте /Обновена/

  • бсп-
  • станишев-
  • конгрес-
  • 48-ият конгрес на бсп

Само БСП може да свали това арогантно управление, смята червеният лидер

Станишев: ГЕРБ са като скакалци, откъдето минат - трева не расте /Обновена/ - 1
Снимки: БГНЕС

БСП днес е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт това арогантно управление, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и към модернизация. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред делегатите на 48-ият конгрес на БСП.

На конгреса се очаква се да стане ясно кой от основните претенденти за председател на БСП - Сергей Станишев или Георги Първанов, ще спечели. За първи път гласуването за лидер на партията ще бъде анонимно. То ще започне в полунощ в събота срещу неделя.

Станишев призова социалистите да осъзнаят каква отговорност е паднала на плещите на всеки един от тях. „48-мият Конгрес се провежда в момент, когато не само нашата страна, но цяла Европа е на кръстопът. Глобалната криза, започнала като финансова, продължила като икономическа, и прераснала в остра социална криза, вече има остри политически измерения. Тя поставя на изпитания общественото и държавно устройство, подлага на ревизия цялостното виждане за следвоенния демократичен ред на Европа, заплашва устойчивостта на международните и национални институции”, посочи лидерът на БСП.

"Отдавна не сме се радвали на такъв обществен и медиен интерес. Всички са в напрегнато очакване. Нашите съпартийци и симпатизанти наблюдават със затаен дъх дали грозно ще се изпокараме и разединим, или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова", заяви Станишев.

"През последните седмици и дни ГЕРБ, с прякото участие на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, шумно се опитват да зададат посоката и тона на нашия Конгрес чрез измислени или раздути скандали. Внимателно се следят действията на нашия форум и от нашите приятели от Европейското социалистическо семейство. И страховете, и надеждите, и дистанцираното любопитство имат почва", каза Сергей Станишев.

"ГЕРБ са като скакалци, откъдето минат - трева не расте", посочи Станишев. По думите му след тяхното управление хазната ще бъде на минус 7-8 милиарда.
 

В коя посока ще тръгнем, зависи от нас, категоричен е лидерът на БСП.

Спорът не е в налаганото клише - десните спестяват, а левите харчат. Въпросът е в това да осигурим растеж, заетост и справедливост. Ако заедно не приложим ясна алтернатива. Разочарованието от десните партии ще отиде при други, смята Станишев.

Той уточни: "ПЕС прие декларация и разработва цялостна стратегия за растеж в Европа – от данък върху транзакциите, разширяване на възможностите на ЕЦБ за кредитиране, по-гъвкавото използване на еврофондове. Особен акцент е младежката безработица. Насочване на 10 милиарда евро срещу младежката безработица и европейска законодателство в тази посока".

Очаквам младежите от БСП да са активни в тази кампания. При това провинциално правителство обществото свикна да се вари в собствения си сос. Ситуацията в България също е драматична. Наближава края на мандата на ГЕРБ. Резултатите са налице и не могат да бъдат скрити – провал и полицейщина, заяви Станишев.

Днес и утре протича 48-мият Конгрес на БСП в зала 1 на НДК. В началота с 674 гласа „за”, 0 „против” и 0 „въздържали се”, делегатите избраха ръководството на Конгреса.

Начело на списъка е лидерът на БСП Сергей Станишев. В списъка са и имена като Александър Лилов, Антон Кутев, Асен Гагаузов, Атанас МерджановБорислав Гуцанов, , Владимир Топенчаров, Георги Пирински, Георги Първанов, Георги Кадиев, Георги Гергов, Деница Златева, Илия Баташки, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Красимир Костов, Красимир Мирев, Кристиян Вигенин, Петър Димитров, Румен Петков, Румен Овчаров, Стефан Данаилов, Явор Гечев, Янаки Стоилов и други.

Нямам съмнение, че БСП ще бъде единна, заяви преди конгреса Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година. Първанов очаква „да стане един сериозен дебат, да има дискусия по политиките, разбира се – по стратегията, тактиката, качествата на хората, които трябва да реализират тези политики. А БСП да набележи такива решения, които да могат да доведат до победа на предстоящите парламентарни избори. Той се обърна към сапартийците си с думите: "Забравете думата разцепление, когато става дума за БСП".
Конгресът, според него, ще бъде сблъсък на идеи, на позиции. " Аз предлагам битка за идеи, затова съм дал и своите позиции и предложения и по партийните реформи, и по онова, което трябва да съдържат управленските проекти. Оттам нататък всичко зависи от конгреса". Първанов каза още, че има нагласа да си каже на конгреса всичко, което мисли.

Според Румен Петков диалогът с другите политически партии не е на ниво и изводът е, че трябва да бъде анализирано отношението с тях. „Имам чувството, че тяхното очакване беше днес да заявим как виждаме бъдещето. Много е страшно, ако тръгнем към самотата, всички знаем, че в залата и партията има такива настроения”, заяви Румен Петков. Той разкритикува провала за вота на АЕЦ "Белене".

Янаки Стоилов отбеляза, че БСП не може да бъде и с народа и с олигарсите. Той подчерта, че трябва да се обърне особено внимание на младежката безработица и пенсиите.  „За мен на първо място са политическите проблеми на нашата партия. Подобряването на нашата организация ще бъде мотивирано от целите, които си поставяме. Нужна ни е победа, но не само срещу ГЕРБ. Не можем да бъдем и с народа, и с олигархията. Смятам, че днес ще поемем такъв курс. Трябва да предявим своите претенции към организациите, защото тяхната роля не е да бъдат балансьори между труда и капитала. Основните ни противници са неравенството, бедността, престъпността и корупцията”, каза Стоилов.

Според него БСП решително трябва  да се обяви против  плоския данък.

Според Илияна Йотова БСП  малко говори за състоянието на европейските фондове. Професионалистите са уволнени и калинките раздават проекти на наши хора, за да пълнят партийните каси на ГЕРБ – идват избори. Всички разбрахме как се правят избори по герберски – мутрите бяха мобилизирани срещу гражданите. ГЕРБ посегна на най-ценното – свободата на избора”, заяви още Илияна Йотова.

„Резултатите от управлението на ГЕРБ са криза и пълен провал в обществените сфери, те съставят правителство на олигархията. Хората с парите и мускулите имат достъп до властта. За тях се правят закони, търгове, обществени поръчки. За едни по 6 апартамента, за други –арест за 3 кутии цигари, за политическите опоненти – белезници и качулки, за спонсорите – политически чадър. ГЕРБ съсипа здравеопазването. В края на 2009 г. един чиновник чужд на България – Симеон Дянков, открадна парите за здраве и лиши стотици български граждани от нормални здравни грижи. Днес българите плащат най-скъпите лекарства в Европа, а чиновниците от ГЕРБ прибраха тлъстите бонуси. ГЕРБ фалира българския бизнес. Държавата задлъжня на фирмите, Дянков ги рекетира, те затвориха, а хората останаха на улицата. Резултатът е виден – с право хората си казват – "всичко това, което говорите, го знаем, има ли изход”, заяви Йотова.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    0 0 Отговор
    Когато се махнеш -може!
  • 2 МММ

    0 0 Отговор
    22год. се опитваме да излезем от нашата (Българска) криза заради вас, които сте се настанили на всички всевъзможни етажи (където има управленческа дейност) и само си гледате лапаницата.
    Яд ме е , че час от моите данъци отиват да хранят вашите семейства, (които всъщност живеят завидно) спрямо българското общество.
    За вас политиката е просто бизнес от който имате само лична облага. Имунитетът ви е нужен, за да не излизат мръсните ви далавери на явя.
    Сринахте икономика за милиарди - за да си раздадете няколко милиона по сметките. И най-нагло сега питате къде е здравеопазването, пенсиите (които всъщност ОТКРАДНАХТЕ), инфраструктурата (за която си мърдахте пръста само докато си приберете комисионите и после заявявахте, че няма пари да се довърши), икономиката (където българинът или трябва да е престъпник с много рушвети ЗА ВАС или трябва да фалира).
    Бай Тошо може да е бил комунист но беше и социалдемократ, а вие сте нищо повече от КРАДЦИ на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 3 bold

    0 0 Отговор
    Да трева не никне,но никнат нови детски градини,магистрали,мостове и мн др.А БСП ОТКЪДЕТО МИНА ВСИЧКО ИЗСЪХНА-крадци.
  • 4 Анти-про

    0 0 Отговор
    До 5 години Станишев ще виси на дърво в центъра на столицата !
  • 5 Николай

    0 0 Отговор
    Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
  • 6 до #2:

    0 0 Отговор
    Много добре написано