Last news in Fakti

31 Юли, 2019 16:20 4 079 29

Закриват домовете за хора с психични разстройства до 2035 г.

  • бисер петков-
  • домовете за хора с психични разстройства

През последните години се наблюдава тенденция за търсене на все повече социални услуги в общността

Закриват домовете за хора с психични разстройства до 2035 г. - 1
Снимка: БГНЕС

По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към настоящия момент на територията на цялата страна с финансиране от държавния бюджет функционират общо 27 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ), с общ капацитет 2 080 места, от които 2 021 са заети; 13 дома за пълнолетни лица с психични разстройства (ДПЛПР), с общ капацитет 1 020 места, от които заетите са 977. Това заявява социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатско питане за броя на домовете за лица с умствена изостаналост и психически разстройства, цитиран от Дарик.

Към момента чакащите за настаняване в ДПЛУИ са 169 лица; за ДПЛПР чакат 658 лица. За изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа през м. януари 2018 г.

Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. Планът е в съответствие с визията, приоритетите и целите на стратегията и обхваща мерките за първия етап от изпълнението на процеса на деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора, който трябва да бъде завършен до 2035 г.

С изпълнението на плана ще се закрият 10 специализирани институции (5 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост и 5 дома за пълнолетни лица с психични разстройства), като от тях ще бъдат изведени 786 потребители (405 лица с психични разстройства и 381 лица с интелектуални затруднения).

През последните години се наблюдава тенденция за търсене на все повече социални услуги в общността, независимо че има чакащи и за специализираните институции. Мрежата от социални услуги в общността за подкрепа на уязвимите групи се развива последователно. С финансиране от държавния бюджет към м. май 2019 г. се предоставят 551 социални услуги в общността с възможност за подкрепа и резидентна грижа на 10 172 пълнолетни лица от уязвими групи, включително на хора с интелектуални затруднения и психични разстройства (дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция, защитени, наблюдавани и преходни жилища, центрове за настаняване от семеен тип и др.).

За подкрепата на лицата с интелектуални затруднения и лицата с психични разстройства е от голямо значение и подобряването на нормативната уредба в областта на социалните услуги и създаването на възможности за развитие на интегрирани услуги. С оглед реализирането на процеса на деинституционализация е предвидено съществуващите домове за пълнолетни лица с умствена изостаналост и домове за пълнолетни лица с психични разстройства да се закрият до 1 януари 2035 г., се казва още в отговора на министъра.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарантирано от ГЕРБ

    64 4 Отговор
    Още някоя година на власт и ще закриеме и държавата
  • 2 ГЕРБ Бойко мършата

    34 3 Отговор
    Гаранция
  • 3 ХХХ

    61 3 Отговор
    Пълно с луди, има чакащи и се следва някакъв план за закриване на подобни институции ... Къде е логиката? Егати тъпаците, честно. По-голям дебил от тиквената мутра не е имало. Ужас. Даже и Бог не би могъл вече да помогне на България. Умряхме като страна и население. Жалко за малдите, които все още сме тук и се питваме да се борим по честен начин ... Но къде е смисъла? Живееш мизерно, за да може да има за мутрите и за циганите.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Гост

    35 2 Отговор
    Той и Хитлер е решил проблема в Германия с психично болните хора-ефтаназия.Това правителство върви по неговият път,само че ще ефтанизира България!
  • 5 Димов

    38 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХ":

    Логиката е в това, че след някоко години, който е останал тук ще се счита за човек с психически отклонения. Цялата държава ще е един голям санаториум за психичо болни.
  • 6 Живея в Коста Рика

    31 6 Отговор
    Бягайте от тази кочина съвсем сериозно

    Коментиран от #7, #12

  • 7 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Живея в Коста Рика":

    за коста рика да си имаш да си лапаш
  • 8 миризлив пор

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХ":

    Освен за луди и за умствено изостанали. Кой може да си гледа роднините и да им осигурява отделни грижи ОК. Проблема когато в едно семейство има такова лице е, че семейството се заробва. От тези хора не можеш да очакваш да се развиват да работят и да плащат данъци. От друга страна следват ниските доходи и невъзможността да осигуриш някакви нормални грижи за тези с потребностите. Дано на никой не му се случва.
  • 9 Боклук

    15 2 Отговор
    Айййдееее бойко ся остана без жилище

    Коментиран от #10

  • 10 хубав ник имаш

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Боклук":

    много ти подхожда
  • 11 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    18 1 Отговор
    Закрийте тези домове, бутнете ги и дайте желязото за скрап. После ревнете и изпросете от фондовете, па нещо и дарения и си направете един два луксозни домове( щото не сте свикнали на мизерия) и айде 240+ останалите право там под строга охрана. Ние лудите ще си се оправим и без вас.
  • 12 Досада

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Живея в Коста Рика":

    Като живееш там, що само се изказваш? Седи и си трайкай, пий едно кафе, че там е едно от най–качествените и стига се обажда като на барабан палката. Там форуми няма ли, да си чешеш езика?
  • 13 jiji

    7 4 Отговор
    Жалко, сега много хора, от тук пишещите, ще останат без дом!
  • 14 нужни са домове за психично здрави

    13 2 Отговор
    и сега цялата държава е една лудница на открито.
  • 15 Audi A8 D3

    21 1 Отговор
    А ако стане това нещо, защо не се питахте после болните хора къде ще отидат и дали ще се оправят навън с други здрави хора. Нито могат да осъзнават постъпките си, нито да се грижат за себе си. Е, не всички, но повечето. Има и разбира се хора които могат да живеят самостоятелно. Най-вече тези които са с шизофрения и със други психически разстройства, които така или иначе не всички имат близки, тях също какво ги правим, ще ги оставим на произвола ли или пак ще ги третираме всичките като ненужни отпадъци, само защото не са ни приятни като цяло? Не знам още докъде ще стигне тоя абсурд, ако се случи де, защото има още 16 години докато стане, защото и без това състоянието на психичното здраве е повече от лошо.
  • 16 БРАВО

    15 1 Отговор
    Очевидно всички които останахме в България сме луди. Правилно решение!
  • 17 Румяна Костова

    4 10 Отговор
    Аз съм касиерка в селска бакалия /от град съм, но пътувам всеки ден/ и въпреки че съм с основно образование, знам доста повече от вас. Но да попитам все пак някой от просветените тук, да ми каже, означава ли това че и хангарите ни със СУ и С400 в Карлуково ще бъдат закрити и откъде ще нанасяме ние смелите български русофили въздушни удари срещу Краваристан?
  • 18 разума

    14 2 Отговор
    До 2050 год. трябва да закрием всичко и да освободим територията. По голямо екологично мероприятие няма по света. Напред!!!!!!!!!
  • 19 перко

    4 2 Отговор
    Па като ги пуснете навънка, дайто им по един автомобил на изпроводяк. Така никой няма да разбере че са луди и ще се впишат в средата.
  • 20 100

    9 0 Отговор
    не е вярно, че са закрити всички, парламента още функционира. ;)
  • 21 Бойко ефенди

    13 1 Отговор
    Срам и позор ,нищо не става от вас алчни и диви капиталисти , закрийте тези домове за хора с психични разстройства , и открийте нови партии и партийни централи
  • 22 кубадински

    11 2 Отговор
    Държавата абдикира от всякаква социална дейност.
  • 23 Behemoth

    7 1 Отговор
    А тъй пускай на улицата!
  • 24 Ванко

    5 2 Отговор
    дано ги тръшне чумата тези дето ще закриват домове та и този които е разрешил?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бойко

    7 0 Отговор
    Няма ли да проявиш най-накрая здрав разум?
    Защо унищожаваш държавата в която живееш?
    Кой толкова те манипулира и осъзнаваш ли какво вършиш?
  • 27 xxx

    2 0 Отговор
    Браво на властта Браво.Браво.......
    Поредната тъпотия..!
  • 28 КралиМарко

    5 0 Отговор
    България от край - до край, от Народното събрание, до Северозападнала и Странджанско-САХАРСХА..по тази територия има единствено и само неосвидетелствани психично болни!Едните си мислят, че като ограбят де що има за грабене , ще станат безсмъртни Богове, а останалите са отдавна ходещи мъртъвци без души,без переспектива, без радост и надежда в дните им.И едните и другите делят една територия,а не осъзнават че в тази територия заразата е невидима и е покосила отдавна не само тях, но и животните..дето им пречат и масово ги избиват, и дърветата..дето изсякоха и изнесоха.Да крадеш, да унищожаваш , да избиваш , да решаваш и обричаш повсеместно на мизерия и безпереспективност..и това да те прави щастлив ,спокоен и уверен в успеха на такива дела...Патология!
  • 29 мймймй

    1 0 Отговор
    Правилно! после ги пускайте у парламента
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове