Last news in Fakti

19 Май, 2012 20:12 1 709 6

Георги Първанов си направи отвод

  • първанов-
  • отвод-
  • станишев

За председател на БСП има две кандидатури - на Георги Кадиев и на Сергей Станишев

Георги Първанов си направи отвод - 1
Снимка БГНЕС

Неочаквана развръзка на 48-мия конгрес на БСП - Георги Първанов си направи отвод на закритото заседание. Той е заявил, че няма да бъде лидер на партията, за да не разединява БСП.

Казах сериозни думи за промяната, в полза на необходимостта от организационна идейна и политическа промяна, каза Георги Първанов по-късно пред журналисти. „Очевидно, че Конгресът не е готов, тя се отлага, така че нищо по-естествено от това да се оттегля”, посочи Първанов.

 

Още 15 активисти, номинирани за лидер на БСП, отказаха да участват в надпреварата - Стефан Данаилов, Красимир Премянов,Георги Гергов, Иво Атанасов,  Георги Пирински,  Жельо Бойчев, Илия Баташки, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Антон Кутев, Румен Петков, Дора Янкова, Мишо Миков и Ивелин Николов.

След полунощ се очаква да започне гласуването за избора на национални органи на БСП, стана ясно към 23.30 ч. Закритата част на заседанието продължава, а междувременно Комисията за провеждане на избора на националните органи на БСП подготвя изборните книжа за гласуването.

За председател на БСП има две кандидатури - на Георги Кадиев и на Сергей Станишев.

Преди това Първанов упрекна Станишев, че години наред не дава добавена стойност към резултата на БСП и доверието в нея. "Със завист гледам как Борисов тегли като локомотив ГЕРБ", заяви Първанов, което не бе прието особено радушно от делегатите на конгреса.
Според него БСП търпи тежки морални поражения и не отговаря на въпроса каква е целта й до следващия конгрес.


Подчерта, че БСП губи лидерския двубой с ГЕРБ - защото и петте загубени досега изборни кампании под ръководството на Станишев били лидерски по същество - е една от основните причини за пораженията на левицата. БСП никога не е била така изолирана в ъгъла, бе друг упрек. "Добре, тогава да ви попитам колко партии има днес в Коалиция за България, колко протестиращи - производители или граждански организации - дойдоха да искат подкрепата ни", поясни Първанов.
Накрая обвини ръководството, че изтървава подписката за АЕЦ "Белене" и няма да успее да набере половин милион подписа в оставащите 2 месеца.


Георги Божинов опонира на Първанов.  Постави съдбоносния въпрос как да печелим, но не даде верния отговор, каза депутатът. Ще победим в битката за морала, защото имаме чисти хора и автентични ценности, но представата на обществото е изкривена и затова Борисов е лидер. Не приемам препоръки към нашия лидер да се състезава с него на тази плоскост и да се измерва с човек, който непрекъснато лъже, опонира Божинов на Първанов.

В изказването си Петър Димитров заяви, че  ако този конгрес ще търси червен Бойко, това не е неговият конгрес.  „Аз се надявам, че няма да ги бием с вендета и с лидер, а с ценности”, заяви Димитров.
„При управлението на кабинета Станишев, България започна пътя си на модерна европейска страна, според оценката на Андрей Райчев, цитирам го, тъй като иначе не си вярваме. В държавата влизаха по 6 млрд. евро на година, в една от годините – 8 и половина”, каза делегатът.


По думите му, времето е такова, че лъжите са станали еманация на управлението, а лъжата – норма на поведение. „Лъжата стана постоянна политика, а политиката стана ежедневна лъжа”, каза Димитров. „На 4 юни 1967 г. аз станах член на БСП не заради нейния лидер, а заради нейния морал и нейните ценности”, категоричен бе Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    2 1 Отговор
    ништо нема се промени защото от сащ диктуват вси4ко
  • 2 баба Яга

    1 0 Отговор
    Каквато ни е държавата такъв ни е и батмана,ъъъъ президента исках да кажа...........
  • 3 НОВИ ИЗИСКВАНИЯ

    1 2 Отговор
    БОРИСОВ НА КОЛ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ !!!

    И БЕЗРАБОТНИТЕ ДА ГО ЗАМЕРЯТ С КАМЪНИ
    И ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИТЕ ДА ГО ПЛЮЯТ
    И ФАЛИРАЛИЯТ БИЗНЕС ДА ГО ДЕРЕ ЖИВ
    И ВСИЧКИ С НИСКИ ЗАПЛАТИ ДА ГО ПСУВАТ
    И БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ДА ГО ХАПЯТ ...

    САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ !!

    Коментиран от #4

  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НОВИ ИЗИСКВАНИЯ":

    @3 abe ti siguren lisi che si dobre.koi shte zameriash s kamani be .balgaria shte se opravi kogato takiva kato teb badat lisheni ot pravo na glas.
  • 5 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    stanishev i parvanov shte vi podhlaznat pak da glasuvate za tiah i togava totalno shte se srine BG.dobre che ne jiveia v BG zashtoto mai pak iskate da dovlechete chervenite kradci.
  • 6 юха

    0 0 Отговор
    голем мръсник излезе тоя