Last news in Fakti

28 Май, 2012 09:04 2 216 1

500 души живеят на палатки в Пернишко

  • перник-
  • земетресение-
  • росица янакиева
500 души живеят на палатки в Пернишко - 1
Снимка: БГНЕС

Около 500 души са настанени във фургони и в палатки в Пернишко след силното земетресение на 22 май,  съобщи пред Нова телевизия кметът на миньорския град Росица Янакиева. Земетресението все пак ни пощади, защото всички сме живи, каза Янакиева. По думите й каквото е трябвало да се свърши през изминалата седмица, властта го е свършила, визирайки справянето с бедстивето. Тя подчерта, че най-важното е, че не са допуснати жертви.

Хората ще могат да подават сигнали за нанесени щети до следващия вторник. След това в тримесечен срок ще се правят описи на пораженията по домовете. Средствата за въстановяване ще бъдат предвидени от Фонда за бедствия и аварии, който е в порядъка на 100 милиона лева. До момента за трагедията в село Бисер са изразходвани около 15 милиона лева, тоест, има средства, с които могат да бъдат покрити щетите, категорична е кметицата. До момента са подадени около 2100 молби за оглед на щетите.

На базата на експертните оценки ще се преценява за кои домакинства да бъде отпусната финансова помощ. Сред най-засегнатите от земетресението райони са селат Дивотино и Мещица. Днес районът ще бъде посетен от Кристалина Георгива и Цветан Цветанов.

Пътят Между селата Рударци и  Кладница е затворен заради свлачище от обилните валежи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОНЗИ

    0 0 Отговор
    А в тоя тримесечен срок, че и след това докато се видят сухите резултати...Тия хора по поляните ли ще останат ? :X Ех, Българийо.......