Last news in Fakti

28 Май, 2012 15:07 1 613 0

Безвъздмездно рушат къщи в Дивотино

  • къщи-
  • дивотино-
  • земетресение
Безвъздмездно рушат къщи в Дивотино - 1

Фирма безвъзмездно ще  разруши сериозно пострадалите от земетресението на 22 май къщи в пернишкото село Дивотино.

Тя ще извозва и за своя сметка строителните отпадъци, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Перник, цитиран от "Мироглед". Той посети Дивотино, за да огледа щетите и да се срещне с пострадалите хора заедно с еврокомисар Кристалина Георгиева и социалният министър Тотю Младенов.
„След земетресението работят комисии, които описват щетите, за да може да бъдат представени документите в Междуведомствената комисия и да се гласува решение, с което да бъдат финансирани хората“, каза още Цветанов.
Вицепремиерът уточни, че има много домакинства в Перник, Радомир, Дивотино и Мещица, които трябва да бъдат посетени от екипите. Със заповед на министър Павлова са осигурени още 21 експерти, които да помагат на комисиите.

8 са къщите, които трябва да бъдат блъснати в Дивотино. Цветанов призова строителните фирми от Пернишко да дарят тухли, вар или каквото могат, за да помогнат на хората да започнат да изграждат домовете си отново.

„Търсим механизъм, за да бъдат осигурени средства на тези, които имат собствен ресурс, но нямат финансовата възможност да си закупят материали, ние да осигурим някакъв буфер, който да бъде използван на момента. На място ще се прави данъчна оценка, няма как хората да слизат до центъра в Перник да си входират молбите, защото ще се създадат опашки“, допълни Цветанов.

Работата на комисиите продължава във всички населени места на общината, днес към експертните групи се присъединиха още 21 инженери от регионалното министерство. Дейността изисква точност и затова ви призовавам за търпение. Комисиите ще огледат всяка къща с поражения, отбеляза министър Цветанов. Той увери жителите на село Дивотино, че ще се проведе заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане веднага, щом постъпят първите документи, средствата ще се отпускат поетапно. 300 хиляди лева от партийната субсидия на ГЕРБ ще бъдат приведени на БЧК и също ще се използват за възстановителни дейности. 

Вътрешният министър предложи да бъде създаден Обществен съвет, който да следи и да контролира изразходването на отпуснатите от държавата пари и на даренията. Всички, които вече работят за възстановяването на своите къщи, ще получат средства срещу фактури за закупени строителни материали, допълни министър Цветанов.

Министър Тотю Младенов се запозна на  място  с работата на социалните работници. Той заяви, че пенсиите за хората ще бъдат отпуснати още на 4 юни. Предстои утре на заседание на МС да бъде взето решение за размера на еднократната помощ, която ще получи всяко от пострадалите домакинства.
Еврокомисар Кристалина Георгиева посочи, че е създадена необходимата организация между държавните органи и местната власт за осигуряване на подслон за хората от селищата в областта. Търси се възможност  средства от социалните фондове, които Европа предоставя за България, да бъдат пренасочени в помощ на хората, пострадали от земетресението. Тя допълни, че в борбата с природните бедствия трябва да се акцентира на превенцията и на готовността за реакция.
В област Перник продължава работата на комисиите по оценка на щетите. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението са предоставени 23 фургона и 50 палатки за хората без подслон.

Министър Тотю Младенов пък съобщи, че пенсиите в Перник ще бъдат изплатени с няколко дни по-рано. Плащането ще започне от 4 юни и ще приключи до 8. До момента били подадени 570 молби за еднократни помощи от по 325 лв.

На хората, чийто домове ще бъдат блъснати и няма финансова възможност да ги изградят на ново, ще им бъдат осигурени сглобяеми къщи, обяви еврокомисар Кристалина Георгиева. Това ще стане до Коледа.
„Има 50 семейства в епицентъра, които са извън къщите си. За тях фирма, ще поеме разходите по събарянето. След това ще се пристъпи към парична компенсация. Някои от тях са възрастни хора и правителството ще се постарае да бъдат подсигурени сглобяеми къщи. До Коледа хората ще имат покрив над главата си“, каза Георгиева.
Еврокомисията пък можела да помогне в ситуацията с три неща. Първо чрез социални фондове, по част от които можело да се организират средства по програмите за заетост от порядъка на 10- 15 млн. лв. Те щели да позволят на региона в процес на възстановяване да решава и друг проблем – безработицата.
„Това се прави навсякъде по света, където има бедствие и е начин да се подаде ръка на хората, които са без работа“, подчерта Георгиева.
Освен това Еврокомисията ще мобилизира превантивно системата на Гражданската защита на Европа, за да е сигурно, че всички рискове са взети под внимание. При нужда имало готовност да се изпратят допълнителни материали и техника.
„Трето правителството по време на почивните дни работи по проблема как да направим страната ни по-подготвена за бедствията, които стават по-чести и по-свирепи. Ще положим всички усилия за преназначаване на средства, които няма да успеем да усвоим по други програми, към такава, която да финансира укрепване на инфраструктура, компенсации при земетресения и наводнения и да подкрепи системата за защита на населението с допълнителна техника“, каза още Кристалина Георгиева. Според нея към подобна мащабна програма можело да се насочат няколко милиона евро за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА