Last news in Fakti

20 Май, 2012 09:32 4 979 11

Сергей Станишев с БСП, Мая Манолова с партийния съд (Обновена)

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • първанов

Сергей Станишев бе преизбран за лидер на БСП със 77,42%. За него са гласували 593 делегати. Той победи общинския съветник Георги Кадиев, който получи 22,58% или 173 гласа, сочат окончателните резултати. 34 бюлетини са невалидни. Общо са гласували 800 делегати.

По време на гласуването тази нощ Сергей Станишев заяви: "Аз предпочитах да се състезавам с другаря Първанов, който четири месеца твърдеше, че ще се кандидатира за поста. Създаде се доста напрежение през този период".

Мая Манолова е избрана за председател на общопартийната контролна комисия. За нея са гласували 394 делегати.

Битката за председателския пост в БСП беше в центъра на внимание. "Всички са в напрегнато очакване. Нашите съпартийци и симпатизанти със затаен дъх наблюдават дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта". С тези думи лидерът Сергей Станишев откри конгреса.

Интригата отпадна, след като още в началото на закритата дискусия Георги Първанов си направи самоотвод. По този начин той се отказа от сблъсъка с фаворита Сергей Станишев.

Изказването на Първанов пред конгреса беше посрещнато с бурно неодобрение от делегатите. След дълго гонене по коридорите той обясни пред журналистите мотивите си за своето оттегляне – не желаел да допусне разцепление в партията.

Отвод си направиха и останалите номинирани и така се останаха трима кандидати за лидерския пост – Сергей Станишев, Георги Кадиев и председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев.

Стойнев, който е спряган за човек на Георги Първанов, също си направи самоотвод малко преди 21.30 часа.

Гласуването продължи през нощта, защото делегатите на 48 конгрес на БСП трябваше да изберат и национални органи на партията.

През първия ден от работата на партийния форум Сергей Станишев изнесе основния доклад, в който очерта приоритетите на БСП за изграждането на една нова социална България. Те са: 1. силна икономика; 2. инвестиции в човешки ресурси; 3. политика, обърната към младежта.

"48 конгрес се провежда, когато не само България, но и цяла Европа е на кръстопът. Краят на кризата не се вижда, под заплаха е Еврозоната. Нито България, нито всяка отделна страна в ЕС е в състояние да се измъкне сама от кризата", отбеляза Станишев.

"Ако Конгресът избере Сергей Станишев за председател, той е длъжен да преосмисли негативното политическо наследство и да тръгне заедно с нас в името на едно ново идейно и политическо кредо", заяви делегатът от Панчарево Захари Захариев. От своята страна Петър Димитров отбеляза, че "никога БСП не е била по-високо в йерархията на Европа; за първи път ПЕС се ръководи от българин".

Станишев получи и силна подкрепа от германските социалдемократи, чийто лидер Зигмар Габриел отчете успехите постигнати от европейската левица под негово ръководство. "Скъпи Сергей, радвам се и занапред да работим в тясно сътрудничество, особено в рамките на партията на европейските социалисти, която под твое ръководство през изминалите месеци дава важни импулси за социалдемократическата алтернатива на политиката на финансови рестрикции на европейските консерватори", се казва в писмото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    tia pak si izbraha tazi mishka.
  • 2 Иван Петров

    2 0 Отговор
    не го ли е срам тоя вече бе каква е тая държава,къв народ сме да не виждаме какво става ,турците ще ни превзвмат с тези коалиции и нови партии...айде да се осъзнаем малко и да не си мълчим и да се надяваме на тези измислици за по-добра България казани от турци и Станишев(този който ни доведе до тук)
  • 3 niki

    2 0 Отговор
    Всички комунисти са подмолни мишки,само с интрига се занимават чакай да свършат работа.Комунист вземи ли държавен пост чакай да се махни,той го смята за бащинство.
  • 4 против БСП

    1 0 Отговор
    "Всички са в напрегнато очакване. Нашите съпартийци и симпатизанти със затаен дъх наблюдават дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта"

    ама тоя серГЕЙ изобщо не се чува кви ги приказва каква надежда ще вдъхнеш бе мишок като 20 години подкрепяхте организираната престъпност и всички мутри едно време дойдоха с пари на БСП и си траехти от страх и всички престъпници си вършееха безнаказано докато не дойде Бойко и се чудехте от къде ви е дошло и сега сте наясно че никога повече няма да ви изберат на власт така че свиквайте другари от БСП да сте извън събитията който се случват в България!!
  • 5 shelby

    2 0 Отговор
    Тоя не стига , че е прост ами и грозен !Като го дават по тв направя сменям канала !
  • 6 за БСП

    1 1 Отговор
    Ще се чуе 2013-та... ББ е пътник, вече и кънките си е обул. И хубаво, че са Боко и Чоко (Цв. Цв.) та престъпността у нас изчезна - хаха... Краси Аврамов, контрабандисти с по 2-3 кутии цигари и случайно "хванати" (като арменецът) - все ключови фигури в престъпният свят плод на огромният бюджет на МВР! Смех!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 pacoran

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "за БСП":

    @6 абе не се виждаш кво пишеш как може да има такива изпити мозъци като твоя не видя ли че 20 години държавата не мърдаше наникъде аз тва немога да разбера а шепа хора от власта и обкръжението им правеха милиони и ти пак викаш тия крадци БСП
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Ееее, номер 6 ти си комунист. Сигурно си бил някаде на добра службичка при твойте хора, а сега понеже си вързан за носа неможеш работа да си намериш.
  • 9 мтлб

    2 0 Отговор
    както дядо ми наричаше комунистите-предатели.
    на тях вяра никога да нямаш!!!повервайте ми!!
  • 10 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "за БСП":

    @6 komuniste iavno te e iad che horata veche sa naiasno che BSP e edna prestapna organizacia.2013 mak shte go d....e.
  • 11 pacoran

    0 0 Отговор
    абе манетего тоя заблудения шести номер явно не е излизал по улиците от 2009 година а и нема телевизор