13 Юли, 2019 09:47, обновена 13 Юли, 2019 09:53 2 462 19

Чумата достигна и Бургаско

  • чума-
  • африканска чума-
  • бургас-
  • зидарово

Открито е огнище на африканска чума при домашни свине в созополското село Зидарово

Чумата достигна и Бургаско - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на труповете на всички домашни свине ще стартира днес, 13 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство“, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е потвърдена като положителна за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта.

Във връзка с потвърдените положителни случаи при две диви свине в общините Никопол и Белене, област Плевен и намерения труп на домашна свиня в землището на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, се предвижда превантивно евтаназиране и обезвреждане на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти за лични нужди (тип заден двор) и обекти, нерегистрирани по чл. 137 от ЗВД, в населените места на границата между двете общини.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти.

Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине, не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    25 3 Отговор
    Отепаха сума ти прасета работата отива вносни да ядем от USA дгд
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    26 1 Отговор
    Кога ли ще удари парламента и тръшне 240 хрантутнкка
  • 4 От Пирдоп

    13 3 Отговор
    ,,Чумата" Отдавна е тук! И тя не някакъв вирус на АЧС! Попитайте едно ,минисстърче" от НДСВ което отговаряше за границите ( КПП) защо премахна дезифекционите ,,полета" през 2008 и от тогава колко ,,удари" понесе животновъдството
  • 5 ванката

    24 2 Отговор
    ето така се краде един народ щом искате да си гледаде собствено и да не купувате чуждо веднага ще ви оправим избиване вашите животни и яжте каквото искате... такава чума като герб не е имало сигурно и през турското робство!!!
  • 6 Цветанов

    13 1 Отговор
    Тия всичките некадърници от Агенцията по храните да ги уволнят веднага. Е толкова години не можаха да регистрират свинете в селата. Мързеливци и лакоми за рушвети. Начело с дъртия крадец от София- ДАМЯН Илиев , който след толкова далавери с мутрите скоро новият главен прокурор ще го прибере на топло. Никой не мисли да пази животните от болести, а само да се краде начело със сливенската министърка, която разпределя порциите

    Коментиран от #18

  • 7 Шляхтиц

    8 3 Отговор
    На баба Дора козите са още живи. Не зная за какви чуми говорят управляващите, но съм сигурен, че пак има някаква конспирация и голяма далавера..........

    Коментиран от #17

  • 8 Onq s konq

    3 0 Отговор
    На кой му е болно прасето да го коли и после на скарата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 MOMO

    6 0 Отговор
    Дано да няма чума по соята.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Лоши пастири са Министрите и Премиера.

    5 0 Отговор
    Заразата се распространи за 2-3 дни от Плевен до Созопол,лъжи на търкалета, причината е че заразените прасета от Плевен ннапънали да отидат на море за последен път в живота си, не вярвате нали?
    Тази зараза отдавна е поголовно заразила Българскките прасета ,и това е поредната политическа лъжа на ГЕРБ да използва Съюза на ловците за пропаганда .За да не протестират самите ловци срещу тях, превзетата политически СБЛ , си е НА АВТО ПИЛОТ, никакакви постоянни мерки не се взимат за ограничение на АЧС .
    Всичко вършат ловците ,на доброволни начала, как да спрем чумата като няма дълготрайна стратегия за редуциране на броя на дивите прасета.Пишем колко сме много, но какво ще правим дайте отговор?
    Една година заразата върлува а БЛС ДРЕМЕ И СИ ПРИПИСВА ЗАГРИЖЕНОСТ.
    Ние редовите ловци изкопахме загробващите ями с 90% собствени средства и доброволен труд, какво получихме
    за компенсация, ?
    Има предложения да не се плаща членски внос, ние дадохме тройно от собствените си пари, ако така ще ни администрират ловните полета да се смени управляващия съвет на СБЛ.
  • 13 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "MOMO":

    Дано НЕ ПУСНАТ чума по соята
  • 14 Хайл

    4 0 Отговор
    Защо не обявят чума по бездомните кучета се питам...

    Коментиран от #15

  • 15 11ап

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    Ако бяхме виетнамци - със сигуррност.
  • 16 А дано

    1 0 Отговор
    Да няма чума по соята просто ме притеснява този проблем
  • 17 Я па я

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шляхтиц":

    На баба Дора козичките са живи , защото Корнелия ги целуна. А сега сериозно. И нейните козички бяха евтаназирани.
  • 18 Ветеринар

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Цветанов":

    Ако не знаеш , да те светна. На скоро Дамян Илиев бе номиниран като един от тримата най добри ветеринари в Европа.Изключително ерудиран с няколко западни езика.Работил съм с него.
  • 19 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "MOMO":

    Чума по соята не може да има , защото е ГМО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове