Last news in Fakti

25 Юли, 2019 12:39 2 396 15

Ще подхвърлят ли файлове в компютрите на "ТАД Груп"

  • хакер-
  • нап-
  • ростислав петров

Добре е да сменят паролите, ако сме попаднали в атаката

Ще подхвърлят ли файлове в компютрите на "ТАД Груп" - 1

Възможно е да се добавят или трият файлове от иззетите компютри на фирма "TAD Group". Това заяви председателят на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров пред "Здравей, България" по „Нова телевизия“.

“Тук може да се случат всякакви неща. Може да се добавят, да се трият файлове. Има най-различни начини, за да се разбере дали те са прехвърлени от флашка или са създадени на самия компютър", коментира той.

Според него атаката срещу голям процент от хора в държавата е класическа форма на кибер тероризъм и целта в 90% от случаите е да се дестабилизира страната. „Държавата в този случай не е виновна, а по-скоро виновниците са тези хора, на които им е поверена сигурността на подобни сайтове”, допълни Петров.

Според секретаря на асоциацията Павел Георгиев няма необходимост от смяна на паролите на електронните пощи на хората, чиито лични данни са изтекли при хакерската атака срещу НАП. Това би било препоръчително, ако в базата на приходната агенция е имало такава информация.

„Хубаво е при всяка една кибератака да сменим паролите и имейлите си”, пък е категоричен Ростислав Петров. По думите му няма практика фирми, занимаващи се с киберсигурност да разбиват системите за защита на компании, с цел да ги принудят да станат техни клиенти. Това били единични случаи.

Вчера стана ясно, че търговският директор на дружеството вече е с обвинение за тероризъм. Георги Янков беше задържан преди два дни по време на акция в офисите на компанията. Предполага се, че фирмата се е занимавала с киберрекет и именно тя стои за източването на личните данни на около 5 млн. българи от Приходната агенция.

20-годишният Кристиян Бойков, който също е с прецизирано обвинение, след като вчера главният прокурор каза, че той е само изпълнител, най-вероятно ще получи обвинение за участие в организирана престъпна група. Самият собственик на фирма "ТАД Груп" е Иван Тодоров. Очаква се днес развитие по случая с разследването на кибератаката срещу НАП.

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „ТАД Груп” с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.

Иван Тодоров прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно известна верига за сандвичи. В момента Тодоров е в Канада на предварително планиран форум на веригата ресторанти.

Стана ясно, че 189 души и техният пълен обем от лични данни е изтекъл при хакерската атака срещу институцията. Това съобщиха от приходната агенция.

Оттам допълват, че изтеклите данни съдържат три имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта на гражданите. За тях съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени веднага по телефон или имейл.

„Няма необходимост близо 4 милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на деня”, обясняват от приходната агенция.

От НАП уведомяват, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, обясняват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Междувременно Спецпрокуратурата пое разследването на кибератаката след снощната акция в офисите на "ТАД Груп". От сградата на компютърната фирма служителите на ГДБОП иззеха голяма част от техниката. Според защитата на основния заподозрян – Кристиян Бойков действията разследващите са незаконни.

„Според мен тези компютри въобще не се отключени още, не са декрипритрани. Ако са извлекли някакви данни това е било напълно незаконно, защото за извличането на данни е необходимо присъствието на адвокати на собственика, т.е. ако са направили нещо подобно те сами са си минирали доказателствения материал”, коментира адвокатът на фирмата Георги Стефанов.

Отсъствието на собствениците на техниката кара адвокатите да се съмняват, че е възможно да бъдат подхвърлени доказателства. „ След като са иззели един компютър и са го отваряли какво им пречи да са внасяли някаква информация. Разследването е прехвърлено на удобната спец прокуратура, явно се прави опит да се повдигне обвинение в организирана престъпна група”, допълни Стефанов. Късно снощи беше задържан и търговският директор на „ТАД Груп” - Георги Янков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ голяма кочина

    28 3 Отговор
    Разбира се, Винету и шайката така действат,лъже - маже, проба грешка и "интелигентните" им избратели на бегом,под строй до секциите
  • 2 той

    21 2 Отговор
    Че тия управляващи цял живот това правят....По този начин провалят и овладяват бизнеси. С помощта на държавата крадат бизнеси...Затова всичко бяга от тук.
  • 3 Кой68

    9 0 Отговор
    Всичко е възможно....На никоя институция не вярвам.....Който се обяснява надълго и широко-се е осрал.....Нищо няма да ме учуди и изненада.....
  • 4 Кой ще обере пишкира

    11 0 Отговор
    Трябваше да са влади горанов и михаил константинов, чието информационно облужване трябваше да пази данните и т.н. Сега прехвърлят вината и изместват темата. А може и да се опитват да притиснат бизнеса в този сектор.
  • 5 не няма

    5 0 Отговор
    Щот не могат да пробият защитата им, просто компютрите им ще бъдат унищожени!
  • 6 Зелен Хакер

    2 2 Отговор
    За щастие всичко което излезе или постъпи в хард диска има ЧАС И ДАТА КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ МАНИПОЛИРАТ!

    Коментиран от #13, #14

  • 7 мутра

    3 1 Отговор
    Страх ме е да съм ИТ специалсит да не ме обвинят като тия олигофрени.
  • 8 Грую

    1 3 Отговор
    Тактиката кой ми ....в гащите няма да свърши работа това се вижда от други източници.Ще лъснат и другите поръчители и потребители защото следите остават.Уж най добри пък успели да ги излъжат и да им вкарат информация.Тези са се мислили за недосегаеми.Каруцата от малкото камъче се обръща
  • 9 Ivan S

    4 1 Отговор
    Да ва €*А и Гешевзите и тиквите и прасетата! Колелото на историята се върти и този филм сме го гледали преди 50 годин. Сформирайте си народния съд и разстреляйте всеки който мисли самостоятелно. Само че сега е малко по различно- свободни сме да си тръгнем и да не стоим до края на филма. Едно време за това спуснаха желязната завеса, щото жив човек нямаше да остане на територията, ама сега вече не става. Който не го е проумял жалко за него. По добре свободен в чужбина от колкото на тясно срещу порцийка храна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Църен Хакер

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зелен Хакер":

    Много си зелен - МОЖЕ!!!
  • 14 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зелен Хакер":

    Но могат да се полират!
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор
    В живота няма нищо ново и различно освен декора,съзнанието ни е робско.
    Много добре се показва всичко това и в този откъс от филма Капитан Петко войвода
    https://www.youtube.com/watch?v=cZSES91ioQM&feature=youtu.be
    Робството свърши,няма хайдути и турци,но всеки се хвана гуша за гуша са иска да има повече и на пустата пара не можем да и намерим кулая.
    Преди имаше хайдути,сега има хакери.
    Спим и търпим,ама до кога?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове