Last news in Fakti

26 Юли, 2019 11:06 4 732 31

Европейската мрежа за борба с ДДС измамите - EUROFISC, е хакната в България

  • хакер-
  • нап-
  • eurofisc-
  • ддс измами

Европейската комисия е уведомила всички държави-членки за изтичането на данни при хакерската атака срещу НАП

Европейската мрежа за борба с ДДС измамите - EUROFISC, е хакната в България - 1

Хакери от България са получили достъп до огромни количества информация, включително досиета от мрежата на ЕС за борба с измамите – EUROFISC. Това е станало при хакерския пробив в НАП, при който бяха изтеглени и данните на близо 5 млн. българи. Някои файлове съдържат информация за банковите сметки на български граждани в чужбина.

Това разкрива Euroactiv. Медията се позовава на отговор от Европейската комисия.

От Брюксел са уточнили, че са в постоянен контакт с българските власти и наблюдават развоя на ситуацията.

Една от най-чувствителните бази данни, която е хакната, изглежда е тази на EUROFISC, механизъм, предвиден от държавите-членки за бързо и целенасочено споделяне на информация в борбата с организираните измами с ДДС. Тази система за борба с измамите беше въведена през 2012 г.

На въпрос от EURACTIV за коментар, говорителят на Комисията Йоханес Барке заяви, че ЕК е запозната с докладите и е в контакт с българските власти.

Комисията е уведомила всички държави-членки за изтичането на данни. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията, каза Барке.

Хакерската атака срещу НАП е лоша новина за България в контекста на кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенген, организация с много чувствителна база данни, коментира Euroactiv.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Максим

    101 7 Отговор
    Какво още има да ни наблюдавате бе, не ви ли е ясно, че на тази територия няма оправия докато в нея върлува шайката на тиквите. Или назначавайте служебно управление от ЕС, или закривайте тази кочина Бг, щото народът тука е достатъчно прост, че сам не може да се справи!

    Коментиран от #4, #28

  • 2 УЖАС

    56 1 Отговор
    Какъв контакт сънува тая комисия? То контакта не работи, защото първо изгърмяха бушоните, а после цялата система.
  • 3 леле леле

    41 1 Отговор
    банковите ни сметки в чужбина???Ужиссс!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мнение

    24 2 Отговор
    Явно за това ИТ специалистите, не са си намерили работа в чужбина, а са останали тук! Който от хакерите не се е опитал, не ги е пробил!
  • 6 Тиква времето ти изтича

    20 2 Отговор
    Go to the hell
  • 7 ъоио

    28 2 Отговор
    Е и сега ако няма наказания и оставки ...
  • 8 Кочината

    17 2 Отговор
    България 😃😃😃😃😃😃
  • 9 От мен

    44 1 Отговор
    Само да питам, каде е премиера. Откакто стана скандала с НАП и се появи чумата по свинете, само един път се показа по телевизията и после тишина. Няма ли нещо за откриване да изчеткаме имиджа?

    Коментиран от #22

  • 10 Сатаната

    21 1 Отговор
    То автогола не бил един ами два. Утре да чакаме ли трети и четвърти?
  • 11 Шайката вън

    51 1 Отговор
    Това влиза ли в онези 3 процента или сме вече на 93 както е! По разграден двор сме били само при Костов и сдс! То не бе НАП,Тол, Митници изтрити файлове за 16 млрд ддс, избиха овцете, козите, сега свинете, Пакет мобилност предстои да изгони 100 хил души, за първи път в България половината първокласници не са българи!, опростиха 50 млн на мюфтийството, чужда организац и узакониха финансиране отвън!, провалиха всички енергийни проекти, провалиха и туризма, излъгаха за комарите за противоградната система, купиха най скъпите и скапани самолети... Писна ми да изреждам, но явно на матриала не му е писнало шото е прост!
  • 12 Е сега разбрахте ли

    41 2 Отговор
    защо Бойко се крие, а Гешев говори за тероризъм?

    Разбрахте ли защо побързаха да обвинят ТАД Груп и Кристиян?
    Щото всички служби дето трябва да се грижат за нашата и европейска сигурност от страна на България не вършат работа!!!

    За това и Гешев говори високапарно за тероризъм!!!
  • 13 Пешо

    24 1 Отговор
    Вируса по свинете е използван за хакване на НАП!

    Коментиран от #15

  • 14 перач на вуна

    26 1 Отговор
    При тая невиждана бутафория... шенген само през крив макарон...
  • 15 От мен

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Искрено ме разсмя.

    Коментиран от #25

  • 16 Побързаха да обвинят фирмата

    18 1 Отговор
    Но се оказва, че хакера е по-голям. И ЕК имала какво да скрива. Борба с измамите, този хакер е велик. Смях, при това с чувство за хумор. Много е добър. Все пак напомня че Асандж е несправедливо задържан. Истината за лошото и порочно управление по цял свят се скрива. Новините за атаката, разобличават безсмислените им постове и заплати.
  • 17 НРБ

    7 23 Отговор
    Всеобхватна подривна дейност на антибългарите от БКП/БСП с ментори от изток !!!! Готови са да сринат България , да доведат до просешка тояга народа, само и само да излезем от ЕС и НАТО. ....никога повече комунизъм в България! !!!
  • 18 Кой68

    24 0 Отговор
    Службите са под всякаква критика..Но главната вина е във управлението през последните 20-25 години.Използването на същите не по-предназначение/политически/и некомпетентното ръководене и преструктуриране.......Шенген ррез крив макарон😉🖕👍
  • 19 Включиха европейската служба

    16 1 Отговор
    За да има повече влияние върху набеждаването и защото чуждестранните сметки са по-ценни за Европа, отколкото живота на българите. Е проумяхме, но късно. То било тотална лъжа и план за ограбване.
  • 20 Ще разтуриме и ЕС

    14 0 Отговор
    както разтурихме СССР. Първи се усетиха англичаните.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 -...-

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "От мен":

    Как къде. На заслужена почивка. Като шефката на НАП. Или спасява братски държави.
  • 23 Сиганин

    21 1 Отговор
    Патрона не се чува никакъв от няколко дни , къде се загуби тоя човек.Откакто хакнаха НАП и чумата по гуситата пламна Главният специалист по откриването на строителни обекти изчезна от полезрението.Измъкна се като п ръдня из гащи.
  • 24 Понамирисва

    12 0 Отговор
    Чини ми се че все пак е имало хакерски атаки и именно срещу тази или други европейски системи. Поръчани от нашите крадци на чело с дебелян за да види дали не го разследват, че и новиея европрокурор може да го подпука, а сега фиаското с нашенската фирма е зада лепнат вината на някой друг и замажат очите на ЕС.
  • 25 КЛЮКАР

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "От мен":

    Хахаха
  • 26 КЛЮКАР

    14 1 Отговор
    Аз се обърках тотално. Баце (Да се свети името му) вика, че момчето е супер. И трябва да бачка за България. Бъдещият гл.прокурор, вика, че бил терорист!!!. На кой да вярвам???.
  • 27 Мене повече ме притеснява

    8 0 Отговор
    обвинението към хакерите: "Създаване на смут сред населението" . Звучи ми като вестник "Работническо дело" от 70- години.
  • 28 947

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Максим":

    Че те същите тия ги поддържат на власт. Мислиш ли, че толкова пари ни дават, без ние да връщаме нещо обратно под масата? Тамошните политици не са по-различни, просто гледат своя народ за сметка на нашия.
  • 29 Йозеф

    4 0 Отговор
    То има ли нещо дето да не е хакнато?
  • 30 Uflat

    5 0 Отговор
    Не бойте се Европейци . Няма Империя или организация която да е оцеляла дълго след досега си с Български Милионер Политик избран от Народа. То и Народа го няма вече ,ама както и да е . Та искате да имате боклукчийско кошче на тази територия ,но ще трябва да му дишате смрадта. Я виж какви капацитети като Свинетка и разните други Ви пратихме в Е Парламента . Заедно с вирусите...и циганите . Голям зор ще видите докато си направите първия европейски цигански резерват на територията на България. За сега успявате ,но без кръв и сополи няма да минете по тези магистрали дето си ги правите да минавате транзит през страната. Те са за богаташи , не за народа,а парите в политиците отиват и в чужбина ,но всичко което може ще ви излезе през гърба. Европейски закони за дране и африканско азиатски доходи колкото да отидеш жив до работа. Няма да стане, вашата мама да е жива и здрава.
  • 31 мераци миражи

    4 0 Отговор
    Имаше един примат искаше да си сменяме чипа, сега друг примат ще ни сменя егенетата. То не бяха източени банки, не бяха заклани прасета и говеда, тонове с опасни отпадъци, кокоши грип, свинска чума, контрабанда с горива и цигари, гепани биткойни, неадекватни присъди, пробиви в национални структури, безконтролен теч на парични потоци от ръкава и крачола на Буда, подаръци на краварите под формата на заробващи договори, санкции от вида "отрежи си клона на който седиш" - мераци за шенген, за газови потоци, за туристи на "куково лято", и естествено за покана в предверието на евро-ада !? Какво може да роди една тая Тиква ? Само кухи семки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове