Last news in Fakti

31 Юли, 2019 17:30 8 097 33

Как в България млад мъж си върна мечтите, отнети от войната в Сирия

  • олимпийски отбор-
  • абдула кожа-
  • бежанец

Абдула Кожа е завършил дентална медицина в Пловдив

Как в България млад мъж си върна мечтите, отнети от войната в Сирия - 1
Абдула Кожа

Мечта на Абдула Кожа е да участва на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио като част от Олимпийския отбор на бежанците. Той е бежанец от Сирия, завършил дентална медицина в Пловдив. Спортува бокс и лека атлетика.

"Тренирам интензивно, по два пъти на ден, за да стана част от отбора на бежанците, да представя моята общност и да докажа на света, че бежанците не са хора, които не могат да правят нищо. Ние имаме мечти и надежди, и можем да постигнем добри резултати в спорта, образованието и в работата", казва Кожа.

Кожа иска да стане част от отбора по бокс. Тренира 6 дни в седмицата, понякога без почивка.

"Започнах да бягам по улицата, в парковете и около езерата. Преди 3 г., когато бях на 24 г., се записах в боксовия клуб в Пловдив. Всяка сутрин тичам или вървя 10 км. Междувременно имам тренировка с треньора по бокс или функционална тренировка. След това тичам или ходя още 10 км", разказва той.

В Сирия е носител на медали от национални състезания по плуване и футбол. През 2010 г. напуска Алепо заради войната и мечтата му да стане професионален атлет угасва. В България намира спокойствие и нова мотивация да се състезава.

Основава и благотворителна организация в помощ на бежанците.

Още за Кожа вижте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатме

    71 9 Отговор
    Все си мисля,че Абдула може да ходи да лекува зъбите на своите сънародници там в Сирия.
  • 2 Ердоган беснее

    43 2 Отговор
    тоя как са го изпуснали! Най-кадърните бежанци той си ги настани в Турция да работят, тоя явно се е изплъзнал! И на екскурзията пак така прибраха само кадърните!

    Коментиран от #9

  • 3 Цицерон

    22 5 Отговор
    Евала Кожа, спасявай се от кочината
  • 4 Тоя случайно ли тренира

    17 17 Отговор
    Те тези всичките са тунинговани от исляма, тоз като научи бокса, ще почне да млати народа по улицата, щото го били заглеждали! Ми нормално е човек като влезе в джунглата да го заглеждат всичките и обитатели!
  • 5 Пепа Русо

    38 15 Отговор
    Много интересно как една голяма част от нашите младежи лентяйстват и обвиняват държавата. Но ето едно момче, което знае какво е истински ужас и намира условията да спортува и да има достойна професия... в България. Няма значение какво ще постигне на Олимпиадата, важното е начинът на живот.
  • 6 Lelja ti

    20 9 Отговор
    Кой храни сина на Аллах?Мулти култи култура ще ни навирате,ама от нашия джоб!!!
  • 7 И защо бяга

    14 4 Отговор
    Сирия е разделена на три така, че човек от всеки етнос и религия може да намери място на което да изповядват ценностите му. Ако е мъж е редно да иде и да защити идеите си.

    Коментиран от #8

  • 8 Християните са избити вече

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "И защо бяга":

    Няма християни вече в Сирия!

    Коментиран от #14

  • 9 Предлагам

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоган беснее":

    за да компенсираме Ердо, нека му изпратим Хасан и Синан с еднопосочен билет.

    Коментиран от #13

  • 10 Bubbles

    11 1 Отговор
    Жалко е че повечето са паплач а подобните на този по-скоро изключение.
  • 11 Абдула, ти си будала!

    8 2 Отговор
    На 60 плюс, ще си инвалид! Решението е твое! Василий Алексеев, на колко е починал? Ейй, много сте обработени ! Спорт? Високо спортно майсторство ? Проверете За елитни балерини и спортисти!
  • 12 Каква е формулата,

    9 0 Отговор
    За сила? Не боксът, нали? Натегач и комплексар! Ама “ наш” човек! За наивници, посание!
  • 13 Не става

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Предлагам":

    Тоя двамата не могат да компенсират само телефона на сириеца! Виж, ако дадем карайдъ и дуганъ, може и да му замажем очите на ердоганъ!
  • 14 Откъде получи факса?

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Християните са избити вече":

    Не прочетох да е християнин

    Коментиран от #16

  • 15 sas

    7 2 Отговор
    Още едно джендърче... небългарин!!!
  • 16 Не е християнин

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Откъде получи факса?":

    амуджа е! Просто писах че християните са избити!

    Коментиран от #18

  • 17 Иван

    10 2 Отговор
    Млад човек в разцвета на силите си, мъж...решил да бяга когато родината му е в беда. Къде се е разбягал по 10 км.с тая поличка и токчета 😒
  • 18 OT. Kogo

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не е християнин":

    Amudjite
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 JPower

    7 2 Отговор
    Тоз кожа си е жива ходжа!!!Приспиват ни с приказки, но пред България тия не вървят!!! Голям боец, но избягал и то в България!!! Нашите хъшове, са живеели по Влашко, Сърбия, Русия и т.н. с идеята да се въоръжат и да се върнат в България за да се бият с душманина потурнак.!!! Тоз, ще ходи на олимпиада....да се състезава в някои зоопорно поне ще има шанс!! Но, Хасан Онур и сиян, ще го победят....
  • 21 Ангел

    9 2 Отговор
    Сега в тон с мулти култи гювеча остава некоя горда българка да му лапне шнура и да заживеят щастливо. Нищо че в неговата държава и при неговата религия бащаму няма да даде сестра му на друговерец.

    Коментиран от #32

  • 22 Lina

    6 6 Отговор
    Просто е завършил в България, и знае български. Защо да не дойде?
    А вие дали ще стоите във войната...
  • 23 Lina

    2 6 Отговор
    Просто е завършил в България, и знае български. Защо да не дойде?
    А вие дали ще стоите във войната...
  • 24 Антони Лазаров

    0 2 Отговор
    ...разполага с пари човека ..не е от случайно семейство иначе денатална медицина в корумпирана държава и извънкласни хобита лиии....хмм.Евала ,че спортува ,нормален човек изглежда.Другото 90 % е пълен тъпир промит от Корана и векове манипулации от техните шиитски вождове .
  • 25 Добър апетит

    2 3 Отговор
    Мислете положително бг.идиоти.за да ви се връща в българия
  • 26 Стършел

    6 1 Отговор
    Изкефих се като чух, че бокса е интелигентен спорт. Нямам думи. Кога хамалогията стана интелигентна?
  • 27 чалма тв

    6 1 Отговор
    Всеки имигрант-мюсилманин потенциален терорист,когато станат 30-40% ,налагат терор над други религии, нямам вяра на нито един от тях.Да ходят всички до един обратно. Въздуха на Европа им влияе зле,студено им и се превръщат в талибанска сган, и започват да колят мирни граждани-факт.
  • 28 соросоидни кърлежи

    3 1 Отговор
    мошеник, примери ни дават...смях в залата..айде като взриви бомба на тази олимпиада ще говорим колко бил мил ,как поздравявал съседите, а негавите роднини ще кълнат че той никогаж няма да направи такива зулуми...Нашите мюслимани живеещи в България, не искат да учат български, говорят развалено, а за една диктовка ,това невъзможна мисия, сега и тези навлеци, просяци...
  • 29 ИВАН

    5 0 Отговор
    В природата няма празни пространства - щом българите бягат, значи тука се заселват други индивиди, жалко за прекрасната ни земя, жалко за нашите Герои, които са си дали живота за нея ... и този процес на подмяна на населението е подпомаган от ... знаете кой
  • 30 Марио Ангелов

    1 0 Отговор
    Алкайди.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дрт прч

    2 0 Отговор
    НЕ МУ Е МЯСТОТО В БЪЛГАРИЯ, БРЮКСЕЛ Е ДРУГА РАБОТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове